Skocz do zawartości
IGNORED

Baltlab Epoca III vs Hegel H200

iambr

Rekomendowane odpowiedzi

Mam mały dylemat, planuję wymianę systemu z

Hegel H70 + Xavian XN125 evo

na

w 99 procentach Xavian XN250 evo i ... pytanie Baltlab czy Hegel?

Wewnętrzny głos podpowiada mi że Baltlab, ale...

Czy ktoś może się wypowiedzieć na ten temat?

A może inny wzmacniacz w budżecie za ok 5000pln?

Dziękuję z góry za pomocne wpisy!

*****************...bo najważniejsza jest muzyka!!!...*****************

Witaj,

podałeś dwa bardzo dobre integry, jednak grające zupełnie innym brzmieniem. Jeśli podoba Ci się brzmienie aktualnego systemu tj. Hegel z Xavian (jest to moim zdaniem bardzo dobre połączenie), to zostań przy Heglu.

Nikt jednak nie odpowie Ci, co masz zrobić. Proponuję odsłuchy, które pozwolą wyłonić faworyta. Na pewno warto posłuchać jeszcze wzmacniacze Roksan Kandy lub Caspian, koniecznie hybrydę lampową Vincent SV-227, może Arcam FMj A38 (mamy jeden egzemplarz poekspozycyjny w świetnej cenie).

Zapraszam serdecznie na odsłuchy i sam zdecyduj, jaki zestaw będzie sprawiał Ci największą przyjemność z słuchania muzyki.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Witaj,

podałeś dwa bardzo dobre integry, jednak grające zupełnie innym brzmieniem. Jeśli podoba Ci się brzmienie aktualnego systemu tj. Hegel z Xavian (jest to moim zdaniem bardzo dobre połączenie), to zostań przy Heglu.

Nikt jednak nie odpowie Ci, co masz zrobić. Proponuję odsłuchy, które pozwolą wyłonić faworyta. Na pewno warto posłuchać jeszcze wzmacniacze Roksan Kandy lub Caspian, koniecznie hybrydę lampową Vincent SV-227, może Arcam FMj A38 (mamy jeden egzemplarz poekspozycyjny w świetnej cenie).

Zapraszam serdecznie na odsłuchy i sam zdecyduj, jaki zestaw będzie sprawiał Ci największą przyjemność z słuchania muzyki.

Lampa chodzi mi również po głowie ale raczej jako pre w perpektywie w tej chwili przyszłości raczej nie określonej, a może hybryda?

Dlatego zaproponowałem wzmacniacz Vincent SV-227, to hybryda lampowa. Przedwzmacniacz jest oparty na lampach, natomiast końcówka mocy klasyczna tranzystorowa.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Gość BlueMax

(Konto usunięte)

Hegla nie znam, Baltlaba Epoca III uważam za mniej udaną konstrukcję niż Epoca II, której używam. Natomiast uważam, że koniecznie powinieneś posłuchać Atolla IN100SE. W tej chwili mam go w domu i gra świetnie z monitorami Harbetha. Xavianów już nie mam ale nie widzę powodów, żeby nie miało to rownież świetnie zagrać. Ten Atoll to super sprzęt za niewielkie pieniądze.

Ja mam bezpośrenie porównanie tylko z NAD C355BEE który wg mnie jest bardzo neutralny i z XNkami było słabo.

Xaviany potrzebują ciepła i muzykalności od wzmacniacza a odplacą się z nawiązką.

Ja przedkładam muzykalność ponad wszystko, liczy się muzyka jako całokształt a to Xaviany potrafią bardzo dobrze.

Długo myślałem o Electrocompaniet ECI3 lub wyższym, bo tu może być również bardzo ciekawie.

Gość BlueMax

(Konto usunięte)

Czego jak czego ale muzykalności z Atolla na pewno nie zabraknie. W bezpośrednim porównaniu Epoca II gra bardziej neutralnie, przejrzyście, z większą sceną, nic od siebie nie dodaje więc ważna staje się rola źrodła. Atoll w porównaniu gra dźwiękiem bardziej skupionym, z niżej schodzącym basem, na pewno cieplej i przyjemniej, czyli właśnie muzykalnie. Rozjaśnienia czy zbyt mocnej góry absolutnie u siebie nie stwierdzam, wręcz przeciwnie: z tych dwóch to Baltlaba okreslilbym jako neutralnego, z barwą ustawioną na zero a Atolla leciutko przyciemnionego, idącego w kierunku uprzyjemnienia odsłuchu co z wieloma kolumnami może być zbawienne. Wszystko jest więc kwestią konfiguracji, mój wniosek jest taki że najczęstszym błędem jest przypisanie danemu urządzeniu pewnych cech dźwięku, które tak naprawdę wynikają z zupełnie innego elementu systemu czy akustyki.

Gość numik

(Konto usunięte)

przede wszystkim - ZA TAKĄ CENĘ TYLKO ODSŁUCH!!! PIĘĆ ODSŁUCHÓW JEŚLI TRZEBA ALBO WYPOŻYCZENIE Z Q21 DO DOMU!!! BALTLABEM E2 BYŁEM ZACHWYCONY, MUSIAŁEM NIESTETY SPYLIĆ. DLA MNIE LEPSZE BRZMIENIE OD HEGLA, ALE TO SĄ JUŻ SUBIEKTYWNE ODCZUCIA NA TYM POZIOMIE, A NIE "LEPSZY" / "GORSZY". POTWIERDZAM ZACHWYTY NAD ATOLKIEM I LAMPKĄ MINGDA, CHWILOWO MAM AUDIOLABA, ALE PO OSTATNICH ODSŁUCHACH JESTEM NIMI ZACHWYCONY I BĘDĘ SZEDŁ W ATOLKA LUB MINGDĘ.

MINGDA - LAMPOWA SŁODYCZ ZE ŚWIETNYM BASEM, ŚWIETNY DŹWIĘK, BARDZO ZASKAKUJĄCY - ŚWIETNY W ROCKU!!!

ATOLL - CO ZA WYBRZMIENIA, PRZEDZIWNE POŁĄCZENIE NASYCENIA, BARWY, DELIKATNOŚCI I MOCY NA GÓRZE, ALE TAKIEJ CZYSTEJ - REWELKA

SŁYSZAŁEM ŻE EPOCA 3 JEST TAKA SE;P, ATOLL I MINGDA TO MEGAOPCJE, PORÓWNYWAŁBYM Z E3 I HEGLEM DLA SPOKOJU ORAZ QUADEM

Ja mam bezpośrenie porównanie tylko z NAD C355BEE który wg mnie jest bardzo neutralny ....

Oczywiście pamiętając, że wszystko jest względne to do czego porównując ten 355 może byc on neutralny. To współczesny tani wzmacniacz grający dźwiękiem rodem z hipermarketu ;) no trochę przesadziłem. Wzmacniacz który ma się dobrze sprzedawać i dobrze grać dla każdego :) Brzmienie tej integry nie ma nic wspólnego z neutralnością. Grj skrajami pasma. Zupełnie inaczej niż stare poczciwe NADy, a NADy jako produkty bardzo lubię.

marzę o wielu płytach których nie mam, a które mi się marzą i o czasie na ich słuchanie

Gość BlueMax

(Konto usunięte)

Wszystko zależy do jakich kolumn to podłączysz. Kolejna osoba Ci to zresztą mówi w kolejnym wątku... Konfiguracja panie konfiguracja to audiofilskie abecadło. W połączeniu Atolla z Harbeth nie ma nawet ŚLADU ostrości.

Gość numik

(Konto usunięte)

Dla mnie akurat muzykalności w stołku zabrakło i nie była to wina czegostam tylko tego ze na tle innych wzmacniaczy in100 był za ostry po prostu.

święta prawda, tak jak Baltlab czy Mingda raczej za ostre nie będą, tak Vincent może być za niski a in100 za ostry z pewnymi kolumnami. Z Paradigmami pewnie byłby megaszitek, ale z Dali było rewelacyjnie, a pod Dali Zensor szukam sprzętu. Także atolek tylko jeśli się sprawdzi z kolumnami, ale jak się już sprawdzi to rewelka. Odsłuch Atoll - Mingda będzie rewelacyjny w moim przypadku

Gość BlueMax

(Konto usunięte)

Z tego co wiem to żaden wzmacniacz nie gra sam z siebie, bo żeby wydał dźwięk jakby nie patrzeć potrzebne są kolumny. I teraz zależnie od tego jakie się do Atolla podłączy, dźwięk będzie ciepły albo zimny, jasny albo ciemny. U mnie jest ciepły i lekko ciemny. Jak widziałem w innych wątkach, nie tylko u mnie. Druga sprawa, zależy do czego się porówna. Na tle Baltlaba Epoca II Atoll jest cieplejszy i ciemniejszy (u mnie i z moimi kolumnami). Mam nadzieję, że na tym skończymy ten nudny temat.

A może inny wzmacniacz w budżecie za ok 5000pln?

jak kupisz h200 za 5tys nawet sie nie zastanawiaj tym bardziej ze chcesz w sumie kupić tez kolumny wiec napewno cos dobierzesz, polecany tu atoll moze nie jest zły ale to inna półka. Co do baltlaba słuchałem endo2, i tutaj H vs Ball ciezko zdecydować, kazdy sam musi posłuchać i ocenić co dla niego lepsze.

Nie jestem miłośnikem Hegel ani NAD z pewnych powodów, ale w sytuacji jaka teraz będzie miała miejsce chyba nie będę miał wyboru.

W sierpniu Hegel planuje (najprawdopodobniej) premierę następcy H100 i pewnie zaraz następcy H200, a to spowoduje wysyp na rynku wtórnym. H100 grał u mnie przez tydzień i jest świetny ale to nie to, za to H70 spisuje się dużo lepiej (biorąc pod uwagę tylko moje preferencje) Z tekstów pisanych o H200 wynika że 70tce bliżej do H200 a to jest to czego oczekuję.

Już dziś 2 dniowy H200 stoi za 5500pln, koleś chyba się przeliczył z mocą.

Myślę, że XN250 z H200 to może być dobrana para

• 2 lata później...

Tak się dołącze do dyskusji. Zastanawiam się nad zmianą integry i widzę dwie opcje: Baltlab ENDO 1 lub 2 oraz Fezz Titania. Obecnie Hegel H 100. Pytanie czy wg. Was (zwłaszcza osób które użytkowały integry Baltlab) te propozycje brzmieniowo są lepsze od H 100 czy może np. w tej cenie sięgnąć po H 300 z rynku wtórnego?

Obecnie mam monitory Xavian XN 250, myślę nad zmianą w kierunku może Studio 16 Hertz Canto Grand Signature ale to jeszcze sfera poważnych rozważań.

Cayin a88T MK I, Diapason Adamantes III, Questyle CMA 600i

Z tego co wiem to żaden wzmacniacz nie gra sam z siebie, bo żeby wydał dźwięk jakby nie patrzeć potrzebne są kolumny. I teraz zależnie od tego jakie się do Atolla podłączy, dźwięk będzie ciepły albo zimny, jasny albo ciemny. U mnie jest ciepły i lekko ciemny. Jak widziałem w innych wątkach, nie tylko u mnie. Druga sprawa, zależy do czego się porówna. Na tle Baltlaba Epoca II Atoll jest cieplejszy i ciemniejszy (u mnie i z moimi kolumnami). Mam nadzieję, że na tym skończymy ten nudny temat.

Potwierdzam. Też testowałem te wzmacniacze (do tego jeszcze naim) i tutaj jeżeli ktoś nie chce wywalić sporej kasy to proponuję atolla. Natomiast, jeżeli chodzi o połączenie z xavianami to podejrzewam, że E3 będzie lepszy niż atoll. Xaviany grają dosyć ciepło z tego co pamietam, E3 fajnie je rozrusza. Zalezy jeszcze jakie źródło się podepnie.

obiektywnie o audio

Potwierdzam. Też testowałem te wzmacniacze (do tego jeszcze naim) i tutaj jeżeli ktoś nie chce wywalić sporej kasy to proponuję atolla. Natomiast, jeżeli chodzi o połączenie z xavianami to podejrzewam, że E3 będzie lepszy niż atoll. Xaviany grają dosyć ciepło z tego co pamietam, E3 fajnie je rozrusza. Zalezy jeszcze jakie źródło się podepnie.

Atolla 200 proponuje posłuchać jakby sie znalazł w takowej cenie na pewno bliżej Twoim poszukiwaniom odpowiedni a i moc jest z nim

Ludziska opisywali electrocompaniet że muzykalna bestyja wie i ją m można ( nawet trzeba )brać pod uwagę.

Lampa temat rzeka ....a nóż może i to tylko moc odpowiednia bo Xavianki do słabowitych nie należą ;)

• 1 rok później...

Jak już odpuścisz kryształowe wydźwięki i niesamowitą kontrolę to kupisz lampę, w zamian poznasz co to barwa i żywy wokal. KT to lampa udająca tranzystor, nie polecam.

i zapomnisz co to dynamika i szczegóły. Zamieniłem Primare I22 na Amplifona wt40II i żadana lampa na KT88 nie zagra taką barwą. Tylko pamiętaj nie będzie dynamitu, i szczegółów.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.