Skocz do zawartości
IGNORED

Modyfikacja kolumn fabrycznych

Tomas20

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Posiadam kolumny Castle Knight 5. (+Marantz PM6004 / NA7004)

Kolumny te chciałbym zachować na dłużej ponieważ posiadają cechy których nie znalazłem w innych modelach w podobnym przedziale cenowym a mianowicie świetna wyraźna i pastelowa średnica, nienaganne wysokie tony i fajna przestrzenność.

Z racji jednak że mam pomieszczenie powyżej 20 metrów czasem chciałbym zwiększyć ilość basu.

Kolumny te posiadają układ linii transmisyjnej o długości 1/4 fali który daje fajnie niski i wystarczająco szybki bas, ale można mieć uwagi co do jego ilości w stosunku do gabarytów.

Posiadałem wcześniej Knight 2 na tym samym, tylko jednym głośniku, gdzie zastosowano tunel bas-reflex i monitorki grały obficiej w stosunku do swoich gabarytów. Oczywiście nie było tego zejścia ale ilość basu jak na monitory była duża.

Co myślicie o szalonym pomyśle przebudowy kolumn z układu linii transmisyjnej na układ bas-refleks ?

Oczywiście powstają pytania. Gdzie i jaki tunel bas refleksu, co ze zwrotnicą, jak się w ogóle dostać do wnętrza i wyciąć ściankę linii transmisyjnej bez widocznych uszkodzeń, itp, itd.

Poniżej przekrój kolumny.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Pozdro.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
https://www.audiostereo.pl/topic/111300-modyfikacja-kolumn-fabrycznych/

Cisną się dosadne słowa na język, ale powstrzymam się. Masz nie tyle szalone, co utopijne pomysły. Albo sprzedaj te szlachetne kolumny i tortury zostaw na DIY od podstaw, albo pogódź się ze światem, jaki jest, czyli niedoskonałym. Jest jeszcze trzecie wyjście, ustaw je bliżej siebie, przybliż punkt odsłuchowy i odkręcaj kolumny na zewnątrz, a być może zaskoczy cię basowa tkanka.

Ok nie wieszajcie mnie odrazu panowie. Posłucham waszych rad. Wiem że kolumny są szlachetne, fajnie grają i szkoda było by to niszczyć. Bas też jest naprawdę fajny i może pokombinuje z ustawieniem żeby zwiększyć jego ilość bo w salonie odsłuchowym przy zakupie bas był potężny.

Są jeszcze dwie rzeczy o których nie wspomniałem.

1. Kolumny umieszczone są między dwie boczne komody i środkową rtv czyli stoją we wnękach. Najlepiej pewnie jak by dalej stały blisko ściany jednak miały przestrzeń po bokach żeby bas się ładnie rozchodził.

2. Posiadam subwoofer i to dwa rele T5. Jednak sporo ludzi mówi że prawdziwe stereo to bez subów i system dobrze dopasowany nie potrzebuje żadnych dodatków, stąd napisałem mój temat.

Pozdrawiam.

Ok nie wieszajcie mnie odrazu panowie. Posłucham waszych rad. Wiem że kolumny są szlachetne, fajnie grają i szkoda było by to niszczyć. Bas też jest naprawdę fajny i może pokombinuje z ustawieniem żeby zwiększyć jego ilość bo w salonie odsłuchowym przy zakupie bas był potężny.

Są jeszcze dwie rzeczy o których nie wspomniałem.

1. Kolumny umieszczone są między dwie boczne komody i środkową rtv czyli stoją we wnękach. Najlepiej pewnie jak by dalej stały blisko ściany jednak miały przestrzeń po bokach żeby bas się ładnie rozchodził.

2. Posiadam subwoofer i to dwa rele T5. Jednak sporo ludzi mówi że prawdziwe stereo to bez subów i system dobrze dopasowany nie potrzebuje żadnych dodatków, stąd napisałem mój temat.

Pozdrawiam.

Co powiesz na temat tych t5 jak się mają do muzyki szukam czegoś co dawało by sporo mięsa czatuje na jakiś nie drogi sub rela w zamkniętej obudowie ale nie wiem czy warto czy zda to egzamin

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.