Skocz do zawartości
IGNORED

za mało iskier :)

robin102

Rekomendowane odpowiedzi

Może nakierujecie, doradzicie, poradzicie bo w kablach głośnikowych szczególnie tych nowych producentów cienki bolek jestem. Potrzebuje rozweselić, trochę rozjaśnić przekaz. Coś mi brak na górce pasma, jakiegoś zadziora, jakiś iskierek z talerzy sypniętych :) Niby wszystko jest ładnie poukładane, nawet rzec by można prawie liniowo jak na budżetowe głośniki. Wcześniej słuchałem na kolumnach B&W teraz na MonitorAudio i czegoś się uszy doszukują, śledzą :)

marzę o wielu płytach których nie mam, a które mi się marzą i o czasie na ich słuchanie

https://www.audiostereo.pl/topic/111326-za-ma%C5%82o-iskier/
Gość numik

(Konto usunięte)

Może nakierujecie, doradzicie, poradzicie bo w kablach głośnikowych szczególnie tych nowych producentów cienki bolek jestem. Potrzebuje rozweselić, trochę rozjaśnić przekaz. Coś mi brak na górce pasma, jakiegoś zadziora, jakiś iskierek z talerzy sypniętych :) Niby wszystko jest ładnie poukładane, nawet rzec by można prawie liniowo jak na budżetowe głośniki. Wcześniej słuchałem na kolumnach B&W teraz na MonitorAudio i czegoś się uszy doszukują, śledzą :)

NORDOST, QED, WIREWORLD

WIREWORLD Equinox 6 taki tani interkonekt spina mi CD NAD i wzmak NAD .Bardzo mi się podoba transmisja przez ten kabelek, oj bardzo. Przestrzeń detale, za parę stówek idealny wprost. W głośnikowych czego szukać aby w tym klimacie się utrzymać, który model wireworda ?

marzę o wielu płytach których nie mam, a które mi się marzą i o czasie na ich słuchanie

Ja na Twoim miejscu brał bym pod uwagę także Firmę Audioquest, dobre kabelki, i nie zamulają.

Model, zależy od zasobności portfela, i preferencji brzmieniowych, trzeba by posłuchać

z całym systemem. Na mnie, już taki tani Rocket 33, zrobił pozytywne wrażenie. :)

...And Justice For All . Pozdrawiam .  

Też mam Monitor Audio polecam Ci posłuchać Hotline Blue Spiral albo Chord Odyssey 2 . Chord chyba da minimalnie więcej góry ale czy lepszy od Blue Spirala to zależy już od systemu i naszych upodobań dźwiękowych . Oba kabelki bardzo dobre .

Czy to o tym kablu mowa Panowie ? pasował by mi do podłogi ? Ma trochę pazura na górze, dęciaki rozświetli deczko ? Słucha Love Over Gold właśnie od Dire Straits i mimo, zę remasterowana płyta światnie to gita akustyczna jokś ciut blado wypada. na bowersach miała wigor.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Kup kable wykonane z miedzi (~99% czystości) o przekroju 2,5mm kw. i więcej się kablami nie zajmuj.

... a jak brakuje wyrazistości na górze, to wymień kolumny ... taka prawda (bo nie sądzę, byś miał przetłumione pomieszczenie ... no chyba, że masz gąbki ponaklejane na ścianach, które faktycznie tłumią wyższe częstotliwości).

Inna sprawa, że z kolumnami może być wszystko OK(a nawet akustyką), a problemem jest Twoje przyzwyczajenie, do przesadzonej góry (jakie poprzednio miałeś kolumny {model} a jakie masz teraz {model}???)

Czy to o tym kablu mowa Panowie ? pasował by mi do podłogi ? Ma trochę pazura na górze, dęciaki rozświetli deczko ? Słucha Love Over Gold właśnie od Dire Straits i mimo, zę remasterowana płyta światnie to gita akustyczna jokś ciut blado wypada. na bowersach miała wigor.

Ukryta Zawartość

Tak to ten kabelek ale lepiej polować na używany niż przepłacać w sklepie bo jak się nie spodoba to będzie strata . Rozświetli to pewne bo właśnie on to potrafi i robi to dobrze z klasą nie jest to jakiś zwykły syczący kabelek bez basu i z chudymi wokalami gra ładnie całe pasmo i doświetla górę .

Ukryta Zawartość

Od kilku dni mam Wireworld Solstice 7. Takiej iskrzącej, rozdzielczej, a zarazem gładkiej góry jeszcze nie słyszałem. Czysta miedź. Pozostałe zakresy wcale nie kuleją, może ciut średnica cofnięta. Kabelek wyraźnie się rozgrzewa...

Ciężko oczekiwać skrzenia się góry po nadzie.

Moje stare Nady sprzed wielu lat nie grają na ciemno, przynajmniej tak mi się wydawało w połączeniu z kolumnami B&W. Generalnie to inna charakterystyka prezentacji niż dzisiejsze kanadyjskie Nady. W życiu bym takiego wzmaka nie kupił jak np C356, ale może ktoś i to lubi, albo na pewno lubi bo się sprzedają.
....zakresy wcale nie kuleją, może ciut średnica cofnięta.

Oj cenne spostrzeżenie, cofnieta średnica to już dla mnie nie do przyjęcia. Obecne kolumny Monitor Audio nie grzeszą średnicą, źle nie jest, ale mogło być lepiej, wiec jak kabelkiem pojadę to już może być ......

, a problemem jest Twoje przyzwyczajenie, do przesadzonej góry (jakie poprzednio miałeś kolumny {model} a jakie masz teraz {model}???)

Przyzwyczajenie to druga natura człowieka. 12 lat grałem na B&W 603 S3 no i teraz się odzwyczajam kolumnami Monitor Audio Silver 6 :)

<br />Kup kable wykonane z miedzi (~99% czystości) o przekroju 2,5mm kw. i więcej się kablami nie zajmuj.<br />

właśnie tak,

propozycje Nordost i podobne to są do kształtowania dźwięku (zamulania, sprawdzałem tylko te do 3000 pln)

Nie należy mylić prawdy z opinią większości

Moje stare Nady sprzed wielu lat nie grają na ciemno, przynajmniej tak mi się wydawało w połączeniu z kolumnami B&W. Generalnie to inna charakterystyka prezentacji niż dzisiejsze kanadyjskie Nady. W życiu bym takiego wzmaka nie kupił jak np C356, ale może ktoś i to lubi, albo na pewno lubi bo się sprzedają.

Oj cenne spostrzeżenie, cofnieta średnica to już dla mnie nie do przyjęcia. Obecne kolumny Monitor Audio nie grzeszą średnicą, źle nie jest, ale mogło być lepiej, wiec jak kabelkiem pojadę to już może być ......

Przyzwyczajenie to druga natura człowieka. 12 lat grałem na B&W 603 S3 no i teraz się odzwyczajam kolumnami Monitor Audio Silver 6 :)

No wlasnie.Jakis czas temu sluchalem muzyki na B&W cm1,bezposrednio po odsluchach na nich wydawalo mi sie ze inne kolumny graja "szaro".

Wcześniej słuchałem na kolumnach B&W teraz na MonitorAudio i czegoś się uszy doszukują, śledzą :)

Uszy masz przyzwyczajone do B&W, które grają dosadną górą. W moim odczuciu kable tego nie zmienią. Próbuj, ale dla mnie to walka z wiatrakami. Co do jak to określiłeś szarości dźwięku, czyli braku specyficznego wypełnienia, muzykalności i czaru to raczej cecha wspólna B&W i MA. Posłuchaj MA z jakimś innym wzmacniaczem (popytaj ludzi w klubie), a jak to nie pomoże podłącz do swojego zestawu na próbę jakieś inne, sensowne kolumny i sprawdź czy aby nie mam racji.

Uszy masz przyzwyczajone do B&W, które grają dosadną górą.

He he bowersy grały mi wszystkim dosadnie, od basu, przez detaliczną średnice, aż po czasem szkliste wysokie, ale to przez lata okiełznałem na swoją potrzebe kablamii.Było łokej zanim nie wpadłem na pomysł sprzedać w ogóle kolumny i słuchając na słuchawkach . Wytrzymałem pare miesięcy i się zachciało pierdnięcia ze skrzynek co jakiś czas. Przesłuchałem w salonie na swoim wzmaku MA RX6 zauroczony byłem od początku do końca, ale w domu jak to w domu akustyka zupełnie inna i juz trzeba się będzie naginać do tej prezentacji z SILVERÓW 6 podawanej na szaro :). jedno co muszę im oddać, że przestrzeń, sterełko jest niesamowita wprost jak na tanie kolumny. Po prostu znikają, ale fakt mają same sporo przestrzeni bo do ścian daleko i z boków i z tyłu jeszcze dalej.

No wlasnie.Jakis czas temu sluchałem muzyki na B&W cm1,bezposrednio po odsluchach na nich wydawalo mi sie ze inne kolumny graja "szaro".

A mówią, że B&W robi słabe zespoły głośnikowe ;). Robi fajne konstrukcje, grające zamaszyście i na max obrotach, ale są ludzie co to lubią, a poza tym wszystko szare się wydaje.

No i mam zgryza zostawić te Silvery czy odesłać. Tylko jakoś ani pomysłu na następne brak, a i życia szkoda na eksperymenty.

może źle się wyraziłem, może lepiej: zniekształca, modeluje, obniża w zakresie

może te drogie ponad 3000 lepiej, mowa oczywiście o głośnikowych, mój interconnect działa świetnie

Nie należy mylić prawdy z opinią większości

A mówią, że B&W robi słabe zespoły głośnikowe ;). Robi fajne konstrukcje, grające zamaszyście i na max obrotach, ale są ludzie co to lubią, a poza tym wszystko szare się wydaje.

No i mam zgryza zostawić te Silvery czy odesłać. Tylko jakoś ani pomysłu na następne brak, a i życia szkoda na eksperymenty.

Każdy zestaw głośnikowy gra określoną manierą. Z B&W i MA jest podobnie. Jednemu taki rodzaj prezentacji odpowiada innemu nie. Sam od czegoś takiego stronię. Zdecydowana poprawa prezentacji pojawia się w okolicach 6-8k za parę. Na Twoim miejscu nie spieszył bym się i posłuchał alternatywnych zestawów (sporo tego jest).

Jako taniej alternatywy posłuchaj AA Phoebe. Polska kolumna, ale zrobiona z głową. Przy mniejszym budżecie zawsze ją polecam.

Każdy zestaw głośnikowy gra określoną manierą. Z B&W i MA jest podobnie.

Dizęki za spostrzeżenie. Doszedłem do tego już jakieś ćwierć wieku temu, ale całkiem możliwe , że na chwilę zapomniałem :). Rzeczone SILVERy 6 zostały przeze mnie zakupione ponieważ to jedne z nielicznych tanich kolumn potrafiących zagrać sporym dźwiękiem z małych skrzynek w dość dużym pomieszczeniu. Grają u mnie w cyrka 32-33 mkw ( 4x8m)i doskonale sobie radzą, a czasem w 13 mkw grają. AudioAcademy bankowo by nie uniosły tej kubatury, co nawet potwierdził ich producent. Za te moje 3400 zł na rynku nie ma tak fajnie wykonanych ładnie wyglądających i dziarsko grajcąych głośników. Urzekły mnie już ich poprzedniczki RX6 których sporo się osłuchałem, niemniej SILVER 6 ani razu nie słuchałem bo głośnik nowy. Zakup w ciemno zrobiony, bo i recenzji jak na lekarstwo. Jednak zakup udany, bo głośniczki się fajnie rozgrywają, z dnia na dzień coraz ładniej grają , bo i słuch się przystosowuje do nowej prezentacji ( wygrzewają się uszy :) ..) Jak pisałłem może na niektórych realizacjach ciut brak detaliczności na górce, tego przesadzonego może blasku którą prażyły B&W , ale czy to było właściwe :) hmmmm sam już nie wiem ;) Tak czy siak powiadasz kupić kolumny za 6-8 tys zł. No zobacz mój znajomy mówi, że za taką kse się nie da kupić przyzwoitych, dopiero od 20 000zł się zaczynają, a to muzyk filharmonijny to chyba wie co mówi ;) Z kolei mój kumpel przedsiębiorca budowlany twierdzi, że bez 100 tys zło to zapomnieć o dobrych kolumnach. Wychodzi na to , że w zasadzie pewnie z 95 % wielbicieli hifi słucha na pierdziawkach paździerzowych po 2-3-4 tys zł. Straszny ten świat. :(

Alternatywy dla SILVER 6 głośników za niecałe 3,5 kzł nie znalazłem na rynku.

bez 100 tys zło to zapomnieć o dobrych kolumnach.

Źle dopasowane, lub źle ustawione głośniki za 100tys. zagrają gorzej niż starannie dobrane do systemu i prawidłowo ustawione za 2 tys.

Kupiłeś w ciemno, teraz kluczysz, błądzisz, dorabiasz filozofie. Nie kupuj niczego, ani za 6, ani za 100tys. bez bezpośredniej konfrontacji z tym, na czym teraz grasz. Inaczej skończysz u psychiatry.

Ja miałem okazję odsłuchiwać kilka modeli nowych serii Monitor Audio. Nie pojmuję, jakim cudem te kolumny wygrywają rankingi.

Tym razem przy zakupie przyłożyłem się solennie, przesłuchałem ze swoimi klockami RX6 czyli poprzedniczek. Nowej wersji SILVER 6 nie było jak i gdzie przesłuchać. Recenzji w necie praktycznie żadnych. Producent zapewnia, że to to samo co RX 6 tylko lepiej :). To czemu nie wierzyć za raptem 3400zł. Oczekiwania też trzeba mieć na miarę wydawanych pieniędzy. Czy mi sie podobają, jak najbardziej poza tym, że nie są to B&W które wryły się w pamieć słuchacza przez lat 12. Swoje zrobiły z moją percepcją dźwieku. Do Silverów się przyzywczajam, odkrywam co nowego na moich płytach jest, ładniejsze, naturalniejsze wokale, niesamowita przestrzeń, w prawo, w lewo, w głąb, do przodu. Czy dorabiam ideologie ? Absolutnie nie, ot tak tylko koledze trochę odparowałem ;) bo Kolega wpadł z odkryciem ameryki o różnych brzmieniach różnych producentów którą dawno odkryto, ja też :). No i chyba Kolega chciał na mnie trochę pokrzyczeć, że za tanie kolumny kupiłem ;) A ja drugie cóż pytam w wątku jakie kabelki z nowszych konstrukcji zanabyć drogą kupna aby ciut ciut górkę rozjaśnić. Oczywiście wiem co też można poczynić kabelkami i na jaką skalę więc z góry upraszam o niepokrzykiwanie na mnie :), ze kable to nie mają znaczenia itd. albo nawet próby:) Co do akustyki to gra ona pierwsze skrzypce, odkryłem to cyrka 30 lat temu :) dziś jak bym miał zbywający kesz to by poszło nie w sprzęt, a w podróże, akustykę, płyty, a na końcu w kolumny. Pozdrawiam.

ps.

Co do wygrywania rankingów to zapewne jak u innych producentów zależy to od włożonego keszu w promocje, gratisy, duże upusty dla detalistów, układanie sie z prasą :) ecet ect no i tak wygrywa się często rankingi. Z tego powodu Monitory przesłuchiwałem 3 razy :)

Jeśli masz głośnikowe konfekcjonowane, spróbuj gołe druty. Ja już wyleczyłem się z bananków, widełek, etc. Głośnikowe Wireworld skrzą na górze blaskiem, nie rozjaśniając nadto brzmienia. Podobną sygnaturę mają Audioquest.

Alternatywy dla SILVER 6 głośników za niecałe 3,5 kzł nie znalazłem na rynku.

Wszystko zależy od gustu. Mam małe podłogowe Spendory, kupione jako nowe na zasadzie okazji, za kwotę niższą niż wymieniłeś. Na zachodzie cena 1300 funtów. Grają w 24 m kw. (4x6). Jak dotąd nie słuchałem głośniej niż na godz. 10.

Phoebe - skoro AA tak twierdzi to może i tak jest. Dla mnie te kolumny spokojnie dadzą radę w takim pokoju, no chyba że ktoś chce dzień w dzień robić party lub stawiasz je w odległości 7m od fotela. Co do kolumn po 20, 100k itd. W cenie do 6-10k można dostać np. Harbeth (choć trzeba się uzbroić w cierpliwość), Spendor (podobnie), starsze Tannoye (jak ktoś lubi bardziej surowy, naturalny dźwiek). Tych producentów się trzymam. Resztę gorszą lub lepszą w zasadzie pomijam. Nie jest to efekt snobizmu, ale mojego specyficznego gustu. I to chyba tyle.

Nie do końca rozumiem dlaczego nie wróciłeś do B&W skoro ich prezentacja Ci się podobała. Być może te MA się dopiero wygrzewają. Nie wiem. Tak czy owak powodzenia życzę.

Kolega lubi po prostu "rzeżnię" bo MA czy B&W i do tego jasne kable to super rzeźnia. Widać kolega przyzwyczaił się do takiego grania, ale uszy i mózg bronią się przed tym, więc potrzebuje coraz więcej jasnego jazgotu.

Być może. B&W miałem swoje, słuchałem kilku innych, MA też słuchałem. Dla mnie te kolumny mają mocną,analityczną górę i to nic złego ale warto je uspokoić np okablowaniem. A tu mamy oczekiwania wręcz odwrotne. Ale to też ok jeśli ktoś tak lubi. To tylko pewne spostrzeżenie. 20 lat temu też wolałem jaśniejsze brzmienie. Dziś wolę ciemniej ale blask na górze być musi… :-)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.