Skocz do zawartości
IGNORED

Ocieplenie systemu

biniek

Rekomendowane odpowiedzi

Zwracam sie z prosba o sugestie w jaki sposób można uspokoić i złagodzić zbyt jasno i ostro brzmiąca konfigurację:

Posiadam obecnie:

wzmak Roksan Caspian MK1

paczki Monitor Audio RX1

Źródło PC spięte z DAC Nuforce

IC Oehlbach heavenly sound pure silver

kable głośnikowe Audionova Solaris Silver Edition

Dzięki z góry

https://www.audiostereo.pl/topic/111433-ocieplenie-systemu/

Ustaw kolumny by ich osie przecinały się za głową, lub wręcz by były równolegle. Albo odwróć kolumienki do góry nogami...

kable głośnikowe Audionova Solaris Silver Edition

Ten element toru podobno rozjaśnia i schładza przekaz.

W Twoim systemie masz jasno brzmiące kolumny, przetwornik i kable głośnikowe. Moźesz próbować eksperymentować z ustawieniem kolumn. jeśli to nic nie da, to największą różnicę usłyszysz przy zmianie kolumn lub (trochę mniej) przetwornika.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Uważam, że same kable nie poprawią, aż tak brzmienia.

Bufor lampowy ma sens, ale to też stosunkowo mierna poprawa. Słuchałem u człowieka który ma rotela rc-1070 + rb-1070. Poprawa z buforem była taka że złagodził trochę wysokie tony, dodał naturalności średnicy. Nie była to jednak jakaś powalająca różnica.

Bufory lampowe, a tym bardziej kable zostawił bym na koniec, taka wisienka na torcie.

Chyba najlepsze wyjście, to zakup dobrego lampowego wzmacniacza, który zagra naprawdę ciepło i przyjemnie. Oczywiście jeżeli uważasz że naprawdę jest bardzo ostro. Jeżeli tylko góra pasma chwilami za bardzo się wyrywa, to ową "wisienką" tu zdefiniowaną powinieneś załatać problem.

P.S

Coraz więcej ludzi szuka cieplejszego brzmienia, a 70% towaru audio gra jasno i ostro. Coraz bardziej przypominają mnie się stare yamahy budżetowe, niby dobrze wykonane, ale słuchać głośniej się nie da.

Dzieki za odpowiedzi. A jakie kable moge zastosowac zeby uspokoic nieco brzmienie? Czy ma sens moze jakis bufor lampowy?

Daj sobie spokój z kablami. Chyba, że masz trochę kasy do wyrzucenia. Kable nie wprowadzają zmian o takiej skali. Najważniejsze w systemie są wg mnie kolumny i to one są w dużej mierze odpowiedzialne za takie brzmienie.

Masz dobrego wzmaka, postaraj się o muzykalną resztę toru.

Dzieki sprobuje najpierw zmienic kable bo spotkalem sie z opiniami ze te audionovy rozjasniaja brzmienie. Jesli to nie pomoze bede szukal dalej moze zmiana Dac na jakis ocieplajacy. Jestem zdecydowanie zwolennikiem ciepla i ciemnego brzmienia

To już lepiej kupić muzykalne kolumny i zostawić te kable. Będą ładnym dopełnieniem muzykalnej reszty toru. Kable to tylko i wyłącznie szlif. A nie panaceum na poważną zmianę brzmienia systemu. Jak zaczynałem bawić się w audio utopiłem sporo kasy w kable i to był największy mój błąd. Na szczęście wyciągnąłem wnioski.

Bo widzisz, Roksan Capsian ma b. łagodną górę. Jeżeli on nie jest w stanie jej złagodzić w systemie, to znaczy, że kolumny sporo jej tutaj dają i kable tutaj nie pomogą. IMO.

• 3 tygodnie później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.