Skocz do zawartości
IGNORED

Arcam CD23 ktoś chętny?

kamil79

Rekomendowane odpowiedzi

Jest ktos chetny na sprawdzenie tego zrodła w swoim systemie?Jestem skłonny na probe sie zamienic gdyz kupilem go ale mi nie przypasowal do konca .Jak by ktos mial jakis ciekawy cd i chcialby poeksperymentowac to mozemy sie wymienic.Tak mi dzis taki pomysl wpadł do glowy.Jestem ze swietokrzyskiego

Copland CTA 402,Copland CDA 288 .Dali Mentor 5

Kamil,napisz co jest nie tak z CD23,co wprowadził,czego brakuje...etc?

Mnie ciężko sobie wyobrazić układ w którym ten cedek by się nie sprawdził,w sferze budżetowej w moim odczuciu Arcam zdecydowanie wyróżnia się niemal w każdym aspekcie na tle innych playerów.Kiedy służył mi jako podstawowe źródło podpinałem go do kilku dac'ów:Theta DS Pro Basic IIIA,Protagonist od McG,CEC DX51,Abraxas pre/dac... i zawsze było nieco lepiej,po powrocie do RingDaca jednak nie było dużego dyskomfortu,wciąż grało dobrze.

Nie mieszkamy od siebie zbyt daleko,chętnie podrzuciłbym Ci 508-kę do sprawdzenia u siebie,trochę to by może było nie fair w stosunku do CD23 porównywać go do 3-krotnie droższego źródła ale zawsze miałbyś jakiś punkt odniesienia,w tej chwili to jednak niemożliwe ze względu na moją pracę ale jeśli zostałbyś z CD23 dłużej to można by takie porównanie w przyszłości zorganizować.

Przyznam,że czuję się trochę odpowiedzialny za Twoje niezadowolenie z Arcama,wszak to ja Ci go polecałem;)

l'enfant sauvage

Nie wiem jak to opisac,dzwiek za bardzo mnie atakuje,srednica jest na pierwszym planie .Lepiej bylo z marantzem dv12s1 ktorego moglem miec taniej.Jednak potrzebuje cd ktore zlagodzi srodek i doda od siebie troche charakteru bo arcam jest bezlitosny dla nagran.Spokojnie kupilem go od znajomego nie dlatego ze Ty go polecales wiem ze to super cd ale w mojej konfiguracji dla mnie sie nie sprawdzil .

Hej

Ja w sumie tez mam arcama 23 i troche sie dziwie jezeli ktos jest z niego niezadowolony.

Narazie mam niestety tylko sony fb930r i swansy m3. Na wzmaka narazie zbieram i szczerze nie wiem co kupic. Wokal jest na 1 planie jezeli jest tak nagrana plyta. Na tym parchu sony sprzed 14 lat mam w miare glebokie 3d, mega nisko schodzocy bas. Fortepian brzmi ze ciary przechodza.

Brakuje troche wyarfinowania i lepszej gory. Widze ze masz MF A300, i chyba z tego co widze zestaw kompletnie z soba nie gra.Pozdro

Nie jest tak ze kpl nie gra ,tez sa ciary na płytach kari bremnes,na stingu itp ale np.coma gra tak ze dzwiek mnie atakuje i jest za ostry.Sa plyty ktore brzmia super ale ja mam pol tysiaca plyt i chce sluchac z radoscia przynajmniej 2/3 a nie 1/3

Arcam to super sprzęt, sam się dobrze napociłem czy jest na tyle gorszy od Krella 300 żeby dopłacać do drugiego prawie dwa razy tyle. Grał minimalnie "wężej" natomiast lepszy był w vocalu. W sumie tak naprawdę różnice poczułem dopiero porównując go z Marantz SA 11 S1 - ale różnica cenowa mówi sama za siebie.

Sprzedaj Musicala póki jest na to moda na tym forum i kup coś żywego, a docenisz zalety Arcama.

Ja wnioskuję,że Kamil nie chce lepiej ponieważ oznacza to często,że boleśnie przekonujemy się o realizacjach niektórych pozycji w naszej płytotece.Można uśrednić realizacje ale wtedy wszystko brzmi przeciętnie czyli nigdy tak na prawdę nie usłyszymy jak potrafią zabrzmieć te wybitnie płyty,dostajemy w zamian jedynie nieco lepszą strawność przy gorszych wydawnictwach.

Dochodzą też indywidualne preferencje,jeśli ktoś lubi nieco podbarwiony ale za to przyjemnie brzmiący w każdej sytuacji dźwięk to trzeba to uszanować.Spore jednak odstępstwo od neutralności jak dla mnie się nie sprawdza na dłuższą metę,słyszałem systemy na których wokalista dysponujący naturalną chrypką w głosie śpiewał niemal aksamitnym wokalem,niektórzy tak lubią.Jak dla mnie,jeśli jest chropowato to ma tak być.W dłuższej perspektywie to nie do przyjęcia gdyż wszystko brzmi podobnie....cukierkowo i staje się jednolite,nużące,mało zróżnicowane.

Nie zaprzeczam jednak-są miłośnicy takiego grania;)

l'enfant sauvage

Ja chce by ten dzwiek brzmial przyjemnie a nie byl taki natarczywy.Teraz jest super stereofonia .wokalista zawsze spiewa po srodku zawsze jest oderwany od glosnikow wszystko brzmi bardzo poukladanie ale MALO PRZYJEMNIE.Gdy mialem marantza 12s1 wtedy bylo tak analogowo i przyjemnie,oczywiscie tak samo zle plyty brzmialy zle ale,przy tych dobrych sie rozplywalem.Dzis podmienilem interkonekt i zero roznicy,wynioslem tez sprzet do innego mniejszego pokoju .Tylko bas sie zwiekszyl a dzwiek jak meczyl tak meczyl.Wiem ze kazdy element ,ktory posiadam reprezentuje soba jakis tam poziom w miare rowny ale tak byc nie moze.Poradzcie co wymienic?wzmak?kolumny?cd?

Skoro z innym cedekiem było w porządku, to odpowiedź znasz.

Czasami tak się zdarzy i nie ma czym się przejmować za bardzo, tylko opchnąć czym prędzej, najlepiej bez straty i po temacie.

Naukowe teorie mnie nie interesują. Zresztą kogo tu interesują? To jest forum dla audiofilów.

Przerabialem winyl i to z duzo lepszym gramofonem,jednak to za kosztowna zabawa dla mnia wiec clearaudio poszedl do ludzi.Ale jak potrafi zagrac czarna plyta wiem.Jak bym wiedzial jak to zrobic to bym wkleil film z tym jak mi to teraz gra

Jeśli lubisz analogowe ciepełko z cdp to przychodzą mi na myśł: Yamaha CDX993,Meridian 506.24,Linn Ikemi,Marantz CD10.Najtańsza będzie Yamaha <1k,Meridian i Marantz mogą być kłopoty z zaopatrzeniem się w zapasowy laser ale egzemplarze nie grzebane z oryginalnymi napędami powinny jeszcze lata pograć,Ikemi słuchałem nie w swoim systemie,bardzo podobna sygnatura brzmienia do Meridiana 506.24 lecz będzie też sporo droższy.Ewentualnie można by spróbować Meridiana G08.2-bardzo gładkie brzmienie,jak dla mnie wręcz zmulone ale sądząc po Twoich preferencjach mógłby przypasować.

l'enfant sauvage

Dobra dobra, po prostu nie chcesz za dużo stracić przy odsprzedaży i teraz się zaczną peany pochwalne na jego cześć :)

A tak poważniej nieco, to zawsze powtarzam, że chodzenie po sklepach czy znajomych, nawet ze swoim sprzętem,

to jest tylko bezproduktywna strata czasu, bo każdy system zaczyna grać po min. 2-3 dniach od podpięcia ostatniego elementu.

Dlatego ja nawet nie siadam do słuchania przed upływem tego czasu, tylko zostawiam włączone na parę dni, żeby się przegryzło.

Naukowe teorie mnie nie interesują. Zresztą kogo tu interesują? To jest forum dla audiofilów.

Slucham gilmoura i chyba naleza sie przeprosiny temu arcamowi...,dzis jakos brzmi to bajeczniej...;))

Sam mam podobne oczekiwania w stosunku do prezentacji do Twoich. W moim pojęciu MF+Arcam, podobnie jak MF+Creek należą do "związków" wybitnie udanych. Przy takich połączeniach twierdzenie o "misowatym" basie MF można spokojnie między bajki włożyć.

Przesłuchaj kilkadziesiąt płyt i dopiero szukaj dziury w całym. ;)

No na moj gust cos jest nie do konca tak jak chce,wszystko wyladowalo na allegro jak ktos chetny to pisac na PW

Kurcze, po co się tak spieszysz? Grało Ci to dobrze z Marantzem, po wymianie CD okazało się że jesteś niezadowolony i kilka dni później popychasz na allegro cały, całkiem niezły zestaw.

Kiedyś pod wpływem impulsu też sprzedałem wszystko, w tym MF-a. Dwa miesiące później, po kilku odsłuchach różnych, nowych, zachwalanych zabawek z płynną sraczką szukałem po necie takiego samego wzmacniacza MF.

To nie jest dobry czas na sprzedaż. Stracisz na tym. Obyś nie żałował.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.