Skocz do zawartości
IGNORED

Kino za ok 7k

Arkadiusz_52276

Rekomendowane odpowiedzi

Witam forumowiczów,

Od paru tyg przeglądam oferty różnych producentów kolumn jak i elektroniki do mojego nowego kina. Jako, że jestem osobą zieloną w temacie audio i nie uważam się za audiofila tak więc na początku przyjąłem kryterium dobrze prezentującego się zestawu, tak by wszystko pasowało do reszty mebli. Tak więc przeglądałem głośniki z opcją High glass różnych producentów i przedstawiona lista poniżej odpowiada mojemu budżetowi i gustowi, co do jakości wykonania i dźwięku zasięgam waszej opinii.

Ogólnie mój gust muzyczny to Trance/Dubstep/chillout/Rap/Hip Hop/POP i głownie na muzyce bym się skupił, plus by kino też dało rade coś tam pokazać.

Z wymienionych gatunków można wywnioskować, że lubię bardziej niskie zakresy dźwięków więc zależy mi by bas był szybki i soczysty, ale nie zagłuszający. Do tego by głośniki nie wydawały jakiś pustych dźwięków lub charczenia. Środek i góra chciałbym by były wyraźne, ale nie jakieś krzyczące. Mój salon ma ok 25m2, 4mx6m.

Głośniki które moim zdaniem spełnią moje oczekiwania:

TAGA HARMONY Platinum Set F-100+C40+S40 High Gloss / 5.0

MAGNAT QUANTUM 677 + 673 + C73 / 5.0

Elac FS 67.2 + BS 62.2 + CC 61.2 (czarny) / 5.0

Indiana Line Tesi 5425 + sub / 5.1

Amplituner powinien mieć sporo opcji multimedialnych, chciałbym by był bluetooth tak by była możliwość stremowania z smart fonów, lub posiadającą apki do stremowania głownie z Androida.

Do tego wiadomo by miały wystarczająco mocy by pociągnąć wyżej wymienione głośniki.

Amplitunery:

Pioneer VSX-1123 + AS-BT200

Onkyo TX-NR626

Yamaha RX-V775 + YBA-11

Sony STR-DN1050

ewentualnie:

Onkyo TX-NR636

Onkyo TX-NR828

Nie chciałbym bym brać nad wyraz droższego ampli jak np starszy/słabszy w zupełności da rade pociągnąć te zestawy kolumn.

Chciałbym posłuchać waszych opinii, które z wymienionych głośników pasowały by do pokazanych amplitunerów, moje zestawienie jest od najlepszej opcji do najgorszej, gdzie na górze najlepsza dla głośników i amplitunerów.

Do takiej muzyki i pod taki spory pokój muszą być kolumny na minimum 16-17cm przetwornikach. Potem pod kolumny trzeba dobrać odpowiedni amplituner (zgranie). Jakie wybrać kolumny to zależy też od kilku kwestii, na przykład jakie wysokie tony lubisz, czy ostrzejsze czy łagodniejsze. Generalnie tekstylne tweetery grają bardziej miękko, delikatniej od metalowych (i pochodnych), przynajmniej w 90% przypadków ta zasada się sprawdza. Z kolei na tych twardszych nieco realniej brzmią wszelkie blachy albo cymbałki itp ;)

Również bas może być bardziej spokojny, miękki lub twardszy, uderzający, co przekłada się na odbiór dynamiki, efektowności przekazu. W sumie tego typu muzykę można słuchać i na takich i na takich bez problemu, kwestia czy zależy Ci bardziej np na wykopie czy na bardziej klimatycznym odsłuchu, nawet trance'owe kawałki potrafią być tego typu. Generalnie sporo można by na ten temat pisać. Miałeś jakieś doświadczenia ze sprzętem audio do tej pory, czegoś słuchałeś ?

Do takiej muzyki i pod taki spory pokój muszą być kolumny na minimum 16-17cm przetwornikach. Potem pod kolumny trzeba dobrać odpowiedni amplituner (zgranie). Jakie wybrać kolumny to zależy też od kilku kwestii, na przykład jakie wysokie tony lubisz, czy ostrzejsze czy łagodniejsze. Generalnie tekstylne tweetery grają bardziej miękko, delikatniej od metalowych (i pochodnych), przynajmniej w 90% przypadków ta zasada się sprawdza. Z kolei na tych twardszych nieco realniej brzmią wszelkie blachy albo cymbałki itp ;)

Również bas może być bardziej spokojny, miękki lub twardszy, uderzający, co przekłada się na odbiór dynamiki, efektowności przekazu. W sumie tego typu muzykę można słuchać i na takich i na takich bez problemu, kwestia czy zależy Ci bardziej np na wykopie czy na bardziej klimatycznym odsłuchu, nawet trance'owe kawałki potrafią być tego typu. Generalnie sporo można by na ten temat pisać. Miałeś jakieś doświadczenia ze sprzętem audio do tej pory, czegoś słuchałeś ?

Nie miałem żadnej styczności ze sprzętem, tyle co widziałem na półkach więc mogę powiedzieć tylko czy mi się podoba wizualnie czy nie :)

Co do przetworników niskotonowych to dwa pierwsze zestawy z mojej listy posiadają przetworniki 16-17, więc jak się domyślam dwie kolejne opcje raczej będą miały problem odpowiednio nagłośnić pokój. Z tego co wyczytałem to w Taga i Magnaty mają kosze aluminiowe. Niedługo umawiam się na odsłuch zestawu Taga i jeszcze poszukam gdzieś, gdzie mogę posłuchać magnatów. Na razie zasięgam Waszej opinii tak by nie latać i szukać wszystkich wymienionych zestawów i ich odsłuchiwać.

Jeśli ktoś ma doświadczenie z Taga lub Magnatem i może jeszcze z wymienionymi amplitunerami to z chęcią przeczytam jaką macie opinie w tych konfiguracjach.

Widzę , że jak niejeden , który TU trafia i który rzuci kwotą 5-7 lub 10 tys myśli , że to dużo . W sumie zależy od oczekiwań i może być albo bardzo dużo albo o wiele za mało na kupno zestawu. Nie obraź się, nie o to chodzi .

Planujesz kupić tylko amplituner i zestaw kolumn rozumie?

Nie chciałbym bym brać nad wyraz droższego ampli jak np starszy/słabszy w zupełności da rade pociągnąć te zestawy kolumn.

Te co podałeś (część z nich) to już są dość drogie bo podchodzą pod połowę budżetu.

Słabszy może i pociągnie ale nie będzie dawał odpowiedniego impulsu na kolumny, poza tym weź pod uwagę to , że moc amplitunerów podawana jest przy wysterowanym jednym kanale ( tzn.gdy podłączona jest tylko jedna kolumna) bo podczas podłączania każdej następnej moc spada i to w niektórych przypadkach drastycznie nawet o trzy czwarte i może w konsekwencji wynieść nawet 5x 40-ści kilka Wat . Nie wiem czy wtedy będzie na tyle mocy by dać odpowiedni impuls na kolumny by te z kolei podczas słuchania muzy i np Dubstepu, Rapu czy Hip Hopu osiągnęły odpowiedni skutek. Do odsłuchu stereo najlepiej nadaje się wzmak stereo , to tak gwoli ścisłości . Jest fajne rozwiązanie które godzi kino ze stereo mianowicie ampli z wyjściem pre-out do którego podłącza się wzmak do którego z kolei kolumny , które robią za fronty w kinie (napędza je wtedy wzmak podłączony do ampla - oba włączone podczas seansu) a podczas odsłuchu stereo włączony jest tylko wzmak i kolumny no i źródło , np CD ale Tobie chodzi o multimedialność więc pewnie odpada to rozwiązanie .

Starsze amplitunery natomiast miały m.in.lepsze zasilanie, wydajniejsze.

Jeśli chciałbyś skupić się przede wszystkim na muzyce to proponowałbym Marantza i np 6007.

Z ampli do kina zdecydowanie Onkyo 828 (to dość wysoki model) choć myślę , że i w muzie dałby spokojnie radę ale to prawie połowa budżetu (za to ma niezły zasilacz i na pewno nie braknie mu pary) do tego któryś z zestawów kolumn i po kasie a gdzie sub , który w kinie jest nieodzowny a i do koncertów przydałby się ( nie brałeś pod uwagę zakupu suba). I tu wkraczamy na trudny grunt , gdyż sub dający sobie radę w muzie "trochę" kosztuje, minimum połowa budżetu . Zestaw kolumn do kina bez suba będzie kulał .

Głośniki będą charczały gdy np podczas seansu porządnie tąpnie a takiego momentu nie wyczaisz i nie zdążysz ściszyć( a będzie nastawione nieco głośniej, nieco) a głośniki będą za słabe bądź nie do końca skonfigurowane lub porządnie przypiłujesz podczas odsłuchu stereo.

Najpierw proponowałbym posłuchać tego co nam tu podrzuciłeś (bez obrazy). Odsłuch zweryfikuje wszystkie wątpliwości.

Indiany (fronty) z proponowanego przez Ciebie zestawu mają malutkie 13-to cm-owe głośniczki jednak jak to niektórzy nazywają z audiofilskim basem bez agresywnych dyskotekowych dudnień , kolumny budują też fajną scenę . Ale jak już to proponowałbym Tesi 560 z 16-to cm-owymi średnio-niskotonowcami . Trzeba posłuchać. Niestety.

Widzę , że jak niejeden , który TU trafia i który rzuci kwotą 5-7 lub 10 tys myśli , że to dużo . W sumie zależy od oczekiwań i może być albo bardzo dużo albo o wiele za mało na kupno zestawu. Nie obraź się, nie o to chodzi .

Adek45, nie wiem czemu wrzuciłeś mnie do wora osób które sądzą, że myślą że dają dużo. Taka interpretacja trochę mnie obraża z uwagi, że wiem ile kosztują sprzęty i jestem ŚWIADOMY, że to może być dużo/niedużo, ale taki mam budżet i tyle napisałem.

Napisałem że nie znam się na audio i podałem tyle informacji ile potrafiłem i co dla mnie jest ważne kupując sprzęt RTV.

Planujesz kupić tylko amplituner i zestaw kolumn rozumie?

Tak

Te co podałeś (część z nich) to już są dość drogie bo podchodzą pod połowę budżetu.

Wymieniłem wszystkie które funkcjonalnie będą mi odpowiadać, jak powiecie że te głośniki będą za mocne na np Onkyo nr626 to zrezygnuje z satelit lub nagnę budżet i kupie 828

Jeśli chciałbyś skupić się przede wszystkim na muzyce to proponowałbym Marantza i np 6007.

Marantza odrzuciłem z uwagi na brak multimedialności no i cene, chyba że się mylę i np aplikacje dostępne na smartfona potrafią streamować audio ze smartfona podobnie jak w innych sprzętach. I nie mówię tu o AirPlayu, gdyż takowego nie posiadam i mam androidy.

Z ampli do kina zdecydowanie Onkyo 828 (to dość wysoki model) choć myślę , że i w muzie dałby spokojnie radę ale to prawie połowa budżetu (za to ma niezły zasilacz i na pewno nie braknie mu pary) do tego któryś z zestawów kolumn i po kasie a gdzie sub , który w kinie jest nieodzowny a i do koncertów przydałby się ( nie brałeś pod uwagę zakupu suba). I tu wkraczamy na trudny grunt , gdyż sub dający sobie radę w muzie "trochę" kosztuje, minimum połowa budżetu . Zestaw kolumn do kina bez suba będzie kulał .

Kino jest dla mnie drugorzędną sprawą, ale chciałbym by było. Ogólnie nie jestem osobą która terroryzuje sąsiadów dyskotekową muzyką, słucham ja niezbyt głośno tak by się przyjemnie siedziało w salonie. Tak więc sądzę, że sub byłby fajny, ale mógłbym się bez niego obyć, zapewne odsłuch to zweryfikuje.

Najpierw proponowałbym posłuchać tego co nam tu podrzuciłeś (bez obrazy). Odsłuch zweryfikuje wszystkie wątpliwości.

Indiany (fronty) z proponowanego przez Ciebie zestawu mają malutkie 13-to cm-owe głośniczki jednak jak to niektórzy nazywają z audiofilskim basem bez agresywnych dyskotekowych dudnień , kolumny budują też fajną scenę . Ale jak już to proponowałbym Tesi 560 z 16-to cm-owymi średnio-niskotonowcami . Trzeba posłuchać. Niestety.

Nie obrażam się i zamierzam odsłuchać wyżej wymienione zestawy, na pewno Taga i Magnat będą pierwszymi zestawami które bym usłyszał. Jak już też pisałem wcześniej oprócz walorów muzycznych liczą się też dla mnie walory wizualne, a Tesi 560 nie są w kolorze czarnym lub białym high gloss.

co do reszty to się nie wypowiem -ale ELAC na tle pozostałych paczek to wygląda jak diament na tle kupy żwiru...co do ampli - weź coś co pociągnie kolumny do 4 ohm - nie wiem czy wymienione modele to dadzą radę zrobićmoże warto poszukać zestawu A-V z cyfrowymi wzmacniaczami (sony S-MASTER) te niepozorne zestawy (chyba jeszcze panasonic i samsung) dawały prawdziwe 100 W na kanała nie jakieś żenujące 30 przy wysterowaniu wszystkich kolumn -a z tego co widzę to raczej głośne typy muzy będą szły...

Mój Lankasterze... Ryka... Ryki już nie ma...

co do reszty to się nie wypowiem -ale ELAC na tle pozostałych paczek to wygląda jak diament na tle kupy żwiru...co do ampli - weź coś co pociągnie kolumny do 4 ohm - nie wiem czy wymienione modele to dadzą radę zrobićmoże warto poszukać zestawu A-V z cyfrowymi wzmacniaczami (sony S-MASTER) te niepozorne zestawy (chyba jeszcze panasonic i samsung) dawały prawdziwe 100 W na kanała nie jakieś żenujące 30 przy wysterowaniu wszystkich kolumn -a z tego co widzę to raczej głośne typy muzy będą szły...

Jakoś nawet się nie zastanawiałem nad tego typem sprzętem, trudno mi uwierzyć że taki wzmacniacz samsunga lub sony będzie mógł pociągnąć kolumny ELAC lub TAGA ??

Przepraszam , że odniosłeś takie wrażenie

Adek45, nie wiem czemu wrzuciłeś mnie do wora osób które sądzą, że myślą że dają dużo. Taka interpretacja trochę mnie obraża

ale skoro podałeś "klocki" , które kosztują średnio po 3 tys i zestawy kolumn w podobnej cenie a nie wiedziałem , że nie będziesz potrzebował odtwarzacza i suba to tak napisałem ale nie , żeby Cię obrazić ale żeby w dalszych wypowiedziach uzmysłowić jakie są ceny. Teraz już jest jasne .

Skoro będzie to w zaciszu domowym pląsająca sobie muza to odsłuchaj też Indiany .

A do zweryfikowania potrzeby lub nie suba proponuję w czasie odsłuchu na jakimś dobrym filmie akcji obejrzeć fragment z nim a później bez niego to da Ci obraz tego co daje sub w kinie. Ja nie wyobrażam sobie kina d.bez suba nawet jeśli byłoby używane raz na miesiąc lub pół roku. Może nie bardzo odpowiednie porównanie ale porównałbym kino bez niego do słuchania ulubionej muzy bez basu, tego niskiego . Próbowałeś tak kiedyś. Spróbuj , obetnij całkiem bas i posłuchaj.

Co do Magnatów to , skoro to ma być cicha muza to one będą się dusiły w salonie , nie dość , że mają dużą skuteczność to i największą moc znamionową (RMS), fakt nie trzeba będzie mocno rozkręcać , żeby zagrały ale nawet w połowie nie wykorzystasz ich możliwości w parze z amplitunerem i czy ten drugi (ampli) da odpowiedni impuls kolumnom przy cichym słuchaniu żeby wydobyć z nich ich możliwości?

Elac i Indiana to podobne gabarytowo i mocowo kolumny natomiast odsłuch , odsłuch i niech będzie jeszcze raz odsłuch da Ci odpowiedź które.

Przepraszam , że odniosłeś takie wrażenie

ale skoro podałeś "klocki" , które kosztują średnio po 3 tys i zestawy kolumn w podobnej cenie a nie wiedziałem , że nie będziesz potrzebował odtwarzacza i suba to tak napisałem ale nie , żeby Cię obrazić ale żeby w dalszych wypowiedziach uzmysłowić jakie są ceny. Teraz już jest jasne .

Skoro będzie to w zaciszu domowym pląsająca sobie muza to odsłuchaj też Indiany .

A do zweryfikowania potrzeby lub nie suba proponuję w czasie odsłuchu na jakimś dobrym filmie akcji obejrzeć fragment z nim a później bez niego to da Ci obraz tego co daje sub w kinie. Ja nie wyobrażam sobie kina d.bez suba nawet jeśli byłoby używane raz na miesiąc lub pół roku. Może nie bardzo odpowiednie porównanie ale porównałbym kino bez niego do słuchania ulubionej muzy bez basu, tego niskiego . Próbowałeś tak kiedyś. Spróbuj , obetnij całkiem bas i posłuchaj.

Co do Magnatów to , skoro to ma być cicha muza to one będą się dusiły w salonie , nie dość , że mają dużą skuteczność to i największą moc znamionową (RMS), fakt nie trzeba będzie mocno rozkręcać , żeby zagrały ale nawet w połowie nie wykorzystasz ich możliwości w parze z amplitunerem i czy ten drugi (ampli) da odpowiedni impuls kolumnom przy cichym słuchaniu żeby wydobyć z nich ich możliwości?

Elac i Indiana to podobne gabarytowo i mocowo kolumny natomiast odsłuch , odsłuch i niech będzie jeszcze raz odsłuch da Ci odpowiedź które.

Dziękuję, za opinie, w przyszłym tygodniu umówię się gdzieś na odsłuchy.

Zaczynam się też zastanawiać czy mi faktycznie potrzebne te całe kino czy nie zadowolę się np dobrym stereo, nie muszę mieć w sumie dzwięku przestrzennego, jakoś żyłem bez tego, a w kinie jakoś nie popadam w zachwyt oglądając w surround. Przejdę się na odsłuchy i powiem wtedy co faktycznie do mnie przemawia.

Zaczynam się też zastanawiać czy mi faktycznie potrzebne te całe kino czy nie zadowolę się np dobrym stereo, nie muszę mieć w sumie dzwięku przestrzennego, jakoś żyłem bez tego, a w kinie jakoś nie popadam w zachwyt oglądając w surround. P

W tym zdaniu sam odpowiedziałeś na swoje pytanie.

Gdybym z obecną wiedzą i doświadczeniem miał budować swój zestaw od nowa, to skupiłbym się na używkach i przy Twoim budżecie 80% wydałbym na porządne kolumny frontowe i 20% na wzmacniacz stereo np. Paradigm Studio lub B&W604s3 + Rotel lub porządny SONY ES.

Słabe kino jest gorszym rozwiązaniem niż dobre stereo przynajmniej przy tym budżecie.

Ps. Słaby sub z bas reflex może tylko popsuć brzmienie dobrych frontów.

A ja proponuję takie zastawienie. Mimo braku nowych dekoderów rdzeń z DTS HD zmiecie nowe zestawy oparte na amplitunerach za dużo większe pieniądze. Z czasem będziesz zmieniać kolumny na lepsze i skok jakościowy będzie bardzo wyraźnie odczuwalny. Pozdrawiam

Procesor

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Końcówka 5 kanałowa

Ukryta Zawartość

Odtwarzacz

Ukryta Zawartość

Kolumny 5.0

Ukryta Zawartość

Subwoofer

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 3 tygodnie później...

Dziękuje wszystkim za propozycje i opinie, ale już wybrałem zestaw do kina.

Odsłuchiwałem Cantony, Heco, i Tagi i ostatecznie stanęło na Taga Harmony V.2 F-100, C-90 SL, S-90 SL.

Zestaw odsłuchiwałem z Denon AVR-X2000 i z ONKYO NR-525 i ten ostatni co dziwne bardziej pozytywnie mnie zaskoczył. Oczywiście teraz stwierdzam że prawdopodobnie obydwa ampli podczas odsłuchu nie były poprawnie skalibrowane, bo ostatecznie kupiłem model ONKYO NR-636 i jak ustawiłem go tak jak lubię to, aż się zszokowałem jak bardzo bas z tych kolumn wgniótł mnie w kanapę.

Kolumny grają bardzo równo, a po ustawieniu podbicia basów, aż nie mogłem uwierzyć że te kolumny tak nisko schodzą jednocześnie bas nie jest buczący i męczący, a przyjemnie się rozchodzi po salonie.

Za cały zestaw bez ampli zapłaciłem mniej niż 7k co po tym co usłyszałem jestem bardzo zadowolony.

Wygląd Taga Harmony jest też na wysokim poziomie, wszystko dobrze spasowane bez zarysowań i czuć, że kolumny zostały wykonane starannie i pięknie wpasowały się do salonu

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.