Skocz do zawartości
IGNORED

OPPO BDB 105D

tomaen

Rekomendowane odpowiedzi

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Powyższa recenzja zachęciła mnie do napisania tego wątku i zaznajomienia się z Waszymi opiniami na temat brzmienia stereo tego wieloformatowca.

Jeśli naprawdę gra na poziomie odtwarzaczy cd, z przedziału cenowego powyżej 10 tyś zł i do tego jest super odtwarzaczem blue ray to warto by nad OPPO się zastanowić.

Ukryta Zawartość

W momencie kiedy serwisy streamingowe zaczynają nadawać format bezstratny ( a także wraz z rozwojem odtwarzaczy sieciowych) waga takich wątków oraz wątków w stylu co jest lepsze, odtwarzacz x czy y będą traciły na znaczeniu, odtwarzacze czy to BD czy to CD będą tylko uzupełnieniem toru, pewną fanaberią taką jak dziś jest gramofon stojący obok odtwarzacza CD, a dominującymi wątkami dotyczącymi odtwarzaczy będą te z cyklu "gdzie zdobyć laser" :) Przypuszczam też, że część firm HIFI nadal będzie produkowała odtwarzacze jako uzupełnienie oferty, a nie główny produkt.

Ja osobiście mam Oppo (model niżej) jako uniwersalny odtwarzacz bd/cd (tak by mieć możliwość odtworzenia sygnału z krążków, których trochę się nazbierało przez lata - tak na wszelki wypadek). Jakość brzmienia jest zadowalająca jak na poboczne źródło, gra on przyzwoicie, lepiej od tanich blurayów i pewnie na poziomie budżetowych cedeków i jest świetnie wykonany - jak droższe odtwarzacze CD, ale tak czy inaczej nie ma to większego znaczenia w sytuacji kiedy podłącze do niego DACa a także przez DACa będzie przechodził sygnał z WIMPa. Nie widzę więc sensu inwestowania w oddzielny odtwarzacz CD czy też hajendowy BD (chyba, że ktoś jest fanem dobrego obrazu). Model 103 w zupełności wystarcza jako sensowny transport/odtwarzacz sieciowy, resztę pieniędzy wolę zainwestować w dobrego DACa i wzmacniacz.

Oppo 105D gra na poziomie CD za 5 tys. Co jest całkiem przyzwoitym osiągnięciem. Jako BR Player jest bezkonkurencyjny. Po prostu najlepszy na obecną chwilę. Używam go jako DAC w systemie stereo i jestem zadowolony choć nie zachwycony.

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Witaj,

Oppo BDP-105D to naprawdę świetny odtwarzacz uniwersalny, co do brzmienia w stereo to raczej stawiałbym go obok dobrych odtwarzaczy z przedziałów cenowych około 5 tys. zł. Jest to jednak moim zdaniem wyróżnienie i jeden z najlepszych (o ile nie najlepszy) na świecie odtwarzaczy BD.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Witam ja mialem 83se potem 95 teraz od 1,5 roku 105 jestem b.zadowolony z toru stereo gram po xlr i gra rewelacyjne

kazdy kolejny model oppo wnosil cos lepszego uwazam ze niestety czesc ludzi nigdy go nie slyszala ale jak moze mala firma

robic dobry sprzet jest to przeciez nie dopuszczalne tak tez podchodzi to tego tematu wielu importerow inych marek na nasz rynek

a przeciez oppo jest "dawca" oraganow dla tzw marek highendowych oraz sa modyfikowane np. ModWright jezeli oppo byloby tylko

zwyklym bd to chyba nikt nie zawracalby sobie tym glowy,sa oczywiscie jeszcze testy ale zaraz wielu "badaczy pisma" stwierdzi ze sa przeplacone

reasumujac wszystko jak zawsze zalezy od konfiguracji upodoban itp

Witam ja mialem 83se potem 95 teraz od 1,5 roku 105 jestem b.zadowolony z toru stereo gram po xlr i gra rewelacyjne

kazdy kolejny model oppo wnosil cos lepszego uwazam ze niestety czesc ludzi nigdy go nie slyszala ale jak moze mala firma

robic dobry sprzet jest to przeciez nie dopuszczalne tak tez podchodzi to tego tematu wielu importerow inych marek na nasz rynek

a przeciez oppo jest "dawca" oraganow dla tzw marek highendowych oraz sa modyfikowane np. ModWright jezeli oppo byloby tylko

zwyklym bd to chyba nikt nie zawracalby sobie tym glowy,sa oczywiscie jeszcze testy ale zaraz wielu "badaczy pisma" stwierdzi ze sa przeplacone

reasumujac wszystko jak zawsze zalezy od konfiguracji upodoban itp

Tu chodzi jeszcze o coś innego. Niektórym osobom trudno zaakceptować fakt, że BD może grać jak CD. To przecież takie nieaudiofilskie... Gdzie prestiż, gdzie elitarność bycia audiofilem, kiedy jakiś tam BD ma grać jak CD? :)

Co do 105 się nie wypowiadam, mam 103 i gra jak przyzwoity budżetowy CD, znacznie lepiej od tanich blurayów. I o to chodzi, jak na BD to jest dużo, bo przecież Oppo to przede wszystkim obraz. Ja osobiście tym tematem się tak nie ekscytuję, bo jak pisałem i tak traktuję Oppo bardziej jak odtwarzacz sieciowy/transport do którego i tak podłączę docelowo Daca.

Oppo 105D gra na poziomie CD za 5 tys. Co jest całkiem przyzwoitym osiągnięciem.

Wierzę Koledze ;-). To co Kolega mówi/pisze to musi być prawda. Oczywiście audiofilska prawda.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

Gość numik

(Konto usunięte)

słuchałem, nie gra na poziomie odtwarzaczy za 4 tysiące nawet, Marantz SA zniszczył go jak dla mnie, CD Audiolaba i Atolla też, "czegoś" brak blurayom, może to łączenie stereo z brzmieniem, które ma się sprawdzić w emocjach filmowych w 1 torze, nie wiem - kultura brzmienia ok, ale scena, barwy, głębia, dynamika i "głośność" na tej samej mocy wzmaka jednak słabsza

słuchałem, nie gra na poziomie odtwarzaczy za 4 tysiące nawet, Marantz SA zniszczył go jak dla mnie

Wierzę oczywiście Koledze. Zawsze wierzę w słowo pisane ;-).

ale scena, barwy, głębia, dynamika i "głośność" na tej samej mocy wzmaka jednak słabsza

Widzę że znowu Kolega wykonał porównanie nieprawidłowo.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

Tak jak pisałem, 105 nie słuchałem. Słuchałem 103D i podzielam obserwacje numika - brzmienie jest gładkie, kulturalne, ale nie jest specjalnie detaliczne czy nie ma jakiejś super sceny. Na tle zwykłych blurayów jednak, które często mają poszatkowane brzmienie, Oppo się wyróżnia. Cedeki, zwłaszcza z wyższej półki pewnie zagrają lepiej.

Tyle, że ja Oppo kupowałem jako uniwersalny transport, odtwarzacz sieciowy i odtwarzacz BD w jednym, który podpięty będzie pod DACa, który może wyciągnąć brzmienie na wysoki poziom przecież. I do takich celów polecam Oppo. Zamiast mnożyć urządzenia (cd, bluray, odtwarzacz sieciowy) można kupić Oppo (który obsłuży praktycznie wzystkie formaty łącznie z DVDA i SACD o flacach nie wspominając) i podłączyć DACa i cieszyć się muzyką. Jako bonus mamy chyba najlepszy lub jeden z najlepszych obrazów z BD na rynku.

Inną sprawą jest to, że pewnie Oppo wkrótce straci u mnie status głównego źródła na rzecz platformy streamingowej (WIMP), ale to już jest inna historia.

Ale plików 24/88, 24/96, 24/178 i 24/192 też chyba nie wypuści a powinien! I sens lepszego DAC-a zaczyna być wątpliwy. A może 105D wypuści?

Tyle, że ja nie jestem pewien czy usłyszałbym różnice między 16/44,1 a 24/96 np. Grałem przez chwilę z MF V-DAciem i było trochę lepiej jednak. Ponieważ jednak różnica nie była kolosalna to z powodów finansowych sprzedałem MFa. Moim zdaniem tak czy inaczej warto podłączyć DACa.

Teraz jednak sprawa ta dla mnie jest drugorzędna bo zastanawiam się jak najlepiej przesłać bezprzewodowo flaci z WIMPa. Oppo będzie funkcjonowało jako alternatywne źródło.

Oppo jako player sieciowy wypuszcza po SPDIF wszystkie 24bitowe częstotliwości. Sygnału z płytki SACD nie puści.

Do systemu ze średniej półki nie trzeba nic lepszego niż Oppo 105D. Naprawdę daje radę !

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Gość numik

(Konto usunięte)

Wierzę oczywiście Koledze. Zawsze wierzę w słowo pisane ;-).

Widzę że znowu Kolega wykonał porównanie nieprawidłowo.

nie tak znów, to był odsłuch kilku sprzętów, ale za jednym zamachem;p. Oppo nie olśniły. No a cóż, jeśli przy tych samych ustawieniach na tej samej "reszcie toru" jest zauważalna różnica "mocy" / potęgi / barwy / "głośności", to o czymś to świadczy. Trudno te różnice odbierać jako "przypadkowe", ja tylko oddaję swe wrażenia słuchowe i nie jestem w ocenie Oppo jakoś odosobniony;p

• 1 miesiąc później...

Moje skromne 2 słowa na temat OPPO 105. Kupiłem kilka miesięcy temu z cichym zamysłem że zastąpi z czasem Primare Cd21. Kuszące wypowiedzi w prasie, XLR- na pokładzie itp itd. Jeżeli chodzi o odtwarzanie muzyki z cd to primare cd21które kupiłem 7lat temu za 4000zł moim zdaniem jest lepsze prawie pod każdym względem. Budowanie sceny, powietrze, kontrola basu.Słychać to zarówno w przypdku odsłuchu na kolumnach jak i na słuchawkach. Oppo gra może troszkę gładziej, i basu "objętościowo" jest więcej ale dźwięk jest jakiś zmulony i ogólnie nie porywa.

Najlepszy dźwięk jest z płyt blue-ray. Jest ogólna poprawa w stosunku do cd. Dźwięk z dvd jest może pod względem "audiofilskim" lepszy niż z mojej budżetowej nagrywarki (800zł) Panasonic DMREH57 ale z Panasonica bardziej żywiołowy.

Wyjście słuchawkowe w moim odczuciu przereklamowane. Na tle wyjścia słuchawkowego w mojej starej integrze Sansui Aux-901 i na starych budżetowych Staxach wypada mizernie.

Jeżeli chodzi o zalety to naprawdę fajny obraz (nie tylko TV, DVD czy blue-ray ale widać również różnicę przy oglądaniu zdjęć), oraz to że czyta praktycznie wszystko.Jak moje dzieci zmasakrują płytkę dvd do tego stopnia że Panasonic jej nie widzi, wówczas wkładam ją do oppo a ten zdaje się nie rozróżniać że coś jest nie tak. Ogólnie uważam że ten odtwarzacz jest bardzo fajny, świetnie wyposażony ale powinien być tańszy. Dżwięk audio jest o.k. ale na cd nie ma szans ze starym Primare które pewnie dzisiaj kosztowałoby jakieś 3000zł.

Ale to moja subiektywna ocena.

Twój opis przypomina mi brzmienie mojego 103. Gładki, aksamitny z dobrym basem, ale nie ma jakoś dużo powietrza, czy detalu (nie powiedziałbym jednak, że jest zmulony dźwięk). Z drugiej strony, ta gładkość brzmienia wyróżnia Oppo na tle tanich blurayów, których brzmienie często jest nerwowe i poszarpane, oparte na skrajach pasma.

Moim zdaniem taka jest filozofia grania Oppo i jeśli ktoś szuka lżejszego grania, pełnego powietrza, powinien pewnie szukać czegoś innego. Kwestia gustu więc i oczekiwań.

• Redaktorzy

Niedawno miałem możliwość słuchania Oppo 105D z modyfikacją brytyjskiego dystrybutora (nowy moduł zegara, jakiś szczególnie niskojitterowy). Porównanie odbywało się w moim systemie, gdzie chcieliśmy się przekonać, czy właściciel, mój serdeczny kolega, musi pozostawić sobie Linna Ikemi do celów odsłuchu płyt CD. Oppo okazał się równorzędnym konkurentem.

• 1 miesiąc później...

Jednak dobry ten 105D:

Ukryta Zawartość

jozwa mnie uprzedził, bo myślałem o lepszym zegarze do Oppo, np. od www.mrelektronik.pl/zegary.html

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.