Skocz do zawartości
IGNORED

Pierwsze kolumny DIY

Tomas20

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Mimo że posiadam odpowiadające mi kolumny chciałbym zbudować coś z ciekawości. Może mnie to wciągnie.

Słyszałem kiedyś kolumny Audiosolutions euphony 90 których brzmienie mi sie podobało.

Jako że głośniki w nich użyte są łatwo dostępne i nie takie drogie chciałbym spróbować wykonać kolumny sam.

Głośniki to:

Scan-Speak D2604/830000 -

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Peerless 830656 -

Ukryta Zawartość

lub większy odpowiednik 830657.

Co myślicie o tych głośnikach ?

Niestety nie znam wymiarów kolumny i jakie zastosowano zwrotnice.

Od czego zacząć ? Jest to wykonalne ?

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/111490-pierwsze-kolumny-diy/

Nie no na hi-end to ja sie nie porywam.

Też się zastanawiam skąd cena tych kolumn - dlatego myślałem żeby je samemu wykonać za odpowiednią dla przetworników cenę. Brzmienie masywne, szczegółowe i przestrzenne. Może ich cena kryje się w magicznej zwrotnicy heh.

Co myślicie o tych głośnikach ?

Niestety nie znam wymiarów kolumny i jakie zastosowano zwrotnice.

Od czego zacząć ? Jest to wykonalne ?

Nie mając pojęcia o projektowaniu kolumn i zwrotnic raczej zabrałbym się na Twoim miejscu za jakiś gotowy sprawdzony i pomierzony projekt. Na podobnych głośnikach zrobiony jest

Ukryta Zawartość

Poza tym jest tam masa innych świetnych projektów, które warte są wykonania

Ukryta Zawartość

Daruj sobie SDSa. Razem tego nie zgrasz, bo SDS nie ma średnicy a DX nisko nie pociągnie. Nawet jakby się uprzeć to zgrać to i tak granie będzie nijakie i czegoś na środku będzie brakowało.

Wolałbym:

Ukryta Zawartość

lub

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

www.audio.lutuje.se

Trójmiasto

SDS nie ma średnicy

Jak słuchałem tych głośników to nie stwierdziłem ubytków na średnicy. Skąd to doświadczenie dolphin123 ?

Na podobnych głośnikach zrobiony jest

Ukryta Zawartość

antrofilus ciekawy projekt i na droższych teoretycznie lepszych przetwornikach.

Ukryta Zawartość

Skąd to doświadczenie dolphin123 ?

Miałem z nimi styczność. Tyle, że z alu seasem, którego można było niżej ciąć. Jeśli Ci pasuje to ok, chociaż wydaje mi się że to bardziej kwestia niesłuchania lepszych głośników ;) Niekoniecznie droższych. Sam teraz poczyniam zestaw na niedrogich głośnikach:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Określ budżet, który możesz maksymalnie na głośniki wydać, może łatwiej będzie doradzić. Zakładam, że mają to być monitory na midwooferze max 16cm? Zwrotnice zaprojektujesz czy komuś chcesz zlecić?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

www.audio.lutuje.se

Trójmiasto

Określ budżet, który możesz maksymalnie na głośniki wydać

Za sklepowe kolumny dałem 5tys. Chciałabym je porównać z DIY za połowę tej kwoty czyli 2,5 - max 3tys za całość. Rozpoczęcie zakupów i prac od przyszłego miesiąca.

Zakładam, że mają to być monitory na midwooferze max 16cm?

Mają to być podłogówki (jeszcze lepsze dźwiękiem od posiadanych Castli) z założeniem do pokoju 25 metrów kw. Dźwięk o dużej przestrzenności, wyraźnej romantycznej średnicy wychodzącej do przodu, solidnej podstawie basowej, i wyraźnych ale nie przejaskrawionych wysokich.

Zwrotnice zaprojektujesz czy komuś chcesz zlecić

Ze skopiowaniem obudowy lub wykonaniem jej wg zadanych wymiarów sobię poradzę ale właśnie zaprojektowanie i zrobienie zwrotnic to dla mnie na razie czarna magia i tu przydało by się zlecenie lub duża pomoc.

Miałem z nimi styczność. Tyle, że z alu seasem, którego można było niżej ciąć. Jeśli Ci pasuje to ok, chociaż wydaje mi się że to bardziej kwestia niesłuchania lepszych głośników

Podoba mi się średnica z głośników "papierowych". Miałem niedawno paradigmy na małych głośnikach palipropylenowych i mi nie podeszły chociaż średnica była wyraźna.

Uderzenie basu było mocne i dosyć niskie ale ten bas był właśnie tylko przy impulsie. Jak grała nisko gitara to już bas się w ogóle nie udzielał.

Gość _avw_

(Konto usunięte)

Jakie masz te Castle? Kupowałes nowe czy uzywane za 5tys.? Zastanów się dobrze bo mozliwe że w założonej cenie nie wykonasz niczego bardziej imponującego czy poprawnego.

Stawiasz bardzo wysokie wymagania w dodatku okreslasz je tak subiektywnie że w zasadzie nie da sie ich zweryfikowac bez odsłuchu.

Na forum mozemy dyskutowac o stronie technicznej projektu. żeby uzyskać wyrazną przewagę brzmienia to raczej projekt powinien być 3 drożny. W zakładanej cenie zmieścisz się głosnikami SB-Acoustic - 8" niskotonowy 350zł. 4" średniotonowy 210zł. i kopułka normalna lub pierscieniowa równiez do 200 złotych - zamiast niej moze być jakis seas w tej Cenie, albo nieco droższy Usher z 28mm kopułką. Trudno jest powiedziec co Ci bardziej "podejdzie" bo to mozesz wyłącznie sam zweryfikować własnym doświadczeniem. W sumie na głośniki wydasz 1500 złotych. Jesli chodzi o 8" SB-Acoustic w obudowie ok. 50 litrowej może siegnąć do 27 hz więc powinien objać całą skalę fortepianu. Efektywność bedzie na dosć srednim poziomie ale z wystarczająco wydajnym wzmacniaczem nie powinien miec problemów w 25m2.

Niedobory basu przy niskich poziomach dzweku wynikają z własciwości słuchu - zobacz krzywe izofoniczne. Oraz z nieliniowości tłumienia materiałów stratnych w obudowie. Znaczenie ma takze strojenie b-r a dokładniej wielkosc/masa tunelu względem objetości wychylenia głośnika. Wikszosc pierdzirurek w małych obudowach i przy małych głosnikach usiłujących jak najniżej grać jest po prostu za mała.

Jakie masz te Castle? Kupowałes nowe czy uzywane za 5tys.? Zastanów się dobrze bo mozliwe że w założonej cenie nie wykonasz niczego bardziej imponującego czy poprawnego

Nowe castle knight 5. Nie mają bas-reflexu tylko linie transmisyjną 1/4 fali.

Możliwe że w założonej cenie na DIY castli nie przeskoczę.

Przyznam że podoba mi sie ten projekt na wyższych perlesach

Ukryta Zawartość

ciekawe jak to zagra.

Ukryta Zawartość

Gość _avw_

(Konto usunięte)

TL ma szerszy zakres pracy niż BR. TL na małych głosnikach jest duzym kompromisem. Znaczną poprawę da dopiero przejście na wieksze głośniki i układ 3-drożny.

Peerlessy HDS sa nadal troche za małe by przeskorzyć te Castle (dobry jest proponowany wysokotonowy), ale za to masz na nich gotowy projekt.

rekomenduję kupić sobie loudspeaker design cookbook i przeczytać.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Kosztuje 20 USD + wysyłka, ale to są pieniądze wydane bardzo dobrze.

Po tej lekturze będziesz w stanie sam określić czego potrzebujesz od projektu DIY, wyrobić sobie jakotakie zdanie na temat tego co dany projekt z netu prezentuje i traktować z odpowiednią dozą powątpiewania to co wszyscy na tym forum (ja też) bredzimy. :D

Oszczędzisz również sporo pieniędzy na projekty które nie mają dla Ciebie sensu.

edit: sory 20 USD to za używkę, nówka kosztuje 100 USD. Kup używkę. A 100 USD za tą książkę to IMHO i tak dobrze wydane pieniądze.

Ukryta Zawartość

TL ma szerszy zakres pracy niż BR. TL na małych głosnikach jest duzym kompromisem.

Tak jak mówisz TL to duży zakres pracy ale mniejsza siła basu przy tym rozmiarze głośnika. Dlatego patrzę na Peerlessy HDS (które mają dobrą odpowiedź impulsową) w bardziej wydajnym układzie B-R.

rekomenduję kupić sobie loudspeaker design cookbook i przeczytać.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Kosztuje 20 USD + wysyłka, ale to są pieniądze wydane bardzo dobrze.

Dzięki za info ale aż tak dobry nie jestem z anglika i kupno z amazona to druga ciężka sprawa.

Ukryta Zawartość

ja jebaju kupujesz tak samo jak na alledrogo. Przy okazji angielski podszlifujesz - same korzyści :D

No to z innej strony - co z tymi kolumnami zrobisz jak je już zbudujesz na nowo? Może załóż, że chcesz zrobić kolumny np. do sypialni albo do kompa i zrób jakiś projekt np. od Troelsa 2dr, na 15cm wooferze? On ma dobrze grające tanie zestawy.

Gość _avw_

(Konto usunięte)

W jakim sensie "w bardziej wydajnym układzie BR" ?

BR jest łatwiejszy do projektowania. Zakres pracy tunelu BR jest tez wezszy od TL.

jesli chodzi o głosniki mozna je wstepnie symulować w WinISD. Nalezy zwrócić uwagę na uzyskanie równego pasma opadania na basie - bez wczesniejszego widocznego podbicia, opóznienia grupowego tak max do 15m/s może być więcej jesli zaznacza sie ponizej 30hz i prędkości powietrza w tunelu tak do 16m/s.

Peerlessy HDS to nic nadzwyczajnego. nadaja się dobrze do małych monitorów BR ale kosztem dosć krótkiego basu. Tak do 50 Hz beda przenoscic co jest zreszta poprawnym wynikiem w głosnikach tej wielkości. Może więc zacznij od jakiegos kodstawkowca na tych głośnikach.

TL nie jest tak prosto zbudować, a już w ogóle bez doświadczenia, więc odradzam. Jeśli masz budżet 2,5kzł to myślę, że spokojnie da się zrobić coś ciekawego.

2,5kzł na głośniki i zwrotnicę czy z obudową na gotowo ofornirowaną?

Może takie zestawienie?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

www.audio.lutuje.se

Trójmiasto

Za linie transmisyjną się nie biorę bo mam ją obecnie.

Peerlessy HDS to nic nadzwyczajnego.

To może faktycznie lepiej wziąść się za lepszy głośnik jak podał kolega

Może takie zestawienie?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Rozbije to w czasie kosztowo to z 3tys. mogę poświęcić. Narazie zbieram myśli i opinie za co się warto zabrać żeby podskoczyć w jakości.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Pierwsze DIY musi, po prostu MUSI być sprawdzonym projektem. Nie ma czasu, by to tłumaczyć, kto się w to bawi, ten wie o co idzie. Jeśli miałbym zaproponować na teraz jakiś sprawdzony projekt, to albo klony Pro Ac Response 2,5, albo Lazury 1, z tym, że zbudowałbym skrzynkę wolnostojącą. Powiem szczerze, takiej kultury grania, takiej przestrzeni, wypełnienia, detaliczności, nie słyszałem nawet z wielokrotnie droższych konstrukcji.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

To jest dobry projekt? A do której wersji obudowy, umiejscowienia głośników, pochylenia kolumny tyczy się ta zwrotnica? Bo jak się ją stosuje do każdej to ja dziękuję za taki projekt..

www.audio.lutuje.se

Trójmiasto

To jest dobry projekt? A do której wersji obudowy, umiejscowienia głośników, pochylenia kolumny tyczy się ta zwrotnica? Bo jak się ją stosuje do każdej to ja dziękuję za taki projekt..

Zrobiłem, jak napisałem. Prosta skrzynka, rozmieszczenie jak w Pro-Ac, 23 litry dałem. Ty mi nie dziękuj, bo nie masz za co, a przeczytaj co tam jest napisane.

jesli chcesz przeskoczyć obecny poziom jakosci daruj sobie wszelkie małe głosniki i od razu zaczynaj od przynajmniej o jeden rozmiar wiekszego i w układzie 3 drożnym.

Jeśli miałbym zaproponować na teraz jakiś sprawdzony projekt,

Połączmy te dwie porady.

Co polecicie ze sprawdzonych projektów 3 drożnych w cenie +/- 3tys. ?

Ewentualnie jaką minimalną kwotę trzeba wydać na taki projekt żeby wspiąć się na ten przysłowiowy wyższy poziom (przyrównując do castli) ?

Gość _avw_

(Konto usunięte)

Nie sl;ędze pilnie wytworów internetowych guru od DIY wiec niewiele moge przytoczyc gotowych konstrukcji.

Proponowałem układ 3 drozny na SB-Acoustics ze względu na ich cene i znane w Polsce zastosowanie w Sounddeco.

Znalazłem taki projekt

http://www.loudspeakerbuilding.com/Magazin/Loudspeakermagazine-2013/April-2013/_SB-240_8636,en,900995,5602

jest jednak dwa razy większy od tego który bym proponował

przeglądałem ten sam obszar, i wychodzi, że takie, które jest sens robić to:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) (mi tutaj budżet wyszedł gdzieś 5 tys)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) (nie liczyłem budżetu)

cała reszta sensownych 3dr wychodzi znacznie drożej.

Poczytaj co pisze misiomor o w tym wątku

Ukryta Zawartość

Mi wychodzi, że jeśli nie masz za dużego pomieszczenia to 2dr wystarczą. Np ilumnia-66 Troelsa albo ZRT Zapha. I chyba jeden z tych dwóch będę robił.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Moderatorzy

jesli chcesz przeskoczyć obecny poziom jakosci daruj sobie wszelkie małe głosniki i od razu zaczynaj od przynajmniej o jeden rozmiar wiekszego i w układzie 3 drożnym.

1. 2Way jest w stanie zagrać solidnym i mocnym basem, tylko muszą zostać spełnione odpowiednie warunki: dobrze dobrany i MOCNY wzmacniacz, oraz WYSOKIEJ klasy źródło.

2. zrobienie 3 way, jest nieporównywalnie trudniejszą sprawą niż 2way - jak można radzić to komuś jaki pierwsze DIY?

3. budżet 3kzł jest OK, o ile tanio zrobisz sobie obudowy i nie przesadzisz z audiofilskim złocie w zwrotnicy, a skoncentrujesz wydatki na przetwornikach. Ale zrobienie 3 dróg w tym budżecie, to solidne kompromisy na każdym etapie.

Pozdrawiam.

P.S. Delfin dobrze Ci radzi - poszukaj gotowych schematów w necie, trzeba na prawdę sporo doświadczenia by dobrze dobrać i zgrać głośniki- nie do wykonania na pierwszy raz.

-----------------

zrobienie 3 dróg w tym budżecie, to solidne kompromisy na każdym etapie.

P.S. Delfin dobrze Ci radzi - poszukaj gotowych schematów w necie, trzeba na prawdę sporo doświadczenia by dobrze dobrać i zgrać głośniki- nie do wykonania na pierwszy raz.

Trochę już głupieje. Oczywiście sprawdzone projekty ze schematami i wymiarami to jedyne co wezmę pod uwagę bo nie mam doświadczenia w projektowaniu.

Czy warto wykorzystywać projekty na głośnikach scan speak Revelator bo różne opinie na necie o nich krążą,

Ukryta Zawartość

Że mają słabą średnicę itd z kolei inni sie nimi zachwycają.

Jeśli dwudrożne (lub dwu i pół) to jakie projekty, na jakich głośnikach polecacie w cenie do 3 tys za całość ?

Ukryta Zawartość

Gość _avw_

(Konto usunięte)

Zespoły 3 drozne nie robi się tylko po to zeby miec konkurencje w niższym basie niż z zestawów 2 droznych.

3 drogi to przede wszystkim zmniejszenie zniekształceń intermodulacyjnych z powodu rozdzielenia pasm na więcej głośników i odciażenia głośnika średniotonowego od przetwarzania basu. Dlatego układ 3 drożny zawsze będzie lepszy od analogicznego układu 2 drożnego.

Głośniki do 3 dróg np. SB-Acoustic to 1500 złotych ewentualnie do 2300 złotych jesli byłby wg podanego wyżej projektu

.

http://www.loudspeakerbuilding.com/Magazin/Loudspeakermagazine-2013/April-2013/_SB-240_8636,en,900995,5602

• Moderatorzy

Trochę już głupieje. Oczywiście sprawdzone projekty ze schematami i wymiarami to jedyne co wezmę pod uwagę bo nie mam doświadczenia w projektowaniu.

Czy warto wykorzystywać projekty na głośnikach scan speak Revelator bo różne opinie na necie o nich krążą,

Zależy, czy lubisz granie jakie one prezentują :D Ja nie lubię i uważam, że scanspeaka stare 18ki węglowe i nowsze serie illumintaor, są fajniejszymi głośnikami niż revelatory (a zwłaszcza pierścieniowe tweetery...) W ogóle nim zaczniesz składać jakieś głośniki, dobrze byłoby posłuchać konstrukcji opartych na takich przetwornikach, by choć trochę wyobrazić sobie jak to zagra. Napisz skąd jesteś, może w Twojej okolicy jest ktoś, kto złożył jakiś fajny zestaw DIY i zaprosi Cię na odsłuch?

2drogi czy 3drogi to już musisz sam zdecydować - napisz jaki masz wzmacniacz i w jakim metrażu to będzie grało.

-----------------

Nie muszę, bo zestaw zaprojektuję sobie sam i pod siebie. Tym samym omijam problem "te scany mi się podobają a w innej konstrukcji juz nie". Nie ja pierwszy raz będę budował zestaw:) I prosiłbym nie przekręcać nicka. :)

www.audio.lutuje.se

Trójmiasto

Napisz skąd jesteś, może w Twojej okolicy jest ktoś, kto złożył jakiś fajny zestaw DIY i zaprosi Cię na odsłuch?

tomgda czyli TomaszGdańsk ;) Za bardzo nie wiem gdzie mógłbym odsłuchać zestaw na tych głośnikach.

napisz jaki masz wzmacniacz i w jakim metrażu to będzie grało.

Zestaw marantz pm6004 i na7004 w 24 metrach. W przyszłości będzie też marantz ale wyższy model.

Ja nie lubię i uważam, że scanspeaka stare 18ki węglowe i nowsze serie illumintaor, są fajniejszymi głośnikami niż revelatory

Mając na uwadze że to subiektywna opinia możesz opisać dźwięk revelatora wg Ciebie (wady zalety) ?

Chyba będe sie kierował w projekt dwudrożny, trzy głośnikowy lub jeśli głośnik śred-nisk. ma być sporo lepszy i droższy to dwu głośnikowy.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.