Skocz do zawartości
IGNORED

Głośniki "po" AE Aegis Evo 1 - do 4000pln

rayjk

Rekomendowane odpowiedzi

Jak każdy znający te monitory, AE Aegis Evo 1 dysponują nisko schodzącym basem. Szukam głośników, które dadzą mi basu nawet więcej, ale przy okazji będą upgradem w stosunku do budżetowych Evo i przede wszystkim bedą miały lepszą rozdzielczość. Jedno czego nie lubie w głośnikach to ostre wysokie tony. Narazie wypatrzyłem takie propozycje:

Avance Dana 7

Canton Vento 830.2

Sonus Faber Venere 2.0

Dynaudio Audience 52

Epos m15.2

KEF IQ7

Będę wdzięczny za wszelkie opinie o powyższych, ewentualnie sugestie jakiś innych głośników do 4000pln. Wzmacniacza jeszcze nie mam - to kolejny etap.

Evo słuchałem z NAD'em 319.

No ale w AE są piankowe zawieszenia i to jest słabe moim zdaniem ze względu na trwałość (chociaż może się mylę).

A jakie Monitor Audio byś polecił ?

Nigdy nie zaprzatałem sobie głowy zawieszeniami i myślę, że nikt nie powinien, chyba że jesteś pewny że z jedną para kolum chcesz zostać minimum 15 lat...

Pierwsze pytanie czy chcesz kolumny nowe czy używane, i czy monitory czy podłogówki (bo w linkach widzialem takie i takie).

Jeśli nowe podłogówki to Monitor Audio RX6.

For us, there is no spring. Just the wind that smells fresh before the storm.

Nigdy nie zaprzatałem sobie głowy zawieszeniami i myślę, że nikt nie powinien, chyba że jesteś pewny że z jedną para kolum chcesz zostać minimum 15 lat...

Pierwsze pytanie czy chcesz kolumny nowe czy używane, i czy monitory czy podłogówki (bo w linkach widzialem takie i takie).

No właśnie te Evo miałem prawie 13 lat toteż zaczęło zaprzątać moją głowę powoli to piankowe zawieszenie :)

Chyba jednak oscyluje w kierunku monitorów: mogą być używane wyższe modele.

Mam dobrą ofertę na Dynaudio Audience 52 i zastanawiam się czy się nie skusić.

Gość numik

(Konto usunięte)

ATC / DYNAUDIO / PARADIGM / wyższy AE - posłuchaj i wybierz

No właśnie te Evo miałem prawie 13 lat toteż zaczęło zaprzątać moją głowę powoli to piankowe zawieszenie :)

Chyba jednak oscyluje w kierunku monitorów: mogą być używane wyższe modele.

Mam dobrą ofertę na Dynaudio Audience 52 i zastanawiam się czy się nie skusić.

kurczaki, to jak bym pytał na forum czy "Gosia" jest fajna i się z nią przespać;p. Nie wiem dopóki nie zobaczę. Idź posłuchaj tych 4 marek i wybierz, a nie "kupię bo jest dobra oferta", na wszystko znajdziesz ofertę niezłą, a warto posłuchać czegoś co będzie służyć do słuchania;p

ATC / DYNAUDIO / PARADIGM / wyższy AE - posłuchaj i wybierz

kurczaki, to jak bym pytał na forum czy "Gosia" jest fajna i się z nią przespać;p. Nie wiem dopóki nie zobaczę. Idź posłuchaj tych 4 marek i wybierz, a nie "kupię bo jest dobra oferta", na wszystko znajdziesz ofertę niezłą, a warto posłuchać czegoś co będzie służyć do słuchania;p

Wiem, wiem, tylko nie zawsze jest i czas i szansa czegoś posłuchać, chociaż Evo właśnie po przesłuchaniu kupiłem :) O Dynaudio czytałem dużo dobrego po prostu, a nowych już nie ma chyba nigdzie tych monitorów.

a ja ci powiem tak, pierwszą parę kolumn (AE evo 1) kupiłem w ciemno. Potem trochę pochodziłem po odsłuchach i paroma markami się bardzo rozczarowałem - można wydać ze 2x tyle i takiego grania jak AE nie dostać. Jak nie masz czasu albo możliwości odsluchiwać to bierz wyższe modele AE, prawdopodobieństwo rozczarowania wtedy prawie zerowe, a na AE też są bardzo często zajebiste okazje.

Z tego co miałem okazję słuchać to wyłącznie Monitor audio (RX6) i chario (nie pamiętam modelu, chyba delphinus) dorównywały jakością AE (przy czym chario było tylko o 30% droższe), popatrz zatem na używane monitorki tych firm.

Wiesz co Panie kolego nie słuchałem Dynaudio 52 tylko dużo czytałem :), znam brzminie EA 1 doskonale i tak z tego czytania bym chciał przestrzec. Te głośniki bankowo to zupełnie inna szkoła dźwięku, zupełnie. Z tego co ludzie piszą wyciągam wniosek, że Dynki grają daleko od EA 1. Po wielu latach słuchania EA może być spore zdziwienie bo słuch się bardzo przyzwyczaja.

marzę o wielu płytach których nie mam, a które mi się marzą i o czasie na ich słuchanie

a ja ci powiem tak, pierwszą parę kolumn (AE evo 1) kupiłem w ciemno. Potem trochę pochodziłem po odsłuchach i paroma markami się bardzo rozczarowałem - można wydać ze 2x tyle i takiego grania jak AE nie dostać. Jak nie masz czasu albo możliwości odsluchiwać to bierz wyższe modele AE, prawdopodobieństwo rozczarowania wtedy prawie zerowe, a na AE też są bardzo często zajebiste okazje.

Z tego co miałem okazję słuchać to wyłącznie Monitor audio (RX6) i chario (nie pamiętam modelu, chyba delphinus) dorównywały jakością AE (przy czym chario było tylko o 30% droższe), popatrz zatem na używane monitorki tych firm.

A RX6 nie zagrał potężniej od Evo1? W końcu to podłogówka.

Wiesz co Panie kolego nie słuchałem Dynaudio 52 tylko dużo czytałem :), znam brzminie EA 1 doskonale i tak z tego czytania bym chciał przestrzec. Te głośniki bankowo to zupełnie inna szkoła dźwięku, zupełnie. Z tego co ludzie piszą wyciągam wniosek, że Dynki grają daleko od EA 1. Po wielu latach słuchania EA może być spore zdziwienie bo słuch się bardzo przyzwyczaja.

daleko inaczej w sensei jak? Ja dużo czytałeś o tych Dynaudio to może mi streścisz a paru słowach jaki to dźwięk w stosunku do Evo ?

A RX6 nie zagrał potężniej od Evo1? W końcu to podłogówka.

Od evo to one zagrały przejrzyściej, szczegółowiej, przestrzenniej, mięsiściej i co oczywiste ze znacznie lepszym zejściem i kontrolą basu ;)

Mam na myśli porównanie AE aelite 3 i MA RX6, to bardzo zbliżone jakościowo granie obecnie do kupienia na rynku wtórnym za 2000 (AE) i 2500 (MA). Tym paczkom jakościowo dorównywały chario (prawdopodobnie) delphinus, ale oczywiście to są monitorki więc różniły się punktowym zwartym basem, tylko, że na nie trzeba wydać gdzieś ze 3500 zł na wtórnym rynku.

Mając 4k posłuchałbym np. AE 1 wyprzedawanych przez audiocolor.

Od evo to one zagrały przejrzyściej, szczegółowiej, przestrzenniej, mięsiściej i co oczywiste ze znacznie lepszym zejściem i kontrolą basu ;)

Mam na myśli porównanie AE aelite 3 i MA RX6, to bardzo zbliżone jakościowo granie obecnie do kupienia na rynku wtórnym za 2000 (AE) i 2500 (MA). Tym paczkom jakościowo dorównywały chario (prawdopodobnie) delphinus, ale oczywiście to są monitorki więc różniły się punktowym zwartym basem, tylko, że na nie trzeba wydać gdzieś ze 3500 zł na wtórnym rynku.

Mając 4k posłuchałbym np. AE 1 wyprzedawanych przez audiocolor.

a nowe MA RX6 nie kosztują przypadkiem koło 1700pln ?:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

"CENA ZA SZTUKĘ, SPRZEDAWANE TYLKO W PARZE"

chociaż to i tak bardzo dobra cena, bo kiedy ja ich słuchałem to stały po 4600 za nowe a i tak wymiatały droższa konkurencję.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Fakt kosztują za sztuke czyli wychodzi cyrka 3300-3400 za nowe podłogówki RX6. Skuszony taką przyzwoita ceną zamówiłem u sprzedawcy RX6, a ze już ich w praktyce do kupienia nie ma to miły Pan ze sklepu sprzedał mi za te same pieniądze nowszą wersje czyli MA SILVER 6 , niby lepszą bo coś tam, coś tam poprawiono w nich ;) właśnie się u mnie rozgrywają już z 10-15 godzin grają :)

Dynki 52 z tego co się obczytałem po światowych źródłach to kolumny ciemniej grające od EA oraz silniejszym, ale wyższym basem, za to szybkim , ale też i trochę poduchowym. Takie moje wnioski z czytadeł po forach anglojęzycznych i polskich. Sam je rozważałem ale odpuściłem.

Ukryta Zawartość

marzę o wielu płytach których nie mam, a które mi się marzą i o czasie na ich słuchanie

Gość numik

(Konto usunięte)

Wiem, wiem, tylko nie zawsze jest i czas i szansa czegoś posłuchać, chociaż Evo właśnie po przesłuchaniu kupiłem :) O Dynaudio czytałem dużo dobrego po prostu, a nowych już nie ma chyba nigdzie tych monitorów.

są, w kilku salonach - NAUTILUS chyba na przykład. Natomiast AE są ok, jeśli je znasz bierz wyższe w ciemno, Dyńki grają inaczej, mogę zachwycić albo zniechęcić, podobnie Paradigmy. MA i Dali najbezpieczniejsze może + dla Ciebie AE bo znasz :) i lubisz :D

są, w kilku salonach - NAUTILUS chyba na przykład. Natomiast AE są ok, jeśli je znasz bierz wyższe w ciemno, Dyńki grają inaczej, mogę zachwycić albo zniechęcić, podobnie Paradigmy. MA i Dali najbezpieczniejsze może + dla Ciebie AE bo znasz :) i lubisz :D

No to chyba nie mam wyjścia jak zakupić kolejne AE ;)

Do autora wątku, a może warto by przesłuchać EPOS EPIC 2 ? namierzyłem człowieka co nowe sprzedaje za 1900zł. Głośniki podobno warte każdej złotówki, z czytadeł te wieści, bo sam nie słuchałem. Jak byś byl zainteresowany to podam namiary tel.

Tu jest zestaw na Excelu, brać i nie pytać:)

Ukryta Zawartość

heh< no niech zalozyciel watku sobie najlepiej odslucha<powodzenia pozdrawiam

Wieje ironią, ale prawda jest taka, że jak się nie słucha to się nie wie czego się chce. Każdy z 5 zestawów na tych samych głośnikach może zagrać różnie, więc trzeba słuchać i wybrać pod siebie... Głośnik da Ci pewien poziom, resztę załatwia jego aplikacja i tyle.

Ukryta Zawartość

www.audio.lutuje.se

Trójmiasto

niechce z toba tutaj toczyc wojen wiesz pewnie lepiej bo z tego co widze budujesz kolumny itd< ja wiem jedno bylem bardzo zadowolony z cali III i ciezko je było przeskoczyc a troche naznosilem tego do domu wlasnie od usherow po proaci itd, dzis mam calkiem inne kolumny i wiem dokladnie jakie ograniczenia maja rls-y. w swojej cenie jak to napisałes brac nie zastanawiac sie.

Ja też nie mam zamiaru:) proaci niestety juz nie wypadaja najlepiej w stosunku cena jakosc. Dla mnie callisto w 1rzędzie jest totalną pomyłką.

No, ale nie muszę nikogo do tego przekonywać, że wystarczy spojrzeć na charki tych głośników, możliwość cięcia szlaków górskich pierwszym rzędem, tak aby zgrało się to bez dziury na podziale.. :) Kto będzie chciał to zrozumie i będzie wiedział, co i skąd się bierze. Wystarczy poczytać, zasymulować co nieco i słuchać.

www.audio.lutuje.se

Trójmiasto

Tak się składa, że słuchałem D 830 oraz Callisto III w tym samym czasie i u mnie te drugie zagrały lepiej. Przede wszystkim równo, bez efektów specjalnych, które serwują Jamo. Dla mnie są one sztandarowym przykładem tego, że komponenty nie grają, bo jeśli chodzi o sama budowę to gniotą one Callisto pod każdym względem. A tu niespodziewajka. Callisto u mnie zagrały lepiej. Tak więc nic nie jest oczywiste.

Wysłane z mojego XT910 przy użyciu Tapatalka

Xavian XN 250 EVO | Sony TA-N7 | Chord Mojo | Luxman T-03L | AQ Midnight 2 | Sun Audio Reference | Tomanek TAP8

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.