Skocz do zawartości
IGNORED

Oppo 105 czy CA Stream Magic 6?

Neonix

Rekomendowane odpowiedzi

Przyjmijmy, że obydwa urządzenia oferują podobny poziom klasowy (pod względem jakości DAC). Wybór rozwiązania zależy wyłącznie od indywidualnych odsłuchów oraz konfiguracji całego systemu. Cambridge Audio zagra bardziej jasno, szczegółowo, analitycznie z lżejszym basem ale bardzo dobrą kontrolą dolnego zakresu. Oppo oferuje bardziej równe brzmienie, może trochę lepiej wypełnione szczególnie w środku pasma i dociążone.

Zapraszam na odsłuchy, podaj proszę jaką masz konfigurację systemu i czego oczekujesz po brzmieniu.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Przyjmijmy, że obydwa urządzenia oferują podobny poziom klasowy (pod względem jakości DAC). Wybór rozwiązania zależy wyłącznie od indywidualnych odsłuchów oraz konfiguracji całego systemu. Cambridge Audio zagra bardziej jasno, szczegółowo, analitycznie z lżejszym basem ale bardzo dobrą kontrolą dolnego zakresu. Oppo oferuje bardziej równe brzmienie, może trochę lepiej wypełnione szczególnie w środku pasma i dociążone.

Zapraszam na odsłuchy, podaj proszę jaką masz konfigurację systemu i czego oczekujesz po brzmieniu.

Może inaczej zadam pytanie.

Co się lepiej zgra z systemem Kef R700 oraz wzmacniaczem Krell S300i?

Wiem, że CA ładnie wpasuje się w ten konfig. Zastanawiam się jak wypadnie Oppo pod względem dźwiękowym, gdyż funkcjonalnie bije CA.

"Kiedy wszystko się zmienia, muzyka piękną zawsze pozostaje."

Ja wolałbym w tej konfiguracji Oppo, jednak pewnie połowa porównujących wybrałaby CA.

Proponuję wypożyczenie obydwóch urządzeń i po prostu przetestowanie w Twoim systemie, sam podejmiesz decyzję.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Jest jak Q21 mówi. Oppo i CA SM6 są porównywalne. Obydwa grają gorzej od np. M2TECH Young.

Ja również wolę Oppo.

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Gość numik

(Konto usunięte)

Jest jak Q21 mówi. Oppo i CA SM6 są porównywalne. Obydwa grają gorzej od np. M2TECH Young.

Ja również wolę Oppo.

potwierdzam, słuchałem obu i wolę Oppo. Wg mnie różnica jest wyraźna (w sensie zauważalna / 1 gwiazdka więcej dla Oppo), a do tego masz świetnego bluraya. Tak ogólnie to ten CA dupy nie urywa

Napisano wczoraj, 22:01

Ja również wolę Oppo.

Po raz kolejny piszesz o Youngu i po raz kolejny nie piszesz z jakiego wejścia M2Tech " bije " SM6

Po raz kolejny napisze że miałem Younga dwukrotnie . Raz z Palmerem i raz bez . I nie przekonał mnie a grałem przez coaxa .

Jak już piszecie o DACach to piszcie chociaż z jakich wejść korzystacie . Nie każdy chce mieć PCta z głowne źródło .

potwierdzam, słuchałem obu i wolę Oppo. Wg mnie różnica jest wyraźna (w sensie zauważalna / 1 gwiazdka więcej dla Oppo), a do tego masz świetnego bluraya. Tak ogólnie to ten CA dupy nie urywa

Czy Oppo słuchałeś z kolumnami Kef R700 i Krellem S300i ?

Jak nie to taką opinię można sobie w buty wsadzić .

Gra SYSTEM .

I to właśnie w systemie z Kefami R900 , S300i SM6 zagrał sporo lepiej niż tak chwalony Auralic Vega który teoretycznie kambodżę powinien roznieść na strzępy . A tak nie było .

Czy to znaczy że Vega jest zła ?

Nie ! Z Calyxem CTI gra świetnie gdzie znowu SM6 z tym wzmakiem gra okropnie .

Gra całość i dany klocek należy sprawdzić w konkretnym systemie .

Gość numik

(Konto usunięte)

Po raz kolejny piszesz o Youngu i po raz kolejny nie piszesz z jakiego wejścia M2Tech " bije " SM6

Po raz kolejny napisze że miałem Younga dwukrotnie . Raz z Palmerem i raz bez . I nie przekonał mnie a grałem przez coaxa .

Jak już piszecie o DACach to piszcie chociaż z jakich wejść korzystacie . Nie każdy chce mieć PCta z głowne źródło .

Czy Oppo słuchałeś z kolumnami Kef R700 i Krellem S300i ?

Jak nie to taką opinię można sobie w buty wsadzić .

Gra SYSTEM .

I to właśnie w systemie z Kefami R900 , S300i SM6 zagrał sporo lepiej niż tak chwalony Auralic Vega który teoretycznie kambodżę powinien roznieść na strzępy . A tak nie było .

Czy to znaczy że Vega jest zła ?

Nie ! Z Calyxem CTI gra świetnie gdzie znowu SM6 z tym wzmakiem gra okropnie .

Gra całość i dany klocek należy sprawdzić w konkretnym systemie .

słuchałem CA w kilku konfi i w każdej wypadał blado, może w tej akurat jest ok, mam po prostu pewne zdanie o tym sprzęcie;p

Moim zdaniem CD grają dobrze albo słabo niezależnie od systemu. Kolumny i wzmak faktycznie muszą sie zgrać. CD to źródło i musi być neutralne w stosunku do reszty systemu. Albo jest dobre albo zle. Oczywiście granie po xlr może różnić sie od rca. Dlatego porównujemy na tych samych wyjsciach. Jako wejście preferuje USB Ale przy porownaniach oczywiście korzystam z coax jak trzeba.

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

słuchałem CA w kilku konfi i w każdej wypadał blado, może w tej akurat jest ok, mam po prostu pewne zdanie o tym sprzęcie;p

Chyba nikt nie jest w stanie sprawdzić danego klocka w każdej konfiguracji a powinno się to rozpatrywać właśnie do konkretnej konfiguracji .

Moim zdaniem CD grają dobrze albo słabo niezależnie od systemu.

Też tak myślałem . Dokładnie tak jak Ty ale pewien weekend rozwiał tą moją pewność .

Po zachwytach nad Vegą niemal w ciemno bym ja kupił a tu dupa . Coś za ułamek tej ceny zagrało lepiej ale w konkretnie tym zestawieniu . Hitem tamtego porównania był za to kabel Tary za 16000zł który wprawił mnie w osłupienie że mój system tak może zagrać tylko po wymianie kabla . Mało tego w porównaniu do przecież dobrego Eqilibrium Turbine i to XLR z którym Krell gra lepiej a Tara była RCA .

Tyle z teorii wyszło :)

Ciekaw jestem natomiast jak taka Tara w wersji XLR by zagrała . Ale nie mam zamiaru tego sprawdzać i dawać tyle kasy za jakikolwiek kabel .

Patrząc na to z boku to bez sensu ale audio rządzi się dziwnymi prawami ;)

Miałeś muda44 coś w rodzaju objawienia ... ;-) Ja mam doświadczenia takie, że słabemu CD/DAC nic nie pomoże natomiast dobremu może zaszkodzić kiepski system w którym gra ... Biedna VEGA poległa na niedoskonałościach systemu w którym grała, natomiast wady SM6 zostały sprytnie zamaskowane ... i tutaj się zgodzę, że sprytnie dobrany system pozwala zaoszczędzić trochę grosza ;-) Ale czy to nie jest oszukiwanie siebie samego ?

Miałeś muda44 coś w rodzaju objawienia ... ;-)

Twardo stąpam po ziemi i nie wiem co to są objawienia

Ja mam doświadczenia takie

To są Twoje doświadczenia , ja mam inne . Pytanie było o konkretne kolumny i konkretny wzmacniacz które miałem i mam . Ty nie miałeś ani Kef R700 i pewnie też nie S300i .

natomiast dobremu może zaszkodzić kiepski system w którym gra ... Biedna VEGA poległa na niedoskonałościach systemu w którym grała, natomiast wady SM6 zostały sprytnie zamaskowane ...

Sra...nie w banie . Vega nie gra z S300i i tyle . A skoro z dobranym pod nią wzmacniaczem i kablami gra te kilka procent lepiej i do tych kilku procent trzeba dołożyć 28000zł to ja odpadam . Dla mnie nie jest to tego warte .

Ale czy to nie jest oszukiwanie siebie samego ?

Oszukiwanie samego siebie to walenie grubej kasy za te kilka % .

Jak kto lubi to kto mu broni . Ja te naście , czy dziesiąt tysięcy wolę inaczej roztrwonić niż później słuchać tych " trzech " super nagranych płyt .

Może dlatego tak szybko wypuścili następce tego Streamera --> Stream Magic 6 v2

Cytujesz nie mój wpis

Co to znaczy? Jest jakaś nowa wersja Stream Magic 6?

Jest Nowa wersja Stream Magic 6

Stream MAGIC 6V2

Mam takie info od kliku dni od DLR, cena bez zmian a stara wersja nie do kupienia u DLR

Gość maniekn274

(Konto usunięte)

Na stronie sklepu RMS-faktycznie są dwa modele-SM6 i SM6V2,ale różnic w opisie nie widzę. ;)

Cena taka sama jak tego bez v2 na początku. ;)

Jeśli to foto z tego sklepu jest tego v2-to on się niczym nie różni.-bo nawet nie ma na obudowie v2.-ale może to foto starszego.

Krótko mówiąc to jest jakiś wałek-najebali tego mnóstwo-a teraz dodadzą pierdołę jakąś w aplikacji,domalują na wszystkich w odpowiednim miejscy v2,albo i bez tego-i będzie nowość.

CA powinna mi płacic za zachwalanie ich produktu ;)

Tak na serio to nie mam teraz wzmacniacza ale jak sie uda to posłucham , porownam i moze zamienie .

Powinni zmienic wyswietlacz na lepszy i dac wiecej pamieci na radia internetowe .

Tego najbardziej mi brakuje . No moze jeszcze przewijania muzyki w plikach.

Mialem Oppo 93NXE (NuForce Extreme Edtition) i SM6 jeden i drugi przez chyba 2 lata- raczej bym wybral SM6 moze dlatego, ze w Oppo nie bylo radia internernetowego tzn bylo ale brak sluchania w pl a dzwiek to zalezy od....

Z tego co wiem, najważniejsza różnica V2 w stosunku do V1 to możliwość odtwarzania plików o wyższej rozdzielczości. Reszta to będą pewnie pierdoły. W Polsce było zdaje się kilka przedpremierowych sztuk, więcej budziet prawdopodobnie po Monachium, czyli za jakieś 2 tygodnie.

Bluesound Node ▶️ Synthesis Roma 96DC+ ▶️ B&W 706 S3

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.