Skocz do zawartości
IGNORED

Creative Aurvana Live + rekabling

Sajgonn

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.Czy opłaca się zakupić taki zestaw ?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Mam zamiar kupić te słuchawki i trochę ulepszyć, czytałem o połączeniu ich kablem Conducfil Sonolene 3014. Która opcja będzie lepsza, jaki byłby koszt przerobienia?

Samemu tego nie zrobię więc musiałbym dać je komuś kto się na tym zna, elektryk czy jakiś specjalista?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Koszt samodzielnej przeróbki Conducfilem to ok. 25 PLN:

-Kabel ok. 15 PLN

-Wtyczka minijack Neutrik Rean ok. 7 PLN

-Oplot ok. 3 PLN

Jeśli masz lutownicę, spokojnie poradzisz sobie z tym zadaniem samemu - to nie jest żadna czarna magia.

Lutownica się znajdzie jeśli będę miał jakiś schemat jak to zrobić.Ten kabel rzeczywiście daje radę czy jest coś level wyżej i warto dołożyć?

Canare Starquad l-4e5c, jak wypada przy 3014 ?

Nie słuchałem CAL z Canare. Sam rekablowałem Conducfilem (1 żyła per kanał, sygnał puszczony przewodami a masa oplotem). Poprawa znaczna - zdecydowanie większa klarowność i kontrola dołu. Krótko mówiąc - CALe stały się zupełnie innymi słuchawkami.

Niewykluczone, że z Canare będzie jeszcze lepiej.

• 1 rok później...

Sorrki za odkopanie tematu, ale jestem mocno wkurzony na te CAL. W grudniu kupiłem dwie pary. Dla siebie, głównie z ciekawości (potrzebowałem czegoś zamkniętego, na spacery z psem) i dla pracownika (melomana, ale nie audiofila) w prezencie gwiazdkowym. Sam szybko je skreśliłem - brzmiały płasko, beznamiętnie. Nie nadawały się nawet na spacer. To jedne z gorszych słuchawek, z jakimi miałem do czynienia. Na spacery nadal wychodziłem z Prestigio.

Dziś, z okazji premiery nowych Prestigio (ten pracownik ma poprzednią edycję) zgadałem się temat CAL z "obdarowanym". Powiedział, że nie chciał mi robić przykrości, ale to są bardzo kiepskie słuchawki. Brzmią "płasko i beznamiętnie".

Odrzekłem, że mam podobne odczucia. Miałem nadzieję, że się wygrzeją, wszak tyle nad nimi zachwytów w sieci, ale nic takiego się nie stało. Jak brzmiały kiepsko, tak brzmią. Powiedziałem, że ma moją zgodę na wyrzucenie tego "prezentu" do kosza.

Zaraz mi napiszecie, że recabling zmieni wszystko. Niczego nie zmieni. Poprawi o 5% brzmienie i to wszystko. To jak słodzenie przypalonej zupy. Te słuchawki są po prostu bardzo, bardzo kiepskie. Nawet w tej cenie znam 100 x lepsze. A porównanie tych CAL do Sennków HD600, kwalifikuje do pilnej wizyty u laryngologa.

Tyle w temacie.

Mam dwie pary. Przewód oryginalny a jedyna modyfikacja to tzw. lustro akustyczne. Ta modyfikacja przyczyniła się do przybliżenia sceny. Moje grają super nie zamienię je na żadne inne. Drugie ma syn i grają dużo gorzej. Czytałem że miały wkładane różne przetworniki, im starsze słuchawki tym lepsze.

W cal są te same przetworniki foster co w dwa razy droższych danonach. Ja mam starsze cale i numer przetwornika jest ten sam co w danon. Syn ma nowe i numer też jest ten sam ale już sybolami się różnią. Na początku myślałem że muszą się wygrzać ale i tak grają inaczej. Po wygrzaniu syn poinformował mnie że spadła mu jakość w słuchawkach i to co usłyszałem to się zdziwiłem.

Mogą być ale nie muszą. Jeszcze raz sprawdziłem i te nowsze grają płyciej, mają więcej wysokich tonów do tego stopnia że musiałem zdjąć trochę na wzmacniaczu. No ale i tak grają lepiej niż te które słyszałem za 1000 zł nie pamiętam jakiej firmy. Moje mają oznaczenie foster 399317, 7H94. Drugie foster 399317 , 2H32.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.