Skocz do zawartości
IGNORED

NAD 3240PE + Dali 505 jakie kable.

Hrehor

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Szanownych Forumowiczów.

Proszę o poradę.

Dysponuje zestawem NAD 3240PE + Dali 505 podłączone jakimiś tam Klotz-ami 2x2.5 + CD Marantz

W ramach rozbudowy mojego skromnego zestawu, chciałbym wymienić kable, bo myślę, że to najsłabsze ogniwo.

Zależy mi na kontroli basu i przestrzeni.

Słucham bardzo różnej muzyki.

Z uwagi na poradę znawcy tematu, faworytem na dzień dzisiejszy jest Van den Hul Clearwather i jest to dla mnie górny przedział cenowy (potrzebuję 2x3m = 300PLN) niestety bez konfekcji.

Zastanawiam się nad jakąś alternatywą dla tego kabla.

Chętnie kupię też używki.

Niestety nie jestem znawcą tematu dlatego poproszę o propozycję do mojego zestawu.

Niestety nie mam możliwości odsłuchu, więc będę opierał się na opiniach forumowiczów.

Ponadto wydaje mi się, że wymian Klotz-ów tak czy inaczej przyniesie rezultat.

Myślę również :

- Melodika 2x4mm MDC2400

- Chord Carnival Silverscreen

- AUDIONOVA ILLUMINATOR

- Sommer Orbit MKII 240 4mm2

Z góry dziękuję za odpowiedz.

Nie warto inwestować w kable, różnica będzie żadna albo na granicy autosugestii. Odpuść sobie ;)

Dla mnie kable to szlifowanie dźwięku systemu. Jeżeli jest dobry i chce go trochę zmienić/poprawić wtedy jest to gra warta świeczki.

Słyszałem systemy gdzie zmiana kabla przynosiła kolosalną (jak na kable) zmianę dźwięku, ale nigdy nie były to tanie zestawy.

Rozumiem więc, iż modyfikacja mojego zestawu o kable nic nie da...

Trzeba pójść dalej.

A jak Waszym zdaniem zagra ww. zestaw z np Audiolab-em 8000s

Myślałem kiedyś o wymianie wzmacniacza właśnie na ten konkretny klocek.

Wiem, że to już inna jakość.

Ale czy to nie będzie swojego rodzaju mezalians z reszta zestawu ?

Gość numik

(Konto usunięte)

Rozumiem więc, iż modyfikacja mojego zestawu o kable nic nie da...

Trzeba pójść dalej.

A jak Waszym zdaniem zagra ww. zestaw z np Audiolab-em 8000s

Myślałem kiedyś o wymianie wzmacniacza właśnie na ten konkretny klocek.

Wiem, że to już inna jakość.

Ale czy to nie będzie swojego rodzaju mezalians z reszta zestawu ?

mam audiolaba 8000s z dali zensor 5 i jest świetnie, polecam bardzo. Wtedy warto już mieć przyzwoite kable, te melodiki nie są złe podobno, ale ja bym poszedł w kombi QED Chord, z tym że wg mnie Qedy są ciut lepsze w IC a Chordy w głośnikowych

Ciepło brzmiące kolumny...

Panowie...

Będę pisał otwarcie, wiadomo jak jest :)

Planowałem kable, a mentalnie gdzieś tam wędruję w stronę zmiany wzmacniacza ;) i jeżeli takowego się dorobię to cała reszta zestawu będzie musiała zostać stara, czyli dali 505 i Marantz CD5004.

Następni będę mógł pomyśleć nad wymianą Klotz-ów na coś lepszego i to byłby koniec na dłuższy czas ;)

Stąd moje pytanie powyżej o mezalians. Jak osławiony Audiolab 8000s zagra z moimi kolumnami i CD. To się okaże :)

Oczywiście nie ma jak odsłuch. Tylko jak go zrealizować nie posiadając prawie w ogóle budżetu :) i celując w sprzęt z drugiej ręki.

Myślałem kiedyś również o Marantz PM 6004 (ponoć moje CD jest na tyle dobre w swojej klasie, że daję radę ze wzmacniaczem z półki wyżej), tyle, że z opinie i testów w sieci, wnioskuję iż Marant PM6004 nie umywa się do Audiolaba 8000s.

Melepeta ładnie wysublimował moje odczucia co do Nad-a, ciepło... i to mi bardzo leży, ale bas jest rozlazły i tu już odczuwam pewne braki.

Jak masz Klotz 2x2.5 to nie spodziewaj się jakiś rewelacji po zmianie kabli, nawet jeśli zainwestujesz w nie 1000 zł.

Audiolab 8000S z Dali 505 to dobre połączenie. Miałem taki zestaw i bardzo mi pasował.

Potem zmieniłem na MA RX6 i zaczęły się kwasy...

Monitor Audio RX8, RX Center, Silver 1; DAC : 8-ch DIYINHK ES9016, XMOS Multichannel; Power AMP : 6-ch TPA3255

Ok decyzja zapadła.

Poluje na Audiolaba 8000s

Kuszą mnie też NAD-y np 350 ale chyba chciałbym spróbować czegoś innego, to po pierwsze, a Audiolab klasowo chyba nieco wyżej??..

W wypadku zmiany wzmacniacza domyślam się, że zmiana kabli byłaby wskazana, czy do moich niskobudżetowych Dali 505 nic do spawy to nie wniesie ??

Dali 505 to niezłe kolumny i nie nazywałbym ich niskobudżetowymi... jednak kabli bym nie zmieniał... lepiej tą kasę dołożyć na lepszego Audiolaba 8000S, który nie jest już produkowany, a wiec używka. Lepiej aby była angielska i nie grzebana.

Monitor Audio RX8, RX Center, Silver 1; DAC : 8-ch DIYINHK ES9016, XMOS Multichannel; Power AMP : 6-ch TPA3255

Miałem NAD-a C370. Bas był potężny. Tylko, że tu już nie znajdziesz tego ciepła co w tych starych z oznaczeniem 4-cyfrowym. Grał tak sucho, że nie został u mnie. Wolałem NAD-a 3020 mimo tegoż rozlazłego basu. Miałem też u siebie na odsłuchu właśnie te Dali. Grały bardzo zbliżenie do moich Tannoy.

Sprzęt jest dla muzyki. Nie odwrotnie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.