Skocz do zawartości
IGNORED

Kondensatory na wyjściu DAC

kolmen

Rekomendowane odpowiedzi

Konieczność zmusiła mnie do rozgrzebania jednego z urządzeń , których używam :)

I tak przy okazji zauważyłem , że na wyjściu analogowym z DAC umieszczono w każdym kanale po jednym kondensatorze elektrolitycznym 22uF/50V

Przetwornik nie jest najwyższej próby ( Wolfson WM8750 ) jednak być może w przyszłości będę używał również wyjścia analogowego

W związku z powyższym mam pytania :

1. Czy są one tam niezbędne ? :)

2. Jeżeli trzeba je zostawić to co najlepiej tam zainstalować ?

Miejsca jest mało a kondensatory mają wymiary około 5x10 mm i większe raczej trudno będzie upchać

Nie mam zamiaru strawić tygodnia i majątku na poszukiwaniu cudów , chciałbym tylko wymienić wlutowane tam badziewne elektrolity

Pod ręką mam ( w gabarytach które się zmieszczą ) Nichicon FW 47uF oraz Elna Cerafine 47uF

Możliwe , że znajdę też parkę Nichicon FW 10uF

Czy inne pojemności też wchodzą w grę czy też pierwotnie zaimplementowane mają wartość niezmienialną ?

Z góry dziękuję za wszelki wpisy i uwagi :)

https://www.audiostereo.pl/topic/111284-kondensatory-na-wyj%C5%9Bciu-dac/

1. Czy są one tam niezbędne ? :)

Sprawdź miernikiem czy przed kondensatorem występuje napięcie stałe, jeśli tak to są niezbędne.

2. Jeżeli trzeba je zostawić to co najlepiej tam zainstalować ?

Jakiś dobry kondensator, najlepiej nonpolar

Czy inne pojemności też wchodzą w grę czy też pierwotnie zaimplementowane mają wartość niezmienialną ?

Jeśli producent przewidział 22uF to nie zmniejszać, zwiększyć możesz, mogą być na niższe napięcie, 25V wystarczy.

Ten kondensator z całym układem tworzy filtr i zbyt niska jego wartość może spowodować obcięcie niskich tonów.

Jeśli producent przewidział 22uF to nie zmniejszać, zwiększyć możesz, mogą być na niższe napięcie, 25V wystarczy.

Ten kondensator z całym układem tworzy filtr i zbyt niska jego wartość może spowodować obcięcie niskich tonów.

Nie wydaje mi się, żeby ktoś zrobił filtr bez układu aktywnego i to jeszcze z kondem o takiej pojemności. Z mojego doświadczenia spokojnie pojemnośći z zakresu 2,2-10uF są wystarczające. Daje to możliwość użycia foliaka np Philips "Orange drops" , Ero 1813, może być Wima ostatecznie- chociaż jej zbytnio nie lubię . Możliwości jest wiele, ja podałem te najtańsze

Producent (Wolfson) o tej kostce pisze "No DC blocking capacitors required (capless mode)"

Więc sprawdź jak pisałem wcześniej czy przed tymi kondensatorami występuje stałe napięcie, być może nie potrzeba tam wcale kondensatorów.

25V wystarczy, ale należy pamiętać, że kondensatory na niższe napięcie mają gorszy czas narastania sygnału (Slew Rate). Dotyczy to wszystkich rodzajów, również zwijanych.

Megadeth - A House Divided  🤘SENJUTSU🤘  α  Ω  β  λ  μ  ∅  ½  ²  €  $  π  Ⅵ Ⅵ Ⅵ  TWOYASTARA OF DEATH 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.