Skocz do zawartości
IGNORED

Rozbudowa/Upgrade domowego audio.

Majkwin

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Od długiego czasu posiadam kolumny quadral all-craft 4000 i wzmacniacz kenwood ka 5040r. Jakiś czas temu naszła mnie myśl na kupno czegoś lepszego, czegoś co pozwoli mi się cieszyć muzyką na poziomie połączenia iphone 5 + klipsch s4i. Nie jestem audiofilem, nie wymagam bardzo wiele, ale cenię sobie wysoką jakość. Pomyślałem - sprzedam wszystko i kupię aktywne monitory. W pamięć mocno zapadł mi szał na głośniki microlaba solo7c i zacząłem szukać w jakich cenach są obecnie. Już prawie je kupiłem po wpływem impulsu, ale ktoś mnie uprzedził i zmusiło mnie to do dalszego szukania. No i teraz pytanie do Was.

Mając ww. zestaw, czyli quadral all-craft 4000 + kenwood ka 5040r w jakim kierunku powinienem uderzać? Aktywne monitory, czy raczej osobno wzmacniacz i kolumny? Solo7C dorwę za 400zł plus do tego DAC i zamknę się w 600zł za sensowny zestaw. Co o tym sądzicie? Jeżeli aktywne monitory, to może coś zamiast solo? Czytam, że M-audio, Fostex są lepsze. Jakie modele konkretnie?

Jakiś czas temu wymieniłem się kenwoodem na Denona pma-560 i jego brzmienie zdecydowanie bardziej mi odpowiada. Może wystarczy zmiana wzmacniacza? Jeżeli tak to na jaki za około 400zł, najlepiej z pilotem?

Słucham głównie muzyki elektronicznej, ale często także rocka. Lubię ocieplone brzmienie z nisko schodzącym basem, ale bez przesady. Wszystko zrównoważone.

Aaaa i najważniejsze.

Powierzchnia około 20m^2, odsłuch z odległości 2-3m. Chciałbym móc podłączyć 2 źródła - pc/telefon i TV. W ostateczności 1 źródło przeżyje.

Gość numik

(Konto usunięte)

Witam.

Od długiego czasu posiadam kolumny quadral all-craft 4000 i wzmacniacz kenwood ka 5040r. Jakiś czas temu naszła mnie myśl na kupno czegoś lepszego, czegoś co pozwoli mi się cieszyć muzyką na poziomie połączenia iphone 5 + klipsch s4i. Nie jestem audiofilem, nie wymagam bardzo wiele, ale cenię sobie wysoką jakość. Pomyślałem - sprzedam wszystko i kupię aktywne monitory. W pamięć mocno zapadł mi szał na głośniki microlaba solo7c i zacząłem szukać w jakich cenach są obecnie. Już prawie je kupiłem po wpływem impulsu, ale ktoś mnie uprzedził i zmusiło mnie to do dalszego szukania. No i teraz pytanie do Was.

Mając ww. zestaw, czyli quadral all-craft 4000 + kenwood ka 5040r w jakim kierunku powinienem uderzać? Aktywne monitory, czy raczej osobno wzmacniacz i kolumny? Solo7C dorwę za 400zł plus do tego DAC i zamknę się w 600zł za sensowny zestaw. Co o tym sądzicie? Jeżeli aktywne monitory, to może coś zamiast solo? Czytam, że M-audio, Fostex są lepsze. Jakie modele konkretnie?

Jakiś czas temu wymieniłem się kenwoodem na Denona pma-560 i jego brzmienie zdecydowanie bardziej mi odpowiada. Może wystarczy zmiana wzmacniacza? Jeżeli tak to na jaki za około 400zł, najlepiej z pilotem?

Słucham głównie muzyki elektronicznej, ale często także rocka. Lubię ocieplone brzmienie z nisko schodzącym basem, ale bez przesady. Wszystko zrównoważone.

Aaaa i najważniejsze.

Powierzchnia około 20m^2, odsłuch z odległości 2-3m. Chciałbym móc podłączyć 2 źródła - pc/telefon i TV. W ostateczności 1 źródło przeżyje.

według mnie w "tych" cenach na allegro jest jedna dobra marka nie-vintage (osobiście obawiam się lekko sprzętów już muzealnych;p;p) - NAD, do Twojej muzyki do tego pasująca, fajne brzmienie. Wydaje mi się, że Nady są lepsze pod wieloma względami od Kenwoodów i Denonów. Konkurencją do 500 zł wydają mi się tylko Marantze, Arcamy też są ok, ale coś czuję że u Ciebie się nie sprawdzą, bywają zbyt neutralne czyli nudnawe;p, choć czystość i kultura dźwięku są ok

Gość numik

(Konto usunięte)

NAD 3240

NAD 3300

NAD 3400

NAD 3140

dokładnie :)

A odnosząc je do nowszego c340?

to też dobry klocek, jest na allegro, ale 3140 czy 3240 chyba ciut bardziej;p. Może ponegocjuj ten 320bee

Nie upieram się przy pilocie, choć byłby dla mnie bardzo przydatny. Jeśli jego brak, czyli kupno jednego z modeli 3xxx ma być zdecydowanie na plus względem c3xx to się poświęcę :D 320bee jest w tym momencie poza moim wyznaczonym budżetem. Nie chcę w tym momencie dużo dopłacać do audio, tylko pokombinować i okazyjnie uzyskać lepsze brzmienie. Na c340 spokojnie mnie w tym momencie stać.

Które elementy powinienem zidentyfikować w takiej c340, żeby być pewnym, że nic nie było w niej grzebane?

Może i siedzą, ale tak jak pisałem miałem okazję posłuchać pma-560 z quadralami i zdecydowanie bardziej mi takie brzmienie odpowiada, a tak się składa, że muszę go oddać, więc zdecydowałem się coś zmienić. Z tego co czytam to pma-560 jest raczej określany jako jasny wzmacniacz, więc jeżeli rzeczywiście tak jest to 5040r jest ultrajasny.

Kupiłem NAD'a 3240 i przez jakiś czas będę miał okazję bezpośrednio skonfrontować go z kenwoodem. Dzięki za odpowiedzi i mam nadzieję, że zakup okaże się udany.

Nie wiem jak 5040r ale 5050r był stosunkowo ciemnym wzmacniaczem, zresztą większość wzm kenwood jakie znam ma stonowane brzmienie w górnym pasmie.

Może masz coś grzebnięte ?

Quadrale też nie najszczęśliwsze, niska seria do łomotu, aktywne monitory w takiej cenie do 20mkw.. ? Raczej Cię to rozczaruje, tym bardziej w muzyce jakiej słuchasz i po pakach jakie masz obecnie.

Microlaby są fajne jak się o nich czyta recenzje wniebowziętych nabywców, którzy najczęściej jedyne odniesienie miało do poprzednio posiadanych zestawów komputerowych - tak naprawdę to nic szczególnego.

Dostałem dziś wzmacniacz i wrzuciłem zdjęcia. Na pierwszy rzut oka widzę, że było w nim grzebane, ale jest to wiekowy sprzęt i nie zamierzam się tym zrażać. Na 100% było coś robione przy tranzystorach. Nie jest to krytyczny element w takim wzmacniaczu? Trzeszczy mi jeszcze potencjometr od pogłaśniania, ale pewnie jak go przepsikam jakimś środkiem to będzie ok.

Szczerze mówiąc to pierwsze zetknięcie mocno mnie zawiodło. Miałem nadzieję na przepaść dźwiękową, ale jest raczej gorzej od denona pma-560. Z tego co słyszałem to ten nad lubi zamulać przy niedobrych kolumnach, ale na moich w ogóle nie schodzi nisko. Bas jest w moim odczuciu bardzo dudniący. Kwestia wadliwego wzmacniacza czy kolumn? Jak mogę to sprawdzić najłatwiej?

Ogólnie na szybko ustalił bym to tak: denon pma 560> nad 3240 > kenwood 5040r. Kenwood jest tu najjaśniejszy

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.