Skocz do zawartości
IGNORED

Harman Kardon - problem

Alex81

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Posiadam wzmacniacz stereo Harmana model HK980.Dzisiaj po dłuższym użytkowaniu chciałem podpiąć wzmacniacz do tv.Użyłem zwykłego kabla 2XRCA z tyłu wpiąłem w CD i do tv.Niestety po włączeniu dźwięku nie ma w ogóle, nawet po maksymalnym podgłośnieniu.Następnie wpiąłem z tyłu pod Aux,TV itd. potem w opcjach tv zmieniłem na zestaw audio zamiast głośnika tv itd. w żadnym wypadku nie mogę uzyskać dźwięku.Myślałem że jest coś nie tak z kablem ale posiadam drugi i sytuacja jest ta sama.Będę ogromnie wdzięczny za pomoc.

Druga sprawa to,podpinałem jakiś miesiąc temu u znajomego też Harmana ale model 3490 do tv,wszystko było ok ,dźwięk przez 2xRCA był jakieś dwa dni,następnie zaczął przerywać aż w końcu zniknął prawie zupełnie.Tylko przy maksymalnym podłośnieniu słychać ale bardzo cicho fatalnej jakości dźwięk.Oczywiście te dwa dni wszystko działało pięknie.Co mogło się stać ? Również wpinałem kable do różnych opcji z tyłu, CD itd. ale nic to nie zmienia.Z góry dziękuję za pomoc.

Pozdrawiam,Maciek

Podepnij jakieś inne źródło dźwięku do tych wzmacniaczy i sprawdź czy jest OK . Od tego trzeba zacząć . Jaki to TV ?

W moim wypadku to tv Sony 47W80A a w wypadku znajomego 50 cali starszy Sony. U mnie działa wszystko ok,podpiąłem laptopa pod to samo wyjście co TV ale poprzez jack-2xRCA i gra.U znajomego testowałem radio,również wszystko poprawnie.U mnie już dawniej pamiętam próbowałem podpiąć harmana pod tv i nie działało ale nie było to dla mnie ważne więc nie myślałem o tym.Dopiero dzisiaj jak u znajomego pojawił się problem to spróbowałem u siebie i nie ma dźwięku.Jeszcze raz przypomnę, podpinałem z tyłu wzmacniacza pod Aux,Tv,CD i w żadnym wypadku nie działa.Nie jest więc możliwe że coś jest,z którymś z wyjść.

podpinałem z tyłu wzmacniacza pod Aux,Tv,CD i w żadnym wypadku nie działa.Nie jest więc możliwe że coś jest,z którymś z wyjść.

Z tyłu wzmacniacza są wejścia i one są w porządku , przyczyny trzeba szukać w wyjściu TV .

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Wygląda na to że w twoim TV jest wejście , a nie wyjście ( taka mała strzałeczka wchodząca do kółeczka ) , czyli sygnał ma wchodzić , a nie wychodzić z TV do wzmacniacza . Nic dziwnego że jest cisza .

Ukryta Zawartość

Szansa podpięcia jest.

Na oznakowaniu po prawej stronie zdjęcia jest wyjście słuchawkowe (audio out).

Możesz z niego skorzystać przewodem jack-2rca jak z komputerem.

Przeciez w TV jest euro złącze w którym są wejscia i wyjścia audio obu kanałów . Wystarczy kupic kabel Euro - cincz i po temacie .

Przeciez w TV jest euro złącze w którym są wejscia i wyjścia audio obu kanałów . Wystarczy kupic kabel Euro - cincz i po temacie

, ale dźwięk będzie prawdopodobnie tylko z głowicy TV , wyjście słuchawkowe będzie zawsze działało , a jakość z tego wyjścia słuchawkowego będzie trochę gorsza .

Czyli rozumiem,że u mnie nie ma szans podpiąć tv ??

Skąd bierzesz sygnał do TV , dekoder , antena , kablówka ?

Może masz taką przejściówkę, jeżeli nie to nie jest to drogi zakup:

Ukryta Zawartość

Takie rozwiązanie pomoże ale nie potrafię stwierdzić czy jakość dźwięku Cię zadowoli.

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

, ale dźwięk będzie prawdopodobnie tylko z głowicy TV

W głowicy nie jest obrabiany sygnał foniczny tylko dalej. Sygnał fonii bedzie na euro zawsze niezależnie z jakiego źródła TV pobierze obraz i dźwięk . Jesli z dekodera sat lub dekodera kablówki to też na euro będzie dźwięk z tych źródeł . Tylko jesli z dekodera to po co podłączać się pod TV. Lepiej od razu podłączyc wzmacniacz do dekodera .

W głowicy nie jest obrabiany sygnał foniczny tylko dalej. Sygnał fonii bedzie na euro zawsze niezależnie z jakiego źródła TV pobierze obraz i dźwięk

W nowszych Samsungach na pewno nie będzie , było to już na forum .

Jesli z dekodera sat lub dekodera kablówki to też na euro będzie dźwięk z tych źródeł . Tylko jesli z dekodera to po co podłączać się pod TV. Lepiej od razu podłączyc wzmacniacz do dekodera .

To najpierw pytający ma odpowiedzieć co ma , a później mu ewentualnie napisz że bezpośrednio .

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.