Skocz do zawartości
IGNORED

Parę dylematów na początek

Finger

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie,

przeczytałem już cały internet, było mnóstwo wątków podobnych (aczkolwiek nie wyczerpujących moich dylematów), dlatego postanowiłem jednak zapytać aby nie zrobić błędu.

Aktualnie mam "śmieszne" audio. To pozostałość bo pięknym okresie w moim życiu kiedy to zajmowałem się amatorsko realizacją dźwięku.

Ostały mi się monitorki aktywne Alessis M1 active mk2, a podłączone to jest do karty ESI Juli@. Gra to przyzwoicie, brakuje trochę dołu.

Niedawno kupiłem swoje mieszkanie, aktualnie kończę urządzać, dlatego na sam koniec zostawiłem audio :)

Na początek chcę kupić kino bo jestem kinomaniakiem. Wisi już projektor EPSON EH-TW5900, planuję zakup w pierwszej kolejności amplitunera i zestawu 5.0. Niestety jak to bywa w życiu kasy nie mam, dlatego zdany jestem na raty 40x0% w jednym sklepie ;-)

Drugim "rzutem na taśmę" planuję rozbudować przyzwoite stereo. Przeglądałem ofertę amplitunerów i najtańszy z pre-out to ONKYO TX-NR717 i w zasadzie wydaje mi się to najrozsądniejszym wyborem. Nie chcę więcej inwestować w amplituner bo chcę w przyszłości dokupić jakiś wzmacniacz lampowy (myślałem o XINDAK MT-3). Docelowo z tym XINDAKiem grać będzie inny zestaw frontów (na razie o tym nie myślę, to kwestia przyszłego roku, zgłoszę się po poradę).I teraz dochodzimy do sedna: jaki zestaw głośników kupić? Czy zainwestować w najlepszy jaki jest w Euro RTV żeby mieć najsolidniejsze surroundy i centralny, ale ryzykować, że więcej stracę przy odsprzedaży frontowych (o ile to jest chodliwe)? Czy może kupić coś tańszego, a w przyszłym roku wymienić fronty. Tylko znowu gdzie jest ta granica poniżej której będę kląć, że w kinie to nie gra za dobrze? :)

Wstępnie przejrzałem i dostępne są:

Taga Harmony TAV-606 v.3

1199

Jamo S 626 HCS

1989

Jamo S 628 HCS

2249

Jamo S 606 HCS 3

1599

Prism Audio Falcon 500

1799

Boston Acoustics A 360, A 25, A 225C

4499

Yamaha Ns-555, NS-C444, NS-333

2899

Yamaha NS-50, NS-P60

1599

Yamaha NS-F160, NS-P160

2199

Wharfedale Diamond 10.4 SET

1999

Onkyo TX-NR717

2899

Wstępnie przymierzałem się do Jamo S 628 HCS. Wiem, że pasuje iść posłuchać wszystkiego ale niestety w Krakowie to nie jest takie proste, bo Panowie z jednego salonu są za bardzo "specyficzni"... a w media marktach itd tego nie mają na stanie.

Słucham muzyki filmowej głównie, początkowo też będę słuchać na tym sprzęcie.

No i zasadnicze pytanie: czy dobrze kombinuję? Niestety ograniczają mnie te raty, bo pewnie jakbym dysponował gotówką to kupiłbym centralny i surroundy i grał na alessisach do kupna reszty sprzętu. Budżet ciężko mi określić, ale wolałbym wydać kasy więcej na stereo, a kino mieć "całkiem niezłe".

Z góry dziękuję za pomoc.

Co znaczy wg Ciebie

ale wolałbym wydać kasy więcej na stereo, a kino mieć "całkiem niezłe".

Skoro jesteś kinomaniakiem to musi być zestaw 5.1 inaczej już na początku będzie kupa.

Ja też nie miałem na tyle kasy by wywalać kilka tysi za jednym zamachem i też brałem na raty ale w internecie bo nie dość , że jest lepszy wybór to masz możliwość zwrotu towaru jeśli Ci nie podpasuje a gdy zakupisz w MM lub innym markecie to po ptakach. Poza tym w internecie są niezłe przeceny , Jeśli interesuje Cie jakiś model tego czy tego wrzuć w ceneo lub w skąpiec w necie i wyskoczy Ci najtańsza propozycja w dodatku może być w zestawie i jeszcze tańsze. Jednak tych całkiem tanich bym nie brał bo mogą nie mieć gwarancji dystrybutora(trzeba pytać). Zresztą sam możesz sobie taki zestaw złożyć .

Najtańszy z pre-outem jest Yamaha 773 (ok 2,1 tys)fakt nie najnowszy model ale niczego mu nie brakuje więc gdybyś się nim zainteresował miałbyś kilka stów w kieszeni w stosunku do Onkyo 717.

Jeśli chodzi o kolumny to popatrz też na polskie wyroby choćby firmy STX , mają tam zestaw 5.1 za 1,5 tys zł , ludzie go kupują i nie narzekają bo wiadomo w takiej cenie wodotrysków nie będzie czy tu ( w STX) czy w innych marketowych wymienionych przez Ciebie zestawach.

Nie lepiej od razu na początku kupić lepsze fronty i amplituner z pre-outem.

I znowu zwrócę Twoją uwagę na polską firmę STX i ich FX-300

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

w podobnej cenie będziesz miał np. Heco Metas XT 501, Roth Audio Oli 40 , Indiana Line Tesi 560,Magnat Quantum 677 i te kolumny mogły by "robic" za fronty w kinie i jako stereo , po co wydawać znowu kasę na drugą parę kolumn jak można mieć jedną a lepszą podłączoną właśnie do wzmaka a on z kolei do ampla bo widzę , ze właśnie tak kombinujesz z tym pre-outem . Jeśli planujesz kupować ampla z pre-outem a później do tego wzmak to po kiego Ci druga para kolumn. Lub inaczej , skoro planujesz kupic drugą parę kolumn do stereo to po kiego Ci ampli z pre-outem.

W necie w RED COON ten Onkyo stoi o prawie dwie stówy taniej.

Lub inna rodzima firma Pylon Audio i ich Sapphire 30 jest nieco droższy ale niezła kolumna, oczywiście dobrze jest najpierw odsłuchać lub nabyć przez neta (możliwość zwrotu).

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.