Skocz do zawartości
IGNORED

Jak poprawić brzmienie?

KrowaMilka

Rekomendowane odpowiedzi

Mam zestaw Marantz 5004 cd i wzmacniacz i do tego czerwone kolumny Triangle. Kosztowało to jak dla mnie niemało, choć kupione w cenach niższych niż w cennikach. Jednak dźwięk nie jest zachwycający. Brakuje niskich tonów, dźwięk jest jakiś taki płaski. Pomaga ustawienie regulacji barwy tonu, ale to zmienia dźwięk czuć wtedy, że ten bas sztucznie podbity.

Jeden ze znajomych powiedział że muszę kable zmienić do kolumn. Ale nic więcej nie powiedział, bo mówi, że tak czytał w jakimś technicznym piśmie. Inny znajomy mówi, że bas będzie jak kolumny staną na podstawach najlepiej granitowych. Ale skąd takie wziąć? W żadnym sklepie nie widziałam.

W ogóle nic nie można znaleźć. Jakie kable musiałabym kupić, bo jest tego tyle, że nie wiem sama.

https://www.audiostereo.pl/topic/111629-jak-poprawi%C4%87-brzmienie/

Kable, kable, kable, granity.... a gdzie wszyscy mózg zgubili?!

Co odpowiada najbardziej za charakter brzmienia w zestawie? Kable?! Podstawki?! To tylko wisienki na torcie dokładane na końcu, gdy wszystko nam pasuje i wiemy w którą stronę iść.

Dobra, więc tak, ten wzmacniacz Twój nie porywa dynamicznością, obszernym basem ani przestrzenią. Jednym słowem cienias, bez niczego szczególnego. Odsłuch na nim jakiś kolumn powoduje, że łapę się za głowę i tęsknie za swoimi 25 letnimi złomami w domu.

Sedno sprawy: zmień wzmacniacz na lepszy. A na jaki, poczytaj w praktycznie identycznych wątkach w x ilości, które pojawiły się tu w przeciągu 2 tygodni.

A ten Marantz nie za słaby mocowo do nich ? W ilu m2 to gra ?

Chodzi o te kolumny ?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

A może wersja podstawkowa - dół dopiero od 80 Hz wg katalogu Triangle'a. Jeśli jeszcze za duży metraż i daleko od ścian, może być problem. Podłogówki do 20 m2 powinny jednak bas dawać; szczególnie bez podbijania barwą wysokich. Może oczekiwania masz dyskotekowe; to trzeba basowca od 25 cm wzwyż, a nie zabawki o formacie 17 cm na dole kolumny, choć producent przyrzeka dla niej dół od 45 Hz -3 dB. Jak koledzy pisali wyżej; metraż na którym to ma grać i posadowienie kolumn. Zbliżanie do ścian i rogów pokoju doda niskich tonów, ale łatwo przesadzić, powodując rezonanse i ciągnięcie się basu. Kable to raczej barwa i otwarcie dźwięku, a nie dopalanie basów.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Dobre pytanie, rydzu. Może ściemniający doktor akustyki z drugim fakultetem - elektronika ;-) czyli podpucha.

Jeśli nie, to: kolumny bliżej ścian i rogów pokoju ( jak wyżej ) większe głośniki basowe ( jak wyżej ) bardziej dynamiczny wzmacniacz ( też było ), zmniejszyć pokój ( też było ). Jeszcze jedno - kolumny nie mogą stać na dywanie. Zostaje w końcu nabycie drogą kupna do kompletu dobrego subwoofera i "będziesz Pan (?) zadowolony"...

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Napisałam, że mam Triangle czerwone, tylko seria Color może to być. To są podłogowe kolumny. Kolumny stoją blisko ściany. Pokój nie jest duży, ma około 16kw. Porada: zmniejszyć pokój jest naprawdę genialna. A to niby ja jestem blondynką. Mam sprzedać mieszkanie i kupić inne, żeby mieć bas, nie ma innego sposobu?

Wcześniej ktoś pisał, że wzmacniacz nie dobry, a co z nim jest nie tak?

No i kolumny stoją na wykładzinie, która jest na cały pokój, nie wytnę kwadratów w niej, żeby postawić kolumny, więc, co mam zrobić.

Przecież napisałem czemu słaby jest Marantz. Z każdej strony jest słaby.

Jeżeli mówicie że takie skąpe w bas są Triangle, to może warto spróbować z niedrogim Xindakiem A-06. Ten powinien wykrzesać z nich sporo basu i ogólnego ciepła dodać.

Czyli przyczyną jest Marantz? Myślałam, że to dobra firma. Jeżeli kupię tego Xindaka to muszę kupić i CD. Może wam jest obojętne jak to wygląda i każdy element może być z innej parafii, ale ja chce też, żeby to się ładnie prezentowało, a to już sporo ponad 3 tysiące.

Rozumiem, że te odpowiedzi są z pełną odpowiedzialnoscią? Jak kupię Xindaka to będzie lepszy bas i w ogóle lepsze brzmienie? Bo zważcie nie pisałam tylko o basie.

PS. Czy ta strona musi się tak długo ładować?

Niestety audio to nie takie proste sprawy.

Kolumny Twoje grają mocno podbitą górą, i basem na 80Hz, co powoduję płytkie dudnienie. Następna sprawa, średnica jest znacznie cofnięta, sprawa bardzo przypomina mi Radmor LS-30. Modyfikacja zwrotnicy, alby wymiana kolumn na inne jeżeli okazało się że nie pasuje dźwięk.

Jeżeli nie chcesz zmienić całego systemu audio, to spróbuj na początek z samym wzmacniaczem Xindak A-06. Powinien ocieplić brzmienie, złagodzić górę pasma i dodać porządnego uderzenia na dole pasma; choć obawiam się tego podbicia kolumn przy 80Hz........

Rzadko się zdarza, że cd i wzmak danego producenta są do siebie idealnie stworzone.

Trzecia, po co kupować nowy sprzęt? Używany wzmak i cd Xindaka wyniesie max. 2500zł.

Proponuję więc kupić pierw sam wzmacniacz i odsłuchać czy jest poprawa. Wtedy będziemy wiedzieć w którą stronę iść.

A może jednak nieduży subwoofer; będą mniejsze koszty, niż nowego kompletu, a ładny design zostanie.

Otwory basrefleksu w kolumnach można wtedy zatkać ( na czarno - nie będzie widać ), unikając wspomnianych powyżej możliwych podbić i gra muzyka...z możliwościami niezłych regulacji basu.

O ile oczywiście w miarę podoba Ci się reszta pasma. R.

coś mi się tu nie podoba...jeśli to są te kolumny...i jeśli to ta elektronika to proszę was!ale nie powinno być słabo z dzwiękiem.albo słuchacz ma bardzo wygórowane oczekiwania(ale jeśli tak jest to musiał wcześniej posłuchać to tu to tam różnych sprzętów nim kupił taki zestaw)albo kupił zestaw pierwszy lepszy(wciśnięty przez sprzedawcę)ale wydaje mi się że wtedy był by zadowolony!raczej laik cieszył by się na początku z takiego zestawu....

więc jeśli żadną z opcji nie trafiłem to zostaje akustyka!

i to nadnią trzeba popracować.....

Rzadko się zdarza, że cd i wzmak danego producenta są do siebie idealnie stworzone.

Trzecia, po co kupować nowy sprzęt? Używany wzmak i cd Xindaka wyniesie max. 2500zł.

Proponuję więc kupić pierw sam wzmacniacz i odsłuchać czy jest poprawa. Wtedy będziemy wiedzieć w którą stronę iść.

masz rację..ale na to trzeba mieć duuuuużżżżoooo czasu i samozaparcia!!

po drugie nie każdy chce się bawić w używki....

Po pierwsze kolumny. Basrefleks z przodu wymaga innych zachowań, niż wylot z tyłu. Jeżeli chodzi o reprodukcję basu, przysuwanie i odsuwanie od ściany będzie powodować kosmetyczną zmianę jego ilości. Ważniejsze jest ustawienie względem słuchacza. Osobiście pokombinowałbym z dogięciem tych kolumn. Poza tym, to cztery omy i wbrew pozorom wymagają od wzmacniacza więcej niż się wydaje. Sprawność wzmacniacza przy takim obciążeniu najczęściej objawia się właśnie reprodukcją basu. Ten Marantz nawet na tle konkurencji w zbliżonej cenie wygląda blado i cudów się nie spodziewaj. Lekarstwem na zmianę sytuacji, jak napisano wyżej, będzie zmiana wzmacniacza. Biorąc pod uwagę, że masz takie, a nie inne kolumny, musisz zwracać uwagę właśnie na możliwości wzmacniacza w współpracy z kolumnami 4 omy. Tak z ciekawości zapytam jeszcze jakie masz kable w tym systemie.

Nie myśl - słuchaj.

Jeśli mogę wtrącić swoje trzy grosze to nie wiem czy koledzy zauważyli ze o prośbe, poradę pyta kobieta. Ale co chciałem powiedzieć autorce zapytania to to by sprawdzila jak masz podłączone kable głośnikowe czy nie sa one podłączone odwrotnie w jednej z kolumn lub we wzmacniaczu.Kable mogą być podlaczone w przeciwfazie wiec wtedy basu nie będzie i dźwięk będzie plaski.Czynnnosc jest prosta trzeba w jednej z kolumn odrocic kable o 180 stopni czyli zamienic plus z minusem. Ale tylko w jednej kolumnie.Oczywiscie przy wyłączonym wzmacniaczu.Kilka razy byłem świadkiem takiego błędu sprzet za 70 tys Uwierzycie??

Kolumny są podłączone prawidłowo. Zwykłe kable głośnikowe po kilka złotych za metr.

>>Kolumny Twoje grają mocno podbitą górą, i basem na 80Hz, co powoduję płytkie dudnienie

Czy ja pisałam coś o dudnieniu?

>>Może oczekiwania masz dyskotekowe;

Tak, jasne, najbardziej na kawałkach Mozarta.

Widać, że macie wdrukowane swoje stereotypy i niewiele poza tym.

Kolumny są podłączone prawidłowo. Zwykłe kable głośnikowe po kilka złotych za metr.

>>Kolumny Twoje grają mocno podbitą górą, i basem na 80Hz, co powoduję płytkie dudnienie

Czy ja pisałam coś o dudnieniu?

>>Może oczekiwania masz dyskotekowe;

Tak, jasne, najbardziej na kawałkach Mozarta.

Widać, że macie wdrukowane swoje stereotypy i niewiele poza tym.

Witam

Skoro sugestie zawarte we wpisach, Ciebie nie przekonują, to pozostań przy swojej pierwotnej wersji ( podstawy granitowe i kable)

Ukryta Zawartość

Kable może z serii Hotline np. Red Spiral.

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Nie należy mylić prawdy z opinią większości .

Jak widzę jakie pieniądze ludzie płacą za śmieciowy sprzęt to mi się przykro robi. Masz spory problem z czytaniem... Ludzie chcą Ci pomóc, a Ty i tak wiesz najlepiej. Ten wzmacniacz nie jest w stanie dobrze zagrać, jest to fizycznie niemożliwe, bo jest naprawdę niskiej klasy. Kolumn nie znam, ale widzę, że nisko to one nie są w stanie zejść, więc mocnego dołu nigdy nie będzie.

Nie jest sztuką zapłacić sporo pieniędzy za gówniany sprzęt, bo to każdy potrafi i potem wszyscy się dziwią, że jak to możliwe, że tyle to kosztuje, a gra syfiasto...

Jeżeli jesteś estetką to kup sobie te podstawki granitowe... różnicy przy takim sprzęcie nie zauważysz, ale wyglądają ładnie. Akurat mam śliczną parę do sprzedania, bo pod Kappy 8 nie wchodzą :P

Zmień wzmacniacz...

Słuchałem tego marantza , dołożyłem do Creek Evo 2 który może i kosztował więcej ale zagrał no co tu dużo pisać druga sprawa to akustyka pomieszczenia - jak masz do bani akustyke to możesz sobię sprzęt za 20 k wsadzić i to nie zagra . Zamiast Suba w tym przypadku jak koledzy piszą wyżej wymiana wzmacniacza powinna pomóc , oj jak mieszkasz bliżej jakiegoś salonu zawsze można wzmacniacz sobie wypożyczyć do domu chyba jedyne sensowne wyjście , zabieranie kolumn do salonu mija sie z celem - raz gabaryty , dwa w salonie zaadoptowanym akustycznie jestem pewien na 100 % że zagrają zupełnie inaczej niż u Ciebie w pokoju . Poprawić brzmienie możesz adoptując akustycznie pokój nawet tym co masz w pokoju / kombinowanie z rozstawieniem kolumn nie wiem jak te triangle są wrażliwe na ustawienie ale np u mnie brzmienie Eposów ulega zmianie nawet przestawiając o niewielkie odległości .

Słuchałam kolumn w sklepie ale nie nazwałabym tego salonem i nie było tam jakiegoś akustycznego wyposażenia, sklep jak sklep. Wzmacniacz nie był jakiś szczególnie wyjątkowy, chyba firmy Denon, ale paskudnie brzydki czarny.

>>Tylko korektor poprawi brzmienie najlepiej Technicsa.

Nie mam Technicsa.

>>Nie jest sztuką zapłacić sporo pieniędzy za gówniany sprzęt, bo to każdy potrafi i potem wszyscy się dziwią, że jak to możliwe, że tyle to kosztuje, a gra syfiasto...

To co jest gówniane? Triangle? Marantz?

A może jakieś porady, które nie będą ode mnie wymagały wzięcia kolejnego kredytu na 30 lat? Jeden już mam.

Nie jest sztuką zapłacić sporo pieniędzy za gówniany sprzęt, bo to każdy potrafi i potem wszyscy się dziwią, że jak to możliwe, że tyle to kosztuje, a gra syfiasto...

Wydawanie sporych pieniędzy na sprzęt bez jego odsłuchania to istna głupota bo może się okazać że tańszy sprzęt - ale spasowany zagra 2 razy lepiej .

>>Wydawanie sporych pieniędzy na sprzęt bez jego odsłuchania to istna głupota bo może się okazać że tańszy sprzęt - ale spasowany zagra 2 razy lepiej .

Jak na razie polecono mi droższy.

Nie kupię nic używanego, brzydzę się.

Bo upierasz się przy nowym, to cena duża! A dźwiękowo nie wychodzi się dobrze na tym.

Xindak A-06 + Xindak C-06 + Monitor Audio RX2 lub Paradigm Titan Monitor v.6 potrafią wytworzyć aż nadto basu dużo lepszej jakości niż te KOLOROWANKI. I osobiście uważam, że ciężko o tańszy NOWY zestaw, który zagra dobrze.

Droższy sprawdzony zestaw to Xindak A-06 + Xindak C-06 + Paradigm Monitor 9 v.7

Wybór jest Twój albo schodzimy na ziemie i przebieramy w używanych, albo zostajemy przy swoim jeżeli nie stać na to co powyżej.

Ja nie potrafię wskazać tańszych nowych systemów audio, które są w miarę sprawdzonymi i dobrymi w sensie cena/jakość/dźwięk.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.