Skocz do zawartości
IGNORED

infradzwieki z głosnika niskotonowego

szokus

Rekomendowane odpowiedzi

witam mam pytanie czy głośnik o minimalnej częstotliwości dolnej 25hz będzie słyszalny jeśli puszcze plik dźwiękowy na przykład 9 hz? chodzi mi o to czy potrafi wywołać częstotliwości niższe niż ma to w tablice znamionowej. i druga ważna kwestia czy będzie wyczuwalny jeśli człowiek potrafi usłyszeć dźwięki od 16 hz?

Prawidłowo sformułowane pytanie powinno brzmieć – czy dźwięk o częstotliwości 9 Hz będzie słyszalny na głośniku o dolnej częstotliwości granicznej 25Hz.

Sprawność głośnika dla tak niskich częstotliwości będzie mała, więc należy dostarczyć taki sygnał o odpowiednio dużej amplitudzie, by wychył membrany był wyraźny.

Jednak musi być ona ograniczona do takiej wartości, by nie uszkodzić głośnika.

Z fizjologii wynika, że zdolność odbioru niskich i wysokich częstotliwości jest upośledzona

w stosunku do średnich częstotliwości – obrazują to krzywe izofoniczne.

Infradźwięki są bardziej odczuwalne niż słyszalne (zależy to od ich natężenia).

Przy odpowiednio dużym natężeniu, ucisk fali akustycznej na błonę bębenkową będzie odczuwalny, czyli można stwierdzić, że będzie tym samym również słyszalny.

Jak zwykle więcej informacji można znaleźć m.in. w internecie .

Witam

Ze specyfikacji mojego subwoofera wynika, że generuje dźwięki od 18Hz. Podczas testu sygnał 15Hz jest odczuwalny poprzez plecy lekko dociśnięte do fotela oraz wibracje mało masywnych elementów drewnianych wyczuwalne dłonią itp. Szczególnie, gdy pokrętło wzmocnienia na subwooferze zostanie podkręcone na maksymalną moc, a jest tego 650W ciągłej 1,2 kW szczytowej. Słyszalność, moimi uszami i kilku najbliższych, pojawia się dopiero przy 25Hz. Przy 20Hz daje się usłyszeć cichutkie buczenie lecz mogą to być równie dodrze jakieś dźwięki wtórne. W moim teście niskie dźwięki są generowane ze skokiem 5Hz więc nic dokładniejszego powiedzieć nie mogę, a sprzęt audio jest zainstalowany nie w specjalnym pomieszczeniu odsłuchowym lecz pokoju użytkowym, choć pozbawionym elementów wysoce szkodliwych dla akustyki.

Pozdrawiam

dziękuje wam:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) i

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) za bardzo rzeczowe i profesjonale odpowiedzi, rozwiało to prawie wszystkie moje wątpliwości. myślałem nad kupnem specjalnego głośnika dla niskich częstotliwości: " Sinuslive Bass Pump III, 80 W, 8 Ohm, 130 mm, 20 -80 Hz" ale zakupie chyba jednak subwoofer i tu rodzi się moje nowe pytanie, a jestem żółtodziobem w tych kwestach: chodzi mi czy tymczasowo da się używać wzmacniacza samochodowego i subwoofera w domu, konkretnie mam na myśli kwestię zasilania oraz podłączenia takiego sprzętu.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

chodzi mi czy tymczasowo da się używać wzmacniacza samochodowego i subwoofera w domu

Do domu taki sprzęt się nie nadaje ponieważ w samochodzie robi się "układ rezonujący" pomiędzy bagażnikiem a "tubą" poza tym trzeba lubić takie cuś napompowane -osobiscie nie słyszałem jak dotąd NORMALNEGO basu z takiego ustrojstwa ;) a zatem nie polecam ;)

witam mam pytanie czy głośnik o minimalnej częstotliwości dolnej 25hz będzie słyszalny jeśli puszcze plik dźwiękowy na przykład 9 hz? chodzi mi o to czy potrafi wywołać częstotliwości niższe niż ma to w tablice znamionowej. i druga ważna kwestia czy będzie wyczuwalny jeśli człowiek potrafi usłyszeć dźwięki od 16 hz?

Usłyszysz głownie harmoniczne czyli wielokrotność 9Hz. Tak niskie częstotliwości są niezwykle trudne do odtworzenia przez jakikolwiek głośnik dynamiczny z głośnością ponad 80dB. (wymaga dużej średnicy >40cm, dużej objętości oraz mocy wzmacniacza).

Do częstotliwości od 0-20Hz używa się rotary sub :

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.