Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny podłogowe na samych koxialach czy ze wsparciem duzymi basowcami ?

Lutek

Rekomendowane odpowiedzi

Nie mam doswiadczenia w budowie kolumn - jedyne jakie wystrugalem, to te w "o mnie" - stad pytania do doswiadczonych kolegow.

Wprawdzie tak jakos przypadkowo mi sie udalo, ze te zbudowane kolumny graja nawet lepiej od oryginalnych monitorow Tannoy-a na tych samych glosnikach, jednak nadal mnie meczy chec zbudowania jeszcze jednych podlogowek o jeszcze sztywniejszych obudowach, o przekroju eliptycznym, klejonych z poprzecznych plastrow (pozbycie sie rezonansow, fal stojacych itp), z ktorych chcialbym uzyskac jeszcze bardziej "spektakularny" bas: jeszcze glebszy, troche poteznejszy, nizej schodzacy, a przy tym bardzo bobry jakosciowo (nadal szybki, bez rozmycia lecz konturowy, nie napompowany, bez dudnien :-) )

W zwiazku z tym mysle o wspomozeniu dlosnikow koaxialnych 10-cio czy 12-to calowych Tannoy-a (dualconcentric), duzymi 15-to calowymi basowcami - ze wzgledu na design, najlepiej rowniez Tannoy-a z takimi samymi koszami. Bylby to uklad 3-drozny.

I pytania wstepne:

Co sadzicie o takim pomysle ? Czy dzieki temu uzyskam bas, o jakim pisze, czy nie warto sie meczyc i zastosowac w takich obudowach po prostu tylko dwa glosniki koaxialne, lecz duze 15-to calowe ?

Tak mi chodzi po glowie, ze stosujac oddzielne basowce, przy dobrze zaprojektowanej zwrotce, byc moze uzyskam jeszcze lepszy jakosciowo bas, niz stosujac po jednym glosniku koaxie lecz 15-to calowym, ze wzgledu na to, ze membrany "malych" koaxiali beda czesciowo odciazone od przetwarzania niskich czestotliwosci, np. ponizej 150-200Hz ( nie wiem gdzie bylby podzial), ktory to zakres przejelyby basowce.

A moze skorka za wyprawke sie nie oplaca, gdyz stosujac tylko same koaxy 15-to calowe nie uslysze zbyt wyraznej roznicy w jakosci basu, w stosunku do tego, jaki mialbym stosujac te dodatkowe basowce. Przy samych koaxialach nie byloby duzych problemow ze zwrotka i pewnie jakos sam bym sobie poradzil, jednak z dobra zwrotka do kolumn 3-droznych, to juz nie taka prosta sprawa.

Gość Father_PiO

(Konto usunięte)

Lutek, nie piszesz ani co to mają być za basowce, ani ile masz do dyspozycji litrów, ani jak mająbyć filtrowane (aktywnie, biernie, łagodnie, ostro), ani nic. Z taką ilością informacji, jaką teraz masz, musisz iść do wróżki. Masz kogoś, kto pomierzy wszystko jak trzeba i zaprojektuje zwrotnicę? Bo jak chcesz to robić "na ucho", to najlepiej od razu sobie daruj.

Nie podaja na razie zadnych szczegolow, bo na to przyjdzie czas troche pozniej. Na razie chodzi mi o ogolne informacje czego moge sie spodziewac jesli chodzi o zakres niskotonowy - jakosc basu - przy zastosowaniu glosnikow jak przedstawilem powyzej.

Widze, ze sie zupelnie nie rozumiemy. Jeszcze raz przeczytaj i sprobuj zrozumiec moj pierwszy wpis, bo sadze, ze napisalem jasno i zrozumiale o co mi chodzi.

To moze jeszcze raz, jeszcze prosciej:

Zbudowalem kolumny podlogowe pasywne na glosnikach koaxialnych 12-to calowych (dualconcentric-i Tannoy-a), takie jak w "o mnie", ktore wprawdzie graja wybitnie w stosunku do wspolczesnych "slupkow", jednak zastanawiam sie, czy da sie uzyskac jeszcze lepszej jakosci bas (taki, jak go opisalem w pierwszym moim wpisie), budujac nastepna pare podlogowek, wybierajac jedna z nastepujacych wersjii, jesli chodzi o wielkosc obudow, oraz rodzaj i ilosc zastosowanych glosnikow:

1 Jeszcze wieksze obudowy od obecnych, stosujac nadal tylko same koaxiale Tannoy-a, z tej samej serii jakie mam obecnie, lecz nie 12-to, a 15-to calowe.

2 Podobnie, wieksze obudowy, stosujac dokladnie te same koaxiale jakie mam obecnie (czyli 12-to calowe) plus dodatkowo 15-to calowe basowce.

Wiadomo, ze w przypadku wersji 1 bas bedzie glebszy, nizej schodzacy, natomiast zachodzi pytanie, czy w wersji 2 oprocz tych aspektow, bede mogl sie spodziewac jednoczesnie basu jakosciowo lepszego niz w wersji 1 ze wzgledu na odciazenie membran koaxiali 12-to calowych z przetwarzania niskiego basu, ktory przetwarzalyby 15-to calowe basowce ? Czy moze jakosciowo nie mam co liczyc na znaczna poprawe basu z dwoch glosnikow w kolumnie ( koax plus bas) niz z jednego wiekszego koaxiala i nie warto sobie takim rozwiazaniem zawracac glowy, lecz zastosowac tylko same wieksze koaxiale, dzieki czemu koszt wykonania bedzie znacznie mniejszy ?

Jak widac pytania moje sa bardzo proste, natury bardzo ogolnej i na tym etapie - przed podjeciem decyzji o budowie - absolutnie nie potzrzebne sa zadne szczegolowe dane, jak modele glosnikow, objetosc obudow, czy jakiekolwiek zalozenia dotyczace zwrotnic, oprocz tego, ze bylyby rowniez jak obecne pasywne. Takie rzeczy jak objetosc obudow, czy koaksjale 12-to calowe w obudowach zamknietych czy w b.r., jak filtrowane itp. to sa juz kwestie do dyskusji na pozniej, jak juz bedzie decyzja co do rodzaju i ilosci glosnikow w obudowach.

czysto teoretycznie i z tego co wypadało by po większości głośników to zdecydowanie lepszą drogą jest 12" coax + 15" bas dedykowany - nie widziałem coax'a 15" który byłby "naprawdę" dobrym głośnikiem basowym ponieważ zawsze jest jakiś kompromis aby uzyskać średnicę ( czyli jest mało podatne zawieszenie które podnosi fs ), w przypadku 15" należy się też spodziewać gorszej średnicy z powodu wzrostu mms i ogólnie bardziej podatnej na mody membrany - ale co tam - każdy kto myśli rozsądnie nie zajmuje się coax'ami także może piszę do siebie :D

Lutek,..ja coś będę kombinował z tym czymś,...jak skończę na Altec,ach 416

Na czerwonym pasku kliknąć ,,Radian,,

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

radian-2216neo-size300.gifradian-2216neo-f-size625.gif

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Można się pokusić o coś takiego Urei 813B koniecznie ten model monitorów studyjnych, jedne najlepszych kolumn vintagowych, na przetwornikach JBL i Alteca, jakich słuchałem.

item_459_5002883413b86.JPG

Lutek, znasz zapewne Tannoy Royal Kingdom :) W zasadzie jest to kolumna o takim ukladzie o jakim piszesz, 15" papierowy basowiec grajacy do 120Hz w duzej skrzyni bass reflex, potem mamy 12" DC ktorego membrana, rowniez papierowa, gra do 700Hz, potem wchodzi zintegrowany horn lub inaczej gwizdek, grajacy do 17khz. Wisienka na torcie jest 25mm wysokotonowiec ktory wspomaga cale pasmo na samej gorze.

Zapewne sklonowanie takiej kolumny nie bedzie ani tanie ani latwe, co nie znaczy jednak ze niemozliwe. Skoro Tannoy zastosowal takie rozwiazanie, to znaczy ze najwyrazniej ma sens. Mialem okazje sluchac tych kolumn kilka lat temu w Holandii i robily piorunujace wrazenie, tyle ze pokoj, a w zasadzie poddasze wielkiego domu, mial 100 metrow kwadratowych powierzchni a same kolumny sa wielkosci sredniej lodowki.

Ja osobiscie popelniajac taki projekt uzyl bym 10" DC, np. HPD295, i tego dopalil od dolu basem. 12" na srednicy nic nie wniesie na plus w stosunku do 10", raczej na odwrot. Poszperaj w sieci, wiem ze gdzies na forum w UK ktos taki projekt popelnil.

mierzył ktoś Tannoye na dole pasma w najj...wypaśniejszych obudowach?

no,

czniać to . . . jak mawia prawdziwy noblista - jadem na ryby

a nie lepiej po prostu zrobić 3-way ? - taki royal kingdom to przecież też nic innego jak wielodrożna kolumna tyle że mocno przekombinowana - można zrobić 4 way wysokoefektywne mniej udziwniając a do tego jak ktoś ma miejsce na szafy i pokój to jak to mówią sky is the limit

czysto teoretycznie i z tego co wypadało by po większości głośników to zdecydowanie lepszą drogą jest 12" coax + 15" bas dedykowany - nie widziałem coax'a 15" który byłby "naprawdę" dobrym głośnikiem basowym ponieważ zawsze jest jakiś kompromis aby uzyskać średnicę ( czyli jest mało podatne zawieszenie które podnosi fs ), w przypadku 15" należy się też spodziewać gorszej średnicy z powodu wzrostu mms i ogólnie bardziej podatnej na mody membrany - ale co tam

Teoretycznie rowniez sadze, ze uwolnienie z przetwarzania najnizszych czestotliwosci membran nisko-srednich w coaxie i przekazanie ich 15-to calowcom basowym powinno korzystnie wplynac na jakosc dzwieku z takich kolumn.

Zastosowanie mniejszych coaxow niz 12 cali rowniez powinno miec korzystny wplyw na odtwarzanie srednicy.

każdy kto myśli rozsądnie nie zajmuje się coax'ami także może piszę do siebie :D

Tu sie akurat nie moge zgodzic i wrecz sadze, ze wlasnie kto sie zajmuje coaxami mysli rozsadnie. A uwazam tak dlatego, ze jakos przez sporo ostatnich lat nie moge trafic na jakies typowe wspolczesne - znanego producenta - kolumny (slupki) z " nie coaxami ", ktore zagralyby na porownywalnym jakosciowo poziomie do coaxow ( przynajmniej Tannoy-a) , nie mowiac juz o jakosci grania

na wyzszym poziomie od tychze i iak na razie, pewnie i kolejne coraz nowsze modele "slupkow " nie beda mogly sie rownac z kolumnami - wyposazonymi tylko po jednym coaxie - i to majacymi nawet 35, 40 i wiecej lat - niestety...!

Centralne wychodzenie fal dzwiekowych w calym zakresie czestotliwosci, "waskie usta" zrodel pozornych, wysoka ich rozdzielczosc, odseperowanie, precyzyjna lokalizacja, szybkosc dzwieku, drive, otwartosc, dzwiecznosc, zludzenie sporej obecnosci w pomieszczeniu odsluchowym itd. Porownania jakoscowe tych aspektow z typowych "slupkow" i z kolumn wyposazonych w coaxy wypadaja jednak sporo korzystniej dla tych ostatnich.

Lutek, nie napisales co Ci sie w obecnym basie nie podoba. Moze to da sie najlatwiej skorygowac.

Moim zdaniem przy takiej wielkosci glosnikow, duzo wieksza roznice uslyszysz jesli ten dodatkowy 15" glosnik bedzie w biampingu. Wiem, ze to opcja hardcore (nowy amp i woofer), ale jesli juz stosujesz 12" coaxial to przy jednym wzmaku stracisz rozdzielczosc na gorze jesli dodasz do tego 15", a roznicy wielkiej na plus w basie raczej nie bedzie. No chyba, ze pojdziesz w OB... (sorki, nie moglem tego pominac, taki juz zboczony jestem).

> bamarek

Nie to, ze mi sie nie podoba, bo jednak bywajac przez lata na wielu roznych odsluchach w innych miejscach, bas - jak do tej pory - byl nizszych lotow niz mam u siebie. Bardziej czy mniej, ale zawsze jeszcze zbyt mocno przydudnial, bardziej rozmyty, napompowany, wolniejszy (szybkosc narastania i wygaszania), mniej czytelny z uwagi na slabsze kontury itp.

No i wlasnie: "jak do tej pory", gdyz ostatnio, jakies dwa, trzy tygodnie temu bylem z kolega zaproszony aby posluchac kolumn Avalon Eidolon - 3 drogi - i ten bas jednak bardziej by mi odpowiadal. Jak zauwazylismy obaj, pewne aspekty jak przestrzen, szerokosc "ust" pozornych zrodel, rozdzielczosc, lokalizacja, czytelnosc srednicy uwazamismy jeszcze za ciut lepsze u mnie z coaxiali, jednak ten bas z Avalonow juz naprawde ladnie "mruczal" , do tego niskie zejscie, glebokosc, wypelnienie, potega, pozytywne odczuwanie wnetrzem ciala, dobra kontrola i to przy podpietych Avalonach do koncowki mocy na lampach 300B.

" No chyba, ze pojdziesz w OB... (sorki, nie moglem tego pominac, taki juz zboczony jestem). "

Raczej nie jestes zboczony, gdyz przy dobrych OB, wspolczesne "slupki" rowniez nie maja czego szukac :-)

Aaaa... przed laty takie proby u mnie rowniez mialy miejsce na prowizorycznych dechach - sciaganie z zagranicy coaxow 12-to i basowcow 15-to calowych Tannoya i innych niebrzydkich basowcow.

Na dowod pare fotek z tych, ktore sie jeszcze zachowaly:

Ukryta Zawartość

post-1101-0-61807900-1398532592_thumb.jpg

post-1101-0-82767000-1398532677_thumb.jpg

post-1101-0-02758500-1398532784_thumb.jpg

post-1101-0-24892900-1398532820_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>Azus

Tak, to je prezentowalem juz do sprzedazy - oddzialywanie psychologiczne na potencjalnego nabywce :-)))

Chociaz pewnie takie dzialania nie byly potrzebne, bo wszystko co kupowalem bylo w stanie idealnym, wrecz gabinetowym i z dalsza odsprzedaza po testach nie bylo zadnych problemow - wystawione i zaraz sprzedane.

Lutek, znasz zapewne Tannoy Royal Kingdom :) W zasadzie jest to kolumna o takim ukladzie o jakim piszesz, 15" papierowy basowiec grajacy do 120Hz w duzej skrzyni bass reflex, potem mamy 12" DC ktorego membrana, rowniez papierowa, gra do 700Hz, potem wchodzi zintegrowany horn lub inaczej gwizdek, grajacy do 17khz. Wisienka na torcie jest 25mm wysokotonowiec ktory wspomaga cale pasmo na samej gorze.

Zapewne sklonowanie takiej kolumny nie bedzie ani tanie ani latwe, co nie znaczy jednak ze niemozliwe. Skoro Tannoy zastosowal takie rozwiazanie, to znaczy ze najwyrazniej ma sens. Mialem okazje sluchac tych kolumn kilka lat temu w Holandii i robily piorunujace wrazenie, tyle ze pokoj, a w zasadzie poddasze wielkiego domu, mial 100 metrow kwadratowych powierzchni a same kolumny sa wielkosci sredniej lodowki.

Ja osobiscie popelniajac taki projekt uzyl bym 10" DC, np. HPD295, i tego dopalil od dolu basem. 12" na srednicy nic nie wniesie na plus w stosunku do 10", raczej na odwrot. Poszperaj w sieci, wiem ze gdzies na forum w UK ktos taki projekt popelnil.

Ciekawe, ze coax w Kingdomach jest 12-to calowy, bas 15-to, a na zdjeciach widac, jakby oba byly 15-to calowe, co ma miejsce w monitorach Tannoya FSM, ktore maja objetosc 310 L ! Coax siedzi w 100 L, a basowiec w 210 L. Ciekawe, w jakiej jakosci jest z nich reprodukowana srednica przy zastosowanym 15-to calowym coaxie ? Zeby takiego ukladu mozna bylo gdzies posluchac...:-(

Skad masz dane co do pasm przetwarzanych przez glosniki ? Co ciekawe, podajesz np. ze w nich membrana dc 12-to calowego gra do 700hz, a te coaxy (dualconcentric) grajacy w kolumnach samodzielnie maja podzial na 1200 - 1400 hz.

Co do 10-cio calowego HPD295, to owszem, pewnie mniejszy bylby wlasciwszy do odtwarzania srednicy, ale ja nie bardzo jestem za zawieszeniem miekkim, jakie te glosniki posiadaja, lecz raczej preferuje sztywne tkaninowe, a to z prostego powodu: ile razy krotsze wychylenia membrany - Xmax - tyle razy jej predkosc liniowa mniejsza, a tym samym dokladnosc, precyzja reprodukcji tylu przeroznych czestotliwosci musi byc wieksza. Nie dawno rozmawialem z moim znajomym elektronikiem, budujacym - miedzy innymi - wzmacniacze lampowe i sluchajacym rowniez na Tannoy-ach, ktory twierdzi, ze sluchajac muzyki nie powinnismy widziec drgajacej membrany, co najwyzej czuc jej drgania dotykajac palcem. Jesli jest inaczej i widzimy spore wychyly, to kicha i nie bedzie wysokiej jakosci reprobukcji. Przychylam sie sie do tego twierdzenia.

Skad masz dane co do pasm przetwarzanych przez glosniki ?

Ukryta Zawartość

Na temat tych kolumn sa setki stron z informacjami w praktycznie kazdym jezyku, wystarczy pogrzebac i mozna sie sporo na ich temat dowiedziec. Czestotliwosci podzialu masz w opisie na dole strony, tak samo jak opis niektorych komponentow (kondensatory ClarityCap, okablowanie tweetera solid core ze srebra 99,99% oraz miedzi monokrystalicznej Acrolink itp..), kryogenizacja zwrotnicy, bezstratne cewki itp itd.

Jezeli dokladnie sie im przyjrzysz zauwazysz roznice w wielkosci glosnikow, na pierwszy rzut oka moga wydawac sie takie same jednak basowy jest minimalnie wiekszy od DC, zerknij na zdjecia na audioplazie.

Starsze Kingdomy mialy tez 18" basy i zwykla kanciasta obudowe, chyba latwiej by je bylo sklonowac niz wersje wspolczesna.

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.