Skocz do zawartości
IGNORED

NAD S500 sytuacja zastana, co myślicie?

zoller

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Jakiś czas temu nabyłem droga kupna wspomnianego wyżej cedeka. Jako, że człowiek się czasami nudzi, postanowiłem przygotować się do wymiany zegara rozkręcam i widzę takie coś....

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) post-13647-0-86479700-1398878326_thumb.jpg post-13647-0-57395300-1398878349_thumb.jpg post-13647-0-15964300-1398878339_thumb.jpg

Co myślicie, jeszcze nigdzie nie szukałem, szczerze na Was liczę :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie myśl - słuchaj.

This device consists of six single−stage inverters. These inverters

are well suited for use as oscillators, pulse shapers, and in many other

applications requiring a high−input impedance amplifier. For digital

applications, the HC04A is recommended.

Ukryta Zawartość

Trudno zgadywać nie widząc schematu ... ale w połączeniu z tymi ceramicznymi kondami C i rezystorkami R wygląda to na ...

Oscylatorek typu RC (kwarcu nigdzie tam nie widzę), który jest zbudowany na bazie tych inwerterów.

Oscylatorek "przyjmuje" w jakiś sprytny sposób na wejściu "istniejący" zegar z CD, i chyba robi coś w stylu "re-clocking" na bazie tych inwerterów i elementów RC. Dziwna to koncepcja, bo niby dlaczego układ oscylatora RC miałby być niby lepszy od kwarcu systemowego ??

A może po prostu chodzi o "odtworzenie" stromości zbocza ? To też raczej bez sensu, bo na tej długiej smyczy, na jakiej ta płytka wisi, w dużej odległości od końcowego klienta, to te "strome" zbocza i tak po drodze diabli wezmą.

Reasumując: Bez schematu - trudno powiedzieć.

Ukryta Zawartość

Generalnie nie mam schematu, ale wygląda to na oryginalną produkcję Philipsa. Spróbuję poszukać. W każdym razie pochodzenie tej "przeróbki" to Niemcy. Bladego pojęcia nie mam w jakim celu to zostało zrobione, a pomierzyć nie mam jak.

Nie myśl - słuchaj.

Z takiej małej płyteczki, z niewielką liczbą elementów, to dość łatwo jest "z natury" zrysować ten schemacik.

Nie mówię o schemacie całego CD, lecz tylko tego malucha ... raptem kilka elementów tam siedzi ..

... a jeśli chodzi o miejsce ich włączenia do obwodów CD - no cóż ... dwa kabeli to jest po prostu masa i zasilania.

Pozostaje znamienny nazwą "OUT" ... oraz intrygujący "IN".

Spójrz na ten drobny druk na laminacie CD i spróbuj określić numery nóg tego wielkiego scalaka, do których te dwa wlutowane druty dochodzą.

A takie pytanko zupełnie na boku .. to CD .. działa ??

O ile ten biały kabel "OUT" wchodzi na kość SAA, to ten zółty kabel "IN" przychodzi z jakiegoś scalaka lub wtyczki która jest po prawej, ale wlutowanej od drugiej strony płytki PCB tego CD'ka.

W każdym razie działa i ma swoje problemy. Muszę nad tym usiąść, ponieważ strasznie grzeją się drivery od silników. Jak się mocno nagrzeją, to płyta się zatrzymuje. Skoro już mam poszukać przyczyny tych problemów, to przy okazji zrobię coś z tym z zegarem.

Nie myśl - słuchaj.

Wygląda na to, że na tym mc74hcu04an, zbudowano układ formowania impulsu. Czyli wnioskując z tego, to jest jakaś forma tuningu. Pytanie, które się nasuwa jednoznacznie zostawić czy jednak wstawić zupełnie inny zegar?

Nie myśl - słuchaj.

Do właścicieli wspominanego NADa potrzebuję wartość lub oznaczenie tego kondzia.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie myśl - słuchaj.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.