Skocz do zawartości
IGNORED

Wybór interkonektu dla AKG Q701

gszpet

Rekomendowane odpowiedzi

Obecnie posiadam następujący tor słuchawkowy:

1) PC gniazdo USB 2.0

2) Kabel Wireworld Ultraviolet 7 USB (dostałem gratis razem z DACiem)

3) DAC + AMP Asus Xonar STU

4) Słuchawki AKG Q701

Do odtwarzania używam Foobar2000 z ASIO, pliki muzyczne w formacie FLAC, zgrywane z plyt, gatunki: ambient, klasyczna, rock, jazz.

Generalnie jestem bardzo zadowolony, natomiast z ciekawością przyglądam się plikom muzycznym o rozdzielczości 24-bitowej, czyli w tym bardziej zagęszczonym formacie niż jak to ma miejsce w płytach CD-Audio, chciałem się samodzielnie przekonać czy jest jakaś różnica, stąd moje pytanie, jaki interkonekt (Coaxial, Toslink) byście mogli polecić do takiego zestawu ? Obydwa gniazda mieszczą się bezpośrednio na płycie głównej. Czy w ogóle jest sens szukać czegoś bardziej wyszukanego powyżej 50 zł ? Nie jestem specjalistą w temacie, zależy mi wyłącznie na wiernym odwzorowaniu dźwięku.

Toslink nie musi być wyszukany ale obsługuje 24/96 natomiast coax to już grubszy temat i tutaj żeby efekt był wart zachodu trzeba już zapłacić więcej... Dobrym rozwiązaniem może być konwerter usb-spdif ale pod warunkiem że będzie to lepszy układ niż w Twoim dacu, w innym razie wystarczy połączenie daca z pc poprzez usb.

STACJONARNY: PC->NFB 1.32->HA2013 MOBILNY: HTC 10->CCA C16/FiiO FH5

Toslink nie musi być wyszukany ale obsługuje 24/96 natomiast coax to już grubszy temat i tutaj żeby efekt był wart zachodu trzeba już zapłacić więcej... Dobrym rozwiązaniem może być konwerter usb-spdif ale pod warunkiem że będzie to lepszy układ niż w Twoim dacu, w innym razie wystarczy połączenie daca z pc poprzez usb.

Masz całkowitą rację, że w sumie wystarczy po USB ! Żyłem w błędnym przekonaniu, że maksymalna rozdzielczość w tym DACu via USB to 16 bitów i bez S/PDIF ani rusz, zajrzałem szybko do specyfikacji i widnieje tam jak byk przetwornik Cmedia CM6631A, który

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) 192KHz/24bit, co ciekawe jak piszą bazuje jeszcze na starym, dobrym mikrokontrolerze 8051.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Witam.

Gszpet pytam z czystej ciekawości. Jesteś zadowolony z tego asusa STU? Pytam bo przymierzam się do zakupu tuż po sennkach hd 650. Zastanawia mnie jak to będzie ze sobą współgrało. Jak się zgrywa z twoimi słuchawkami?

Osobiście jestem bardzo zadowolony, nie mogę się wypowiedzieć jak zagrają z Senkami, natomiast dobrze współgrają z tymi AKG, zupełnie subiektywnie pisząc zaryzykowałbym stwierdzenie, że je lekko ocieplają, uelastyczniają, bas jest przyjemny, choć nie ma go jakoś znowu bardzo wiele, środek i góra ładnie szczegółowo bez przesadyzmu w żadną stronę, bogata scena, uniwersalność. Jedyne do czego mogę się przyczepić, to znany problem z "ucinaniem" pierwszych dwóch sekund początkowego utworu z playlisty tzn. w słuchawkach jest cisza mimo, że wizualizacja spektrum pokazuje, że coś powinno grać, podejrzewam, że jest to wina sterowników Asusa pod Windows 7 (myślę, że raczej to nie ASIO, bo w innych trybach było to samo), nie sprawdzałem pod Windows 8, ale tam ten problem być może już nie występuje, mnie to jakoś specjalnie nie przeszkadza, bo jak puszczam playlistę, to od razu na kilka albumów i zanim założę słuchawki to już gra, ale komuś innemu już może to robić różnicę.

Cmedia CM6631A, który pociągnie 192KHz/24bit

Pociągnie ale po coaxie, po optyku 24/96 to max ale to i tak dobrze zważywszy na neutralność kabla optycznego i jakość sygnału względem ceny.

Nie jestem jakimś znawcą układów elektronicznych, mogę się mylić, ale z tego co wywnioskowałem ze specyfikacji (niestety nie znalazłem diagramu blokowego), to jasno wynika, że za odbiór sygnału z wejść S/PDIF (czyli optyk i coaxial) odpowiada Texas Instruments PCM9211, inaczej pisząc ten Cmedia jest dedykowany wyłącznie pod wejście USB 2.0 i sam w sobie obsługuje do 192KHz/32bit. Jeśli dobrze rozumuję, to obydwa układy działają równoległe, inaczej pisząc niezależne od siebie, natomiast za konwersję do postaci analogowej w obu przypadkach odpowiada DAC TI PCM1792A.

@gszpet

Zastanawiam się nad zakupem właśnie kabla Wireworld Ultaviolet 7 USB>miniUSB do FiiO E-07K, warto w ogóle?

Ma on jakiś pozytywny wpływ na brzmienie w porównaniu z USB od FiiO?

Myślę, że nie ma co brać "w ciemno", moim zdaniem kabel USB nie ma aż tak wielkiego znaczenia, przynajmniej dopóki nie jest wadliwy, ma sensowną izolację oraz pasuje standardem (np. 1.1, 2.0, 3.0) do podłączanych urządzeń. Całkiem pożyteczną lekturą wydaje mi być

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) od Cambridge Audio, co do samego kabla, to piszą w ten sposób (co zdaje się potwierdzać moją tezę):

When choosing a USB cable, please check to make sure it comes with a tag showing the TID and the USB2.0 certified logo. Avoid the use of cable extenders, or cables over 5m in length. Although cable choice may not seem important for a purely digital signal, any degradation to the signal or interference created on the mains may result in a loss of audio data packets.

Ukryta Zawartość

Myślę, że nie ma co brać "w ciemno", moim zdaniem kabel USB nie ma aż tak wielkiego znaczenia, przynajmniej dopóki nie jest wadliwy, ma sensowną izolację oraz pasuje standardem (np. 1.1, 2.0, 3.0) do podłączanych urządzeń. Całkiem pożyteczną lekturą wydaje mi być

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) od Cambridge Audio, co do samego kabla, to piszą w ten sposób (co zdaje się potwierdzać moją tezę):

A z "mongolskiego" na nasze?

:)

Ukryta Zawartość

Racja jest jak dupa, każdy ma swoją.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.