Skocz do zawartości
IGNORED

2dr/3dr - nowe kolumy, co robić, jak żyć?

qubix

Rekomendowane odpowiedzi

Siema,

wieki temu był o taki temat:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) No i w wyniku tych przemyśleń do dzisiaj używam KM-U2 na usherach 8945p i 9950. Są naprawdę super.

No ale życie płynie i chciałoby się więcej, lepiej, mocniej. Żona sama mnie nakłania do tego, żebym nowe głośniki zrobił. W międzyczasie dwójki dzieci się dorobiłem, lokal zmieniony i kupa innych rzeczy w życiu też się zmieniła. Np. nikt te 9 lat temu nie zdawał sobie sprawy, że iphone wyjdzie za dwa lata. :D

Przez ten czas audio się średnio interesowałem - bardziej zajmowały mnie inne sprawy.

No i teraz czego szukam:

- 2dr albo 3dr,

- sprawdzony, pomierzony projekt do samodzielnego montażu, z zaprojektowaną i przemyślaną zwrotnicą, najchętniej pasywną.

- bas ma schodzić niżej niż w 8945p (więc pewnie 2dr na 18cm odpadają),

- bardzo chętnie jakiś konfiguracja coax+bas,

- budżet: no wiem, że za mniej jak 3,5-4 to czegoś istotnie lepszego niż 8945p się nie zrobi, nie oszukuję się (w budżecie obudowy + zwrotki + przetworniki), więc do ustalenia,

- głównie słucham jazzu i klasyki,

- lubię brzmienie studyjne - żadnych podkolorowań, przebarwień i "charakteru brzmienia". Cel: jak najmniejsze zniekształcenia. Pomieszczenie mam dostosowane dość średnio.

- głośniki mają być podłogowe.

Co teraz się robi? Co się w interesie zmieniło? Na co zwrócić uwagę?

Misiomor nadal na forum się pojawia? :D

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Troels Gravesen jest jak widać bardzo zachwycony tymi coaxami i będzie coś na nich robił. Ten kit ze stron SEASa to trochę za wysokie progi na moje nogi (ponad 300 euro za jeden wzmak, do tego 360 za coaxa, woofera nie sprawdzałem), pozatym chciałem pasywne zwrotki. Może warto poczekać.

Ukryta Zawartość

używane Harpie Amstaff

eee za 4tys uzywki amstafy to mało prawdopodobne

sam szukam kolumn w tym zakresie cenowym i chyba się rzucę na zapha ZRK

można jeszcze w tej cenie upolować b&w 704 jak komus brzmienie odpowiada

zaph ma niezłe opinie, zresztą zdaje się że ktoś na tym forum popełnił ZRT

Ja i to niejedne .

Ukryta Zawartość

jest sporo zadowolonych też z tańszych SR71

Jak już coś robić to minimum poziom ZRT albo monitory Misiomora , Hurricane czy Harpia DIY . Więcej bardzo dobrych projektów free nie ma .

Ukryta Zawartość

- lubię brzmienie studyjne - żadnych podkolorowań, przebarwień i "charakteru brzmienia". Cel: jak najmniejsze zniekształcenia. Pomieszczenie mam dostosowane dość średnio.

No to Harpii bym wcześniej posłuchał a dopiero potem kupował.

Hurricane mam i zdecydowanie polecam ...w założonym budżecie zmieścisz się :-)

Masz tu kilka fotek dla małżonki do akceptacji wizualnej :-)

Dziś już nie pracują z MF A2 widocznym na fotkach ...pod dobrą elektroniką pokazują swoją klasę.

Ukryta Zawartość

pozdrawiam

Ukryta Zawartość

No to Harpii bym wcześniej posłuchał a dopiero potem kupował.

Właśnie Harpie i Kefy to w stosunku do tej reszty

lubię brzmienie studyjne - żadnych podkolorowań, przebarwień i "charakteru brzmienia". Cel: jak najmniejsze zniekształcenia

Zagrają tak jak zagra elektronika i to trzeba mieć na uwadze .

Kef R300 to 3way .

Góra i średnica ta sama jak w R900 za 14 000zł a woofer z R700

Warto przeczytać test R900 i czym się różnią od Blade za 100 000zł

Ukryta Zawartość

Zarówno R300 jak i Amstaffy są lepsze od ZRT czy Hurricane .

Amstaffy to najlepsze duże kolumny poniżej dychy a jak nie potrzeba takich grzmotów to R300 są idealne .

Ukryta Zawartość

Zarówno R300 jak i Amstaffy są lepsze od ZRT czy Hurricane .

ZRT jaką mają impedancję? nie mogę się doczytać w opisach..

a Kefy z serii R... są kozackie

harpie były omawiane tu

Ukryta Zawartość

projekt miał się pojawić na stronie www

ale na forum chyba tylko jedna osoba się pochwaliła realizacją

Ukryta Zawartość

Ja bym zrobil DIY na SS18W + jakies kopulce lepszej niz SS6600. Najlepiej zlecic komus zrobienie zwrotnicy. Projekty zapha sa specyficzne, bo koles zawsze stroi kazdy zestaw od linijki i forsuje niskie podzialy co czesto nie jest dobra praktyka.

Ukryta Zawartość

Gram w zasadzie na podobnych bo mam kopułkowego illuminatora a nie szpilkę. Chodziło o lepsze rozpraszanie wysokich tonów. Oczywiście delikatna modyfikacja zwrotnicy została zrobiona. Wersja podłogowa.

Nie mówię, że nie można lepiej ale jak już to chyba tylko trzy drogi.

Bas praktycznie jak z 20-22cm głośnika, bardzo dobra średnica. Góra jak kto lubi. Mi szmaciane kopółki się podobają i nie zamieniłbym na inną.

Ukryta Zawartość

CXN, Arcam CD37, Hegel H360, ekta MKII (Troels Gravesen)

Podłączę się do tematu, bo i u mnie przyszedł czas na kolumny. Robię Hurricane i tu prośba o polecenie kogoś kto mi solidnie zrobi ładne skrzynki do tych kolumn i nie zedrze ostatniego grosza.

"cytat usunięty przez moderację" -  Bernard le Bovier de Fontenelle

A ja polecę , kolumienki które sam popełniłem czyli DTQWT Troelsa, u mnie w systemie zagrały lepiej od Tanoya Red monitor 15 i Akustyka na iluminatorach .

Mam je już 2 lata i nie mam zamiaru zmieniać . Troels zresztą pisze ze to jedne z najlepszych kolumn jakie zrobił , długo były jego referencyjnym dźwiękiem.

ZRT jaką mają impedancję? nie mogę się doczytać w opisach..

The impedance curve is relatively benign and should work well enough with tube amplifiers. Impedance for this 2-way version stays above 6.5 ohms, averages 8 ohms through most of it's range and does not exceed 14 ohms above the bass tuning peaks. No additional impedance control circuitry is needed.

Ja bym też z chęcią zrobił jakieś 3 way ale na basie tak z 12 cali :)

Tyle że nie ma takiego bardzo dobrego dostępnego projektu a w forumowych naciągaczy nie wierzę :)

Dlatego też uważam ze lepiej kupić gotowe , bdb kolumny i je zmodyfikować .

projekt miał się pojawić na stronie www

ale na forum chyba tylko jedna osoba się pochwaliła realizacją

Jak już tak debatujecie :) to te Harpie DIY mam ja.

Też rozważałem Hurricane ale zdecydowałem się na Harpie.

Powód był prosty, łączna powierzchnia głośników niskotonowych jest większa. Więc przy większych głośnościach, membrany będą "ruszały" się mniej (są to największe 18 zaraz po SS). Co oczywiście przeniesie się na mniejsze zniekształcenia. Dodatkowo dedykowany głośnik średniotonowy Visaton jest jednym z lepszych w swojej klasie. Złego filtrowania tego głośnika Panu Jurkowi zarzucić nie można. Więc i kwestia średnicy przemawia do mnie dużo bardziej. Wysokotonowy Seas może się jednemu podobać drugiemu nie, ale to kwestia preferencji. Na pewno nie jest to zły głośnik.

Nie ma co ukrywać że 2 way na 8" jest pewnym kompromisem, wedle mojego mniemania 3 way Harpii jest dużo mniejszym.

Co do dźwięku kolumny muszą trochę pograć. Ja w kilkunastu metrach nie gram głośno, więc głośniki nie wykonują "żadnego" ruchu. Stąd też docieranie przetworników może długo trwać. Zdziwiłem się jak znajomy o innych preferencjach muzycznych chciał posłuchać głośniej. Zawieszenie się rozruszały i ewidentnie dźwięk zmienił się na plus ale to już bardzo dawne dzieje.

Kolumny grają holograficzną i sztywną sceną dzięki czemu nie trzeba siedzieć idealnie w sweet spocie. Jak dla mnie bardzo dobre granie i spokojnie mogę je polecić. Wszystko jest tutaj takie jak być powinno . Nikogo pewnie nie zaskoczę jak napiszę, że te kolumny lubią prąd.

Ostatnio przeniosłem się do pomieszczenia o lepszym rozkładzie rezonansów (generalnie tyczy się to niskich częstotliwości) i wreszcie mogę docenić kwestię dolnych rejestrów. Gdzie kontrabas ma konkretny "konturowy" dźwięk i wydaje go struna. Nie ukrywam że irytuje mnie, jak kontrabas czy gitara basowa zaczyna być "bułą" o nieokreślonym dźwięku. Tutaj nie ma tego problemu. Zaznaczę że kolumny są wedle mojego mniemania bardzo przeźroczyste i mocno różnicują nagrania. Jeśli ktoś ma wątpliwości co do jakości masteringu różnych płyt i gatunków muzyki, to przy tych kolumnach znikną.

Ja bym też z chęcią zrobił jakieś 3 way ale na basie tak z 12 cali :)

Tyle że nie ma takiego bardzo dobrego dostępnego projektu a w forumowych naciągaczy nie wierzę :)

Dlatego też uważam ze lepiej kupić gotowe , bdb kolumny i je zmodyfikować

Ja chętnie widział bym Berylowego SS, Magnezowy Seas w układzie D'Appolito no i wspomniany 12" magnezowy Seas na basie. Jest jeszcze revelator SS i SB acoustics.

Na SBA Zaph ma konstrukcję, co jest ciekawą opcją. Same przetworniki są chwalone a Zaph wie co robi.

Chodzi mi po głowie taki bezkompromisowy projekt w układzie WMTMW ale obecnie nie mam ciśnienia więc może kiedyś. Obecnie muszę zacząć robić coś z docelowym pomieszczeniem. Kasa jednak porównywalna z kolumnami a przyrost jakościowy dużo większy.

Sprawdzony i publicznie dostępny projekt 3-way DIY, dający pewność zbudowania dobrej kolumny (np. sięgającej nuty A sub-kontra a więc ok. 27Hz) bez własnych pomiarów i dostrajania, tolerancyjny np. wobec odstepstw od projektu obudowy czy rozrzutu parametrów użytych głośników - mało jest takich. Powody są liczne, to byłby temat na dłuższą dyskusję.

Nowy koaksjal Excel - wygląda pięknie, poza tym że zupełnie nie nadaje się do zwrotnic pasywnych, chyba że z wysokim podziałem bas - środek typu 500Hz. Podatność zawieszeń to jakiś koszmar - w karcie katalogowej jest Fs=85Hz, Qts=0.54 i Vas=5dm3 a więc zawieszenie bardzo sztywne jak na 18cm przetwornik. W pomiarach Gravesena wyszło że konstruktorzy mieli jakieś mocne kompleksy na punkcie sztywności, bo Fs podjechało jeszcze wyżej, do 120Hz, więc o sensownej dobroci w obudowie zamkniętej nie ma co marzyć. Biorąc jeszcze pod uwagę formowanie zawieszeń z czasem, pracą, temperaturą itd. stabilny rezonans jest w sferze pobożnych życzeń.

O, Misiomor! Żyjesz!

COAX excela - 3 dr z podziałem pasywnym wyższego rzędu (3-4) niżej niż 400-500 Hz to samobójstwo, bo taką zwrotkę trzeba by wozić taczką. Koszt elementów będzie spory, a na cewki inne niż powietrzne chyba nie ma sensu się godzić. Seas na swoich stronkach ma referencyjny projekt na tym coaxie z dodanym głośnikiem basowym (bardzo duży x-max) i aktywnymi zwrotkami z cyfrowym DSP. Do tego COAXa też myślałem o zrobieniu aktywnych zwrotek ze wzmacniaczami. Pytanie - czy istnieją jakieś sensowne zestawy zwrotka 2dr + wzmacniacze analogowe do wmontowania w kolumnę za ok 1kpln za parę, niesymetryczne wystarczą? 360 euro za sztukę za wzmacniacz ze zwrotką, którego użyli w Seasie, to trochę za dużo jak dla mnie. One są pozatym cyfrowe, a chciałem analogowe, "bo tak". Samochodowe wzmaki z podziałem aktywnym na 200-500 Hz za 1000 pln się kupi i to takie sensowne. Estradowe wzmaki ze zwrotką też. Link do projektu Seasa:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) . P.Troels też pisał, że można aktywnie wyfiltrować tego coaxa i dołożyć cokolwiek na dół. Czy jest tak, że wzmaki klasy D mają już tak małe zniekształcenia, że można ich użyć do czegokolwiek innego niż subwoofer? W 2006 tak nie było...

Misiomor: piszesz, że projektów 3dr spełniających warunki jest mało. A czy znasz jakikolwiek? Może być np. 10" + kopółka 2-3" + kopółka 3/4". Albo coś w stylu 10" + 4-6" + 1".

Przez chwilę myślałem o zrobieniu Thorów ze strony Seasa z liniami transmisyjnymi. W dół nie zejdą pewnie aż tak jak Misiomor napisał, koszt podejdzie pod 8-10k. Kiedyś ludzie tym projektem się zachwycali. Pytanie czy przez 10 lat coś nowego się pojawiło, co ten projekt jest w stanie zdeklasować.

A propos 3dr: a ten projekt p. Troelsa:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ? Te duże eminence'y słyszałem i to jest bas jaki lubię. Góry i środka nie, ale czytałem sporo to co p.Troels pisze i jestem w stanie mu zaufać. Ktoś może to słyszał?

Harpia DIY: doczytam.

Projekt na scanspeakach p. Zapha: bajeczny, ale pewnie dramatycznie lepiej od tego co mam nie gra. Szczególnie w basie. A jakość średnicy i góry pewnie jest inna, ale do docenienia w idealnie przygotowanym pokoju, słuchając z odpowiedniej pozycji. Idealnego pokoju nie mam, a jak mam czas na takie słuchanie, to dopiero wtedy jak dzieci śpią i wtedy słucham na słuchawkach...

A ja polecę , kolumienki które sam popełniłem czyli DTQWT Troelsa, u mnie w systemie zagrały lepiej od Tanoya Red monitor 15 i Akustyka na iluminatorach .

Mam je już 2 lata i nie mam zamiaru zmieniać . Troels zresztą pisze ze to jedne z najlepszych kolumn jakie zrobił , długo były jego referencyjnym dźwiękiem.

W jakim budżecie się zamknąłeś? Jaki dałeś gwizdek? SEASa? Czy mieszkasz w Wawie i czy można się do Ciebie wbić na posłuchanie? W rewanżu mogę przywieźć KM-U2 na usherach tak do posłuchania. Jestem ciekaw jak to gra. Zwrotki ma minimalistyczne (może za bardzo), a mi na efektywności nie zależy zupełnie. Ot ciekawe przetworniki ma.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Aktywne filtry daje się zrobić analogowo, Sallen Key to nie taka wielka filozofia. Gorzej ze zgraniem tego jak w pasywnej zwrotnicy - zastrzeżenia do podręcznikowych filtrów aktywnych są podobne jak dla podręcznikowych pasywnych.

Klasy D bym jednak unikał, sieje zakłóceniami, również po masie analogowej.

Dobre 3-way na 10" - nie widziałem jeszcze. Duże walory edukacyjne ma SB12.3 Zaph'a ale niestety dekoracyjny bardzo nie jest.

Co do COAXa - myślałem, żeby zrobić zwrotkę do coaxa taką jak proponuje Troels albo Seas, a podział między zwrotka+coax i głośnik basowy zrobić aktywnie. Zwrotkę do podziału coax/dół trzebaby zaprojektować. Zgranie faz, wybranie właściwego miejsca podziału, głośność, odfiltrowanie śmieci - problemy do rozwiązania są identyczne. A czy są moduły do zabudowy w głośnikach typu dwa wzmacniacze AB + płytka na zwrotkę do podziału pasma między wzmacniacze?

Co do 12.3 Zapha

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) . Łał. Fajne. WAF wystarczający. Pytanie jak jakościowo to zagra. Bas będzie lepszy niż w 8945p, pytanie jak środek i góra. Czy gdzieś to widziałeś i słuchałeś? Szkoda, że nie ma wykresu z odwróconym w fazie środkiem, wtedy można by sprawdzić czy dobrze jest zgrana zwrotka.

Jak już coś robić to minimum poziom ZRT albo monitory Misiomora , Hurricane czy Harpia DIY . Więcej bardzo dobrych projektów free nie ma .

rozsądne pieniądze za projekt mogę zapłacić jak już się zdecyduję na coś...

Ukryta Zawartość

Przez chwilę myślałem o zrobieniu Thorów ze strony Seasa z liniami transmisyjnymi. W dół nie zejdą pewnie aż tak jak Misiomor napisał, koszt podejdzie pod 8-10k. Kiedyś ludzie tym projektem się zachwycali. Pytanie czy przez 10 lat coś nowego się pojawiło, co ten projekt jest w stanie zdeklasować.

Jak dobrze pamiętam ArturP je popełnił i stwierdził że z jednego 18cm Revelatora basu jest więcej i jest lepszej jakości .

Ja bym nie kombinował i kupił Amstaffy . Konkretne , duże kolumny a w razie czego głośniki dostępne i w niewielkich pieniądzach

rozsądne pieniądze za projekt mogę zapłacić jak już się zdecyduję na coś...

:)

Nie masz wielkiego wyboru , zaledwie kilka projektów . W inne , niesprawdzone bym się nie pchał bo kolega obok kupi za pół ceny ( jaką wydałeś ) używki i stwierdzisz że wywaliłs kasę w błoto .

Nie masz wielkiego wyboru , zaledwie kilka projektów . W inne , niesprawdzone bym się nie pchał bo kolega obok kupi za pół ceny ( jaką wydałeś ) używki i stwierdzisz że wywaliłs kasę w błoto .

Racja :D dlatego chcę coś wybrać świadomie i z Waszą pomocą :D

No to Thory skreśliłem zdecydowanie.

A czy są moduły do zabudowy w głośnikach typu dwa wzmacniacze AB + płytka na zwrotkę do podziału pasma między wzmacniacze?

W głośnikach bym nie zabudowywał, z racji transferu drgań ścianek czy wysokiego SPL blisko głośników - i mikrofonowania na elektrolitach zasilacza i innych. Poza tym takie stado końcówek mocy to proszenie się o kłopoty z masą sygnałową i brumem.

Trudna rada - pasywne 3-way pozwoliłoby uniknąć wielu problemów, jednak też łatwe do zrobienia nie jest.

No dobra, a filtrowanie od dołu na 300Hz takiego zestawu coax+zwrotka 3-4 rzędem elektrycznie na pasywnej zwrotce? Może trzeba poczekać na to co Troels wymyśli, bo coś takiego planuje.

Polink mi odpowiedział, że tych coaxów nie ma i mają być w maju.

Pasywnie się za bardzo nie da, bo rezonans na impedancji będzie bruździł, i to co gorsza zależnie od chwilowego humoru zawieszeń w kwestii ich podatności.

widziales projekty 3dr na stronie visatona?

Ukryta Zawartość

slyszalem kiedys classic200 i brzmi to całkiem fajnie

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.