Skocz do zawartości
IGNORED

Strzał w kolumnach

Tomek Koko

Rekomendowane odpowiedzi

Witam może mi ktoś powiedzieć dlaczego jak gaszę wzmacniacz i wyłączam guzik zasilania to słychać strzał w kolumnach? W poprzednim wzmacniaczy tego nie było. pozdrawiam

Przełącz w pozycję stand-by, odczekaj trochę i wyłącz zasilanie główne. Trochę to dziwne, ale są przypadki, że jest odwrotnie.

Witam może mi ktoś powiedzieć dlaczego jak gaszę wzmacniacz i wyłączam guzik zasilania to słychać strzał w kolumnach? W poprzednim wzmacniaczy tego nie było. pozdrawiam

Sprawdz kondensator przepieciowy na zestyku przelacznika sieciowego (moze go nie byc i stad te efekty)?

NIe wiem co masz na myśli mówiąc droższe ale kilka już widziałem i nie było. NO ale nie o tym mówimy, Sprzet jest na gwarancji, wiec sam rozbierać nie mam zamiaru. Czy ktoś ma jakiś pomysł typu przewód lampy itp tak żebym nie musiał rozbierać?

Wow głębokie i kurcze pewnie niegłupie gdyby nie to że serwis jest baaaardzo daleko a wzmacniacz mam od kilku dni wiec chciałbym sie nacieszyć i może rozwiązać problem bez kilkutygodniowej wędrówki po Polsce.

Gość rydz

(Konto usunięte)

Przy włączeniu też tak jest ? powinno być słychać co najwyżej cichutkie pyknięcie , trzeba zrobić pomiar i ewentualnie wykonać regulację napięć dla lamp , ten wzmacniacz nie posiada auto-biasu ,trzeba zrobić to samemu zdejmując obudowę.

Przy włączaniu słychać tylko kliknięcie guzika. Ten wzmacniacz ma autobias na 100%.Tylko na Polskę zamawiane są wersje z autobiasem. Wsadziełm mu wczoraj nowe lampy może to powód. Jutro zainstaluje stare i zobaczę czy tez jest ten efekt.

Miałem podobny problem, prawie za każdym razem kiedy gasiłem wzmacniacz, słychać było głośne pyknięcie w prawej kolumnie. Poprawiłem luty przy gniazdach lamp oraz przy kondach na zasilaniu, na razie nic nie strzela. Widocznie przyczyną były zimne luty. Twój wzmacniacz z tego co zrozumiałem jest nowy, więc to trochę dziwne.

Pewnie dlatego że krezusem nie jestem to może 6 tyś dla mnie to spory wydatek wiec chyba nie wiem o czym piszesz. A co masz na myśli pisząc zabezpieczenia? Domyślasz się że mimo iż kosztuje grosze to skoro jest nowy, to go nie otwierałem,?

Miałem podobny problem, też pytałem na forum i też wszyscy gdybali co to może być. Okazało się ( wstyd się było przyznać) , że wystarczyło odwrotnie wpiąć zasilanie. Mój wzmacniacz na to tak reagował. Może też tak masz i sprawa okaże się banalna. Życzę powodzenia.

A możesz podpowiedzieć o co chodzi? Bo chyba nie rozumiem, pozdrawiam

Jeżeli wzmacniacz masz wpięty w gniazdo typu shuko bez bolca to po prostu obróć wtyczkę. Jeśli masz gniazdo z bolcem to rozkręć wtyczkę i zamień kable. Faza będzie odwrotnie do tego co masz aktualnie. U mnie to powodowało ten strzał w kolumnach przy wyłączaniu. Nie wiem czy ma to jakiś związek z tzw. pętlą masy, w każdym razie pomogło. Prawidłowo wykonana instalacja elektryczna ma zawsze fazę z prawej strony, w związku z tym jeśli w urządzeniu masz gniazdo na kabel zasilający to faza w nim patrząc na tylną ściankę powinna być po lewej stronie. Jeśli gniazdo jest bokiem lub do góry nogami to oczywiście trzeba to uwzględnić. U Ciebie jest prosta sprawa, po prostu spróbuj odwrotnie do tego co masz. Napisz czy pomogło.

Po prostu, należy zbadać fazę śrubokrętem z próbówką (neonówka,) przed może zbytecznym przekładaniem przewodów.

To by wystarczyło przy założeniu, że producent urządzenia wykonał gniazdo zgodnie z tą zasadą ( faza widoczna po lewej) i czy w ogóle urządzenie ma wypinany kabel zasilający czy jest na stałe podlączony.

Czy chodzi koledze o lampowy wzmacniacz? Kabel na stałe stosowany był w odbiornikach radiowych-lampowych, ale w obudowach drewnianych lub z tworzywa sztucznego. Współczesne wzmacniacze lampowe mają gniazda sieciowe na przewód odłączany, w razie wątpliwości należy to w prosty sposób sprawdzić jak wyżej napisałem.

Założyciel wątku nie napisał konkretnie co ma i oczywiście prawdopodobieństwo, że nie ma odłączanego kabla jest niewielkie choć i w nowych urządzeniach lub DIY się to zdarza ( mniej styków, dobry kabel sieciowy wpięty na stałe, tak np. mam w moim gramofonie). Natomiast prawie w żadnym współczesnym urządzeniu nie ma oznaczonej fazy w gnieździe i nie wszyscy producenci jednakowo ją podłączają, więc sprawdzenie wyłącznie próbówką ( jeśli założyciel wątku w ogóle ją ma) da wyłącznie odpowiedź gdzie jest faza w gniazdku lecz nie pomoże nam w określeniu gdzie powinna być w urządzeniu, bo teoria nie jest niestety regułą.

Zresztą nie ma o co się spierać sprawa przecież jest prosta jak budowa cepa i każda metoda jest dobra, jeśli wtyczka i gniazdo są z bolcem to żeby nie rozkręcać i nie przepinać kabli można dla samej próby wziąć jakiś najprostszy przedłużać lub tzw. złodziejkę bez bolców by można było zamienić fazę miejscem. Potem jeśli to da pożądany efekt to dopiero przepiąć druty we wtyczce lub w gniazdku, gdzie będzie łatwiej.

Dzieki Panowie za pomoc. Problem udało mi sie rozwiązać. Jak pisałem wcześniej głośniej grał prawy kanał i zamieniłem lampy środkowe miejscami. I to był powód. Teraz zamieniłem 2 z 4 i jest ok. Gra równo i nic nie strzela. Póki co jestem szczęśliwy bo gra juz naprawdę fajnie, Nowe lampy sie sprawdzają i oby tak juz zostało. Pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.