Skocz do zawartości
IGNORED

Wybór kolumn do Pioneer VSX-S510

zibi45

Rekomendowane odpowiedzi

Jest to mój pierwszy temat-post na tym forum więc witam wszystkich. Kilka dni temu postanowiłem wymienić zestaw kina domowego i zakupiłem ampli Pioneer VSX-S510 ( niski pod szafkę i fochy żony ). Ampli już jest w salonie a teraz mam problem z wyborem głośników-kolumn do niego. Zestaw będzie służył w ok 60% do tv i filmów BD i ok 40% muza z płyt CD i radia internet ( Pink Floyd, Depeche Mode, Aha, U2, Dżem, De Mono itp ). Po przeczytaniu wielu stron tematycznych wstępnie wybrałem kolumny front+central: Roth Oli RA3 i Indiana Line Tesi 540/Nota 550. Zależy mi na w miarę wąskich kolumnach podłogowych w cenie do ok 2K. Proszę o pomoc w wyborze podanych bądź innych kolumn, które sprawnie i efektywnie napędzą mój ampli. Dodam jeszcze że nie lubię agresywnego basu. Pozdrawiam.

Amplitunerek jest fajny , ze wzmakiem cyfrowym i możliwą mocą 110W , jednak nie chce mi się wierzyć żeby ta moc była utrzymana przy wysterowanych 5 kanałach (podpiętych kolumnach do pięciu kanałów czyli normalnie tak jak powinno być), no dobra , fajne natomiast jest to , że ten "mały" "gnojek" obsługuje kolumny o impedancji od 4 do 16 łomów więc nie będzie problemów z dobraniem kolumn , "powiedz" Kolego , ma być zestaw kolumn do 2 tysięcy tak ?

Jeśli tak to te kolumny Roth Oli oraz Tesi para kosztuje ok. 2 tysięcy . Nota para ok 1,7 tys .Cena kolumn Nota zaczyna się od ok 2,4 tys zł za zestaw 5.0 oraz od 3,5 tys za 5.1, zestaw 5.0 Tesi to już ponad 3 tys natomiast 5.1 to już ponad 4 tys zł zestawy Indiana są z dedykowanym subem firmy Indiana Line natomiast zestaw Roth Oli 5.0 (RA3,RA1,C30) podchodzi pod 3 tys ale żeby Ci podeszło ich brzmienie musisz je odsłuchać , nie lubisz agresywnego basu tak , a słuchałeś tych co podałeś? Podstawa to odsłuch przed zakupem. Każdy ma inne ucho i preferencje wiec to co komuś podchodzi wcale nie musi spodobać się Tobie bo co innego opis a co innego przekonać się na własne uszy jak to gra. Nie raz odsłuch zweryfikował propozycje ludzi i decyzja padła na inne kolumny .

Odsłuchałem Roth Oli RA3 i podobała mi się średnio. Góra trochę mnie irytowała, średnie ok. Bas nie schodził tak nisko jak czytałem. Zresztą duuużżżzo lepiej niż Taga Tav 506 innych nie słuchałem. Co do Indiana Line Nota nie słuchałem bo nie mam gdzie. Czytałem fora i testy i generalnie tylko tyle. W tej chwili właśnie oglądam meczyk CRY- LIV i kolumienki od starego zintegrowanego kina Pioneer dają radę, są tylko trochę ciche. Taga na pewno by nie chciał!!!!! Trochę mi zależy też na CD- słuchanie płyt ulubionych wyk. Pink Floyd, Depeche Mode i itp. oraz radia int. Musi mi to jakoś brzmieć inaczej lipa. Indiany nie mam gdzie odsłuchaći w tym jest problem. Każde sugestie i wskazania mile widziane.

Jeśli chodzi o Indiany to słyszałem , że mają ładny miękki bas i jak proponuje RMS gdy będziesz miał je w domu to sprawdzisz jak one będą grały u Ciebie a nie w salonie a w razie czego , zwrot i już .

A i jeszcze odnośnie Indiany , na fronty brałbym model z końcówką 60 w nazwie, ma większe przetworniki basowe .

Posiadam Indiany Tesi 560 u siebie na 16m2,grają one na starym ampli pioneera 915 do którego mam podłączony wzmacniacz stereo prze pre out.Bardzo fajne kolumny za nie duże pieniądze, wokale wspaniałe , góra ładna nic nie kuje po uszach :) bas faktycznie miękki ale tez szybki , po paru odsłuchach wybrałem własnie te :)

Witam. Zestaw kolumn wybrany, odsłuchany i kupiony. Indiana Line Nota 555, 5.0. Mega zadowolenie. Mój mały "gnojek" Pioneer VSX-S510 teraz gra dobrze-świetnie. W tej chwili słucham kultowych przebojów rocka na radiu int. Jest na prawdę super. Czekam jeszcze na Pioneer BDP-160 i odsłuch na nim swoich ulubionych Pink Floyd, Depeche Mode, U2 i innych, które zamówiłem ostatnio Jean Michel Jarre, Armin Van Buuren. Nie mogę się doczekać. Myślę że będzie super.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.