Skocz do zawartości
IGNORED

Kino domowe czy stereo?

kullnikk

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć wszystkim,

zamierzam zakupić kino domowe, jednak po przeczytaniu wielu tematów na tym forum nie wiem czy zestaw wzmacniacz + 2 głośniki nie będzie lepszy ze względu chociażby na to, że na 100% będę korzystał tylko z 2 głównych głośników. Umeblowanie pokoju uniemożliwia ustawienie satelit z tyłu sofy.

Pokój ok. 20m2, 50% muzyka, 50% tv, radia praktycznie nie słucham. Warunkiem koniecznym jest port usb. Fajnie gdyby urządzenie zawierało coś umożliwiającego bezprzewodowe przesyłanie sygnału np. z telefonu z androidem.

Budrzet niewielki - 2000zł, ale jestem przekonany że można za to kupić zadowalający zestaw, którego dźwięk będzie o niebo lepszy niż z laptopa i tv :)

Doradźcie mi czy lepszy będzie amplituner czy ewentualnie jakiś wzmacniacz. Co do głośników to nie mam zadnych typów i kompletnie się na tym nie znam.

Z góry dziękuję za wszystkie konstruktywne rady.

https://www.audiostereo.pl/topic/111586-kino-domowe-czy-stereo/

W Twoim przypadku najlepszym rozwiązaniem wydaje się stereo. Pomimo, że nie słuchasz radia, doradziłbym Ci jednak amplituner Onkyo, bo przemawia za tym też kwestia rozwojowa- zauważ, że wyposażony jest też w wejścia cyfrowe, więc można zaoszczędzić na kablach (cyfrówka nie jest tak wymagająca, jak analog).

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Są oferty z jeszcze niższą ceną za ten model, wkleiłem ten link, bo jest dobrze pokazany.

Za pozostałą kasę, czyli ponad 1000zł, spokojnie kupisz parę kolumn.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

ONKYO TX-8020 plus Pylon Audio i gra muzyka.

tadeo napisał, gdy kompletowałem linki- oczywiście widziałem Pylony, lecz jakoś do mnie nie przemawiają- za mało firma podaje konkretów co do głośników (najpierw były Tonsile, w obecnej wersji niewiadomoco- pewnie jakaś chińszczyzna), za mało "wartości postrzeganej" za tę cenę, zwłaszcza, że ciężko znaleźć je gdziekolwiek, by móc posłuchać przed zakupem.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witaj,

w Twojej sytuacji zdecydowanie namawiam na klasyczny system stereofoniczny.

Jeśli port USB. nie jest warunkiem koniecznym, wybierałbym pomiędzy wzmacniaczem stereofonicznym Onkyo A-9030 a Denon PMA-720AE. Ewentualnie jeśli zależy Ci na tunerze radiowym, bierz pod uwagę Onkyo TX-8020. W przyszłości możesz dokupić sobie np. odtwarzacz Blu-Ray z pełną funkcjonalnością sieciową.

Do jednego z powyższych wzmacniaczy proponowałbym kolumny Pylon Audio Pearl 20. To uniwersalny, bardzo dobrze grający zestaw, który optymalnie nagłośni Twoje pomieszczenie.

Jeśli USB jest niezbędne, zwróć uwagę na amplituner sieciowy Harman Kardon HK3700 (http://q21.pl/harman-kardon-hk-3700.html) oraz także kolumny Pylon Audio. Jest to zestaw trochę droższy (dla forumowicza przygotujemy atrakcyjną ofertę), jednak w pełni funkcjonalny i przede wszystkim bardzo dobrze grający.

Zapraszam serdecznie na odsłuchy.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Przepraszam, ale nie znalazłem odpowiedniego tematu na to pytanie, więc spróbuję tutaj. Ostatnio ukazało sie kilka dobrych płyt dvd-audio (np. Moody Blues). Postanowiłem odkurzyc mojego staruszka - Samsung 745. Czyta sacd i dvd-audio. Mam go podłączony pod dac Cambridge Audio Dacmagic, przec coaxial. Ciekawe, że zarówno z warstwy dolby jak i 5.1 surround daje sygnał na dac... Potem słucham tego w stereo. Co prawda jest w Samsungu redukcja do dwóch kanałów ale na analogu chyba? Jakim cudem taki Dacmagic dekoduje te sygnały i podaje na dwa kanały? Zaznaczę, że sygnału sacd już po cyfrze Samsung nie puści - takich cudów to już nie robi:) Pytanie ostateczne: co słyszę w dwóch głośnikach po przejściu przez dacmagic? Kompletne dzieło, czy tylko jakies dwa kanaly?

Jakim cudem taki Dacmagic dekoduje te sygnały i podaje na dwa kanały?

Przez SPDIF nie przepuścisz zdekodowanych więcej niż 2 kanałów - za mała przepustowość. Samsung miksuje je w locie do 2 kanałów i tak wysyła.

Możesz puścić to przez USB lub HDMI bezpośrednio na amplituner KD, jeśli go posiadasz. Jeśli Samsung da radę tak wysłać to jest szansa na pełne 5.1

projektor: Epson LS10000; procesor/blu-ray: Cambridge CXU; końcówka mocy: Arcam FMJ P7; kolumny: Polk Reserve R700 + Paradigm CC-590 v4 + Studio 10 v5; sub: Paradigm Seismic 110; DAC stereo: Topping dx9

Przez SPDIF nie przepuścisz zdekodowanych więcej niż 2 kanałów - za mała przepustowość. Samsung miksuje je w locie do 2 kanałów i tak wysyła.

Możesz puścić to przez USB lub HDMI bezpośrednio na amplituner KD, jeśli go posiadasz. Jeśli Samsung da radę tak wysłać to jest szansa na pełne 5.1

To pewnie już widac po poprzednim pytaniu - jestem zupełnie zielony w temacie kina domowego, dolby itd. W zasadzie słucham winyli:) Ale nie stronię od innych nośników. I nie do końca rozumiem. Samsung to model sprzed lat, bez usb i hdmi - służył tylko do filmów i słuchania sacd i dvdaudio w zestawie na stereo po wyjściach analogowych). Na próbę podłączyłem go spdif so daca także stereo. Nie mam kina domowego jak na razie - nie było mi potrzebne (nie mam przekonania do czegoś poza stereo,a le to się chyba zmienia:) Z instrukcji odtwarzacza wynika, że przez spdif można dac sygnał na kino domowe, które zdekoduje go jako 5.1. Z Twojego wpisu wynika, że to nie będzie możliwe, bo po spdif daję tylko dwa kanały. Ale są to kanały już zmiksowane tak? Czyli to co słyszę to jest kompletny materiał tylko w wersji stereo, tworzonej w locie? Nie jakieś "wybrane" dwa kanały np. same przody?

Z instrukcji odtwarzacza wynika, że przez spdif można dac sygnał na kino domowe, które zdekoduje go jako 5.1. Z Twojego wpisu wynika, że to nie będzie możliwe, bo po spdif daję tylko dwa kanały.

Nie, to nie tak... Zdekodowane do postaci PCM może przesłać tylko 2 kanały, ale jako bitstream (skompresowany strumień jak DD czy DTS) możesz przesłać jako 5.1 czy nawet 7.1, ale coś musi go potem zdekodować, a to najszybciej zrobi amplituner KD. Ale to są formaty filmowe. Z płyty SACD czy DVD-Audio tak nie prześlesz, bo dane idą jako PCM wielokanałowy i do tego tylko przepustowość HDMI się nadaje (co do USB nie mam pewności). Piszesz, że HDMI brak, więc pozostaje Ci tylko stereo lub połączenie analogowe z amplitunerem KD, ale szczerze to takiego połączenia nie polecam.

Czyli to co słyszę to jest kompletny materiał tylko w wersji stereo, tworzonej w locie? Nie jakieś "wybrane" dwa kanały np. same przody?

Jeśli tylko nie odwalono fuszerki przy projektowaniu tego Samsunga to tak właśnie powinno być :)

projektor: Epson LS10000; procesor/blu-ray: Cambridge CXU; końcówka mocy: Arcam FMJ P7; kolumny: Polk Reserve R700 + Paradigm CC-590 v4 + Studio 10 v5; sub: Paradigm Seismic 110; DAC stereo: Topping dx9

Nie, to nie tak... Zdekodowane do postaci PCM może przesłać tylko 2 kanały, ale jako bitstream (skompresowany strumień jak DD czy DTS) możesz przesłać jako 5.1 czy nawet 7.1, ale coś musi go potem zdekodować, a to najszybciej zrobi amplituner KD. Ale to są formaty filmowe. Z płyty SACD czy DVD-Audio tak nie prześlesz, bo dane idą jako PCM wielokanałowy i do tego tylko przepustowość HDMI się nadaje (co do USB nie mam pewności). Piszesz, że HDMI brak, więc pozostaje Ci tylko stereo lub połączenie analogowe z amplitunerem KD, ale szczerze to takiego połączenia nie polecam.

Jeśli tylko nie odwalono fuszerki przy projektowaniu tego Samsunga to tak właśnie powinno być :)

Dzięki za wyjaśnienia. Bardzo sie przydały. Zaczynam łapać w czym rzecz i cieszy, że tyle jeszcze przede mną do nadrobienia! Pozdrawiam. MAciek

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.