Skocz do zawartości
IGNORED

Kondensatory wejsciowe w T-ampach

bamarek

Rekomendowane odpowiedzi

Zastanawia mnie dlaczego znaczna wiekszosc plytek wzmacniaczy na kosciach Tripath jest wyposazona w kondensatory na wejsciu sygnalu. Szukajac informacji o modach na diyaudio.com trafilem jedynie na jeden wpis gdzie ktos probowal obejsc te kondy. Wydaje mi sie, ze skoro mam juz kondy na wyjsciu z DACa to te we wzmacniaczu sa juz niepotrzebne. Probowal ktos grac bez nich? Czy jest moze jakis nieznany mi sens ich stosowania wlasnie w tego rodzaju konstrukcjach?

Dodam, ze dostalem wlasnie plytke T3S z hifimediy i jest tak slicznie zrobiona, ze szkoda mi zabierac sie za lutowanie bez rozwiania watpliwosci.

Notes:

1. TA2024 inputs have a DC bias of 2.5V. If input preamp circuitry is NOT biased at 0V, C14 and C15 may need to be reversed.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Zastanawia mnie dlaczego znaczna wiekszosc plytek wzmacniaczy na kosciach Tripath jest wyposazona w kondensatory na wejsciu sygnalu. Szukajac informacji o modach na diyaudio.com trafilem jedynie na jeden wpis gdzie ktos probowal obejsc te kondy. Wydaje mi sie, ze skoro mam juz kondy na wyjsciu z DACa to te we wzmacniaczu sa juz niepotrzebne. Probowal ktos grac bez nich? Czy jest moze jakis nieznany mi sens ich stosowania wlasnie w tego rodzaju konstrukcjach?

Dodam, ze dostalem wlasnie plytke T3S z hifimediy i jest tak slicznie zrobiona, ze szkoda mi zabierac sie za lutowanie bez rozwiania watpliwosci.

Po zbocznikowaniu kondensatora wejściowego należy bezwzględnie sprawdzić czy nie ma napięcia stałego na wyjściu. Jeżeli wzmacniacz nie ma zabezpieczenia przed napięciem stałym na wyjściu to jest to dosyć niebezpieczna zabawa. Można spalić głośniki.

Napięcie na wyjściu może pływać wraz z temperaturą wzmacniacza albo źródła które do niego podłączasz. Jeżeli źródło na wyjściu ma kondensator to ten na wejściu wzmacniacza można spokojnie wyrzucić. Jeżeli napięcie na zerze trzymane jest przez DC Servo to bym się nie odważył.

Dobre pytanie. Pewnie zależy od głośnika. Jeżeli cewka głośnika ma karkas z aluminium to pewnie więcej wytrzymuje jak tak co ma karkas z kaptonu. Ale tak naprawdę to trudno powiedzieć. Jedno jest pewnie. Daki DC offset skutecznie fajczy lakier na zwojach cewki jak głośnik nie gra.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.