Skocz do zawartości
IGNORED

bang olufsen beogram 5500 pomocy!

kamdek

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich

Właśnie zakupiłem tak długo wyczekiwany zestaw Bang Olufsen beocenter 5500 i resztę klocków, kupiłem od starszego Pana w Angli który miał go od nowości, prawdziwie zadbane cacko, (stan wizualny)

Po podłączeniu zacząłem od włączenia cd bo gramofon zostawiłem na koniec (kupiłem to tak naprawdę z chęci posiadania gramofonu, także przyjemność odsłuchu zostawiłem na koniec)

Ale nie zbiegając z tematu odnośnie cd, to już byłem zły i dalej jestem ponieważ po włączeniu płyta cały czas się otwiera i zamyka i nawet nie raczy czytać plyty.było sprawdzane u właściciela i działało.nie mam pojęcia o co chodzi może ktoś mi pomoże bo jestem nowicjuszem w bang olufsen.

Drugie rozczarowanie to gramofon który położył mnie na łopatki, gra jak Stare radio bez żadnej jakości, chociaż właściciel poręczna w opisie ze rzadko używana igłą,może mówił prawdę ze w ostatnich latach jego pamięci nie używam a zapomniał o latach wcześniejszych.

Zauważyłem że na małej płycie jak odtwarza to płyta jakby falowala.

Może znajdzie się ktoś kto mi co nieco doradzi bo zamiast radości z tak długo oczekiwanego banga mam wielkie rozczarowanie. proszę o pomoc i serdecznie pozdrawiam wszystkich

Cześć, kolega zdaje się zapłacił frycowe. Po pierwsze B&O to bardziej sprzęt lifestylowy (ma wyglądać) niż hi-end, a po drugie pewnie jest wyeksploatowany. O ile się nie mylę to ta seria zakończyła swój żywot produkcyjny w 1989 roku. Mam nadzieję, że starszy pan z Anglii nie zdarł z ciebie skóry.

Cześć, kolega zdaje się zapłacił frycowe. Po pierwsze B&O to bardziej sprzęt lifestylowy (ma wyglądać) niż hi-end, a po drugie pewnie jest wyeksploatowany. O ile się nie mylę to ta seria zakończyła swój żywot produkcyjny w 1989 roku. Mam nadzieję, że starszy pan z Anglii nie zdarł z ciebie skóry.

Dzięki z góry za odp, jestem pierwszy raz na forum i nie wiedziałem gdzie zamieścić posta, skóry może nie zmarł bo za cały komplet ze stolikiem i głośnikami cx 100 i kolekcjami kaset i płyt 1500 zł. No ale jak coś nie cieszy ucha to nawet 100 zł to dużo.sorki jeszcze raz, może jakieś wskazówki gdzie szukać pomocy,

Pochwalę się jeszcze ze jestem posiadaczem b&w 684 całego kompletu kina,końcówka mocy rotel rkb 650 i Pioneer 1017 , wiem że to może nie jest linn albo naim ale gra świetnie.

Pozdrawiam

Przykro mi kolego Kamdek, ale władowałeś się na straszną minę. Firma B&O robi niezły sprzęt dedykowany do samochodów np do Audi, ale przy zamawianiu nowego samochodu. Natomiast sprzęt domowy jest bardzo kiepski. To najtańsze, często najsłabsze rozwiązania opakowane w ładny design. Przyznam, że mnie się też ten design podoba ale ten sprzęt nie gra i grać nie będzie. Nic z tym nie zrobisz. Musisz znaleźć teraz kolejnego emeryta który kupi to od ciebie dla ładnego wyglądu. A jak już sprzedasz, to tu na forum czytając z pewną dozą ostrożności uda się tobie skompletować jakiś zestaw. Są tu ludzie znający się na gramofonach, wzmacniaczach, na CD itd. B&O to nawet nie jest przyzwoite HiFi, nie mówiąc o High Endzie.

Anglik płakał jak sprzedawał :)

Nie dobijaj kolegi. Nie widział co kupuje. Chciał dobrze, naoglądał się prospektów, myślał że to High End.

Najgorsze czeka go dopiero teraz bo co z tym sprzętem zrobić? U nas ciężko będzie znaleźć osobę tak zupełnie niezorientowaną

w temacie audio, żeby kupiła ten sprzęt.

Nie ma co się śmiać, każdemu może się zdarzyć wpadka na początku przygody z audio. A bo to jeden umoczył? Mechanizm jest prosty: widzisz, podoba się, słyszałeś że to super marka, no i się napalasz. Wtedy już leci z górki i trudno się zatrzymać. Otrzeźwienie przychodzi później, zazwyczaj za późno. Można spróbować dać zestaw do serwisu na przegląd, wyczyścić laser, może to wystarczy. Na gramofonową erekcję w tym przypadku bym jednak nie liczył.

Nie dobijaj kolegi

Nie ma co się śmiać

Sto tysięcy razy tłumaczyłem dlaczego należy unikać kupowania staroci.

Nikt nie chce słuchać, wszyscy wiedzą lepiej, wszędzie leżą i czekają same okazje, tylko przebierać i wybierać.

Niech kupują. Może jakiegoś zdechłego Sansuja za sześć tysięcy ktoś by chciał albo spleśniałe JBLe za jedenaście?

Kupujcie kupujcie. Tylko nie zapomnijcie się później pochwalić. Już nie mogę się doczekać wpisów kolejnych ciężko zdziwionych.

Naukowe teorie mnie nie interesują. Zresztą kogo tu interesują? To jest forum dla audiofilów.

Widzę że chociaż co niektórzy rozumieją że nie napisałem po to Zeby usłyszeć ze ukończyłem bo to już wiem, chciałem kupić sobie coś Zeby był gramofon do sypialni bo jak zaznaczyłem wwcześniej w salonie mam głośniki B&W 684 zestaw kino, rotela koncowke rkb 650 i Pioneer 1017. I to mi gra całkiem przyzwoicie.zależy mi na tym aby ktoś mi doradzil czy z gramofonem To jest winą igły i czy są zamienniki jakieś Zeby dopasować do mojego modelu bo ceny naprawdę kosmiczne jak się wogóle dostanie.

Sto tysięcy razy tłumaczyłem dlaczego należy unikać kupowania staroci.

Nikt nie chce słuchać, wszyscy wiedzą lepiej, wszędzie leżą i czekają same okazje, tylko przebierać i wybierać.

Niech kupują. Może jakiegoś zdechłego Sansuja za sześć tysięcy ktoś by chciał albo spleśniałe JBLe za jedenaście?

Kupujcie kupujcie. Tylko nie zapomnijcie się później pochwalić. Już nie mogę się doczekać wpisów kolejnych ciężko zdziwionych.

Staroć ma to do siebie że potrafi się zepsuć, nawet 40 letni. Gorzej jak się kupuje nowe na gwarancji i zanim się ona skończy to rzecz jest 6 razy w serwisie. Pozdrawiam

Sam sobie polecilem bo miałem wcześniej beocenter 9000 , kaseta radio i cd w jednym klocki i gra przepięknie.kaseta ze tak gra to nie mogłem uwiezyc Zachciało mi się gramofonu i upolowalem sobie problem. Nie wiem co mam teraz zrobić, jeszcze do końca nie sprawdziłem bo w nocy wczoraj podłączalem, jak narazie to wiem że amp działa i gramofon coś tam brzdekoli.macie rację wygląda całość ze królikiem oryginalnym i ten wielki pilot Bajerancko Ale ja chcę Zeby to mi grało jeszcze fajnie w sypialni.

Doradzcie coś a nie tylko jedziecie, wiem że na złe forum trafiłem ale może to i dobrze że obrazu na szerokie wody się wybieram.nie mam tyle kasy Zeby kupować naimy czy inne high endowe zabawki ale w salonie z bowersow i rotela końcówki to jestem zadowolony bardzo.pozdrawiam

Staroć ma to do siebie że potrafi się zepsuć, nawet 40 letni. Gorzej jak się kupuje nowe na gwarancji i zanim się ona skończy to rzecz jest 6 razy w serwisie. Pozdrawiam

Zgadza się. Z czesciami ciezko i tu i tu. Tez mowie kazdemu jak nie umiesz sam naprawiac - to kupuj swieze i popularne.

Tak jest. Za mało jeszcze wydałeś, to serwis do reszty Cię oskubie.

Sorry, ale po prostu nie mogę na to patrzeć jak sam się ładujesz w kolejne kłopoty,

zamiast trupa się pozbyć, nawet na stracie (każdemu może się przytrafić) i kupić coś innego.

Naukowe teorie mnie nie interesują. Zresztą kogo tu interesują? To jest forum dla audiofilów.

Witam Wszystkich.

To mój pierwszy post , pomimo przeglądania tego forum od bardzo dawna .

Co do tematu w obecnym wątku to już nie wytrzymałem i musiałem coś napisać na temat B&O.

Ten konkretny zestaw , jeżeli jest pełno sprawny gra bardzo przyzwoicie i nie prawdą jest że to tanie bebechy w bajeranckim opakowaniu. Wiem to ponieważ zawodowo zajmuję się serwisem m.in. takich staroci.

Niema co dobijać kolegi , że kupił złom , sprzęt ma już swoje lata i ma prawo się coś popsuć .

W temacie cd z tego zestawu to mogę podpowiedzieć że powodem nie zamykania się szuflady z płytą jest przesunięty dolny talerzyk , zapinający płytę , po prostu nie trafia w swoje miejsce (notoryczna wada tego napędu) . W warunkach domowych pomóc może potrzęsienie całego cd na boki .

W gramofonie najczęściej jest do mycia igła , niestety nie jest demontowana i nie można jej choćby wymienić , tylko cała wkładka.

W warunkach domowych można przemyć pałeczką kosmetyczną nasączoną czystym alkoholem , bardzo delikatnie , bardziej moczenie niż przecieranie .W najgorszym przypadku cała wkładka do wymiany , ceny nowych wkładek są bardzo wysokie.

Przyjrzał bym się także kolumnom od tego zestawu , jeżeli są z serii RL ,to mało prawdopodobne by głośniki niskotonowe były sprawne.

Wow , trochę się rozpisałem....pozdrawiam.

Dzięki bardzo Dukebox, nie jeden nowy sprzęt w tej cenie nie dorównuje nawet do pięt niektórym starociom.nie ukrywajmy że nie są to aż takie astronomiczne sumy, fakt ze coś co ma ok 30 lat nie jest nowym cackiem ale Ma swoją duszę i potrafi naprawdę ucieszyć oko i zaspokoić ucho.

Dla osób które posiadają większy budżet to są starocie bo wolą kupić coś naprawdę high end i to jest zrozumiałe, miałem okazję podziwiać sprzęt i głośniki faubera amatti z maskownicami jak harfa.i jak by mnie było stać na wyłożenie 30 tys dolcow to zapewne bym je miał .

Każdy ma jakiś budżet.dla każdego inna cena inna wartość.dukebox posiadam 2 głośniki rl60, 2 rl45, i 2 cx100. w cx 100 4 zawieszenia są do wymiany zapewno.

Pozdrawiam

nie jeden nowy sprzęt w tej cenie nie dorównuje nawet do pięt niektórym starociom.

Nie dorównuje na przykład w czym? Wydałeś kupę forsy na trupa w którym nic nie działa, to co chcesz z czym porównywać?

Niektórzy widzę są niereformowalni i nadal dopatrują się zalet w zakupie od spryciarza kupy gruzu do kapitalnego remontu :)

OK w takim razie powodzenia życzę i do zobaczenia w kolejnym wątku pt. "Kupiłem cud rodzynka u handlarza i nie działa"

P.S.

Tak na marginesie używane Amati Homage można już spokojnie kupić za ok. 30.000 złotych.

Nie dorównuje na przykład w czym? Wydałeś kupę forsy na trupa w którym nic nie działa, to co chcesz z czym porównywać?

Niektórzy widzę są niereformowalni i nadal dopatrują się zalet w zakupie od spryciarza kupy gruzu do kapitalnego remontu :)

OK w takim razie powodzenia życzę i do zobaczenia w kolejnym wątku pt. "Kupiłem cud rodzynka u handlarza i nie działa"

P.S.

Tak na marginesie używane Amati Homage można już spokojnie kupić za ok. 30.000 złotych.

Witam Parantulla

Chodziło mi że nowy sprzęt do 1500 zł nie dorównuje niektórym starociomi że za 30 lat nawet nikt nie będzie wiedział że kiedykolwiek istniał. Domyślam się ze jesteś prawdziwym audiofilem i nie będę się wyklucal bo nie w tym zecz.szanuje twoje opinie i wolałbym czerpać pomocne informacje niż słuchać ze kupiłem trupa.

Pozdrawiam cię serdecznie i miłego dzionka

Widzę,że po raz pierwszy ten wątek napisałeś w zakładce "hi-end".Zapewne spodziewałeś się ,że spotkasz tam ludzi też o poziomie kultury adekwatnej do nazwy zakładki. Jak wyszło, nie muszę pisać, ale wróćmy do tematu.

Miałem okazje wielokrotnie uruchamiać sprzęt tej firmy fabrycznie nowy.Rozpakowywałem go z pudełek i dokonywałem pierwszego uruchomienia.

Było to w czasach PRL, a ta firma była często kupowana przez korpus dyplomatyczny w Polsce. Nie był to nigdy sprzęt tani, ale oni nie musieli oszczędzać.

Zawsze grało to wspaniale.

Napisałeś, że kupiłeś zestaw od pierwszego właściciela, który o to bardzo dbał.

Może więc problem jest bardziej prozaiczny, niż uszkodzenie.Przeczytaj dokładnie instrukcję obsługi i sprawdz, czy w gramofonie są usunięte zabezpieczenia transportowe.To gramofon linearny, który naprawdę świetnie odtwarza płyty ,nawet zużyte. Może , to tylko to. I uszy do góry.Rób swoje.

Owszem słuchałem. Był nawet okres że chciałem kupić. Ale jak zobaczyłem co tam jest gdy na moją prośbę zdjęto osłonę kolumny to wyleczyłem się na zawsze. Ale w Audi gra fajnie.

Ale gdybyś nie zajrzał, to byś kupił? :-) Ja nie zaglądałem i mnie się bardzo podobało. Nie było wielkiej rozdzielczości, ale namiastka potęgi była. I ten basik, lejący się, dobitny, taki miły dla ucha.

W samochodach nawet średniej jakosci głośnik zawsze zagra lepiej niż w domu. Trzeba dać mu odpowiednią ilość watów i dobrze wytłumić kabinę ( jeżeli nie ma fabrycznego).

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

Jeden woli córke inny teściowej......... dziurke.A niektórym hujend się nie podoba i też ma prawo.Kamdek kupił i chce naprawić a zamiast podać adres do serwisu widzę tylko drwiny.Po Polsku.Google i wklepać Bang &Olufen wystarczy.Jest serwis w Warszawie tel.22 651 73 04

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.