Skocz do zawartości
IGNORED

zewn. karta dzwiekowa do mojej wiezy

99asia99

Rekomendowane odpowiedzi

Hej,

czy taka karta :Creative Sound Blaster X-Fi Go! Pro albo cos w tym stylu, podpieta pod laptopa Lenovo g560 poprawi jakosc dzwieku? lapek bedzie pelnil funkcje odtwarzacza cd w systemie Sanyo (wzmacniacz JA350A plus kolumny). Interesuje mnie karta tylko ala pendrive bo nie mam duzo miejsca :P

Dzieki

https://www.audiostereo.pl/topic/111264-zewn-karta-dzwiekowa-do-mojej-wiezy/

Karty zintegrowane w laptopach zdarza się że miewają ograniczoną dynamikę. Miałem kiedyś laptopa który generował słyszalny szum przy mocnym "rozkręceniu" wzmacniacza, mimo że uśredniona dynamika wynosiła 80 dB.

Możesz to sprawdzić na współczesnych nagraniach muzyki klasycznej, gdzie będą ciche fragmenty. Zazwyczaj to nie cyfrowe źródło ogranicza jakość w systemie, ale dalsze elementy.

Czyli co, ta zewn. karta pomoze w ogole? czy to tylko taki gadzet....czy wogole laptop jako zrodlo dzwieku CD nie polecanym bardzo jest? :O) bo innej opcji na razie brak?

Zazwyczaj to nie cyfrowe źródło ogranicza jakość w systemie, ale dalsze elementy.

Czyli co na przyklad? co mozna poprawic jesli juz odtwarzam z laptopa?

Musisz najpierw troszkę sprecyzować czego oczekujesz od dźwięku, generalnej poprawy czy czegoś bardziej konkretnego, dobrze byłoby również jakbyś podała ile pieniędzy chcesz na to przeznaczyć (tylko bez odpowiedzi typu "jak najmniej" ;] )

trudno powiedziec, jesli puszczam muzyke z laptopa to dzwiek nie jest dobry

super nie musi byc bo wieza bardziej budzetowa jak widac, ale zeby byla poprawa

tak do 500 pln

pozdrawiam :)

Wydaje mi się że rozsądnym wyborem byłyby: Audiotrak Prodigy Cube za około 300zł bądź Audinst HUD-mini za około 400zł.

czy to poprawi dzwiek w moim systemie ? Ewentualnie czy wymienic kabelki biegnace od urzadzenia do wzmacniacza??

czy to poprawi dzwiek w moim systemie ? Ewentualnie czy wymienic kabelki biegnace od urzadzenia do wzmacniacza??

Cześć, gdzieś leży u mnie ten audiotrack, słuchałem go dość długo na słuchawkach w różnej konfiguracji opamp, oraz jakiś czas nawet wykorzystywałem jako dac głośnikowy. Powiem tak, najsilniejszą poprawę dźwięku (względem zintegrowanej karty) jaką można było usłyszeć uzyskałem oglądając/słuchając muzyki z yt. Z foobarem i plikami flac grało to nie sprawiając mi żadnych problemów bez względu czy odtwarzałem gęste pliki 24/96 czy standardowe 16/44,1. ale tutaj główną różnica względem integry była moc i czystość dźwięku, jaką oferuję ta karta. Aczkolwiek podobną moc i wyrazistość dźwięku można było uzyskać w foobarze odtwarzając pliki za pomocą realtek plus ustawienie wasapi w foo. Myślę, że jakby udało się zdobyć używkę taniej to było by to chyba najlepsze rozwiązanie.

EDIT:

aha, i nie baw się w wymianę kabli, bo to nie "ten szczebel" pc audio :)

pozdr

Poprawa będzie, jak wielka to nie jestem w stanie powiedzieć gdyż nie znam ani wzmacniacza ani kolumn do niego podłączonych. Kablami głowy sobie nie zawracaj, wystarczy że będą poprawnie zrobione i nie będą się rozlatywały w rękach.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.