Skocz do zawartości
IGNORED

Panasonic BDT-500 czy inny w cenie +/- 1000zł ? Jak to jest dziś ?

tomek36

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Sprzęt prawie w 100 % ma mi służyć do odtwarzania filmów i koncertów BLU-RAY

oraz do jak najlepszego jakościowo odtworzenia filmów i koncertów na DVD

(konwertowanie na wyższe parametry obrazu (i dźwięku?)).

Cóż więcej ... - na równi cenię obraz i dźwięk a z powodu dość starego ampi-

dobrze, żeby miał komplet analogowych wyjść 5.1.

(ale może nie będę się upierał- w ostateczności ampli też może zmienię)

Acha- będzie współpracował z TV Panasonic 50ST60e- to na pewno.

Naczytałem się trochę w sieci, ale znalazłem głosy zarówno "mocno za" jak i głosy,

że to kolejny rozdmuchany marketingowo zupełny średniak i że wystarczy kupić

kuzyna półkę niżej za pół ceny- i obrazowo i dźwiękowo będzie to samo.

Co mi Państwo proponują biorąc pod uwagę moje preferencje użytkowania ?

Użytkowanie sieciowe oraz wszystkie współczesne wodotryski i wygibasy-

raczej marginalne i raczej w zakresie sporadycznego eksperymentu i zabawy.

Z niecierpliwością czekam na Państwa opinie.

Pozdrawiam

Najsensowniejszą opcją byłaby zmiana amplitunera na coś współczesnego, chyba, że to co posiadasz to starszy high-end i inwestycja w równie dobry współczesny będzie jakaś masakrycznie duża. W takim wypadku faktycznie wystarczyłaby klasa średnia, a nawet niska typu: Panasonic BDT 230.

Amplitunet to Technics SA-TX30. Porównywałem go w salonie RTV

z amplitunerami Yamahy i Onkyo za coś ok. 5k i ze wzmacniaczem NAD za 3k.

Specjalnego szału na korzyść tych drugich raczej nie było więc póki co-

nadal dziadek u mnie stoi- no ale te opcje przyłączeniowe

coraz bardziej mnie trzymają= chinch + s-video to dziś minimalistycznie mało.

No sęk w tym, że ta 230 nie ma wyjść analogowych 5.1 ...

1. Jeżeli będę zmieniał amplituner na nowy- co Pan poleca ??

(system gra z B&W 603 s2 i okablowaniem Melodika Purple)

Cena raczej w okolicach 4k. Chyba, że przy pułapie 5k byłaby już znaczna róznica w jakości dźwięku.

2. Jak już mam okazję Pana zapytać- mam nowo kupioną plazmę 50ST60e.

Czy po kalibracji różnica będzie widziana tylko przez aparaturę

czy jest to jednak coś w rodzaju- odbiornik półka wyżej ??

Blu ray z wyjsciami analogowymi to zly pomysl jesli nie celujesz w cos pokroju oppo

Obecnie moim zdaniem najlepszy blu ray do 1000 zl to Pioneer bdp 450 -najlepszy pod wzgledem obrazu ,dzwieku jest tez ladny i solidny bo caly metalowy

Tak wiec raczej inwestycja w dac lub nowoczesny amplituner Cie nie ominie

Osobiście posiadam Panasonica DMP-BDT500. Polecam go. Posiada bardzo dobre wyjścia analogowe zrobione na BurrBrownach. Co ciekawe nie posiadają one kondensatorów na wyjściach. Grają świetnie w stereo i multikanale. Ogólne sprzęt warty każdej złotówki. Jakością zbliża się do OPPO a jest o wiele tańszy. Na zachodzie często jest kupowany przez audiofili jako drugi właśnie po OPPO. Jego ew. wady to duży raczej niewygodny pilot z touchpadem /można użyć od niższego modelu lub zaprogramować uniwersalny/, oraz porywa ma delikatny łatwo rysujący się lakier i wycierać ją należy mikrofibrą lub irchą.

obrazarton1412.jpg

obrazarton2971.jpg

obrazarton1852.jpg

obrazarton2991.jpg

Na pewno będziesz zadowolony.

A to ciekawe Arton bo tu piszą coś innego,jak jest naprawdę,porównywał ktoś wyższe modele z niższymi?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

• 1 miesiąc później...

mam tego panasa od wczoraj i obraz i dźwięk jest super - naprawdę superrrr .

ale są idiotyzmy , które już doprowadziły mnie do pasji !!!!!!!!!!!!!

nie odtwarza plików dvd ( nie widzi ich ) z dysku przez usb !!!!!!!!!! menu i obsługa pilotem to tragedia - jakiś debil mnie uraczył swoimi majaczeniami,

i na koniec - tylne gniazdo usb obsługuje tylko kamerę do skype ( oczywiscie mojego logitecha nie widzi ) , więc jeśli tak jak ja

chce się mieć dysk podłączony na stałe, to tylko do przedniego usb , czyli klapka musi być uchylona,

a wtedy odtwarzacz wyglada jak kupa

mógłbyć super sprzet , ale opisane wyżej cechy wywołuja u mnie KUR..CĘ !!!!!!

gniazdo z przodu jest ok, pod warunkiem ,że tylne ma pełną funkcjonalność

poza tym o tym wspaniałym rozwiązaniu dowiedziałem się po podłączeniu dysku "od tyłu" ,

więc po zakupie

poza tym ja jestem klientem i to mi ma pasować , a nie ja mam się dopasowywać do idiotyzmów

nawiedzonych inżynierów - mam nerwa , od jakiegość czasu nowości okazują sie gorsze od moich staroci

i zaczynam tracić cierpliwość do tego ścierwa

np. od kilku dni mam aparat Lumix GX1 który miał zastąpić starego Canona S3 IS,

ale nie zastąpi bo robi gorsze zdjęcia !!! a w recenzjach ochy i achy - qrwa !!!!

przed panasem kupiłem lg bd390 - techuncznie super sprzęt , ale qrwa nie odtwarza co drugiego

filmu z usb !!!! a firma zaprzestała wsparcia i 800 zł do koszta !!!!!

drukaraka samsung kolorowa za 1200 zł - podrukowała 2 lata - kilka ryz papieru i po paru wymianach tonerów

padło wszystko - koszt naprawy na orygianlnych częściach ponad 1000 zł - zamienniki troche tańsze ,a le mogą pochodzić pół roku

itd , itp - dymanie klientów jak tylko sie da zalewem badziewia

Panas gra bardzo dobrze. Zbliża się do Oppo. Tu na forum są wypunktowane jego wady jak nie poręczny i nie funkcjonalny pilot, nie czytanie wszystkich plików i takie sobie funkcje sieciowe. Pilota możesz spokojnie zastąpić sobie od niższego modelu. Myślę, że lepszego bluraya nie kupisz.

Format BD jest już na rynku kilka lat, optymalnie dopracowane urządzenia były już 2-3 sezony temu, technologicznie nie trzeba tutaj niczego wymyślać.

Dlatego większość producentów bazuje na jakiejś sprawdzonej już konstrukcji, którą pakuje w większości swoich modeli, różnią się one potem tylko jakimiś dodatkami, typu moduł wifi, inne wyjście cyfrowe, większa obudowa itp.

Przy okazji z każdą nową serią mamy mniej wejść, mniejsze obudowy i gorsze wykonanie ;)

Na prawde nie ma sensu wydawać trzy razy tyle za najwyższy model bo w praktyce zyskujemy większą obudowe i jakieś zbytki jak wejście na karty czy wyjście 5.1 lub inny wodotrysk.

Film na BD oglądniemy dokładnie tak samo ...

Co do funkcjonalnośći i obsługi Panasoniców to też uważam że są koszmarne i drewniane, sprzęt wyłącznie do oficjalnych formatów dla mało zaawansowanych użytkowników..

Już w innym wątku pisałem, kupować tanie BD i do tego odtwarzacz multimedialny. Takie odtwarzacze czytają praktycznie wszystko, duża wygoda obsługi i wiele innych zalet. Jak kupujemy BD do czytania różnych plików to zawsze są jakieś schody, nie czyta tego, nie czyta tamtego itd.

Pioneer bdp 450 przynajmniej ładnie wygląda, Panasonic niestety cały plastikowy. Przy zakupie drogich BD trzeba się liczy się z tym, że takie urządzenia nie są w dzisiejszych czasach solidnie wykonane i nie wiadomo ile pograją.

Generalnie dzisiejsze BD to proste urządzenia, tam nie ma co kosztować, więc dorabia się filozofię aby usprawiedliwić wysoką cenę.

Poniżej zdjęcie wnętrza Pioneera bdp 450:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 4 tygodnie później...

testuję od paru dni Pioneera BDP-160 i na razie jestem zadowolony, menu bardzo prymitywne, ale to nie problem, czyta niemal wszystko, były chyba tylko dwa pliki które nie poszły. Dzisiaj jednak odkryłem cos baaaaardzo fajnego - po podłączeniu do tylnego usb switcha obsługuje wiele HDD !!!! u mnie chodzą teraz 3 .

To dla mnie najważniejsza zaleta.

Ale ma też słabość - lubi się przyciąć jak mu się zadaje funkcje :-(

Ale dzisiaj chyba już nie ma urządzeń w 100% stabilnych.

Gdyby dali lepsze menu , drugi hdmi i optyczne wyjście to byłby naprawdę super klocek,

choć za swoja cenę nie ma co się czepiać.

• 3 miesiące później...

gniazdo z przodu jest ok, pod warunkiem ,że tylne ma pełną funkcjonalność

Jak dla mnie gniazdo z przodu jest zbędne - najlepiej jakby obydwa były z tyłu zawsze można wpiąć przedłużkę i wyprowadzić tam gdzie kładziemy dysk.

Gniazdo pod klapką zmusza do trzymania jej otwartej kiedy coś się wepnie. No trudno trzeba to jakoś przetrawić.

mam tego panasa od wczoraj i obraz i dźwięk jest super - naprawdę superrrr .

ale są idiotyzmy , które już doprowadziły mnie do pasji !!!!!!!!!!!!!

nie odtwarza plików dvd ( nie widzi ich ) z dysku przez usb !!!!!!!!!!

No sorry ale takie rzeczy są wdanych technicznych.

menu i obsługa pilotem to tragedia - jakiś debil mnie uraczył swoimi majaczeniami,

Jak dla mnie menu jest super bardzo przejrzyste i pilot też. Jakbyś miał menu jak mój amplituner Denona to byś chyba się załamał.

i na koniec - tylne gniazdo usb obsługuje tylko kamerę do skype ( oczywiscie mojego logitecha nie widzi ) , więc jeśli tak jak ja

chce się mieć dysk podłączony na stałe, to tylko do przedniego usb , czyli klapka musi być uchylona,

a wtedy odtwarzacz wyglada jak kupa

mógłbyć super sprzet , ale opisane wyżej cechy wywołuja u mnie KUR..CĘ !!!!!!

To jest super sprzęt jak na tą klasę cenową tyle, że nie do wszystkiego - jak coś jest do wszystkiego to często do niczego albo jest bardzo drogie.

Idealnych nie ma wspomniane Pioniery też maja wady i to sporo większe.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.