Skocz do zawartości
IGNORED

Alpine cde-w235bt + ktp445 + głośniki Peugeot 308

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Mam pytanie do lepiej orientujących się w temacie.

Chcę wymienić sprzęt audio w aucie i tu mi się kilka pytań nasunęło a mianowicie.

Co do radia to chciałem jednostkę w miarę przyzwoitą i posiadającą wbudowany moduł HF oraz łatwość podpięcia sterowania z kierownicy więc padło na model z tematu - ale oczywiście jak ktoś ma inne przemyślenia też z chęcią wysłucham

Co do wzmocnienia to przy jak najmniejszej ingerencji sygnał miałby być wzmocniony więc padło na ciekawe urządzenie wypuszczone przez Alpine czyli KTP445 - może ktoś coś na ten temat wie i chciałby się podzielić informacjami (nadmienię że na tym etapie nie myślę o osobnym wzmacniaczu)

No i co do głośników co możecie polecić przy zastosowaniu komponentów jw.

Dodam że drzwi na pewno będę chciał wytłumić.

Proszę o sugestie

Aha dodam że na całość myślałem przeznaczyć jakieś 2K

Edytowane przez Mufcore
  • 1 miesiąc później...

Udało się zrealizować inwestycję ?

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Udało się, udało i efekt jest zaskakujący.

Może nie do końca skończyło się to na tym jak wcześniej napisałem ale gra i to nieźle.

No niestety musiałem zaryzykować ale wszystko jest ok

To jaka jest ostateczna konfiguracja ?

A na czym polegało ryzyko ?

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Ostateczna konfiguracja to APINE CDE182R + KTP445 + zestaw głośników dedykowany FOCAL + SUB FOCAL pod fotel + zestaw głośnomówiący PARROT + sterowanie 2connects

Ryzyko to że przy takiej konfiguracji coś się mogło nie zgrać i nie dogadać ale tu nic takiego nie wystąpiło chociaż zabawy z podpinaniem było sporo.

A dodatkowo wcale nie byłem pewny że KTP pociągnie ten zestaw ale tu też wszystko się udało

PS. Oczywiście dodatkowo wytłumienie drzwi matami GMS

A jakie masz te głośniki Focala ? Też myślałem o jakich focalach. Ale spec od car audio polecił mi PROA SIMPLEX 160 + DEGO UPGRADE 2,5T

Tutaj jest mój system:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Rozumiem, że instalowałeś tylko z przodu ?

Ale w budżecie to chyba się nie zmieściłeś ?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ibus 20 i IFP207 to jest zestaw głośników, sub daje bardzo zadowalający dźwięk i jeszcze sobie tylek mozna wymasować.

Co do głośników to powiem ze graja naprawdę sympatycznie i jestem z nich zadowolony.

No a co do budżetu to fakt zostal przekroczony i to znacznie ale nie zaluje żadnej wydanej zl

Sent from my idiototelephone using Tapatalk

Ano i tak tylko przody poszly bo z tylem mi sie nie chcialo bawic

Sent from my idiototelephone using Tapatalk

Fajny systemik. Niezłe głośniki.

Z chęcią bym go posłuchał ;-)

Odsłuchów car audio jeszcze nie robiłem ;-)

Niestety żeby zrobić w miarę porządny system audio w samochodzie trzeba wydać około 4k zł.

To i tak absolutne minimum. Minie wyszło bliżej 5k niż 4k zł ;-)

Ale efekt jest naprawdę satysfakcjonujący. Bardzo lubię słuchać teraz muzyki w samochodzie. Mam pełne i wyrównane pasmo.

System fabryczny Alfy był tragiczny. Wsadzili tam polskie głośniki 20W i tweetery z chin !!! A z tyłu był niby coaxial ale wysokich to w ogóle nie było.

Radia nie da się wymienić bo to system zintegrowany - obsługuje samochód ;-) Teraz producenci idą w tą stronę. Za niedługo (parę lat) nie będzie już niezależnych odtwarzaczy w car-audio.

Marzą mi się głośniki Focal Utopia ;-) Ale to cenowa masakra ...

Ato ciekawe że do Juli wsadzili taki szajs.

No co do ceny to się zgodzę bo chcąc żeby to jakoś grało trzeba wydać swoje i na pewno nie ma co na tym oszczędzać (oczywiście w granicach rozsądku i grubości portfela)

No powiem Ci że odkąd mam ten sprzęt to fakt z miłą chęcią się jeździ autkiem.

Co do utopii to bajka ale ta cena przeraża.

Miałem kiedyś Peugeota 307 z kaseciakiem i słuchałem tylko radia ;-) Dopłata do CD kosztowała 1100 zł jak mnie pamięć nie myli ;-) Co za paranoja była ...

Potem jeździłem Nissan Qashqai i ich system fabryczny był naprawdę niezły. Nie czułem potrzeby zmian.

Ale jak zacząłem jeździć Alfą to się załamałem. Tak źle brzmiał ich system fabryczny. Nie dało się słuchać. Po prostu koszmar.

Teraz po inwestycji w audio uśmiech nie znika mi z twarzy. Naprawdę można słuchać muzyki w samochodzie.

Oczywiście w porównaniu z obecnym system audio z Alfy system Qashqai-a jest dużo słabszy ale daje radę !

W sumie dziwne, że car audio jest tak mało popularne ... ale takie dla audiofila a nie miłośnika basowego mruczenia ;-)

Gość

(Konto usunięte)

Dobre audio w aucie podnosi sporo koszty przez samo wygluszenie drzwi, dachu, nadkoli itp. Do tego dochodzi czasem wyciagniecie gniazd RCA, albo optyka z fabrycznego radia. Ale usmiech na twarzy po wszystkim jest bezcenny :) Pozdrawiam