Skocz do zawartości
IGNORED

Poprawa akustyki salonu...

janicniewiem

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Próbuje zmierzyć się z tematem akustyki pokoju, w którym słucham muzyki.

Plan pokoju jak na obrazku:

oCmYzwa.png

Na środku dywan shaggy, za kolumnami nad telewizorem ściana dla obrazu z projektora. Nie ma wstawionych drzwi po lewej.

Widok 3D:

CcbyidC.jpg

Kolumny do słuchania (i pomiaru :( ) mają głośnik niskotonowy w podstawie promieniujący w dół, bassreflex na tył oraz z przodu głośnik szerokopasmowy ~200-20k Hz. Pomiary kolumną prawą. Pomiary mikrofonem UMIK-1 programem REV V5.

1) Po pierwsze zrobiłem pomiar RT60 (w załączniku) i wyniki trochę mnie zaskoczyły. Do niedawna miałem jeszcze metaliczny pogłos w pomieszczeniu (wyeliminowany), spodziewałem się dużych wartości, a tu jest około 0,3 dla większości częstotliwości. Jak to interpretować? W różnych źródłach podają, że do słuchania muzyki to dobrze by było mieć 0,8-1? Jak odsłonie zasłony i zostawię gołe okna, to wartość rośnie do niecałych 0,4.

2) Druga sprawa to problemy z basem, ukazane dobrze na pomiarach. Górki na 35 i 82 Hz (zwłaszcza ta na 35 ma wielki ogon w czasie). A do tego dołek na 51 Hz? Jakieś pomysły?

3) Ustroje. Co i gdzie jest sens dawać. Myślałem o rozpraszających po bokach (zostawiona dziura po prawej, po lewej zamiast krzesła) i ewentualnie za kolumnami - obok TV (do jego wysokości). Które ważniejsze? Czy takie niskie coś dadzą?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-53696-0-33349400-1399965574_thumb.png

post-53696-0-03106500-1399965575_thumb.png

post-53696-0-18531900-1399965575_thumb.png

post-53696-0-59619500-1399965575_thumb.png

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/111580-poprawa-akustyki-salonu/

Pierwszy pomysł - zatkanie otworów bass-reflex....zawsze coś tam dało z podbiciem. Efekty w załączniku - niższy wykres z zatkanym, wyższy otwarty. Szkoda, że przez umiejscowienie kolumny tak znacznie różnią się poziomem basu między sobą.

Ukryta Zawartość

post-53696-0-01367800-1400081344_thumb.png

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

1) Po pierwsze zrobiłem pomiar RT60 (w załączniku) i wyniki trochę mnie zaskoczyły. Do niedawna miałem jeszcze metaliczny pogłos w pomieszczeniu (wyeliminowany), spodziewałem się dużych wartości, a tu jest około 0,3 dla większości częstotliwości. Jak to interpretować? W różnych źródłach podają, że do słuchania muzyki to dobrze by było mieć 0,8-1? Jak odsłonie zasłony i zostawię gołe okna, to wartość rośnie do niecałych 0,4.

2) Druga sprawa to problemy z basem, ukazane dobrze na pomiarach. Górki na 35 i 82 Hz (zwłaszcza ta na 35 ma wielki ogon w czasie). A do tego dołek na 51 Hz? Jakieś pomysły?

ad1. Do słuchania muzyki w pomieszczeniu tej wielkości optymalny czas pogłosu to 200-350 ms, nie wiecej.

ad2. Na Twoje problemy z basem najlepsze bedą rezonatory Helmholtza, nastrojone na 35 Hz. 2 szt. > 100 litrów powinne wystarczyć

pozdrawiam

mirek24 dzięki za odpowiedź.

Wychodzi na to, że RT60 jest ok, co mnie cieszy. Gorzej z basem.

Rezonator Helmholtza ma bardzo wąską charakterystykę. Domyślam się, że jest niezbędny przy tak dużym rezonansie. A jak sobie w tej sytuacji poradzi takie coś

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ? Wygląda jakby miało potencjał na wyrównanie szerszego fragmentu pasma, ale na tej stronie brak konkretów - zakresu i sposobu działania.

Na razie skończyłem na ustawieniu: prawa zamknięty br, lewa otwarty br, poduszki w rogu. Komoda wysunięta do mnie (niestety skraca pierwsze odbicia). Sumaryczny bas z obu kolumn nie wyszedł tak źle - dziurę trochę uzupełniła druga sztuka (załącznik).

post-53696-0-13560000-1400756086_thumb.png

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jakie kolumny schodza plasko do 35 Hz? Tak z ciekawosci na czym kolega gra?

Przy 35 jest rezonans pokoju, który aż za mocno podbija dół. Kolumny kończą trochę wyżej.

Kolumny to Audium Comp5 - wersja pasywna. Wykres pasma robiło Audio, co prawda dla wersji aktywnej, ale fizycznie kolumna ta sama

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) . Tam podali -6 dB przy 33 Hz.

Ukryta Zawartość

Jakie kolumny schodza plasko do 35 Hz?

W pomieszczeniu wiele kolumn zejdzie poniżej 35 Hz, w załączeniu Art-y w 20 m2

pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Górki na 35 i 82 Hz (zwłaszcza ta na 35 ma wielki ogon w czasie). A do tego dołek na 51 Hz? Jakieś pomysły?

35 Hz bym się nie martwił, bardzo rzadko muzyka schodzi tak nisko, choć to zależy jakiej muzyki Kolega słucha

co do 51 i 82 Hz proponowałbym poeksperymentowanie z usytuowaniem kolumn i miejsca odsłuchu - czasem przesunięcie o 20 cm robi różnicę, słucha Kolega siedząc na dużej sofie więc może spróbować różnych wariantów z przesunięciem trójkąta stereo w prawo lub lewo, z zachowaniem wewnętrznej symetrii oczywiście (odległości kolumny-słuchacz), natomiast niewielka asymetria usytuowania trójkąta względem ścian bocznych nie powinna wpłynąć na panoramę stereo a może dać odczuwalną poprawę na basie

to jeśli chodzi o bezkosztowe metody, natomiast z tych wymagających wydatków dobrym pomysłem byłoby dołączenie do zestawu subwoofera, ale bez filtrowania kolumn głównych i poeksperymentowanie z jego ustawieniem i fazą, warto np. wypróbować ustawienie przy miejscu odsłuchu - za sofą lub obok, z odwróconą fazą, jeśli chodzi o bas to może "zmienić wszystko", posłuchać, zrobić pomiary, REW to fajna zabawka

można dodać do suba ciężki blat, co mu dobrze zrobi samo w sobie i tak stoliczek sobie zrobić, zamiast zwykłego mebla ;-)

jak kolega widzi jest sporo możliwości

• 5 miesięcy później...

Zrobiłem sobie 8 paneli PT80 (łącznie 4 m2) ale efekty nie są do końca dobre. Panele rozmieściłem jak na rysunku (kolor zielony) - w miejscach pierwszych odbić (na i pod stołem oraz po prawej na ścianie), oraz za kolumnami.

Tonalnie wyszło to całkiem fajnie - góra się uspokoiła, jest więcej średnicy, bas jakby lepiej kontrolowany. Ogólnie na plus.

Niestety negatywnie to zadziałało na scenę dźwiękową. Zwłaszcza panele w miejscach pierwszych odbić powodują przybicie dźwięku do kolumn. Dodatkowo mam wrażenie, że im coś jest dalej na scenie, tym bardziej stłumione - jak za coraz większym kocem. Znów jak usunę panele, to dźwięk się robi bardziej męczący, z dominującą górą.

W pomiarach wyszedł oczywiście krótszy czas pogłosu, choć tonalnie dużej różnicy nie widać.

Co o tym myślicie? Jakieś inne rozwiązanie, by nie zabijało sceny?

Ukryta Zawartość

post-53696-0-47214200-1414606944_thumb.png

post-53696-0-64511500-1414606944_thumb.png

post-53696-0-04391400-1414606945_thumb.png

post-53696-0-40415900-1414606945_thumb.png

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Rozpraszacze w miejscach pierwszych odbić, a pochłaniacze w innych miejscach żeby zmniejszały czas pogłosu i nie psuły tyle z kreowania sceny.

Odnośnie małej różnicy w czasie pogłosu to te 8 ustrojów może się wydawać duża liczbą. Natomiast pod względem powierzchni to zaledwie 1/22 powierzchni pomieszczenia, dlatego taki efekt.

www.AcousticLab.pl  Kompleksowe adaptacje akustyczne.
Projektowanie, pomiary, realizacja, doradztwo.

Rozpraszacze w miejscach pierwszych odbić, a pochłaniacze w innych miejscach żeby zmniejszały czas pogłosu i nie psuły tyle z kreowania sceny.

Odnośnie małej różnicy w czasie pogłosu to te 8 ustrojów może się wydawać duża liczbą. Natomiast pod względem powierzchni to zaledwie 1/22 powierzchni pomieszczenia, dlatego taki efekt.

A w takim pokoju rozpraszacze na pierwsze odbicia lepiej dać 1D czy 2D? Czy ich wysokość ma znaczenie - czy starczyłby np. taki 1D na wysokościu uszu (i głośnika szerokopasmowego) np. o wysokości 50-60 cm, czy warto ciągnąć taki 1D od samej podłogi jak najwyżej?

Czy czas pogłosu w tym pomieszczeniu jest odpowiedni? Mały, duży?

A w takim pokoju rozpraszacze na pierwsze odbicia lepiej dać 1D czy 2D?

Ja preferuję w prostokątnych pomieszczeniach 2D za kolumnami, 1D na bokach.

Czy ich wysokość ma znaczenie - czy starczyłby np. taki 1D na wysokościu uszu (i głośnika szerokopasmowego) np. o wysokości 50-60 cm, czy warto ciągnąć taki 1D od samej podłogi jak najwyżej?

Według mnie minimum to +/-30cm w górę i w dół według wysokości przetworników w kolumnie, lub uniwersalnie od 30 do 140cm wysokości od podłogi - w przypadku większości kolumn.

Czy czas pogłosu w tym pomieszczeniu jest odpowiedni? Mały, duży?

W zależności jaką akustykę preferujesz, czego słuchasz, czy kolumny nie mają ograniczeń przy wysokich częstotliwościach. Pod względem kubatury pomieszczenia celuj w 0,23-0,33s w paśmie 600Hz-6kHz. A czy wybierzesz góry czy dolny zakres tego przedziału to zależy od Ciebie i tego na ile dobrze będziesz umiał dobrać ustroje aby osiągnąć jak najbardziej liniowy czas pogłosu.

czy ktos ,mi wyjasni ,takie zagadnienie ,ze uzycie paneli absorbacyjnych w rogach pokoju,nie tylko niweluje rezonans ,ale odzyskujemy bas ,w pomieszczeniu,

Mogę się mylić, ale wydaje mi się, że dziury w basie są spowodowane przez nałożenie się fali od głośnika i fali odbitej od ściany w przeciwnej fazie. Wtedy nastąpi wygaszenie na częstotliwości, dla której wychodzi przeciwfaza. Jeśli zaczynasz tlumić odbicie, to osłabiasz falę, która by wygasiła tą z głośników, więc sumarycznie poziom rośnie.

Gość zbyniu 360

(Konto usunięte)

no dobrze ,ktos kiedys napisal ,ze lepsza skutecznosc ,pozbycia sie rezonansow jest ustawienie paneli nie tylko w miejscu naroznikow pokoju ,a raczej w innym miejscu ,tam gdzie ruch czasteczek ,ma wieksza predkosc i ,lepiej ,to skutkuje na rezonans...-.cos w tym rodzaju... mozecie to rozwinac-.wyjasnic ?

a jeszcze jedna rzecz, majac ,plyte z dzwiekami,o niskich, czestotliwosciach,,taka testowa, to co puszczamy,odpowiednie niskie czestotliwosci,i chodzimy ,po pokoju,przy rogach pokoju,jesli uslyszymy, ze w tym miejscu,jest wyrazniej glosniej, i bas rezonuje,to w tym miejscu stawiamy np; panel rezonator-czy innaczej to sie sprawdza ?

no dobrze ,ktos kiedys napisal ,ze lepsza skutecznosc ,pozbycia sie rezonansow jest ustawienie paneli nie tylko w miejscu naroznikow pokoju ,a raczej w innym miejscu ,tam gdzie ruch czasteczek ,ma wieksza predkosc i ,lepiej ,to skutkuje na rezonans...-.cos w tym rodzaju... mozecie to rozwinac-.wyjasnic ?

Chodziło o rezonatory Hermholtza (RH) które działają na zasadzie różnicy ciśnień pomiędzy pomieszczeniem i wewnętrzną komorą pułapki. Dlatego one sprawdzają się lepiej w rogach niż pochłaniacze z wełny. Tylko jak ktoś nie ma RH lub go sobie nie zrobi to wstawia wełnę w róg i też mu działa.

a jeszcze jedna rzecz, majac ,plyte z dzwiekami,o niskich, czestotliwosciach,,taka testowa, to co puszczamy,odpowiednie niskie czestotliwosci,i chodzimy ,po pokoju,przy rogach pokoju,jesli uslyszymy, ze w tym miejscu,jest wyrazniej glosniej, i bas rezonuje,to w tym miejscu stawiamy np; panel rezonator-czy innaczej to sie sprawdza ?

To w tym miejscu można postawić RH. Zamiast na słuch można szukać tego miejsca miernikiem SPL.

To dalsze pytania do eksperta.

Przymierzyłem się zrobienia dyfuzora 1D jak w załączniku. Jeszcze nie wiem czy to opłacalne :) Wcześniej liczyłem koszty dla takiego bez finów pionowych i było ok, ale raczej ich ominąć się nie da.

Pytanie jakie pasmo powinienem chcieć uzyskać? Zakładam, że będą to panele o wymiarach około 1x1 m w miejscu pierwszych odbić - po lewej stronie pokoju dokładnie w połowie głośnika, po prawej niestety stół przeszkadza i panel będzie wyżej. Wiadomo że więcej to lepiej, ale gdzieś jest jakiś złoty środek, gdzie nie warto inwestować w więcej studni?

Ten z załącznika scatter 415 Hz, diffuse 831 Hz, HF cutoff 5733 Hz. Czy to jest ok, czy za mało, za dużo?

Konstrukcyjnie myślałem o wypełnieniu studni styrodurem 30 mm, a finy ze sklejki 4 mm. Całość klejona, choć tego się najbardziej boję. Wkręty bardziej do mnie przemawiają heh.

Czy styrodur w dyfuzorach ma jakieś przewagi lub ograniczenia względem drewna, czy materiał nie ma znaczenia, byle wymiar był dobry?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 3 tygodnie później...

Witam, podłącze się do tematu ja mam też problem z basem w całym pokoju jest a gdy usiądę w miejscu odsłuchu znika. Kiedy przysune się o jakieś dosłownie 30 cm w kierunku głośników bass wraca. Pokój ma z 28m2. Głośniki stoją odstawione o 50cm od ścian. Odległość między nimi to 2 metry. Glośniki to Canton Chrono 507 DC i Amp Denon AVR X2100W połączone w Bi-Ampingu. Zamówiłem teraz piramidki żeby ustawić je za kolumnami czy to coś wogóle da ?

To co się wtedy robi . no ?

Już robiłem i żadnego efektu jak przysune kanape o 30cm i się opre jest to samo a jak się pochyle do przodu bass wraca. Już jezdziłem z kanapą przód tył i nic :(

Na bas? Absolutnie nic. Przytłumi natomiast wyższe częstotliwości.

No na bass faktycznie nie zadziałało :) Ale faktycznie góra nie jest już tak rażąca :) Wszystko się stonowało i jest ok :)

Może wybrać się do Ikea i kupić Poang, zamiast słuchać z kanapy.

No tylko kanapy ruszyć nie moge bo stara będzie buczeć :D Będzie nadrabiała za bass :D:D:D

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.