Skocz do zawartości
IGNORED

Midwoofer 8 cali do obudowy zamkniętej 2-way

Gość Cadam

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Cadam

(Konto usunięte)

Szukam 8 calowego głośnika do obudowy zamkniętej dwudrożnej który spełni warunki:

Fc <= 40Hz, objętość obudowy <= 35 litrów

Towarzyszem ma być Wavecor TW030WA07 cięty przy 1kHz - 1,5kHz

Podopne sie pod temat, szukam 8 calowych wooferów które zagraja w obudowie zamknietej ok 30L, beda ciete bardzo nisko w granicach 150/300Hz cena ok 220-230 sztuka

Najechać na UNITS z lewej strony.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Słuchałem wykonany projekt na Omnes Audio, bardzo ładnie grało.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Fc poniżej 40Hz w 35 litrach - tylko subwooferowe drivery o niskiej efektywności mocowej, za sprawą m.in. wysokiego Mms, zapewnią coś takiego. Wg. pomiarów Zapha Dayton RSS210HF-4 mógłby dać radę z podziałem 1.3kHz, jednak Zaph mierzy w polu pośrednim z odległości 25cm, więc nie wiadomo czy w normalnym pomiarze inne peak'i break-up nie podniosą łba, utrudniając design zwrotnicy.

Zaraz pojawia się pytanie o środek przetwarzany głośnikiem o tak wielkim gumowym zawieszeniu i wysokim Mms, plus jeszcze kwestia b. niskiej efektywności - po BSC będzie jakieś 80dB z 4ohm kolumny.

Ja bym nie kombinował jak koń pod górkę.

Szukam 8 calowego głośnika do obudowy zamkniętej dwudrożnej który spełni warunki:

Fc <= 40Hz, objętość obudowy <= 35 litrów

Towarzyszem ma być Wavecor TW030WA07 cięty przy 1kHz - 1,5kHz

nic nie piszesz o budżecie na ten głośnik.ze swojej strony mogę polecić eton 8-200/A8/37 Hex.

W przypadku takich założeń (8", OZ i 2-way z podziałem ok. 1.3kHz) IMO kompromis musiałby polegać na odpuszczeniu sobie pasma poniżej E kontra a więc 41Hz. W takich warunkach chyba jednak nikt nie wymyślił nic lepszego niż Dayton RS225-8. W 30dm3 ma f6 w sam raz przy E kontra, więc po małym wzmocnieniu pomieszczeniem powinno być dobrze słyszalne.

Szerokopasmowiec pracuje z nieodfiltrowanymi modami własnymi. Dayton jest jako tako tłokowy do tych 1.2 - 1.4kHz a powyżej też nie ma jakichś dominujących modów.

Oczywiście to jest rzecz gustu, więc nie podejmuję się doradzać autorytatywnie.

Niestety papierowe czy inne nie-metalowe 22cm mają zwykle niższe Mms i słabo nadają się do w miarę nisko schodzącej nie za dużej OZ. CA22RNX wymagałby 50 litrów żeby zejść z Fc poniżej 50Hz (pod warunkiem że zawieszenie nie jest sztywniejsze niż katalog obiecuje), podobnie zresztą jak np. Scanspeak 22W8534. Oba na dodatek mają dość zaznaczone mody własne poniżej 1kHz.

Aluminiowa membrana Daytona nie będzie dawać po uszach? Mam szerokopasmowego TangBanda z aluminiową membraną i nie da się go słuchać dłużej niż pół godziny.

Bo jak się "źle" z nim obchodzisz to nic dziwnego.

• 2 tygodnie później...
Gość Cadam

(Konto usunięte)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.