Skocz do zawartości
IGNORED

Przewód do gramofonu

Piotr Seb

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Nie jestem pewien czy w dziale analog czy też w DIY bo sprawa dotyczy przewodu do gramofonu. Pytanie bardzo krótkie, czy któryś z Panów spotkał się z przewodem "SUMITOMO Low Stray Capacity COrd 3-HS"? Nic nie mogę znaleźć w google search... niestety.

Pozdrawiam,

Piotr

Witam. Nie jestem pewien czy w dziale analog czy też w DIY bo sprawa dotyczy przewodu do gramofonu. Pytanie bardzo krótkie, czy któryś z Panów spotkał się z przewodem "SUMITOMO Low Stray Capacity COrd 3-HS"? Nic nie mogę znaleźć w google search... niestety.

Pozdrawiam,

Piotr

Nie spotkalem sie, natomiast sam termin oznacza przewod o niskiej pojemnosci pasozytniczej. To jedna z cech, ktore maja przewody spotykane w aparaturze pomiarowej sygnalow wysokiej czestotliwosci. Chodzi o to aby przewody w jak najmniejszym stopniu wplywaly na przewodzony sygnal.

Nie spotkalem sie, natomiast sam termin oznacza przewod o niskiej pojemnosci pasozytniczej. To jedna z cech, ktore maja przewody spotykane w aparaturze pomiarowej sygnalow wysokiej czestotliwosci. Chodzi o to aby przewody w jak najmniejszym stopniu wplywaly na przewodzony sygnal.

Zakładam, że niska pojemność pasozytnicza to dobrze i można śmiało używać ten przewód do gramofonu przyjmując że nie obniża walorów wkładki AT440MLa?

Piotr Seb:

a gdzie konkretnie można nabyć ten kabel Sumitomo?

Szperałem trochę po Google, ale niczego nie znalazłem...

Przykro mi ale kabel "zdobyczny". Ponieważ był wyżebrany nie mam go więcej jak na jeden gramofon (jakieś 1.2m). Tym samym nawet nie mam się czym podzielić. Przykro mi....

Zakładam, że niska pojemność pasozytnicza to dobrze i można śmiało używać ten przewód do gramofonu przyjmując że nie obniża walorów wkładki AT440MLa?

W najlepszym przypadku nie powinno byc roznic na minus miedzy zwyklym, dobrej jakosci przewodem a tym Sumitomo. Zawsze ostatecznie decyduje odsluch i indywidualne preferencje.

No to trochę dziwne są twoje wyniki chyba, że nie zrozumiałem Twoich wniosków :)

Ja oparłem się na danych producenta czyli indukcyjnosć Ls=490mH, rezystancja szeregowa Rs= 872ohm ( tyle wychodzi z podanej przez producenta impedancji dla 1KHz ).

Zakładam,że model do symulacji mieliśmy podobny czyli szeregowo połączone Ls i Rs i to obciążone

równoległym połączeniem pojemności ( kable + pojemność wejściowa preampa ) oraz rezystancji ( rezystancja wejściowa preampa ).

Dla obciążenia wkładki 160pF i 47K wychodzi mi coś takiego jak na załączonym obrazku.

Jest to wykres modułu stosunku napięcia na zaciskach wyjściowych do napięcia wejściowego

opisanego powyżej obwodu.

Oś odciętych pokazuje częstotliwość sygnału.

Żałuję, ze nie mam płyty testowej aby zobaczyć jak to wygląda w moim systemie.

Notabene ja właśnie mam 160pF i 47K.

Jak gdzieś się rąbnąłem to daj znać.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Mylisz rezystancję szeregową cewki z jej impedancją. Na stronie producenta wyraźnie stoi :

Coil impedance : 3,200 ohms at 1 kHz

Coil inductance (mH, 1 kHz) : 490

Przyjmując model cewki jako szeregowe połączenie rezystora ( nieznanego ) i indukcyjności ( 490mH ) i znając wartość impedancji tego połaczenia dla 1KHz ( 3200 Ohm ) to można obliczyć rezystancję cewki i wynosi ona 872ohm.

Swoja drogą można po prostu wziąć omomierz i zmierzyć rezystancję dla DC. Muszę zobaczyć w domu.

Mylisz rezystancję szeregową cewki z jej impedancją. Na stronie producenta wyraźnie stoi :

Coil impedance : 3,200 ohms at 1 kHz

Coil inductance (mH, 1 kHz) : 490

Przyjmując model cewki jako szeregowe połączenie rezystora ( nieznanego ) i indukcyjności ( 490mH ) i znając wartość impedancji tego połaczenia dla 1KHz ( 3200 Ohm ) to można obliczyć rezystancję cewki i wynosi ona 872ohm.

Przepraszam za może bardzo infantylne pytanie w tych rozważaniach. Jak te parametry wpływają na to co słyszy zwykły śmiertelnik, który nie wgryza się tak szczegółowo w parametry wkładki? Słucham na AT440MLa, bo na MC mnie po prostu nie stać a już teraz mam wątpliwości czy spełniłem wszystkie warunki aby w pełni wykorzystać "dobrodziejstwa" tej wkładki.....

JacekPlacek

Masz rację - pokiełbasiłem.

Po zmianie wychodzi mi jednak podobnie, z trochę mniejszym spadkiem.

Najlepszą liniowość uzyskałem z

60p/68kohm >> 0.5dB (10k-20kHz)

z kolei z

200p/47kohm >> 4dB (11k-20kHz)

160p/47kohm >> 3dB (11k-20kHz)

100p/47kohm >> 2.2dB (8k-20kHz)

300p/47kohm >> 7.7dB (10.5k-20kHz)

Piotr Seb

Jak zwiększasz pojemność to peak rezonansowy schodzi Tobie na niższą częstotliwość. Z reguły jest to między 10k-14kHz i peak moze mieć kilka dB ... a potem następuje gwałtowny spadek - wycinane są najwyższe częstotliwości.

Czyli dodanie tej pojemności podbija ci 10k-14kHz.

Np masz w

ramieniu okablowanie +-20p

kable +-50p (bardzo dobry wynik)

i pre Grahama z 220p na wejściu ...

Chodzi o to by wyrównać to pasmo. Ja wolę żonglować rezystancją na wejściu preampa niż dodawać pojemności.

PUNKS NOT DEAD ' ... analogowo w cyfrowym świecie ... '

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.