Jump to content
IGNORED

Lampa do muzyki klasycznej

strausss

Recommended Posts

Mój obecny zestaw to Marantz SA 7003, Marantz PM 7004, kolumny B&W CM1. Zastanawiam się nad wymianą zestawu, w tym zakładam wymianę wzmaka na lampę? Słucham muzyki klasycznej i bardzo mi zależy na barwie :))) Powiem tak, do dyspozycji będę miał max. 8000zł. Nie ukrywam jednak - CO JEST WAŻNE - że znajdując lampę np. za 5000zł, która zagra na poziomie "8000zł" i można zaoszczędzić, to będzie super! :) W przyszłości planuję wymianę pozostałych elementów. Oprócz barwy, zależy mi na wejściu słuchawkowym i na tym, by lampa nie odbierała mi możliwości doboru kolumn :) Co polecacie by posłuchać?

Hidden Content

Give reaction or reply to this topic to see the hidden content.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Guest rochu

(Konto usunięte)

Jeżeli słuchasz starych, klasycznych nagrań z początku zapisu stereo to coś z Dynaco, Scotta, Heatkita albo coś ze starego Quada.

Jeżeli słuchasz nowych realizacji to np Jadis Orchestra z drugiej ręki mógłby być niezłym rozwiązaniem.

Możesz sprawdzić w swoim systemie wzmacniacz na lampach kt88 lub 6550 . Mnie właśnie taka lampa zainteresowała na poważnie muzyką klasyczną , symfoniczną ( chiński wzmacniacz MC100B , modyfikowany , z wymienionymi lampami sterującymi ) . Dynamika jakiej nie osiągnie tranzystor w Twoim budżecie . Ale jeśli chodzi o barwę , to taki wzmacniacz jej nie stworzy , trzeba poszukać odpowiednio finezyjnego żródła ( nie jestem pewny , czy marantz da radę ) .

Hidden Content

Możesz sprawdzić w swoim systemie wzmacniacz na lampach kt88 lub 6550 . Mnie właśnie taka lampa zainteresowała na poważnie muzyką klasyczną , symfoniczną ( chiński wzmacniacz Yaqin MC100B ,

Zgadza się. Nadaje się do każdego rodzaju muzyki. Dynamiczny, nie dostaje zadyszki, z dozą ciepła. Do klasyki, a zwłaszcza symfoniki potrzeba wydajnego wzmacniacza. Taki na lampach KT 88 sprawdza się znakomicie.

Gdybym miał do wydania 8 tys., to bym je spożytkował tak:

wzmacniacz na KT88 - 3 -4 tys

gramofon - 2,5 ty

preamp gram. - 1,5 tys

Klasyka ze starych winyli potrafi zabrzmieć bajecznie. I ceny śmieszne, za kilka złotych można trafić płyty ze znakomitych wytwórni w stanie doskonałym.

Hidden Content

Mój obecny zestaw to Marantz SA 7003, Marantz PM 7004, kolumny B&W CM1.

W sumie to najpierw zastanów się nad głośnikami. Ponieważ zawężasz sobie wybór do kt88 lub 4x el34 np. Manley na kanał. A to może przekroczyć twój budżet. No chyba że trafisz Ayona w dobrej cenie to się wyrobisz. Posłuchaj Mingdy tej na KT88 może wystarczy ale wątpię. Odradzam kupowanie najtańszych i niebezpiecznych wzmacniaczy chińskich. Może fajnie grają ale są tak jak wspomniałem są niebezpieczne i niepowtarzalne (niepowtarzalne czytaj producent pakuje do środka rzeczy które ma pod ręką, kilka Yaqinow widziałem od środka i raz stwierdziłem że ten sam model ma różne bedechy).

Może jeszcze Manley Stingray używkę można kupić za około 6kzł jednak mam tutaj wątpliwości czy napędzi CM1.

Pozdrawiam,

Paweł

Hidden Content

Najgorsze to mieć do czynienia z zakompleksionym Polaczkiem, któremu dano odrobinę władzy.

"Beware of all those in whom the urge to punish is strong". Nietzsche.

Zgadza się. Nadaje się do każdego rodzaju muzyki. Dynamiczny, nie dostaje zadyszki, z dozą ciepła. Do klasyki, a zwłaszcza symfoniki potrzeba wydajnego wzmacniacza. Taki na lampach KT 88 sprawdza się znakomicie.

Gdybym miał do wydania 8 tys., to bym je spożytkował tak:

wzmacniacz na KT88 - 3 -4 tys

gramofon - 2,5 ty

preamp gram. - 1,5 tys

Klasyka ze starych winyli potrafi zabrzmieć bajecznie. I ceny śmieszne, za kilka złotych można trafić płyty ze znakomitych wytwórni w stanie doskonałym.

Witam, nie ukrywam takiego rozwiązania. Słuchałem kiedyś kilku płyt Straussa na gramofonie i muzyka płynąca z winyla (nie pamiętam modelu gramofonu, ale nie kosztował więcej niż 1200zł.) posiadała barwę, coś co pociągało w porównaniu z płytą cd.

Hidden Content

na vinylach wychodzi mało dobrej klasyki.

Nie szkodzi. Ja nie boję się używek z epoki. Tysiące płyt w świetnych stanach za praktycznie grosze. Powyżej 50 zł zdarza mi się zapłacić za kilkupłytowe boxy, no i jakieś rzadkie wydania. Większość zakupów za 5 -15 zł. I tylko z porządnych wytwórni. Z winyli to jedynie klasyka jest w niskich cenach i dlatego gramofon to jest propozycja warta rozważenia.

Hidden Content

Prawda jest taka: Jak za dobrą cenę wylicytujesz to na pewno odsprzedasz bez straty albo z niewielką jak Ci się nie spodoba, czego nie można powiedzieć o najtańszych chińskich wzmacniaczach te są w zasadzie nie odsprzedawalne.

Osobiście ja tego wzmacniacza nie znam. Ale miałem do czynienia z kilkoma produktami Ayona nawet mam CD2 i każdy produkt w swojej cenie był wart zainteresowania. Sądząc po obecnej bidzie w Polsce i zastoju w dziedzinie sprzedaży sprzętu audio to wydaje mi się że ten z allegro nie powinien osiągnąć jakiejś wygórowanej ceny tym bardziej że obudowa trochę uszkodzona.

Pozdrawiam,

Paweł

Hidden Content

Najgorsze to mieć do czynienia z zakompleksionym Polaczkiem, któremu dano odrobinę władzy.

Są trzy prawdy , ... a Ty o której piszesz :)

... a to ostatnio dodane ogłoszenie z mojego ulubionego klubu ( nie moje ) od Kolegi PIOTR PIOTR

Jak by ktoś szukał lampiaka na el 34 do Minasków to proszę o kontakt na priv.

na zdjęciu z lampami kt88

Hidden Content

Hidden Content

Hidden Content

Paweljazz

Jak nie odsprzedam chińczyka jak odsprzedam ? Chińczyk jest tak jak Ayon, w swojej cenie jest wart zainteresowania. W Ayonie też pewnie połowę chińczyka siedzi.

Hidden Content

Jak nie odsprzedam chińczyka jak odsprzedam

Pewnie, że tak. Puściłem od złotówki bez obaw i bitwa była:) Sprzedałem z niewielka stratą.

Hidden Content

na zdjęciu z lampami kt88

Hidden Content

To chyba nie są lampy kt88 ( choć podobnie wyglądają ) - przepraszam za wprowadzenie w błąd , choc może warto temat sprawdzić ?

Hidden Content

Hidden Content

Jest jeszcze lampa na KT66, pogodzi barwę EL34 z dynamiką KT88. U mnie spokojnie nagłaśnia +60m2 :-).

Czy 5000 wystarczy? To głównie zależy od zastosowanych lamp i kondensatorów. W razie czego inwestycję można rozłożyć w czasie.

Hidden Content

NIeciekawie musi się słuchać muzyki w 60m2, no chyba że do kotleta. Pewnie dźwięk rozchodzi się w każdą stronę, długa droga do słuchacza itp. Nie wyobrażam sobie. No chyba że z 60m2 wydzielony jest kąt mniejszy, a to już nie jest dla mnie nagłośnienie 60m2 tylko tego kąta.

Hidden Content

Wsadzę tutaj swoje "pięć groszy". Nie dziwi mnie branża, która chce sprzedać jak najdroższy sprzęt. Dziwią mnie ludzie, których nie stać na zakup mercedesa, i zamieniają kia na hyundaia. Ale poważniej! Większość zapomina, że to muzyka ma być kluczem do radości. Myślimy (sam tak myślałem), że zamieniając swój wzmacniacz, który kosztował nas spore jak na polskie warunki pieniądze, po 3000-4000zł, na wzmacniacz, który będzie kosztował 8000zł, że zamienimy wspominaną kia na mercedesa. Jak kogoś stać, to niech kupuje i zmienia :)

Ale pewnie większa część oszczędza, wyrzeka się innych przyjemności, lub po prostu bierze kredyt lub raty...

Masz Marantza, Naima, Nada... to ciesz się z tego. Kasę lepiej przeznaczyć na płyty, pokombinować z ustawieniem kolumn, popracować nad akustyką... a może wymienić odtwarzacz cd na gramofon. A czasami możesz zyskać więcej niż wydając kolejne tysiące ciężko zarobionych pieniędzy.

Hidden Content

NIeciekawie musi się słuchać muzyki w 60m2, no chyba że do kotleta. Pewnie dźwięk rozchodzi się w każdą stronę, długa droga do słuchacza itp. Nie wyobrażam sobie. No chyba że z 60m2 wydzielony jest kąt mniejszy, a to już nie jest dla mnie nagłośnienie 60m2 tylko tego kąta.

W duzych pomieszczeniach słucha się bardzo ciekawie o ile sprzęt jest ustawiony z głową czyli nie w kącie i nie pod ścianą tylko kolumny wysuniete na środek, maksymalnie od ścian tylnych i od bocznych. Warto wtedy zastosować ustroje rozpraszające.

Piszę z własnego doświadczenia choć mam 'tylko" ok. 45 mkw ale pomieszczenie bardzo wysokie i otwarte na resztę domu. I gra lampa.

Pozdro

Hidden Content

Muszę przewietrzyć mój system…

Paweljazz

Jak nie odsprzedam chińczyka jak odsprzedam ? Chińczyk jest tak jak Ayon, w swojej cenie jest wart zainteresowania. W Ayonie też pewnie połowę chińczyka siedzi.

Pewnie, że tak. Puściłem od złotówki bez obaw i bitwa była:) Sprzedałem z niewielka stratą.

Ależ Panowie nie ma co się oburzać ja wyraziłem swoje zdanie na temat najtańszych chińskich wzmacniaczy miałem dwa, kilka z nich widziałem od środka i stwierdzam że są są to niebezpieczne urządzenia i tyle. Dlatego nie polecam ich. Ayon, Prima Luna, MingDa, czy na końcu Opera. To też chińskie wzmacniacze jednak proponuję zajrzeć do środka i porównać z Yaqinem. Niestety Yaqin to raczej dla hobbystów którzy po wyjęciu go z kartonu potrafią go przejrzeć celu ewentualnego zapobiegnięcia porażenia prądem.

Pozdrawiam,

Paweł

Hidden Content

Ale ugryzł Cię taki wzmacniacz po otwarciu ? O co chodzi ? Ja np. słyszałem że NADy się palą. Ponoć mój kolega ma traumę na tym punkcie. Ja miałem C-370 i mi nie stanął w płomieniach. A komuś się Yaqin zapalił albo popieścił prądem ? Chodzi o to że ma metalową obudowę lub mało miejsca wewnątrz ?

Hidden Content

Ale przeczytaj uważnie i ze zrozumieniem moje poprzednie wpisy, tam napisałem że są niepowtarzalne i koniec z biciem piany i rozpływaniem się nad szrotem bo nie warto. Szkoda czasu i atłasu dla mnie to jest zwykły tani niechlujnie wykonamy bubel.

Nie wiem co konkretnie miał na myśli założyciel wątku jednak chyba nie chodziło tanią chińszczyznę.

Hidden Content

Już pierwszą bzdura którą napisałeś jest że nie odsprzeda się chińczyka. Dalszych już mi się nie chce analizować. Nikogo nie namawiam w tym wątku do kupowania taniej chińszczyzny. Tylko nie zgadzam się z niektórymi Twoimi twierdzeniami to wszystko.

Hidden Content

Szkoda czasu i atłasu dla mnie to jest zwykły tani niechlujnie wykonamy bubel.

Irytujące są takie kategoryczne stwierdzenia.:( Miałeś?, słuchałeś? porównywałeś z czymś? Od pięciu lat jadę na chińczykach. Wcześniej używałem wielu tranzystorów tak do ok. 7 tys. Teraz mam Yaqina 100B i nie zamierzam tego zmieniać. Owszem, modyfikacja bebechów w planie, bo zawsze można lepiej. Gra mniej więcej na poziomie Oriona, po modach pewnie zagra lepiej.

Hidden Content

Jasne Paweljazz miał naraz 2 yaqiny tego samego typu, które otworzył i porównywał czy są takie same części, ba - może nawet mierzył je czy parametry trzymają. Potem włączył każdego z nich osobno i stwierdził że grają inaczej. Tak pewnie było. Potem jednak wybuchł pożar, bo zapomniał wyłączyć jednego z nich. Na pocieszenie wreszcie kupił sobie porządny markowy sprzęt, który się nie psuje i nie kopie prądem. To tak trochę z przekąsem, sorki. Osobiście miałem na chacie 2 Yaqiny nowiutkie jednego czasu i grały identycznym dźwiękiem.

Hidden Content

Guest wieslaw119

(Konto usunięte)

Mój obecny zestaw to Marantz SA 7003, Marantz PM 7004, kolumny B&W CM1. Zastanawiam się nad wymianą zestawu, w tym zakładam wymianę wzmaka na lampę? Słucham muzyki klasycznej i bardzo mi zależy na barwie :)))

Po pierwsze i najwazniejsze, masz kolumny do wymiany.

Posluchaj ze swoim Marantzem, Tannoy Revolution DC6 T.

I dopiero wtedy mozesz sie zastanawiac dalej.

Pewnie, że nieciekawie, w końcu w filharmonii czy klubie też trzeba siedzieć w kącie, żeby było dobrze :-) Ja w każdym razie nie narzekam.

Hidden Content

kolumny B&W CM1

One serio mają 82db?

Hidden Content

"Odmienny obraz każde widzi oko a każde ucho inny słyszy śpiew. A każde serce gdy wejrzysz w nie ukaże własną słabość i grzech"

Już pierwszą bzdura którą napisałeś jest że nie odsprzeda się chińczyka. Dalszych już mi się nie chce analizować. Nikogo nie namawiam w tym wątku do kupowania taniej chińszczyzny. Tylko nie zgadzam się z niektórymi Twoimi twierdzeniami to wszystko.

Irytujące są takie kategoryczne stwierdzenia.:( Miałeś?, słuchałeś? porównywałeś z czymś? Od pięciu lat jadę na chińczykach. Wcześniej używałem wielu tranzystorów tak do ok. 7 tys. Teraz mam Yaqina 100B i nie zamierzam tego zmieniać. Owszem, modyfikacja bebechów w planie, bo zawsze można lepiej. Gra mniej więcej na poziomie Oriona, po modach pewnie zagra lepiej.

Jasne Paweljazz miał naraz 2 yaqiny tego samego typu, które otworzył i porównywał czy są takie same części, ba - może nawet mierzył je czy parametry trzymają. Potem włączył każdego z nich osobno i stwierdził że grają inaczej. Tak pewnie było. Potem jednak wybuchł pożar, bo zapomniał wyłączyć jednego z nich. Na pocieszenie wreszcie kupił sobie porządny markowy sprzęt, który się nie psuje i nie kopie prądem. To tak trochę z przekąsem, sorki. Osobiście miałem na chacie 2 Yaqiny nowiutkie jednego czasu i grały identycznym dźwiękiem.

No ta moje jest mojsze to takie polskie.

Nie mogę nic innego napisać poślę tylko pełny politowania :)

Pozdrawiam Panów i sukcesów życzę.

Paweł

Hidden Content

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Recently Browsing   0 members

• No registered users viewing this page.
    • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.

wykrzyknik.png

AdBlock blocking software detected!

Our website lives up to the displayed advertisements.
    The ads are thematically related to the site and are not bothersome.

Please disable the AdBlock extension or blocking software while using the site.

Registered users can disable this message.