Skocz do zawartości
IGNORED

tuner Sony serii ST - szukam posiadaczy

gregi

Rekomendowane odpowiedzi

Mam 370-ke bez instrukcji. Czy mógłbyś sprawdzić u siebie w instrukcji, kiedy zapala sie na wyswietlaczu "hi-blend"? Rozumiem, że to działa automatycznie bo nie ma przycisku, żeby włączyć samodzielnie. Druga sprawa to "muting", u mnie świeci się cały czas - tak ma być??

co do hi blend niemam takiej funkcji, przypuszczam że właczenie takowej jest zależne od siły sygnału danej stacji i przy słabszym sygnale sie włancza żeby tuner odbierał sygnał z małymi szumami ,co do mute swieci sie umnie cały czas chyba ze dam na mono to wtedy mute też znika

Ja posiadam tuner st 550 es i mam pytanie do evvy jeżeli miałaś styczność z niższymi modelami tej serii ,to czy duża jest różnica w jakości dźwięku między modelami niższymi a twoim 770

->moll

Miałem okazję porównać model 707ES z moim, nowszym 5ES. Starszy odbiornik ma nieco pełniejszy środek pasma, i delikatniejsze, mimo to nieco bardziej szczegółowe wysokie tony. W porównaniu z 5ES dźwięk jest nieco łagodniejszy, pozbawiony 'cyfrowego' charakteru brzmienia przy odsłuchu komercyjnych rozgłośni.

Dorzucam link z porannej poczty:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Tuner zabytkowy ale mieści się w temacie: ST-5950 SD

Ukryta Zawartość

Witam! Jestem posiadaczem innego radia bo Yamahy T-05 i u mnie MUTE jest połączone z wyborem MONO/STEREO. CHodzi tutaj o to,że włączona funkcja MUTE wycisza wszelkie trzaski,szumy i inne śmieci podczas przeszukiwania skali. Czyli jak chcesz zmienić stację to słyszysz ciszę,ą nie całą,niepotrzebną resztę.

Wraz ze zdobytą wiedzą przychodzi świadomość jak wielu rzeczy jeszcze nie wiesz...

Funkcja mute, opisywana też jako muting, służy do wyciszenia trzasków przy wyszukiwaniu stacji. Tego co w zwykłym pozbawionym tej funkcji radiu towarzyszyłoby nam przy przeszukiwaniu skali zanim złapiemy sygnał jakiejkolwiek stacji. Może być włączana lub tylko wyłączana, co sugeruje jej domyślne położenie. Występuje zarówno w odbiornikach analogowych, jak i cyfrowych. Jeśli jest jakaś kontrolka pokazująca włączenie tej funkcji, to musi i być pstryczek lub pokrętło umożliwiające jej włączenie/wyłączenie.

Przewijaja sie w tym watku dwa interesujace mnie zagadnienia, w kontekscie innego watku (10983):

1. Czy roznice miedzy tunerami (powyzej pewnej, niewysokiej klasy, bez wad fabrycznych) sa dla Was w ogole istotne w aspekcie jakosci nadawania w polskim eterze?

2. Mariusz05> jakie to modyfikacje poczyniles? Czy rezultat jest naprawde satysfakcjonujacy? Cos da sie zrobic, zeby kompresja sygnalu nie puszczala krwi z uszu?

• 3 miesiące później...

MatiuszJ

jakość nadawania w polskim eterze jest bardzo dobra!

To raczej kwestia anteny i jakości tunerów.

Mam ST-S 770 ES i bardzo dobrą antene. Odbieram stacje niemieckie , duńskie ... i jakieś tam .... nawet ruskie

Jakość dźwięku jest rewelacyjna!!!! żadnych szumów na większości stacji.

(chociaż jest jedna stacja - chyba szwcka- która wyraźnie odstaje jakościa od innych... )

A ogólnie co do jakości dźwięku z mojego tunera to jest moim zdaniem wyraźna różnica w stosunku do ST-S 5xx Es (nie słuchałem tylko st-s 550es).

W 770 dźwięki są bardziej nasycone i bardziej szczegółowy odbiór (707 es ma właściwie tą samą jakość dźwięku z tą różnicą, że czasem słychać delikatne szumy na stacjach ze słabszym sygnałem).

w przypadku 770 jestem pewien, że wielu miało by problem z rozpoznaniem czy dźwięk pochodzi z tunera czy z cd.

Funkcja Hi-Blend jest u mnie włączana przyciskiem "FM Mode" a funkcja Mute jest włączana przyciskiem "Mute" (he he)

EVVA

jesteś masz może instrukcje obsługi do Twojego tunera?

St-S 770 ES trudno dostać w Polsce. Ostatnio sprzedawał jakiś gość z Wrocławia (jakiś miesiąc temu).

Cena to około 700 - 900 zł - w zależności od stanu tunera (nowy kosztował 1300 DM).

Jest na allegro jeden ST-S 570Es, ale jednak to nie jest ta jakość. Już sama waga tunera coś znaczy (570 - ok. 3,5 kg. , a 770 to 6,5 kg).

Antena to kablówka + antena radiowa zewnętrzna (ale z radiowej już nie korzystam , bo nie jest tak dokładna)

I JJESZCZE MAŁA POPRAWKA co do jakości dźwięku polskich stacji.

Faktycznie większość jest kiepska - w poprzednim wpisie zapomniałem o ważnym sczególe - słucham głównie w nocy, przede wszystkim stcji duńskich, szweckich i niemieckich. Z Polskich stacji PR3 , PR2, Merkury. Takie mam zaprogramowane i rzadko już korzystam z tuningu. Po wpisaniu poprzedniego tekstu pokręciłem trochę po stacjach i rzeczywiście różnica w jakości dźwięku jest znaczna (mam tu na myśli stacje odbierane z maxymalną czystością)

MariuszJ według mnie przeróbka mojego tunera dała duży efekt w stosunku do ponieśionych kosztów, poprostu uzupełniłem brakujące elementy na płytce w części p.cz. amianowicie wstawiłem dodatkowy filtr 10,7mhz (otych samych parametrach jak pozostałe)i dodałem wzmacniacz p.cz na układzie ul1202 i jeden rezystor i kondensator.Efekt dużo większa czułośc tunera oraz większa selektywność i dzwięk bardziej dynamiczny, przedtem był płaski bez dynamiki z szumem nawet na silnych stacjach

Mam od jakiegoś czasu Sony 707 ES. Też polecam. Zamieniłem go za Marantzem 6000 z dopłatą. Różnica w dźwięku bardzo duża. Przyjemnie słucha się PR2 i 3. Ale bardzo dobry przekaz uzyskałem dopiero z Cardasem Neutral Ref. Ciepło, wypełnienie, masa, gładkość i ten "aksamit". Polecam.

nie, nie porownywalem go z innymi, w owym czasie sugerowalem sie opiniami w magazynach audio

i ogolnie zebral bardzo dobre noty z tego co pamietam

uzywam go na codzien, choc ostatnio zadziej bo jakos zapomnialem ze funkcjonuje cos takiego jak radio :-)

nie mam zastrzezen co do tego tunera, ma full bajerow (nawet nie uzywalem wiekszosci z nich), 2 wejscia na anteny do ukfu

aha, nie porownywalem go z innymi, bo nie kupilem go w sklepie a zlozylem zamowienie na przemyt z niemiec

wyszlo chyba 300zl taniej, nie pamietam dokladnie

dostalem nowke w kartonie, nigdy nie rozpakowywana, nawet z polskimi napisami na obudowie

zaplacilem chyba 700 albo 800zl, w sklepach byl po 1000zl (w cennikach oprzynajmniej bo tych najwyzszych modeli sam nie widzialem)

a magnetofon sony qs ostatni z seri ktory tez zmawialem ksoztowal mnie wtedy 900zl (w sklepie 1400zl)

pytanie do posiadaczy siedemsetek ES:

kupiłem mój tuner bez pilota oczywiście, bo w komplecie (o ile mi wiadomo) nie było.

Nie mam wzmacniacza sony i nie wiem z jakim pilotem może on działać.

Czy ktoś w ogóle uzywa pilota do obsługi tunera TS-S 7XX ES?

Ja uzywam uniwersalnego pilota sony , do wszystkich uzadzen mozna go zaprogramowac - sony wpisany fabrycznie.

[obrazekLUKASZ-239823_1.jpg]

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.