Skocz do zawartości
IGNORED

Zestaw kina do ok 12k

Cobi78

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Przymierzam się do zakupu kina domowego w cenie do ok. 12k. Nie wiem jak to ugryźć. W mniejszym mieszkaniu mam od lat Denona AVR2106 z kolumnami Belwood Excellence i daje radę.

Myślałem o Denonie AVR-X3000 z kolumnami JBL ES100 ale nie wiem czy to dobrze razem zagra. Pomieszczenie ok 25m^2 i ma służyć do muzyki i filmów, zatem fronty są ważne.

Co Wy byście polecili?

Witaj,

Aby podać Ci konkretne rozwiązanie, potrzeba więcej informacji przede wszystkim w kwesti gatunków najczęściej odsłuchiwanej muzyki, Twoich preferencji brzmieniowych.

Połączenie amplitunera Denon (proponowałbym model AVR-X4000) z kolumnami Jbl serii ES zaoferuje Ci bazo efektowne, dynamiczne, mocne i koncertowe brzmienie, które świetnie sprawdzi się w kinie domowym oraz podczas odsłuchów muzyki rockowej, popowej, ogólnie dynamicznej. Spokojnie zmieścisz się w założonym budżecie.

Jako alternatywa (pozostałbym przy bardzo dobrym amplitunerze Denon AVR-X4000) zwróć proszę uwagę na kolumny Monitor Audio najnowszej serii Silver (na front Silver 6 lub większe 8) oraz dynamiczne, mocne Paradigm Monitor v.7 (na przód Paradigm Monitor 11 v.7).

Przyjrzyj się proszę moim propozycjom, zapraszam serdecznie do naszego salonu na odsłuchy, porównania poszczególnych rozwiązań.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Postawiłbym na kino domowe Indiana Line Diva - zapewni Ci znakomite warunki odsłuchu w muzyki, a wsparte subem da radę w każdym filmie

http://sklep.rms.pl/indiana-line-diva-755-diva755-kolumna-centralna-z-drewnianym-wykonczeniem-2szt

http://sklep.rms.pl/indiana-line-diva-655-diva655-kolumny-podlogowe-stereo-z-drewnianym-wykonczeniem-2szt

http://sklep.rms.pl/indiana-line-diva-255-diva255-kolumny-podstawkowe-stereo-z-drewnianym-wykonczeniem-2szt

do tego sub z serii Basso.

Jesli poszukujesz super mocnego i super dynamicznego brzmienia w stylu JBLa, a chciałbyś kolumny lepsze, nowsze i porządniej wykonane warto zapoznać się z ofertą Polk Audio

fronty RTi A7 za 3600zł

http://www.polkaudio.com/products/rtia7

lub fronty TSX550T za 4900

http://www.polkaudio.com/products/tsx550t

Sprawdź nasze wyprzedaże, zapytaj o rabaty dla forumowiczów. 

https://sklep.rms.pl/wyprzedaz-promocje

Jeśli słuchasz różnych , skrajnie różnych gatunków muzyki to i tak jedne kolumny tego nie ogarną, nie ma na tyle uniwersalnych kolumn , żeby dobrze czuły się i w poważnej i w transie i w metalu np., a już na pewno nie JBL-e , ( czasami zdarza się kolumna o w miarę neutralnym brzmieniu na którą nie trzeba wydawać grube tysiące) a jeśli jak piszesz zestaw ma służyć i do muzy i do filmów ( jaka jest proporcja ) to nie wiem czy brałeś pod uwagę subwofer , który , potrzebny jest np.do koncertów nagranych w 5.1 lub więcej kanałów a już nie mówię o kinie , taki sub musi spełniać wymagania stawiane im właśnie podczas odtwarzania muzyki (przy stereo zgodzę się , że jeśli są dobre fronty nie potrzeba suba) więc musi też odpowiednio kosztować , myślę , że musisz liczyć na niego ok czwórki, uwierz to i tak nie dużo , poczekaj aż do tematu dorwą się ludzie zobaczysz jakie będą padały propozycje , zresztą popatrz wyżej na Q21 i propozycję MB Silver (czytaj niżej) ,

moim zdaniem te JBL-e nie zagrają dobrze z amplitunerem , to są kolumny , które lubią grać głośno a co za tym idzie muszą dostać odpowiednio mocną dawkę impulsu ze wzmacniacza a takie w ampli nie mają na tyle pary by je "udźwignąć" (przynajmniej nie w tym przedziale cenowym) , 100-tki to wielkie kolumny i potrzebują bardzo dużego pomieszczenia do "rozwinięcia skrzydeł" bo inaczej w tych Twoich 25-ciu metrach będa się kisić a Ty będziesz się czuł jakbyś siedział przed kolumnami estradowymi , czy naprawdę lubisz słuchać tak głośno , słuchałeś już gdzieś ich wcześniej? Jeśli chcesz (lubisz) słuchać muzy w zaciszu domowym to nie JBL-e.

Monitor Audio seria Silver 6 z centralnym i surroundami model 2 zestaw będzie kosztował , myślę , że w stosunku do budżetu jaki chcesz wydać bardzo dużo bo ok 10 tys zł więc nawet na ampla nie starczyło by , to jest pułap kolumn gdzie tą kasę musiałbyś wyłożyć tylko na kolumny a drugie tyle na elektronikę , myślę , że za wysoko została postawiona poprzeczka przez Q21 jeśli chodzi o kolumy , myślę , że ja zastosowałbym taką proporcję kolumny 5 , sub 4, ampli 3 tys zł jeśli nie przykładasz jakiejś większej wagi do słuchania muzyki, jeśli natomiast muzyka jest tym większym procentem w proporcji muza/kino to trzeba by zastosować inne rozwiązanie jednak nieco kosztowniejsze , amplituner z wyjściami pre-out do których podłączyłoby się wzmacniacz stereo do którego z kolei podłączone by były kolumny frontowe , które razem ze wzmakiem i amplem (+centrajny i surroundy oczywiście) grałyby w kinie i już jako same ze wzmakiem w stereo bez ampla i "dodatków" (choć i tak zaraz odezwą się ludzie którzy na każdą część wydali by po równo jednak niech wezmą pod uwagę , że kolumn jest 5 wiec moim zdaniem i tak za mało byłoby na nie przeznaczone a chcąc mieć suba dającego radę w muzie trzeba co najmniej tyle wydać na niego).

Można też zastosować rozwiązanie z procesorem ale myślę , że to jest droższe rozwiązanie choć tu mogę się mylić(zawsze gdzieś ktoś znajdzie jakąś perełkę w necie) jednak jest to o wiele lepszy dźwięk w stosunku do tradycyjnego rozwiązania tzn.amplituner + kolumny .

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) [263]=13320%2C13321&red=0#ProductFilters

tu masz taki pogląd na ceny , oczywiście przypadkowo wybrane sklepy z neta , do tego trzeba doliczyć końcówkę mocy i chyba drugie tyle lub więcej niż sam procesor

Ukryta Zawartość

tu masz trochę teorii na temat ogólnie m.in. o zastosowaniu w/w elementów w k.d.

poczytaj jeśli Cię zainteresowały procesory

Ukryta Zawartość

albo jest też taki temat >>>>PROCESORY KINA DOMOWEGO>>>> (chyba nawet tak zatytuowany i w takiej formie jak ja to zrobiłem)czy jakoś tak poczytaj też tam , temat jest chyba na 4-ej stronie zakładki Kino Domowe.

No i proszę , zaczęło się , ale już lepiej niż q21 , zestaw kolumn Diva ok 8 tys, ale już na dobrego suba nie starczy , czy w ogóle starczy na suba, 8+ ok 3 tys za ampla i bida sub (zostaje traktowany po macoszemu , jak piąte koło u wozu, nie dobrze, wyjdzie kiepskie kino)

Kolumny proponowałbym odsłuchać na swojej muzie przed zakupem i na elektronice podobnej do takiej , którą kolumny będą napędzane w domu (podobnej w sensie amplituner jeśli taki będzie)

Gdyby nie brak centralnego , bo na surroundy można wziąć MX140 to zaproponowałbym Ci nasz wyrób krajowy , mianowicie STX i ich FX 300, albo Pylon Audio i Sapphire 30 lub Pearl 20, tutaj też nie wiem jak z resztą zestawu Pearl wiem , że ma w ofercie monitorki ale jak z centralnym , nie widziałem .

Za Paradigma też musiałbyś wydać (za zestaw proponowany przez Q21) ok 8-9 tys, myślę , że też przesada.

Za zestaw 5.0

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

jeżeli blisko do krakowa, warto zainteresować się (gwarancja) takim arcamem:

Ukryta Zawartość

chyba że system dzielony, niestety najtańszy nowy procesor to audiolab za jakieś 7kzl, końcówki można by używane... ale za mało zostanie na dobre głośniki

ps.

plus trochę zapomniany elac:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A jeśli Indiana to zestaw Tesi 565 i 5.0 za ok 3,5 tys , koledzy z Q21 i RMS-u je mają , dlaczego tego nie zaproponowali , zobaczyli 12 tys do wydania to trzeba zapodać te droższe, nie wiem czy to się przekłada na o tyle lepszą jakość brzmienia w stosunku do Tesi 560 zresztą to trzeba samemu ocenić .

Wszystko to zależy od Twoich preferencji i jakie gatunki muzyki słuchasz , tak jak pyta Q21 . Dlaczego nie zaproponowali Xaviana Delizie moim zdaniem wartą uwagi kolumnę mającą bardzo dobre nie męczące i dynamiczne brzmienie.

Bardzo fajna propozycja ten Elac

a impedancja frontów w miarę przyjazna:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 2 tygodnie później...

Witam. Przymierzam się do zakupu kina domowego w cenie do ok. 12k. Nie wiem jak to ugryźć. W mniejszym mieszkaniu mam od lat Denona AVR2106 z kolumnami Belwood Excellence i daje radę.

Miałem te kolumny (duże podstawkowce) i grały fatalnie (dźwięk przyklejony, bez przestrzeni). Wharfedale Diamond 9.1 pod wzgl. jakości zmiatały te Belwood Excellance.

Jak szukasz na prawdę wysokiej jakości, to przemyśl procesor kina + aktywne kolumny ... na początek z powodu oszczędności choćby dwie, a w przyszłości dokupienie pozostałych kolumn do zestawu.

Jeśli słuchasz różnych , skrajnie różnych gatunków muzyki to i tak jedne kolumny tego nie ogarną, nie ma na tyle uniwersalnych kolumn , żeby dobrze czuły się i w poważnej i w transie i w metalu

Kolumna która radzi sobie z wszystkimi gatunkami to po prostu dobra kolumna i takie są.

Panowie za 12tys. coś takiego (jeśli koniecznie ma być nowe) i będzie bardzo mocna konfiguracja KD.

1.

Ukryta Zawartość

2.

Ukryta Zawartość

3.

Ukryta Zawartość

4.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Kolumna która radzi sobie z wszystkimi gatunkami to po prostu dobra kolumna i takie są.

wiem , ale pisząc tak miałem na myśli kolumny z takiego przedziału , żeby koledze starczyło kasy na wszystko (weź pod uwagę kupno za te 12 tys wszystkich elementów: kolumn zestaw 5.0 , subwofera, amplitunera lub procesora i końcówki jak podrzucił stempel i odtwarzacza), czy w tym przedziale cenowym coś jest na tyle uniwersalnego?

No chyba , że z STX-a ich FX-300 , ale nie ma możliwości złożenia całego zestawu 5.0 , jest jeszcze Pylon Audio ale też nie ze wszystkimi modelami da się złożyć zestaw i nie wszystkie są na tyle uniwersalne. A co z zagranicznych ?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.