Skocz do zawartości
IGNORED

Niedrogi i dobry interkonekt cyfrowy

KTW

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

Poszukuję jakiegoś przyzwoitego kabla cyfrowego (coax) do podłączenia transportu (Arcam CD72T) do Arcama rDAC. Nie chciałbym w niego inwestować zbyt dużych pieniędzy, nie chcę jednak żeby jakość transmisji była ograniczeniem w tym zestawieniu.

Co moglibyście polecić?

Myślałem wstępnie o nowych kablach Melodiki lub WireWorld Chroma.

Czy warto w ogóle inwestować w drogi kabel cyfrowy? O wpływie interkonektów analogowych i kabli głośnikowych na dźwięk przekonałem się osobiście - wbrew opiniom niektórych sceptyków bywa naprawdę olbrzymi. Ale przy transmisji cyfrowej? Na logikę wszystko co spełnia warunek odpowiedniej impedancji powinno brzmieć podobnie...

Czy są jakieś przeciwskazania dla 2m długości takiego kabla? (większość jest sprzedawanych w długości 1,5m - jednak potrzebny mi odrobinę dłuższy).

Z góry dzięki za odpowiedzi.

https://www.audiostereo.pl/topic/111075-niedrogi-i-dobry-interkonekt-cyfrowy/

Dobrze wykonany i spełnia parametry :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Co do tego wpływu sam zobacz

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

To nie ma znaczenia, bo to jest test porównawczy, skoro kabel od lampki nocnej, który nie jest kablem koncentrycznym nie dawał błędów transmisji, to żaden inny coaxial spełniający założenie 75 Ohm nie będzie.

Czy warto w ogóle inwestować w drogi kabel cyfrowy? O wpływie interkonektów analogowych i kabli głośnikowych na dźwięk przekonałem się osobiście - wbrew opiniom niektórych sceptyków bywa naprawdę olbrzymi. Ale przy transmisji cyfrowej? Na logikę wszystko co spełnia warunek odpowiedniej impedancji powinno brzmieć podobnie...

Posłuchaj sam, a będziesz wiedział;-)

Z tańszych polecam Apogee Wyde Eye, trochę droższy, ale tu już różnica była duża (przynajmniej u mnie i dla mnie) Transparent Premium - gra teraz u kolegi. Wpiął go w miejsce Fadela i powiedział że już nie odda, szczerze, to mu się nie dziwię...

pozdr!

kup sobie Straight Wire silver link.kilka lat temu był również dostępny z metra.to tani i b.dobry kabel-zarówno cyfrowy jak i komponent video.na ebayu:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Proponuję taki kabelek- dobra "antenówka" + złącza F z wtykiem RCA. U mnie sprawdził się znakomicie.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

o matko... przecież to kabel cyfrowy. czy ktokolwiek wie co to znaczy cyfrowy? cyfrowy znaczy zero jedynkowy. kup tani i w miarę solidny. przecież kupno droższego kabla nie oznacza, że jedynki będą bardziej okrągłe, złote czy cieplejsze. chyba, że podnieca Cie napis "audio" na kablu.

Niestety to nie jest takie proste, bo te zera i jedynki muszą płynąć we właściwym czasie itd....

w dobrych dzielonych systemach niestety słychać różnice.....

Niestety to nie jest takie proste, bo te zera i jedynki muszą płynąć we właściwym czasie itd....

A co do tego czasu ma kabel? O ten czas dbają zegary taktujące, a nie kable.

Nigdzie nie napisałem, że słyszę jitter...

Zastanawiające piszesz że słychać, ale sam nie słyszysz :)

Może Twoim, człowieka chyba nie.....

Sorki, nie chce mi się przepychać, niech każdy trzyma się swojej prawdy, wiedzy, sprzętu i dźwięku...

Sek w tym ze prawda jest tylko jedna, ale nie którzy lubia ja naginac pod własne potrzeby (tj. tłumaczyś sobie ze dobrze wydali siano).

?👈

Cześć,

Warto. Wiem z własnego doświadczenia. Najlepiej jednak pobaw się trochę audiofilsko :) podłącz cyfrówkę taką dodawaną do sprzętu przez producenta, a potem wypożycz ze sklepu jakąś lepszą. A potem jeszcze lepszą.

Kiedyś byłem w podobnym punkcie jak Ty. Mogę Ci powiedzieć, że cyfrówki słychać (ja byłem sceptyczny co do tego, więc chciałem kupić z początku taką maksymalnie za 300 - skończyłem na sporo droższej :) ). Tak samo użycie transportu zamiast CD w roli transportu. Byłem w szoku ;)

Polecam własne odsłuchy. Bezcenne doświadczenie, i kupa radochy.

Kup najtańszy z tych ładnych i solidnie wykonanych ... albo zrób sam :-)

Natomiast nawet zakładając, że kabel cyfrowy wpływa na jakość transmisji i sytuacja jest tak beznadziejna, że nie pomagają już mechanizmy dbające o poprawność przesyłu (np. korekcja błędów) to proszę o wyjaśnienie jak to możliwe, żeby błędom w transmisji cyfrowej przypisywać cechy znane z domeny analogowej.

Bo jaki wpływ na bas, przestrzeń, itp, itd będzie miało regularne przestawianie np. dwunastego bitu w przesyłanym słowie?

O nie regularne zmiany wolę nie pytać ... przerasta mnie to.

Zresztą przy regularnym błędzie w każdym słowie można spodziewać się, że można byłoby wychwycić na co przekłada się to w domenie analogowej.

Objawi się to obniżeniem lub podwyższeniem poziomu sygnału analogowego dla danej próbki.

Jak to powiązać za basem? Hmmm .... ciekawe ...

Ale jak można w przypadku zjawiska występującego w sposób losowy w domenie cyfrowej przypisywać temu cechy analogowe? Nie wiem ...

Poza tym dwa ważne pytania:

1. ILE BITÓW JEST ŹLE ODBIERANYCH?

2. ILE BITÓW JEST ŹLE ODCZYTYWANYCH, czyli już po korekcji?

A jak w ogóle można mówić, zakładając, że jest o czym, o tych samych cechach w różnych systemach.

Nie wiem.

Dla mnie BAJKI !!!

A wracając do tego co kupić ... w sumie Twoja kasa !!!

Jak ma to Cię uszczęśliwić SZALEJ !!!

... żeby był jakiś porządek i sens tego wszystkiego nieznanego i tajemniczego, stworzył człowiek bogów, osadził ich w miejscach niedostępnych i ich mocom oddał swój los ...

no cóż. po mojemu to są podstawy fizyki i informatyki. i jeżeli ktoś chce je podważać, śmiało, proszę. może zostanie rektorem na jednej z państwowych uczelni. co oznacza jedynka? że sygnał jest. a zero? że go nie ma.

"1. ILE BITÓW JEST ŹLE ODBIERANYCH?

2. ILE BITÓW JEST ŹLE ODCZYTYWANYCH, czyli już po korekcji?" < nie ma czegoś takiego jak bit źle odebrany, to nie sygnał analogowy, żeby występowały zakłócenia. bit jest albo go nie ma. a bity po korekcji to już kwestia przetwornika i kodeka dźwiękowego, a nie kabla. ale owszem, ważna jest długość kabla, która zależy też od standardu itp itd.

btw. czytałem ostatnio recenzje kabla (nie pamiętam jakiej firmy) gdzie producent się zarzekał, że płyną w nim dwójki! to dopiero audiofilskość!

a @rafal735r niestety ma racje ;p

batorzajac, na skutek przesunięć czasowych i niedoskonałości synchronizacji jedynka może zostać odebrana jako zero i odwrotnie. dlatego napisałem, o złym odebraniu. ale nawet jeśli takie przekłamanie nastąpi to mamy mechanizm korekcji błędów, który oczywiście w pewnym zakresie naprawia to, co podczas np. transmisji się zepsuło :-)

... żeby był jakiś porządek i sens tego wszystkiego nieznanego i tajemniczego, stworzył człowiek bogów, osadził ich w miejscach niedostępnych i ich mocom oddał swój los ...

no cóż. po mojemu to są podstawy fizyki i informatyki

Widzę, że jeszcze się dużo musisz nauczyć.

Bardzo dobry i niedrogi jest Nemesis Audio Project Digital Link. Tylko ciężko kupić. To taka polska manufaktura.

Kontakt w sprawie sprzedaży tychże kabli był dawniej poprzez sklep

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

To jest ostatnie wolne miejsce na forum na Twoją reklamę...

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.