Skocz do zawartości
IGNORED

Pomocy- Wzmaczniacz do B&W 802 80 series

Erwin_43719

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

Proszę doświadczonych audiomaniaków o pomoc.

Zostałem szczęśliwym/nieszczęśliwym posiadaczem starych b&w 802 80 series. 10 lat temu słyszałem te kolumny z jakimś wysokim Krellem i pozostawałem przez ten czas pod dużym wrażeniem na wspomnienie tego dżwięku. A teraz, kiedy stoją u mnie w pokoju, a mój wysłużony maleńki thule spirit nie daje im rady, ja równiez czuję się bezradny. Prosze więc o pomysły na sensowny zestaw.

- mam wrażenie, że 802 potrzebują dużo prądu,

- że raczej ciepło brzmiącego i jednocześnie bardzo selektywnego wzmacniacza

- szukam raczej czegoś dostosowanego budżetem i charakterem do kolumn ( czyli raczej vintage)

- wszystkie pomysły jak i wiedza o tych kolumnach bardzo mile widziane,

- a co myślicie o Luxmanie L- 530?

- a może wyższy model Thule- ei 150? (bardzo lubię dźwięk tej marki)

- gdzie szukać takiego sprzętu?

- czy takich starych 30-sto kilkuletnich kolumn nie powinno się jakoś przeczyścić? (twitery np wyglądają na lepiące się wręcz od bródu)

bardzo proszę o jakieś inspiracje, bo frustracja zamiast satysfakcji...

Zakładam że wiesz których kolumnach mówisz. O tych starych B&W 802 z początku lat 80-tych ? Nie o B&W Matrix 802, albo B&W Diamond 802 czy B&W Nautilus 802 ? Bo ludzie czasem mylą serię 80 z Matrixami - a to są zupełnie różne światy.

Te stare kolumny B&W 802 nie są bardzo dobre i nie należy się specjalnie wykosztowywać na wzmacniacz dla nich. Jeżeli upierasz się na Luxmany, to zamiast Luxmana 530 zupełnie wystarczy 430 lub 410 ! Mają niską efektywność i potrzebują dużo mocy. Natomiast pamiętam je jako kolumny raczej ciepło grające - i ja kupował bym do nich jasno grający wzmacniacz. Np. popularnego dzielonego Rotela z końcówką mocy RB-980AX.

No i zakładam że stoją u Ciebie w olbrzymim pokoju daleko od ścian - bo w "średnim" to się uduszą i nigdy nie będą dobrze grały.

Tak. To te 802 sprzed Matrixów. Chyba przełom 70/80. Dołączam zdjęcie.

Mówisz Justas, że to nie to samo, co ich następcy ? Trochę mnie to martwi, chociaż na własne uszy słyszę ich potencjał... Zagrały mi pięknie trąbkę Milesa, wokal jazzowy i szczegóły średniego pasma. Bas jest, ale brak mocy... góra i dół bez wyraźnego charakteru.

Pokój ma 50 m2 , jest ok?

Dziękuję za podpowiedzi z Rotelem i Acuphase. Porozglądam się za nimi.

A czy wiecie jak się postępuje w sprawie czyszczenia takich 35 letnich staroci?

Tymczasem proszę o więcej wiedzy, informacji i pomysłów. Na czym na pewno wyciągnę wszystko z tych głośników? Może powinienem pójść do jakiego sklepu Audio na odsłuch?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

Wit-told dobrze pisze o tym, że aby wyciągnąć max. z takich kolumn potrzebny jest mocniejszy wzmak.

Generalnie mocny wzmak jest zawsze lepszy niż jakiś słabeusz.

Ja miałem różne B&W ale tych akurat nie miałem i nie wiem jak grają w porównaniu do nowych modeli.

Nikt nie ma jednoznacznej recepty na uniwersalny wzmacniacz do tych kolumn.

Trzeba próbować , próbować i jeszcze raz próbować (nie w salonie tylko w domu).

pozdr.

P.S.

Sugeruję podpięcie pre lampowego i mocnej końcówki tranzystorowej.

Będzie barwa i wykop.

Sam tranzystor może być za suchy.

Dzięki Panowie,

dokądś to już podąża..

a jakieś konkretne propozycje na tę lampę i na tę końcówkę. Podłączyłem do nich 3 za małe i za słabe wzmaki. marantz ki pearl lite, jakiś sonneter, i thule spirit 60.

wszystkim brak prądu. tylko thule daję kawałeczek przyjemności. gra wokola, smyczki, pianino.. generalnie ładna, muzyczna średnica. grają głośno, ale dolne rejestry się zlewają, brak selekcji całego dołu i brak góry..

z lampy nigdy w domu nie suchałem, nie znam się, brak mi pomysłów gdzie szukać..

A moze ktoś zna thule ie 150 w komplecie z jeszcze jakimś ich klockiem jako bi- amp? a co z tym starym luxmanem L 530, czy to ta klasa

a może to?:

Ukryta Zawartość

albo może coś łatwo sprzedawalnego, co daje duże szanse, a w razie niepowodzenia można zmienić ?

Dzięki za kazdą aktywność, bo pomaga.. Jarek, konkrety proszę.. która lampa, który tranzystor?

A, ... i jeśli miałeś kilka B&W to na pewno, coś słyszałeś o tych pudełkach..... a może to nie są dobre kolumny?

Ukryta Zawartość

802 S80 to wiekowe paki ale nie sa zle. Przydaloby sie wymienic elektrolity w zwrotnicach na MKP/MKT tak jak w pozniejszej serii Matrix.

Ja przy nich widze mocna amerykanska koncowke albo integre typu Krell KAV300i i do tego cieplo grajace zrodlo.

Co do czysczenia, obudowy polecam wytrzec wilgotna scierka z dodatkiem plynu do naczyn. Zadnych detergentow.

Potwierdzam sugestie kolegów, B&W z serii 8XX to kolumny,które kochają waty.Niedostatecznie napędzone są bez życia,przy odpowiedniej dawce prądu odpłacą się bardzo dobrą stereofonią,detalem,kontrolą basu,żywą,otwartą i naturalną średnicą.Zapomnij o 12watowych lampkach AN,tu trzeba spawarki i już;)

Kilka postów z tej dyskusji powinno rozjaśnić nieco temat:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

l'enfant sauvage

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

A, ... i jeśli miałeś kilka B&W to na pewno, coś słyszałeś o tych pudełkach..... a może to nie są dobre kolumny?

Tak jak pisałem nie miałem tych kolumn ( nawet nigdy nie słuchałem ) więc ciężko mi jest coś doradzić konkretnie.

Te kolumny , które miałem to z tego co wyczytałem zupełnie inna konstrukcja.

Domyślam się tylko , że sygnatura brzmienia pozostała podobna więc z mojego doświadczenia zaproponowałem właśnie taką konfigurację (lampa + tran).

Nie wiem jaki masz budżet na wzmacniacz więc tym bardziej jest ciężko coś podpowiedzieć.

Ale szukaj na Audiomarkt.de używek.

Tak jak pisałem trzeba samemu posłuchać . Jak wiadomo każdy ma inny gust więc dobór konkretnego wzmacniacza jest osobistą preferencją.

Jak budżet jest nie za wysoki to może coś z Chin.

Wiem ,że niektórzy koledzy mają wzmacniacze/ przedwzmacniacze lampowe z tego kraju i nie narzekają.

Sugeruję zadać te same pytania w zakładce lampa. Może to coś pomoże.

powodzenia.

50 mkw jest dla nich OK. Jeszcze raz ostrzegam Cię - bo widzę że masz ochotę wydać pieniądze na jakiś bardzo dobry wzmacniacz i myślisz że będzie dużo lepiej. Nie będzie. Trzymaj się max sumy 1200 - 1500 zł za używkę - to Ci ułatwi wybór. Wszystko ponad to to wyrzucanie pieniędzy w błoto.

Pożycz jakiś wzmacniacz od znajomych - ja bym zaczął od określenia w ten sposób balansu tonalnego jaki ma mieć wzmacniacz bo widzę że są tu rozbieżne opinie ...

Kiedyś słuchałem tych kolumn na Advance Acoustic MAP 407. Podobało mi się. Natomiast właściciel tych kolumn był do tego stopnia poruszony dźwiękiem, że zaproponował mi zamianę na jego wzmacniacz - Electrocompaniet ECI 1. Brakowało mu tej szerokiej stereofonii i dźwięku prowadzonego z taka swobodą. Nie zamieniłem się...MAP 407 gra u mnie do dzisiejszego dnia z 804 diamond.

@Morświn,dobry przykład,MAP dwa razy mocniejszy od ECI1,dziwię się natomiast,że właścicielowi kolumn brakowało jedynie stereofonii i swobody- Electrocompaniet z bowersami to niezbyt trafione połączenie,gdybym miał zaryzykować taki układ to chyba jedynie z Nemo,są jednak nieco mniej kosztowne sposoby na dobre granie z b&w.Swego czasu próbowałem ECI3 z matrixami,było po prostu słabo.

l'enfant sauvage

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.