Skocz do zawartości
IGNORED

zwiekszenie czulosci regulacji wzmocniena w preampie

mateuszek

Rekomendowane odpowiedzi

tak kombinuje jak bez straty jakosci dzwieku mozna w preampie zwiekszyc precyzje regulacji glosnosci w najnizszych rejestrach

czesto slucham cicho a ciezko mi ustawic precyzyjnie poziom "zaraz na poczatku skali"

nie chodzi mi o nierowne "lapanie" kanalow - potek TKD ktory mam jest pod tym wzgledem absolutnie rewelacyjny ale moglby na poczatku skali isc nieco wolniej - mimo ze jest logarytmiczny

kolega sugeruje uzycie 50k zamiast 100k ktory mam obecnie ale na necie znalazlem ze takie rozwiazanie moze ciac gorne zakresy.

mam gdzies kiedys kupione Rothwell Attenuator -20db ale degradajcja jakosci jest olbrzymia wiec ta droga raczej nie ma sensu podazac

dodam tylko ze opor wejscia koncowek to 100k i opor wyjscia 100k jest teoretycznie dobrze ( z tego co podaje producent)

prawde mowiac mialem ochote na drabinke 100k z 41stopniami ale jak sobie pomylse ze dwa-trzy pierwsze stopnie zrobia mi w domu dyskoteke to mi odchodzi ochota

stosowal ktos potka 50k zamiast 100k? jakie byly rezultaty - faktycznie tnie gore? warto kombinowac ta droga?

moze ma ktos jakies inne pomysly?

tak kombinuje jak bez straty jakosci dzwieku mozna w preampie zwiekszyc precyzje regulacji glosnosci w najnizszych rejestrach

czesto slucham cicho a ciezko mi ustawic precyzyjnie poziom "zaraz na poczatku skali"

nie chodzi mi o nierowne "lapanie" kanalow - potek TKD ktory mam jest pod tym wzgledem absolutnie rewelacyjny ale moglby na poczatku skali isc nieco wolniej - mimo ze jest logarytmiczny

kolega sugeruje uzycie 50k zamiast 100k ktory mam obecnie ale na necie znalazlem ze takie rozwiazanie moze ciac gorne zakresy.

mam gdzies kiedys kupione Rothwell Attenuator -20db ale degradajcja jakosci jest olbrzymia wiec ta droga raczej nie ma sensu podazac

dodam tylko ze opor wejscia koncowek to 100k i opor wyjscia 100k jest teoretycznie dobrze ( z tego co podaje producent)

prawde mowiac mialem ochote na drabinke 100k z 41stopniami ale jak sobie pomylse ze dwa-trzy pierwsze stopnie zrobia mi w domu dyskoteke to mi odchodzi ochota

stosowal ktos potka 50k zamiast 100k? jakie byly rezultaty - faktycznie tnie gore? warto kombinowac ta droga?

moze ma ktos jakies inne pomysly?

W którym miejscu jest potek? Przed układem wzmacniającym napięcie czy za? Wydaje mi się że ze względu na dość dużą wartość (100k) jest umieszczony raczej przed. I pytanie drugie, czy nie zaszła pomyłka z tą impedancją wyjściową bo chyba 100k to za dużo jak na preampa.

W którym miejscu jest potek? Przed układem wzmacniającym napięcie czy za? Wydaje mi się że ze względu na dość dużą wartość (100k) jest umieszczony raczej przed. I pytanie drugie, czy nie zaszła pomyłka z tą impedancją wyjściową bo chyba 100k to za dużo jak na preampa.

Input Sensitivity 450 mV for full output

Input Impedance 100 Kohms

Dla koncowki

Inputs 4 Line Levels (150mV)

Outputs 1 Main Out

Input Impedance 100 Kohms 4 Line Levels

I dla pre...

Regulacja umieszczona jest przed lampami

Można wykonać dzielnik który obniży skokowo wzmocnienie przed potencjometrem o na przykład 20 dB , na jakimś przełączniku i paru dobrych rezystorach. przesuniesz w ten sposób się punkt ustawienia potka na okolice środka potencjometru, w ten sposób powinieneś uzyskać większą precyzję regulacji na niskich zakresach głośności.

mateuszek,

zrób sobie tłumik na 13dB (2V na wyjściu DAC na 0,45V impedancji wejściowej końcówki, zakładam że PRE jest tylko buforem) na porządnych rezystorach np dale RN55, w kilku wariantach rezystorów - tak by w szeregu było od 10k do 20k, do masy dobierz wg kalkulatora ze strony:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Tłumik możesz umieścić na kablu RCA, przećwicz dwa warianty - od strony PRE i od strony końcówki.

W Rothwellu rezystory są marnej jakości to po pierwsze, po drugie te wtyczki są słabe a po trzecie być może wartości rezystorów tworzące dane tłumienie nie pasowały do Twoje sprzętu. Chociaż przy tych impedancjach wejściowych od strony PRE i końcówki powinny pasować...

Jak spodobają Ci dane wartości rezystorów to możesz wrzucić w szereg coś jeszcze lepszego np. charcrofty:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wolalbym uniknac dodatkowych elementow w drodze sygnalu. Najbardziej podoba mi soe opcja innego potka - 50 k zamiast 100k i ewentualnie opcja z dodatkowym rezystorem midzy masa a potkiem. Tak zeby z logarytmicznego zrobic "superlogarytmiczny". Tak ludziska zmieniaja charakterystyke zwyklakow wiec moze jest mozliwe dogiecie charakterystyki logarytmicznego

Wlodek smiga po polsku az milo

znalazlem na elektordzie takie cos

to z wygieta charakterystyka to chyba ta opcja z dodatkowym rezystorem miedzy masa a potkiem...

Ukryta Zawartość

post-983-0-83488600-1399811138_thumb.jpg

post-983-0-54329100-1399811149_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Chyba nam chodzi o to samo:-)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

to jest o uzyskaniu charakterystyki log z potka liniowego (przy okazji można wyrównać nieliniowość kanałów) a Tobie chodzi o "spłaszczenie "charakterystyki logarytmicznej potka.Jest to dopiero punkt wyjścia do eksperymentów i pomiarów,chętnie bym zobaczył co z tego wyjdzie

DIY to przyjemność grzebania w sprzętach.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.