Skocz do zawartości
IGNORED

Kef R700 - co do nich?

bertomak

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Przymierzam się do zmian w posiadanym zestawie stereo. Przeszukałem sporą część forum i nie znalazłem odpowiedzi na moje wątpliwości.

Słucham głównie jazzu, ale w mojej płytotece znaleźć można również płyty z rockiem i popem. W dźwięku szukam przestrzeni, szerokiej sceny, ciepła i solidnej podstawy basowej.

Sprzęt miałby zagrać w pomieszczeniu o powierzchni około 40m2, średnio wytłumionym.

Wstępnie przesłuchałem Kef R700 oraz Focal Aria 926. Oba zestawy zasilał CA 651A oraz jakiś wyższy model CD CA.

Sporo sobie obiecywałem po nowej serii Focala (głównie za sprawą pozytywnych opinii sprzedawców i opinii w sieci), ale nie przypadły mi one do gustu. Dźwięk był zbyt agresywny w środku pasma. Góra bardzo miła dla ucha, podobnie bas, natomiast średnica sprawiała, że słuchanie nie było przyjemnością. Inaczej było z Kefem R700, których średnica była ciepła i przyjemna. Dodatkowo prezentowały sobą genialną przestrzeń i szeroką scenę. Nie zakładam, że to R700 są moim wyborem, ale gdybym do nich się ograniczył, to z jaką elektroniką warto ich posłuchać biorąc pod uwagę moje preferencje? Czy CA 851A to dobry wybór? A może Marantz PM8005 lub PM-15S2 LE, bądź jeszcze coś innego? Niestety, z powodu zbyt małej ilości miejsca w szafce, oraz chęci połączenia formatów CD, SACD, DVD-A oraz koncertów na DVD myślę o odtwarzaczu Blu-ray - odpowiednio CA 752BD oraz UD7007. Wiem, że warto byłoby szukać czegoś innego, ale ze względu na zdanie żony nie będę w stanie przeforsować rozwiązań gdzie wzmacniacz nie będzie współgrał stylistycznie z odtwarzaczem.

Myślę o sprzęcie nowym (nie zdecyduję się na zakup używanego odtwarzacza), a budżet to około 12-15 tyś. zł (budżet na kolumny to około 12 tyś zł).

Proszę o sugestie.

Pozdrawiam.

Gość maniekn274

(Konto usunięte)

Do jazzu głównie-popatrz na konstrukcję 16 HZ ,kef seria R,czy focal to szybkie kolumny-raczej do electroniki,rocka,trance itd,poza tym kto ci polecił taki wzmacniacz do odsłuchu tych kolumn-tzn CA 651,to nie są kolumny do takiego wzmacniacza-nie dziwię się że słabo było-w środku pasma.

Z marantzem też sobie odpuść.

Albo ma grać,albo ma się zgrać stylistycznie. ;)

Napisz do p.Rogali i pogadaj,-do tego fajna lampka i jest klasa-w 15 koła będzie wybór niesamowity

Jesli sluchasz jazz to posluchaj harbeth shl5 nie sa one wymagajace co do pieca

Atc spendor proac szukaj w tych markach do jazzu idealnie

Sa Tez bardzo dobre kolummny a to Juz wogole inne brzmienie polskiej firmy harpia acoustic

Co do pieca to bym kupil caspiana m2 ,lub goldenote s3 oba ciepłe i przyjemne granie

A co DVD to się nie orientuje ale wolałbym dobry cd za 3tysiace plus DVD za1 tysiąca jeśli chcesz koncert oglądać

:)

Witaj,

oczywiście pozostają odsłuchy, jednak sugerowałbym konfigurację opartą na wybranych przez Ciebie kolumnach oraz posłuchanie elektroniki Hegel H80, Naim Nait XS2. Są to co prawda wzmacniacze bardziej rockowe, jednak w połączeniu z Kef moim zdaniem jazz będzie także fajnie brzmiał. Dobrym rozwiązaniem będzie takąze integra Primare I22 lub I32.

Posłuchaj proszę kolumny Tannoy Precision 6.4 oraz

W kwestii źródła zwróć uwagę na Oppo BDP-103, to rewelacyjny uniwersalny odtwarzacz.

Zapraszam serdecznie do naszego salonu na odsłuchy.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Według mnie nowa seria R Kefa jest mocno przereklamowana . Ostatnio wymieniał mój znajomy R500 na JBL Ti250se. A nowe Kefy poszły do... Tylko Referencje trzyma poziom lecz nowe to juz duży wydatek. Polecał bym rozjrzec się z uzywkami ATC scm 20l lub 40. Proac Responce 3.5 lub 3.8. Sonus Faber Cremona. Splendor Sp1/2. Harbety 30. Isophon Europa. To tylko cześć które znam i na pewno któryś ciebie zauroczy,na długi czas. Do 10000 za nowy wzmacniacz to będzie raczej plumkanie niż poważne granie. Radzę dobrze przemyśleć temat.

Wszystkie kolumny które podałeś to nie ta klasa cenowa co Kef R, tym bardziej jak można porównać R500 do JBL Ti250. To tak jak byś porównał nowe BMW M3 do używanego Ferrari i mówił że M3 jest do du.... Wszystko to kwestia oczekiwań i tego co zestaw ma grać, budżetu no i czy nowe czy używane, dla mnie np. ATC są mocno przereklamowane bo nie pokazały nic co by mnie zainteresowało.

Dziękuję wszystkim za sugestie i podpowiedzi.

Zauważyłem, że dwa razy pojawił się Tannoy z tym, że Q21 wskazał konkretny model. Jak wygląda kwestia budowania sceny, przestrzeń i bas tych kolumn? Czy rzeczywiście będzie on - Tannoy Precision 6.4 - dobrze pasował do Marantza? Czy ktoś z Was ma porównanie PM8005 z PM-15S2 LE? Przypuszczam, że charakter brzmienia będzie podobny, ale jak różnią się te dwa wzmacniacze w detalach (scena, przestrzeń, bas)?

Propozycje podane przez Lukag wykraczają poza założony budżet, a jak wspomniałem w przypadku kolumn i odtwarzacza myślę o sprzętach nowych.

Wiem, że chciałbym przesłuchać Tannoye Precision 6.4, natomiast chciałbym się utwierdzić, że jest to dobra droga, szczególnie że chcę nadużywać życzliwości salonu.

Z góry dziękuję za pomoc.

To jest twoja opinia, ani Kef R nie ma się do BMW m3, a JBL raczej nazwałbym starą M5 bardziej po europejsku. Jedno pytanie miales okazje porównać oba modele w bez pośrednim starciu, bo ja tak i to przy 3 rożnych wzmacniaczach.

Zdania nie zmienił amen.

Dziękuję wszystkim za sugestie i podpowiedzi.

Zauważyłem, że dwa razy pojawił się Tannoy z tym, że Q21 wskazał konkretny model. Jak wygląda kwestia budowania sceny, przestrzeń i bas tych kolumn? Czy rzeczywiście będzie on - Tannoy Precision 6.4 - dobrze pasował do Marantza? Czy ktoś z Was ma porównanie PM8005 z PM-15S2 LE? Przypuszczam, że charakter brzmienia będzie podobny, ale jak różnią się te dwa wzmacniacze w detalach (scena, przestrzeń, bas)?

Propozycje podane przez Lukag wykraczają poza założony budżet, a jak wspomniałem w przypadku kolumn i odtwarzacza myślę o sprzętach nowych.

Wiem, że chciałbym przesłuchać Tannoye Precision 6.4, natomiast chciałbym się utwierdzić, że jest to dobra droga, szczególnie że chcę nadużywać życzliwości salonu.

Z góry dziękuję za pomoc.

Pamiętaj ze scena lokowanie instrumentów to wspólna zasługa dwóch elementów sprzęt + akustyka.

To jest twoja opinia, ani Kef R nie ma się do BMW m3, a JBL raczej nazwałbym starą M5 bardziej po europejsku.

To była tylko przenośnia.

I tak to jest moja opinia, tak jak i Twoja na temat serii R;)

Jedno pytanie miales okazje porównać oba modele w bez pośrednim starciu

Tak, bezpośrednio KEF R z ATC SCM, do tego jeszcze Xaviany i Audio Academy. Z całej czwórki ATC były najdroższe, a zagrały najgorzej niestety, czym prędzej chcieliśmy je odłączyć. Ogólny odsłuch trwał około 3 godziny na różnej muzyce.

Napisano wczoraj, 22:32

Witam

Przymierzam się do zmian w posiadanym zestawie stereo. Przeszukałem sporą część forum i nie znalazłem odpowiedzi na moje wątpliwości.

Słucham głównie jazzu, ale w mojej płytotece znaleźć można również płyty z rockiem i popem. W dźwięku szukam przestrzeni, szerokiej sceny, ciepła i solidnej podstawy basowej.

Sprzęt miałby zagrać w pomieszczeniu o powierzchni około 40m2, średnio wytłumionym.

Wstępnie przesłuchałem Kef R700 oraz Focal Aria 926. Oba zestawy zasilał CA 651A oraz jakiś wyższy model CD CA.

Sporo sobie obiecywałem po nowej serii Focala (głównie za sprawą pozytywnych opinii sprzedawców i opinii w sieci), ale nie przypadły mi one do gustu. Dźwięk był zbyt agresywny w środku pasma. Góra bardzo miła dla ucha, podobnie bas, natomiast średnica sprawiała, że słuchanie nie było przyjemnością. Inaczej było z Kefem R700, których średnica była ciepła i przyjemna. Dodatkowo prezentowały sobą genialną przestrzeń i szeroką scenę. Nie zakładam, że to R700 są moim wyborem, ale gdybym do nich się ograniczył, to z jaką elektroniką warto ich posłuchać biorąc pod uwagę moje preferencje? Czy CA 851A to dobry wybór? A może Marantz PM8005 lub PM-15S2 LE, bądź jeszcze coś innego? Niestety, z powodu zbyt małej ilości miejsca w szafce, oraz chęci połączenia formatów CD, SACD, DVD-A oraz koncertów na DVD myślę o odtwarzaczu Blu-ray - odpowiednio CA 752BD oraz UD7007. Wiem, że warto byłoby szukać czegoś innego, ale ze względu na zdanie żony nie będę w stanie przeforsować rozwiązań gdzie wzmacniacz nie będzie współgrał stylistycznie z odtwarzaczem.

Myślę o sprzęcie nowym (nie zdecyduję się na zakup używanego odtwarzacza), a budżet to około 12-15 tyś. zł (budżet na kolumny to około 12 tyś zł).

Proszę o sugestie.

Pozdrawiam.

Skoro podobają Ci się Kefy R700 to się tego trzymaj . Miałem dwie pary tych kolumn a mam R900 .

Przestrzeń , stereofonia , szybkość , precyzja , rozdzielczość , dynamika a jednocześnie brak nachalności , sztucznośći i ostrości .

Warto poczytać

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Zwłaszcza czym się różnią od Blade za stówę .

R700 to ten sam koaxial ale mniejsze woofery . Z basem R700 aż tak nie zejdą jak R900 ale stereofonię i przestrzeń mają ciut lepszą .

Wzmacniacze CA sobie odpuść . Za to tej firmy genialnym urządzeniem jest Stream Magic 6 . Jak dobrze pokombinujesz to za 7000zł kupisz nowego Krella S300i ( zostawiając daleko w tyle wzmaki CA ) który świetnie zgrywa się z SM6 i R700 . I koniecznie dobre kable XLR . Jako źródło kupisz sobie co tam chcesz i zepniesz po coaxie z SM6 który posłuży Ci jako DAC

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Tak, bezpośrednio KEF R z ATC SCM, do tego jeszcze Xaviany i Audio Academy. Z całej czwórki ATC były najdroższe, a zagrały najgorzej niestety, czym prędzej chcieliśmy je odłączyć. Ogólny odsłuch trwał około 3 godziny na różnej muzyce.

mialem r300 i atc scm11 i r300 odpadly po paru dniach,wniosek oczywisty-gra system ;)

Roksan Caspian m2, Epos m12.2,Cambridge Audio Stream Magic 6

Tannoy seria Precision buduje bardzo dokładnie trójwymiarową scenę, pmaga w tym głośnik koncentryczny czyli wbudowanie przetwornika wysokotonowego w przetwornik średniotonowy i punktowe źródło dźwięku.

Przy tej klasie sprzętu i kolumn jednak trzeba to wszystko koniecznie posłuchać.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Q21, nasuwa mi się pytanie - jak opisałbyś różnice między Tannoyem Precision 6.4 a Kefem R700 (lub 900 - bo te kolumny są tutaj też proponowane)?

Z jaką elektroniką posłuchać Precision 6.4? Marantz?

Pojawiły się też Harpie Amstaffy - ładne i posiadają dobre opinie. Obawiam się jednak, że będzie im brakować ciepła, które tak bardzo podoba mi się w Kefach R (stąd też zastanawiam się czy Tannoy tę cechę posiada?).

Kefa postaram się posłuchać z Krellem. Czy do Tannoya ten Krell będzie dobrym wyborem?

Pozdrawiam.

No i chciałbym prosić osoby, które znają Marantza, by powiedziały coś o różnicy w brzmieniu PM8005 i PM-15S2 LE? Podobno PM8005 to nieco inne brzmienie niż klasyczna szkoła grania Marantza. Czy to prawda, że jest bardziej dynamiczny i ciepły? Jak wypada w tym przypadku PM-15S2 LE?

Pozdrawiam.

Widzę jeszcze, że wywołany został Arcam FMJ A38. Muszę zatem i temu się przysłuchać - głównie z Kefem. Czy do Tannoya polecacie ten wzmacniacz?

Pozdrawiam.

No i ostatnia uwaga - bardzo pozytywne wrażenie zrobił na mnie Vincent SV-234 (szczególnie jego zdjęcia wnętrza). Warto się nim zainteresować?

Pozdrawiam.

Dzięki za sugestię. Niestety taka stylistyka nie przejdzie przez sito akceptacji żony. Nie wiem jak one grają, ale może jesteś w stanie powiedzieć jak grają Tannoye Precision 6.4?

Sugerujesz łączenie Tannoya z Marantzem. Może znasz odpowiedzi na moje pytania odnośnie różnic 8005 i 15S2 LE?

Pozdrawiam.

No i chciałbym prosić osoby, które znają Marantza, by powiedziały coś o różnicy w brzmieniu PM8005 i PM-15S2 LE? Podobno PM8005 to nieco inne brzmienie niż klasyczna szkoła grania Marantza. Czy to prawda, że jest bardziej dynamiczny i ciepły? Jak wypada w tym przypadku PM-15S2 LE?

Pozdrawiam.

Widzę jeszcze, że wywołany został Arcam FMJ A38. Muszę zatem i temu się przysłuchać - głównie z Kefem. Czy do Tannoya polecacie ten wzmacniacz?

Pozdrawiam.

No i ostatnia uwaga - bardzo pozytywne wrażenie zrobił na mnie Vincent SV-234 (szczególnie jego zdjęcia wnętrza). Warto się nim zainteresować?

Pozdrawiam.

Jak chcesz to zdecydowałem się na sprzedaż Krella S300i .

Aukcje sobie znajdziesz . Do tego R700 i zostawiasz daleko w tyle wymienioną tu konkurencję .

Mam R900 więc możesz wpaść i posłuchać ;)

Gość wieslaw119

(Konto usunięte)

Jak chcesz to zdecydowałem się na sprzedaż Krella S300i .

Wiedzialem!

Ostro ostatnio wychwalales tego Krella. A poprzednio Xindaka.

No coz, wiarygodnosci to tym nie zyskujesz.

Wiedzialem!

Ostro ostatnio wychwalales tego Krella. A poprzednio Xindaka.

No coz, wiarygodnosci to tym nie zyskujesz.

Weź się facet rozbiegnij a przeszkoda się sama znajdzie !

Kuźwa co za forum ?

Taka Twoja natura typowego Polaka ? Wszędzie węszysz podstęp ?

Poczytaj wpisy Elberotha i ludzi na poziomie którzy mieli czy mają S300i i co o nim sądzą . W cenie którą można go kupić to okazja .

Ba ! Taka cena za taki nowy wzmak jest po prostu śmieszna .

Sam się skusiłem i uważam go za kolejny świetny wzmak ale mam ochotę na coś innego . Ciągle coś kupuję i sprzedaję .

Lubie zmieniać sprzęt

Krella 280CD nie chwaliłem a sprzedałem . Masę klocków chwaliłem bo staram się kupować to co najlepsze , i chwalę jak są dobre a jak jest lipa tez o tym piszę .

Nie siedzę na tyłku z jednym klamotem pół życia ale żeby od razu węszyć podstęp ?

Calyxa CTI ani Stello Ai500 nie miałem swojego a też chwalę bo jest fajny . PAM ma kolega i też jest fajny .

Do Twojej wiadomości - Xindaka A600P kupił kolejny znajomy . Nie mam zamiaru pisać z czym go porównywał ale wiele osób mogło by się zdziwić jakie legendy odpadły .

Mam R900 więc Kolega może sam sobie sprawdzić jak będzie zainteresowany .

Możesz niuchać kolejny podstęp ...

Gość wieslaw119

(Konto usunięte)

Z tymi R900 mozesz nie miec tak lekko, wszak sam sie chwalisz, ze modyfikowane.

A typowy "polaczek", to wlasnie lansuje dokladnie to, co akurat ma na sprzedaz.

Obecnie:

Kolumny - Kef R900 po gruntownej modyfikacji

Wzmacniacz - Krell S300i

Z tymi R900 mozesz nie miec tak lekko, wszak sam sie chwalisz, ze modyfikowane.

Nie są i nie będą na sprzedaż . A jak i tu już niuchasz to ci napiszę że mam dwóch kupców na nie od ręki albo zakup Kefów z R serii i oddanie ich do modyfikacji .

Niestety bardzo trudno je rozebrać i nie podejmę się ryzyka na czyichś kolumnach .

A typowy "polaczek", to wlasnie lansuje dokladnie to, co akurat ma na sprzedaz.

Obecnie:

Kolumny - Kef R900 po gruntownej modyfikacji

Wzmacniacz - Krell S300i

Czyli większość z forum , którzy w " o mnie " piszą co mają , lansują sprzęt na sprzedaż ?

Ha ha ...

Kurcze , od czasu sprzedaży Xindaka sprzedałem kilka klocków AUDIO , kable też były .

Jak tego nie wyłapałeś ?

Polecam spacer , piwko na rozluźnienie i inne spojrzenie na świat :)

Może się coś rozjaśni w głowie że nie wszyscy to urodzeni oszuści i kombinatorzy .

Gość wieslaw119

(Konto usunięte)

Czyli większość z forum , którzy w " o mnie " piszą co mają , lansują sprzęt na sprzedaż ?

Ha ha ...

Nie podpinaj sie pod wiekszosc, bo to TY lansujesz, to co akurat masz "zupelnie przypadkiem" na zbyciu.

I wcale nie musi byc to najlepsza opcja - wszak u Ciebie dlugo miejsca ten Krell nie zagrzal.

A co do kolumn to pozyjemy, zobaczymy ;)

EOD.

Nie podpinaj sie pod wiekszosc, bo to TY lansujesz, to co akurat masz "zupelnie przypadkiem" na zbyciu.

Umiemy czytać ze zrozumieniem ?

Przez moje ręce przewija się masę przeróżnego sprzętu i to chyba zrozumiałe że skoro się przewija to coś kupuję a coś sprzedaje .

Jak coś jest lipne to od razu wraca i nie zawracam sobie tym głowy .

Nadążasz ?

A skoro się przewija a przewija się od 1987r więc jako takie pojęcie o sprzęcie mam .

Nie będę się tłumaczył dlaczego sprzedaję ten wzmacniacz , napisze jedynie że nie chodzi o jego brzmienie bo jest bardzo dobre a w tej cenie nie ma nawet co pisać .

I wcale nie musi byc to najlepsza opcja - wszak u Ciebie dlugo miejsca ten Krell nie zagrzal.

Jak wiele innych urządzeń i co z tego ?

Uważam że jest to najlepsza opcja pod Kefy z serii R , zwłaszcza z SM6 gdzie ten komplecik zagrał niewiele gorzej od dobranego systemu droższego o 28000zł .

A ten system gra lepiej niż Devialet za 50 000zł ale z pewnych względów tematu nie rozwinę .

Pewnie że można lepiej ale nie w tych pieniądzach .

Kefy z serii R miałem i mam więc mogę coś na ten temat powiedzieć.

Ty możesz tylko szukać dziury w całym .

Piszę o kwocie 7000zł . W tej kwocie króluje klasa średnia wśród wzmacniaczy . Hi End wśród nowych wzmacniaczy zaczyna się koło dychy .

Ja rozumiem że jesteś fanem Bonda .

Choć wpis w twoim " o mnie " - " My name is Blond... James Blond. " może świadczyć ...

Nie mój problem . Natomiast zanim następnym razem palniesz jakiś idiotyzm skierowany w moją osobę radzę się zastanowić .

Forum audiostereo to nieodpowiednie miejsce na anty spiskowe akcje dla Bonda ani dla ...

Nie wiem jak nazwać .

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.