Skocz do zawartości
IGNORED

Monitor Audio BX2 + Marantz 6005 męczący dźwięk

tomo986

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Serdecznie,

Prawdopodobnie nie dobrałem dobrego zestawu dla mojego ucha, problem jak w temacie, przy słuchaniu odczuwam jazgot, męczące brzmienie, zbyt agresywne. Myślę o wymianie na coś ciepłego, spokojniejszego,nie męczącego,może być bez basu. Słucham różnej muzyki, jednak na obecnych sprzęcie nawet muzyka relaksacyjna po dłuższym czasie staje się męcząca. Proszę o pomoc w dobraniu odpowiednich monitorów i wzmacniacza w przedziale 2000-3000zl.

Dzięki Wszystkim,

Pozdrawiam, Tomek

Marantz PM6005 to wzmacniacz stereo. Sam posiadałem prawie ten sam zestaw tylko PM6003. Z tego co pamiętam to w muzyce spokojnej było całkiem przyjemnie. Jak u Ciebie z akustyką? Bo pamiętam, że jak ten zestaw stał w sypialni dosyć mocno umeblowanej, na podłodze gruba wykładzina dywanowa, na ścianach tapeta, to było na prawdę przyzwoicie. Jak tylko postawiłem go w pokoju z prawie gołymi ścianami i panelami na podłodze nie dało się tego słuchać. Faktycznie na górze ostro i męcząco.

Witaj,

masz dwie drogi, które powinny zmienić brzmienie Twojego systemu.

Pierwszą jest zmiana wzmacniacza - spróbuj posłuchać wzmacniacz Arcam FMJ A19, Audiolab 8200A lub wzmacniacz lampowy MingDa MC34-A. Z tańszych opcji zdecydowanie Xindak A-06.

Drugą opcją jest dobór nowych kolumn do Marantza. Posłuchaj Audio Academy Phoebe III oraz monitory Epos Elan 15. Tańsza opcja to bardzo dobre, równe ko,umny Cambridge Audio Aero 2.

Zapraszam serdecznie na odsłuchy.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Gość maniekn274

(Konto usunięte)

Marantz PM6005 to wzmacniacz stereo. Sam posiadałem prawie ten sam zestaw tylko PM6003. Z tego co pamiętam to w muzyce spokojnej było całkiem przyjemnie. Jak u Ciebie z akustyką? Bo pamiętam, że jak ten zestaw stał w sypialni dosyć mocno umeblowanej, na podłodze gruba wykładzina dywanowa, na ścianach tapeta, to było na prawdę przyzwoicie. Jak tylko postawiłem go w pokoju z prawie gołymi ścianami i panelami na podłodze nie dało się tego słuchać. Faktycznie na górze ostro i męcząco.

100% racji. ;)

Miałem wzmacniacz marantz 6005 i kolumny bx tylko ze 6 ,akurat te zestawienie nie jest bardzo dobre ,

Większość kolumn monitor audio ma metalowe kopulki ,grają bardzo wyraźnie sczegolowo ale z nieodpowiednim wzmacniaczem grają ostro bardzo ,Przy krótkich odsluchach robią wrażenie ale po czasie męczą bardzo a w muzyce nie oto chodzi

Rada taka zmień kolumny na inne lub wzmacniacz na grający ciepło lub jakaś lampę i wtedy z kolumnami zgra się dobrze .

Niemogę ci podać konkretnychn modeli bo z tej pułki cenowej słuchałem tylko marantza którego miałem

Jeśli chciałbyś dodać troszkę to kup używany Kandy k2 wtedy dobrze zgra się z bx2.

:)

Niestety już kiedyś pisałem MA do kina gier z AMP AV ok. Choć MA posiadają świetne kolumny jak seria PL. Ale to inne finanse Ostatnią przyzwoitą seria były bodajże s6. MA brakuje przede wszystkim muzykalnosci. Ale to tylko moje zdanie. Chyba najlepsza rada to wymiana kolumn.

Jako posiadacz MA RX8 powiem tak, zgadzam się zupełnie że cena katalogowa 6 tyś, jest przesadzona i nieadekwatna, jednak w sytuacji kiedy trwała wyprzedaż i pojawiła się 3 z przodu to m o i m zdaniem zagrały w tym przedziale cenowym bardzo dobrze (dali zensor, mission, kef), nie piszę że najlepiej bo nie jestem w stanie odsłuchać wszystkiego co na rynku (indiana line tez potrafi zagrać) Oczywiście to nie jest kolumna do muzyki klasycznej czy jazzu ale ciągle jestem pod wrażeniem z sali odsłuchowej kiedy leci np. Tool, Rage Against the Machine, Armia czy Depeche Mode. Jasne nie twierdze że są najlepsze w przedziale 3 - 4 tyś jednak w moim "uchu i guście muzycznym" spodobały mi się najbardziej ( o jakości wykonania już tu wspominano), pozdrawiam

• 1 rok później...

Witam, chciałbym odświeżyć temat. Mam ten sam problem, co autor tematu, tylko moja konfiguracja to: Cambridge Audio a500 + MA BX2. Przy słuchaniu muzyki głoski syczą, a w nagraniach gdzie jest dużo dźwięków powyżej 2 Khz muzyka jest męcząca. Sprzęt gra w pokoju 12,5 m2 (5mx2,5m), kolumny przy szerszej ścianie (20cm od ściany). Na podłodze panele, ściana bezpośrednio za kolumnami goła, przed kolumnami kanapa i goła ściana (trochę szafa zachodzi). Bardzo proszę o rady i ew. pomoc w wytypowaniu nowych kolumn, najlepiej używanych w okolicach 1200 - 1500 zł.

• 3 tygodnie później...

Co sądzicie o kolumnach Dali Lektor 2? Od jakiegoś czasu chodzą mi po głowie. Jak sądzicie czy będą dobrze grały z cambridge audio A500

Celuj raczej w audio academy albo stx czy pylon audio jesli budzet niski. Polskie kolumny o lepszym stosunku jakosci do ceny.

Wzmacniacz tez lepiej bylo by dac inny ale wiadomo, budzet ograniczony.

jak ma byc przyjemne granie, bez meczenia, to musi byc system o charakterystyce naturalnej, neutralnej muzykalnej,

Celuj raczej w audio academy albo stx czy pylon audio jesli budzet niski. Polskie kolumny o lepszym stosunku jakosci do ceny.

Wzmacniacz tez lepiej bylo by dac inny ale wiadomo, budzet ograniczony.

jak ma byc przyjemne granie, bez meczenia, to musi byc system o charakterystyce naturalnej, neutralnej muzykalnej,

Mam mały pokój więc szukam podstawkowych, a budżet około 1000 zł, czyli kolumny używane.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.