Skocz do zawartości
IGNORED

Tani konwerter spdif

tributt

Rekomendowane odpowiedzi

Planuję przejście na pliki. Obecnie mój transport i dac wygląda następująco:

Pioneer DV310 -> SMSL 793 ze zmienionym opkiem i zasilaniem. Myślę poważnie nad przejściem na pliki. Źródłem plików miałby być laptop lenovo Y580.

Jednak zupełnie nie wiem co jest warte rozpatrzenia i w jakich cenach miałoby się to kreować. Nie wiem też czy mój dac jest dobrym daciem, czy jednak warto byłoby od razu znaleźć urządzenie 2 w 1?

Czego oczekuję? Żeby grało to na takim samym poziomie jak stacjonarka. Źródłem będą pliki flac.

Co do obsługi plików hi-res zdania są podzielone - więc w końcu warto czy nie? Jeśli warto to wymiana daca konieczna bo mój obsługuje tylko 16bit/44,1.

No i jest jeszcze dsd - tutaj to już zupełnie nie wiem z czym to się je :)

Budżet? Narazie chcę się rozeznać w temacie. Fajnie gdyby sprzęt był możliwy do zakupienia w sklepie gdzie mógłbym tego posłuchać, bo choć diy mi nie straszne to bardzo ważna jest dla mnie możliwość odsłuchu.

Jednak myślę że ze względu na budżet ciężko będzie coś takiego w sklepie zakupić. Ano właśnie - ile Pan chce wydać?

Jak już pisałem, nie wiem ile taka zabawa kosztuje wię chciałbym poznać w ogóle o jakich cenach możemy mówić. Myślę że za sam konwerter załóżmy sobie cenę kompletnie maksymalną 400zł. Jeśli miałoby to być już z daciem który byłby lepszy od mojego 1kzł.

Koledy - proszę o pomoc!

https://www.audiostereo.pl/topic/111039-tani-konwerter-spdif/

Zajrzyj do zakładki PC Audio

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Pozdrawiam ))

Ukryta Zawartość

Nie należy mylić prawdy z opinią większości .

Oczywiście możesz zastosować konwerter M2Tech HiFace lub NuForce U192S, wtedy całość będzie współpracowała z komputerem, gwarantując jakość dźwięku, podobną do aktualnie skonfigurowanego systemu (oczywiście pod warunkiem prawidłowo skonfigurowanego komputera). Moim zdaniem to bardzo dobre rozwiązanie, a w przyszłości możesz dokupić sobie dobry przetwornik, np. najnowszy Beresford TC-7533. Taka konfiguracja docelowa powinna Cię w pełni usatysfakcjonować.

W kwocie 1 kzł. trudno będzie znaleźć naprawdę dobry, stacjonarny przetwornik. Możesz ewentualnie spojrzeć na Asus XonarEssence STU, ewentualnie filigranowy ale wyróżniający się M2Tech HiFace DAC.

Zapraszam na odsłuchy.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

nie rób tej głupoty. Plik nigdy nie zagra tak jak cd z transportu, różnica jest kolosalna na plus CD na dobrym transporcie i DAC. Kupiłem odtwarzacz plików z "dobrą jakością dźwieku" i.... no cóż. leży w kącie jako ciekawostka. Pokazuje nim ludziom jak gra cd audio przez ten odtwarzacz puszczone w napędzie dvd po to oby wybić im ten pomysł z głowy. Przyznam, że bardzo skutecznie.

nie rób tej głupoty. Plik nigdy nie zagra tak jak cd z transportu, różnica jest kolosalna na plus CD na dobrym transporcie i DAC. Kupiłem odtwarzacz plików z "dobrą jakością dźwieku" i.... no cóż. leży w kącie jako ciekawostka. Pokazuje nim ludziom jak gra cd audio przez ten odtwarzacz puszczone w napędzie dvd po to oby wybić im ten pomysł z głowy. Przyznam, że bardzo skutecznie.

Czy kolosalna to kwestia dyskusyjna, jest inaczej. Rotel rcd 1520 >> Xonar esensce stu więcej głębi i mniej wysokich, komp >>usb i w/w Xonar bardziej płasko,metalicznie, szczegółowo. Ale czy to kolosalna różnica ? Nie.

Pozdrawiam R )

Nie należy mylić prawdy z opinią większości .

A może po prostu wypożycz sobie przetwornik i sam się przekonaj, jak w Twoim systemie to zagra, będziesz wtedy pewny swojego wyboru.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Z tego co wiem to jesli studio nagraniowe nagrywa dane muzyke tez nagrywa do pliku , przynajmniej teraz tak jest , kiedys nagrywali na tasme potem mastering itp.Kwestia tloczenia plyt jesli nagrasz na plyte pliki flac lub wave lub ape i ja wypalisz na plyte plyte cd ulegnie ze tak powiem zniczszczeniu warstwa sie sciera, przy tloczeniu tak sie nie dzieje.Jakosc z ripowanego pliku moze zalezec od jakosci lasera od programu w ktorym zostal z ripowany plik od szybkosci ripowania.Teoretycznie w teorii powinny brzmiec tak samo jak z cd ale to jest teoria , w praktyce roznie bywa.Zawsze mozna sie pocieszac ze napewno zagra lepiej od popularnego MP3 :D.

P.S Wyrazilem tylko swoja opinie :D

Dzwoniłęm już do q21 i zaproponowano mi właśnie m2tech hiface. Do tego mysle rowniez o jakims wzmacniaczu sluchawkowym jesli takowy wnioslby cos do mojego zestawu. Slucham na beyerach dt 880 ze wzmacniacza stereo denon pma 915r.

Co do plyt to juz zaczalem sprzedaz :P niestety...

Mozliwe sa tez jakies konstrukcje diy - bardzo polecany mi jest niejaki xmos. Z czym to sie je to nie wiem.

A mial ktos do czynienia z moim dacem i moze sie na jego temat wypowiedziec? Bo nawet nie wiem czy jest sens szukac dalej.

Co do kwoty na calosc, budzet moglby zostac powiekszony do zalozmy 2kzl.

Mam tego smsla, na pewno potrzebowalbym konwertera usb spdif. No i czy teraz wzmak cos zmienilbym w moim systemie (myslalem o feliksie espressivo ale niestety kiedy pytalem o mozliwosc wypozyczenia odpisano mi ze teraz sa konczone zamowienia ostatnie).

Czy w kwocie 2kzl da sie zbudowac dobry tor pod te beyery (jest to wersja 2005 250 ohm) grajacy z plikow?

Calosc rowniez moze byc diy jednak koniecznym wymogiem jest mozliwosc odsluchania sprzetu.

Dziekuje za udzielone juz rady.

Myslalem jeszcze nad rozwiazaniem all in one typu aune t1 - powiedziano mi jednak ze to bedzie krok w tyl...

Mam tego smsla, na pewno potrzebowalbym konwertera usb spdif.

Ja dopiero co zamówiłem taki konwerter USB-SPDIF:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

"cytat usunięty przez moderację" -  Bernard le Bovier de Fontenelle

Bardzo śmiała teza.

W dodatku zupełnie fałszywa.

Na tym samym przetworniku plik ZAWSZE zabrzmi lepiej od CD, gdyż poziom błędów odczytu będzie znacznie niższy, niż w przypadku CD. Transport danych w PC-Audio zachodzi nadmiarowo i na żądanie.

Mamy też mniejszy jitter ( w niektórych urządzeniach niemożliwy do zmierzenia), nie jesteśmy obarczeni zawodnym i niedokładnym układem mechaniczno-optycznym, który generuje błędy odczytu i nie pozwla na ich korekcję.

Prosty test: przejedź się po wyboistej drodze autem z odtwarzaczem CD bez bufora - będzie sieczka... Teraz podłącz do samochodowego radyjka jakiś mobilny odtwarzacz z tym samym albumem ale we FLAC. Przerywa? Przeskakuje? Nic z tych rzeczy.

Podsumowując - to CD musi dorównać plikom, a nie odwrotnie. I w najlepszym razie tylko zbliży się do jakości plików ale jej nie osiągnie.

Bo jest technologią słabszą z założenia. To już historia. Technika poszła naprzód, tylko nie każdy chce to zauważyć.

Bo faktycznie - można się wk***, gdy smieciowy lptop okazuje się lepszym transportem, niż wyrafinowane urządzenie oparte na CD za 10 i więcej tysięcy.

Właściciele takich urządzeń nigdy nie przyznają się do błędu,bo jak coś tak taniego może grać równie dobrze jak ich drogie zabawki?

No właśnie - nie tylko może ale wręcz musi. Bo PC-Audio jest lepsze z założenia.

Jeśli DAC - to NOS-DAC z buforem lampowym, jeśli wzmacniacz - to Pure Class A.

czyli sam musze posluchac :P to samo odnosnie daca.

A teraz mi jeszcze panowie powiedzcie jak to z tymi moimi sluchawami ktore na wyzszych glosnosciach potrafia stac sie nie do sluchania... To wina tego ze beyery juz nie domagaja i za glosno slucham czy faktycznie dedykowany wzmak sluchawkowy naprawilby ten feler? bo gora/wyzsza srednica sie wyostrza wtedy niemilosiernie...

Zrób sobie ślepy test, a potem dopiero pisz "plik nigdy nie zagra jak CD z transportu".

A na marginesie plik nigdy nie zagra, bo plik to tylko plik i nic więcej ;-))

Slepy test? To nie jest różnica, to jest kosmos. Mozesz mi w ciemno puscic i powiem czy to jest transport czy plik.

Oczywiscie ze nigdy nie zagra jak z transportu. Płyta cd z napędu dvd lub puszczona z dvd przez odtwarzacz plikow to jeden z wiekszych koszmarow dzwiekowych jaki slyszalem. A z pliku jest tak samo na tym samym odtwarzaczu. Takze za charakter brzmienia odpowiada sam odtwarzacz. Niestety jak spalic plik na plyte i puscic w dobrym transporcie to juz tez nie to samo.

Zamiast pisac glupoty na forum, wez 2 koła, kup transport na cdm-9 pro, wez kolejne 5 kola, kup daca np. Sonica, pusc cd z transportu, potem to samo z ripa z płyty, a potem coś tu napisz. Wtedy potraktuję to poważnie, bo teraz to dla mnie placz i usprawiedliwianie czlowieka sluchajacego mp3 z kina domowego i myslacego ze siegnal sedna muzyki. A czytajac Twój opis "coś tam gra" oczywiste jest że nie masz pojecia o czym piszesz.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.