Skocz do zawartości
IGNORED

3way z Vifą ne 123w jako średniotonowym

JARO 66

Rekomendowane odpowiedzi

Powoli robię przymiarki do zestawu 3way i jedną z opcji jest 2x18 Usher na dole, jako średniotonowy myślałem o Vifie ne123w no i wysokie SS 9700.Może macie jakieś doświadczenia odnośnie tej Vify bo jak na razie bardzo mało informacji na ten temat.Może ktoś robił coś podobnego.

Będę budował Vifa NE22 + Vifa NE12 + Morel ET338.

701dvfokcc9ti2i25pw5_1381309800.jpg

Świadomie szukałem wysokotonówki z innej stajni niż SS. 9700 jest tak oklepany, że warto poszukać czegoś innego, świeżego . Może Audax TW025A26, chyba nikt go nie aplikował ale chętnie bym poeksperymentował. Na dół trzeba dać jakiś porządny 8" lub 2x18cm (subowy aluminiowy Wavecor?)

Mam wersję 4ohm tego Wavecora zobaczymy czy da się to spiąć w 3 way z 12cm średnim (problem skuteczności - pomijamy)

Pierwszym moim wyborem był Usher 8955 na dole ale jak policzyłem objętość skrzyń to są to zbyt duże meble do mojego

18m pokoju,chciałem także wykorzystać głośniki które posiadam czyli Usher 8948 i SS9700.Kolumny u mnie mają tak

nieszczęśliwe miejsce że im mniejsze tym lepiej bo jedna praktycznie stoi w przejściu.Dla tego też jestem zmuszony

do użycia 18 na bas.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-8728-0-67995200-1399200644_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

W takim razie zostaw SS9700. Sprzedaj Usher 8948 (popularne głośniki - chętny się znajdzie). Kup na stronę 2xWavecor SW182BD02 no i Vifę NE12. Konieczny będzie niski podział (ok. 200Hz). Obudowa 30l netto na dwa wofery. Najlepiej zrobić szczelinowy BR. Tylko wzmak też trzeba będzie wymienić do tego zestawu :)

Exposure 3010 wciąga nosem takie zestawy,wiem co piszę

Jakie?

Tym bardziej że można wykorzystać i końcówkę mocy i integrę w połączeniu

bi amp

Bi amping mocy nie doda. Przy niskiej impedancji rosną zniekształcenia wzmacniacza.

Z technicznego punktu ta końcówka jest słaba ale może wystarczy do napędzenia wymagających 3 way. Wiem o niej tylko tyle ile wyczytałem z danych, wykresów:

Ukryta Zawartość

Jednak wolał bym nie pozbywać się sprawdzonego bardzo dobrego Ushera aby kupić mało znane i niepewne jak dla mnie Wawecory.

Ten Usher to typowy niskośredniotonowy czyli ani na bas ani na średnie. Wybrałeś dobrego średniaka (Vifa NE12) więc trzeba do niej równie dobry niskotonowy. Jest jeden znakomity 18cm wofer:

Ukryta Zawartość

Prawie 1000zł sztuka. czyli mamy 2000zł na stronę. Jakieś pytania, alternatywy?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Exposure 3010 wciąga nosem takie zestawy,wiem co piszę.

Tym bardziej że można wykorzystać i końcówkę mocy i integrę w połączeniu

bi amp

Jednak wolał bym nie pozbywać się sprawdzonego bardzo dobrego Ushera aby kupić mało znane i niepewne jak dla mnie Wawecory.

Jaro nie obraź się ale ten wzmacniacz to zwykła zabawkowa integra... z technicznego punktu widzenia, aczkolwiek może audiofilska. Kolumny 3-way to nie takie proste klocki do poprawnego napędzenia i wielu się o tym przekonało:)

Każdy poleca Ci podobnie a Ty upierasz się przy swoim. Wavecor jest sprawdzony aczkolwiek nie brzmi audiofilsko... ale Usher kiedyś też taki był.

Masz dwa wyjścia, zostawiasz to co masz albo robisz to z głową czyli Vifa NE 12, ja polecałem Ci Rewelatora 12cm, a najlepiej to Excela(trochę go słuchałem versus "nasz" Usher i jest bajeczny) do tego 2x18cm na bas:)

Jaro nie obraź się ale ten wzmacniacz to zwykła zabawkowa integra... z technicznego punktu widzenia, aczkolwiek może audiofilska. Kolumny 3-way to nie takie proste klocki do poprawnego napędzenia i wielu się o tym przekonało:)

Każdy poleca Ci podobnie a Ty upierasz się przy swoim. Wavecor jest sprawdzony aczkolwiek nie brzmi audiofilsko... ale Usher kiedyś też taki był.

Masz dwa wyjścia, zostawiasz to co masz albo robisz to z głową czyli Vifa NE 12, ja polecałem Ci Rewelatora 12cm, a najlepiej to Excela(trochę go słuchałem versus "nasz" Usher i jest bajeczny) do tego 2x18cm na bas:)

Nie obrażam się o tego typu stwierdzenia ale zupełnie się z nimi nie zgadzam.Jeśli komuś odpowiadają subsoniczne efekty w 18 metrach to jego wybór ja mam trochę inne patrzenie na

odtwarzanie muzyki.

Jakie?

Bi amping mocy nie doda. Przy niskiej impedancji rosną zniekształcenia wzmacniacza.

Z technicznego punktu ta końcówka jest słaba ale może wystarczy do napędzenia wymagających 3 way. Wiem o niej tylko tyle ile wyczytałem z danych, wykresów:

Ukryta Zawartość

Ten Usher to typowy niskośredniotonowy czyli ani na bas ani na średnie. Wybrałeś dobrego średniaka (Vifa NE12) więc trzeba do niej równie dobry niskotonowy. Jest jeden znakomity 18cm wofer:

Ukryta Zawartość

Prawie 1000zł sztuka. czyli mamy 2000zł na stronę. Jakieś pytania, alternatywy?

Mocy nie doda 4x100w to nie to samo co 2x100w ,wystarczy z integry zasilić średniaka i wysokotonowego

a z końcówki sekcję basową.Po za tym proponuję sprawdzić ten wzmacniacz a nie oglądać wykresy.

Myślę że z Usherem się tak że mylisz bo jak dla mnie to i średnica na poziomie , zejście na basie i jakość basu niczego sobie.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Chyba nie bo prosiłem o prostą odpowiedz na temat Vify NE123,natomiast dowiedziałem się że mam nie odpowiedni wzmacniacz aby zasilić kolumny po za tym dowiedziałem się że mam ,,zabawkową integrę" a piszą to osoby które

nie miały możliwości posłuchać ale oczywiście wszystko wiedzą najlepiej.W audio wyznaję jedną najważniejszą zasadę

NIE WYPOWIADAM SIĘ NA TEMAT KLOCKÓW KTÓRYCH NIE SŁUCHAŁEM.

Jaro66 możesz wierzyć lub nie... ale Twój wzmacniacz prawdopodobnie jest dobry, nie wiem nie słuchałem, ale wystarczy spojrzeć w pomiary i widać ze szału z porządnymi niskotonowymi głośnikami nie zrobi to fizyka a nie voodooo:) Wielu z nas przechodziło przez rózne etapy, i tego typu wzmacniacze są dobre do kolumn jakie posiadasz ale jak robisz solidny sprzęt to i potrzebny solidny piec i nie chodzi tu tylko o trzęsienie ziemi w domu:)

Co do Vify NE12 jest to głośnik dobry ale odstaje od Exceli czy Iluminatora/Rewelatora. Chcesz robić 3 drogi na jednym 18cm... droga wolna, tylko pamiętaj że każdy Ci mówi sprzedaj Ushera i kup np Wavecora x2 by mieć namiastkę dobrego dołu.

Dzisiaj posłuchałem trochę moich monitorów, po czym odpaliłem 3drogi i wafel na twarzy sam się robi... Aha... miałem kilka integr w domu ale najlepiej zagrał piecyk o nazwie Aleph 5 ot taka DIYowska konstrukcja cholernie wydajna prądowo a mająca zaledwie ~50-60W.

Jaro66 możesz wierzyć lub nie... ale Twój wzmacniacz prawdopodobnie jest dobry, nie wiem nie słuchałem, ale wystarczy spojrzeć w pomiary i widać ze szału z porządnymi niskotonowymi głośnikami nie zrobi to fizyka a nie voodooo:) Wielu z nas przechodziło przez rózne etapy, i tego typu wzmacniacze są dobre do kolumn jakie posiadasz ale jak robisz solidny sprzęt to i potrzebny solidny piec i nie chodzi tu tylko o trzęsienie ziemi w domu:)

Co do Vify NE12 jest to głośnik dobry ale odstaje od Exceli czy Iluminatora/Rewelatora. Chcesz robić 3 drogi na jednym 18cm... droga wolna, tylko pamiętaj że każdy Ci mówi sprzedaj Ushera i kup np Wavecora x2 by mieć namiastkę dobrego dołu.

Dzisiaj posłuchałem trochę moich monitorów, po czym odpaliłem 3drogi i wafel na twarzy sam się robi... Aha... miałem kilka integr w domu ale najlepiej zagrał piecyk o nazwie Aleph 5 ot taka DIYowska konstrukcja cholernie wydajna prądowo a mająca zaledwie ~50-60W.

Dla tego warto wszystkiego najpierw posłuchać a potem ferować wyroki.

Wydaje mi się, że tandem Exposura Integra + power do normalnego codziennego słuchania spokojnie dadzą radę..w razie czego Jaro66 dokupi dwa mono bloki Exposura MCX i po problemie...będzie można w całej okolicy razem z Jaro słuchać infratonicznych sub niskich uderzeń w struny kontrabasu:)

Ja bym zrobił tak:

Góra S.S 9700....nadal jedne z najlepszych kopułek..

Średnica Vifa NE12

Dół 2x Usher 8948 wyjdzie z tego ładna smukła skrzynka o niezbyt szerokiej ściance przedniej co pozwoli łatwiej znikać kolumnom w pomieszczeniu...wydaje mi się, że w 20cm szerokości spokojnie się zmieści to cudo. Jakby tak dać jeszcze ładnie ścięte krawędzie z przodu to nawet współczynnik domowego WAF by sie znacznie poprawił co też jest ważne:):)

Wyfrezowane otwory zupełnie pasują pod Wavecory 18cm coś jak w NEO3 esy SW182BD02..jedyne co to wielkos komory..ale to akurat żaden problem jak pisał jeden z tutejszych wielkich guru od kolumn...dwie cegły do środka i litraż sie zgadza!

Jak ktos pakuje do 3way muly z efektywnoscia 80-85dB jako niskotonowe to potem sie nie dziwie, ze powstaja teorie, ze potrzeba super wzmacniacza do napedzenia kolumn 3W.

A z tych wavecorow polaczonych rownolegle nie wystarczy efektywnosci, zeby dorownac do ushera na srednicy. Chyba, ze sie da 4 na kolumne ale to juz absurd.

No dokładnie Jaro! Jeden Usher!...a co dopiero pomyśleć dwa, do tego sekcja średnia na vifie 12 plus 9700 na samą górę..łacznie dało by to niezłą efektywność ok 89dB!! no chyba,że aby wyrównać pasmo powiedzmy do +/- 1dB (!)zamulisz to na zwrotnicy...ale wtedy powstaną kolejne gładkie nudne kolumny...to równie dobrze można kupić kolumny znanej chińskiej manufaktury VK:) bo po co ta cała robota..ba chinole mogą zagrać wypadkowo nawet ciekawiej bo cienki paździerz ładnie rezonuje:)

Gość Cadam

(Konto usunięte)

Skąd się wzięły te opowieści o prądożernych głośnikach? Głośnik ściągnie ze wzmacniacza tyle prądu na ile pozwala wartość jego impedancji i napięcie na wyjściu wzmacniacza.

Skąd się wzięły te opowieści o prądożernych głośnikach? Głośnik ściągnie ze wzmacniacza tyle prądu na ile pozwala wartość jego impedancji i napięcie na wyjściu wzmacniacza.

Tylko ze dobre niskotonowe często lepiej grają na mocnych a zarazem dobrych wzmacniaczach:) Nie bez powodu widzimy kolosalne końce mocy w dobrych systemach audio. Ale to już EOT.

Od 18 Ushera na bas będzie lepszy SS Rewelator 18, jeśli dokupować kolejnego ushera ~1000zł, i dwie Vify ~600zł to według mnie lepiej odsprzedać Ushera i nabyć dwa SS:)

Jesli jesteś jednak zdecydowany do drugiej pary Ushera 8948 to zanim dokupisz Vifkę NE można pokusić się o obudowy testowe i sprawdzić to w 2,5drogi.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.