Skocz do zawartości
IGNORED

Który rower lepszy ?

czester15.30

Rekomendowane odpowiedzi

Ten

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) czy ten

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ?

Ten

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) czy ten

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Z tych pierwszych Northtec. Co do drugiej pary... warto byłoby zdecydować się na rozmiar koła. A jeśli wcześniej nie jeździłeś na żadnym z tych rozmiarów, nadrobić. Dodatkową kwestią jest geometria ramy, choć podejrzewam, że nie wiesz czego od niej chcesz, więc znowu jazda próbna.

Co do drugiej pary... warto byłoby zdecydować się na rozmiar koła

W drugim zestawieniu nie znalazłem roweru do 2000 PLN z kołem 28 ( giant ) .[

Dodatkową kwestią jest geometria ramy, choć podejrzewam, że nie wiesz czego od niej chcesz, więc znowu jazda próbna.

Dobrze podejrzewasz , ale jazdy porównawczej to nie mogę zrobić .

Wychodzę do pracy , później napiszę o swoich rozterkach i wyobrażeniu tego czego potrzebuję .

Nara .

• Moderatorzy

coś z Unibike:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - mój typ , jest najlżejszy, do 2000 utargujesz

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

" Mądry głupiemu ustępuje więc głupota triumfuje"

Koła 29, może trochę wytargujesz, jedynie siodło wygodniejsze trzeba kupić, bo to jest do sportu. Przede wszystkim to już wygląda jak rower, a nie jak budżetowa seria czy składak z Unibiku.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

I A może zacznijmy od tego, do czego ma być ten rower. Chyba, że sobie kupujecie rowery, bo ładne i modne ma kółka? 29 cali nie każdemu i nie do wszystkiego pasuje.

Jeżeli chodzi o siodło, to wygodne jest które pasuje do tyłka, tego konkretnego. Czasami deska też komuś może pasować.

A tak na marginesie, to Ghost, to taki sam składak jak Unibike, Kross, Cube czy Trek. Nie wspominając o moim, bo ten był kupowany cały w kawałkach. ;)

Jak kupować coś za 2000, to chyba lepiej lepsze niż gorsze i lepiej coś na czasie i na miarę współczesnej techniki. Rower jest od jeżdżenia, im bardziej uniwersalny tym lepszy. Chyba że wolisz rzeczy cięższe, gorzej działające lub w inny sposób wydumane.

29 cali nie lepsze? A to ciekawe. Widziałeś tą ramę z bliska? Może jeszcze trochę więcej uogólnień poczynisz? Może dojdziemy do tego że Wagant z Rometu to w sumie to samo.

Zapewniam Ciebie że to różne marki, które mają różny dorobek i wkład w rowerowy świat.

Dla normalnego człowieka liczy się uniwersalność i jakiś komfort. A nie udziwnienia bądź ograniczenia. Ogólnie żeby sobie pojeździć cały dzień na rowerku, a nie skakać, robić jakieś zawody. Ogólnie miejskim rowerem czy innym dziwolągiem po lesie nie poszalejesz, a na górskim wszędzie pojeździsz, a nawet możesz opony zmienić i latać po szosie. Nie rozumiem w czym 29 jest gorsze.

Jeździłem na tym Ghoscie, choć na wersji za 4500, ale ta sama rama. Wrażenia pozytywne, niestety nie na każdym rowerze się fajnie jeździ.

Tak, uważam że 29 cali jest bezwzględnie bo rower nie napieprza tak w górę i w dół na każdej małej i średniej dziurze. A u nas dziury są wszędzie. A twoim zdaniem ile cali byś polecił i dlaczego? Twoim zdaniem autor szuka bmxa lub roweru do skakania?

Niczego bym nie polecił, bo...

Powtarzam nie wiem co autor chce na nim robić, gdzie jeździć.

I jeśli twierdzisz, że 29 cali jest bezwzględnie lepszy, to szkoda w ogóle z Tobą dyskutować. Ja mam 26 cali i nic mi nie rzuca a jeżdżę w grubym terenie. Teraz będę kupował 27,5 cala w jeszcze cięższy teren.

Nie wymyślisz nowej fizyki tylko dlatego że tobie pasuje 26''. Ja także mam fulla 26'' i jestem bardzo zadowolony, natomiast jeżeli ktoś nie ma 7, czy 8tyś na rower, to w fulla bym nie wchodził, żeby po prostu zaoszczędzić sobie trosk. Po prostu podoba mi się większe koło ze względu na komfort w sztywnej ramie, w pewnym wieku trzeba patrzeć na takie rzeczy, żeby się nie zniechęcić do jeżdżenia.

Po propozycjach autora wątku można się domyśleć jaki rower mu się podoba.

Prawie trafiłeś. Full, a w zasadzie dwa bo mam rowerzystkę w domu, wyjdą po około 8 tys euro sztuka czyli x2 HT którego teraz mam.

A na te dwa pierwsze, też patrzyłeś? Podoba? Chyba nie całkiem tak się wybiera rower. No i co ma wiek do tego? Mam 40 lat i wolę 26 i 27.5.

Nie wiem co to HT i czemu jest takie drogie :) Siedzę trochę w rowerkach, kiedyś bardziej. A że mieszkam w Bydgoszczy, to znam Unibike, właściwie nawet 15 lat temu tam robiłem często zakupy i wiem na czym spodziewać się dużej przebitki w gotowym rowerze. To raczej składanie rowerów z importowanych części. Inżynierii raczej zero. Wygląd... dla mnie kontrowersyjny, brak designu ogólnie.

No tak, ale ramy są różne. W takim rowerku za 2000zł możesz mieć ramę za 40 dolarów, 50 dolarów, 100 dolarów, 120 dolarów. To nie są takie same rzeczy pomimo że mogą wychodzić z tych samych fabryk i przestań uogólniać. W takim tanim rowerze trzeba na czymś przebić. Macałem ramę w tym ghoście bo mój brat kupił tego tydzień temu

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Macałem też ten rower Ghost za 2500 i uważam że jest całkiem spoko za te pieniądze. Wolałbym tego, niż Gianta Talona 27.5'' w cenie jakieś tam 2700.

Ukryta Zawartość

Macać można cycki sąsiadki, na rowerze trzeba trochę pojeździć. Fajnie, że najlepsze są koła takie jakie Ty masz i Ghost bo ma Twój brat ale... świat jest trochę bardziej rozbudowany a Ghost niczym akurat się nie wyróżnia. Daleko wschodnie ramy jak u reszty i osprzęt z całego świata. Żeby nie było, moja rama też jest z Tajwanu, podobnie jak część osprzętu, tylko kilka rzeczy jest zrobione w Szwajcarii i Niemczech.

Ale się koledzy "napompowali" a to tylko rowerki a nie hi-end! :)

Jako, że idzie wiosna to ten wątek przyspieszył moją decyzję o wyciągnięciu z czeluści domowych mojego ponad dwudziestoletniego rowerka, nie używanego już chyba od siedmiu lat. Mam do kolegów pytanko jak toto krok po kroku doprowadzić do stanu używalności. Zacznę od opon, jakie kupić? Jazda typowo rekreacyjna z rodzinką, po szosie i lesie.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) post-27349-0-58016400-1397569341_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Człowiek może być dobry, uczciwy ale i tak ilość ludzi na jego pogrzebie zależy od pogody...

Dla normalnego człowieka liczy się uniwersalność i jakiś komfort. A nie udziwnienia bądź ograniczenia. Ogólnie żeby sobie pojeździć cały dzień na rowerku, a nie skakać, robić jakieś zawody. Ogólnie miejskim rowerem czy innym dziwolągiem po lesie nie poszalejesz, a na górskim wszędzie pojeździsz, a nawet możesz opony zmienić i latać po szosie. Nie rozumiem w czym 29 jest gorsze.

ja mam dziwoląga romet

Ukryta Zawartość

i jest to o dziwo kapitalny rower który kosztuje niecałego tysiaka,

mam w piwnicy górala na deore z dobrym amorem ale co z tego jak po 30km dupa mi odpada , prawda jest taka że jak masz tylko jechać po płaskim nawet w lesie to daruj sobie górala męcząca pozycja i siodełka które nie są do siedzenia bo te rowery są głównie do aktywnej jazdy w pozycji zawieszonej nad rowerem a nie siedzącej,

a tak teraz po mieście pocinam na romecie opony bigapple polecam , siodełko mega wygodne pozycja wyprostowana pełen relaks :)

Ukryta Zawartość

Focal + Naim

ja mam dziwoląga romet

Ukryta Zawartość

i jest to o dziwo kapitalny rower który kosztuje niecałego tysiaka,

mam w piwnicy górala na deore z dobrym amorem ale co z tego jak po 30km dupa mi odpada , prawda jest taka że jak masz tylko jechać po płaskim nawet w lesie to daruj sobie górala męcząca pozycja i siodełka które nie są do siedzenia bo te rowery są głównie do aktywnej jazdy w pozycji zawieszonej nad rowerem a nie siedzącej,

a tak teraz po mieście pocinam na romecie opony bigapple polecam , siodełko mega wygodne pozycja wyprostowana pełen relaks :)

To wg ciebie kolarze na szosie jezdza w 'zawieszonej' pozycji przez 5 godzin?

Ukryta Zawartość

Fox,

Zgadzam się z przedmówcami jeśli chodzi o siodełko. To ważne aby było wygodne. Przy czym wygodne nie oznacza ani nowe ani drogie.

Jeśli łańcuch ma opory to można wymienić, ale przedtem warto spróbować regeneracji.

Opony terenowe będą dobre tylko jeśli zamierzasz dużo jeździć po piachu. W innym przypadku nie warto.

Malować też nie warto, bo jeśli będzie zbyt ładny to ukradną spod sklepu.

Umyć, posmarować, i jeździć.

Aha, warto kupić też jakąś wygodną sakiewkę na kierownicę. Obecnie nie trzeba już wozić ze sobą wody, jedzenia, itp. Ale portfel, telefon, husteczki, warto mieć gdzie wsadzić. Tylko trzeba o nich pamiętać na postojach !

A może coś z Hi-End:

Ukryta Zawartość

:)

Ukryta Zawartość

...albo z dizajnu :-))

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.