Skocz do zawartości
IGNORED

Garaż audio i dobór sprzętu

dyzio4

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć Koledzy

Po długotrwałych próbach słuchania muzyki w domu z żoną i dziećmi doszedłem do jedynego słusznego wniosku, iż przeprowadzę się do garażu, który przerobię na pokój audio. Mam już Projektantkę, Dźwiękowca i Wykonawcę.

I teraz problemy:

• Garaż jako docelowy pokój audio będzie mały, ok 18m2 w prostokącie ale maksymalnie dostosowany pod względem akustyki z Dźwiękowcem (przynajmniej zrobię, co mogę)
  • Garaż audio ma być wyłącznie do słuchania stereo
  • Sprzęt, który obecnie posiadam wypisałem poniżej ale raczej pozostanie w domu, ponieważ rodzina lubi oglądać filmy, szczególnie te rysunkowe :)

Yamaha RX-A3030 (RXA3030) Amplituner

Definitive Technology SR-8080BP

Definitive Technology CS-8080HD

Definitive Technology BP-8060ST

OPPO BDP-103EU

Cambridge Audio Stream Magic 6

Cambridge Audio Azur 851A

• Muzyka, której słucham to począwszy od mocnego rocka i metalu, poprzez muzykę elektroniczną do grungu, jazzu i chilloutu. Wszystko poza disco i klasyczną.
  • Budżet: rozsądnie ale sprzęt ma dobrze zagrać w tym pomieszczeniu, czyli potrzebne źródła (raczej strumieniowe, ponieważ posiadam serwer NAS i nie mam siły do płyt CD) i kolumny podłogowe
  • Do tej pory odsłuchałem: NAD M3, Roksan Oxygene, Struss R150, Vincent SV-800 i Xindak A-600E (09). Wszystko na głośnikach DefTech. Najlepsze wrażenie do tej pory zrobił na mnie Vincent.

Koledzy proszę poradźcie jaki dobrać sprzęt do garażu audio. Będę wdzięczny za porady.

Wojciech

Gość

(Konto usunięte)

Nie dobieraj sprzętu do czegoś czego jeszcze nie ma :) Zrób z garażu prawdziwe miejsce do odsłuchów -> przystosuj je akustycznie i i praktycznie, byś czuł się w nim swobodnie i nie miał powodu do wstydu, kiedy ktoś odwiedzi :)

W porządnym pomieszczeniu, zagra każdy dobrany zestaw. Masz okazję, by kupić wzmacniacz, który będzie, przynajmniej na jakiś czas, służył za referencyjny, czyli coś lampowego. Sugeruję coś na 2A3. 300B może być za słaby na basie przy rock'u :) ale próbować warto, bo mając odpowiednie kolumny, temat będzie z głowy, a przy źródle z plików, będziesz żonglował dac;ami, kolumny więc proponuję też już na początku kupić dobre.

• 1 miesiąc później...

Układanie kabli audio na stałe w ścianach albo podłodze to najgłupsza rzecz jaką można zrobić - szczególnie w dedykowanym pomieszczeniu. Skąd w ogóle taki pomysł? Przecież po to robisz ten cały garaż, żeby nie musieć iść na żadne tego typu kompromisy. Dzieci biegać ci tam nie będą, a kilka kabli leżących luzem na podłodze pomiędzy sprzętami na pewno niczego nie zeszpeci, więc nie bardzo rozumiem dlaczego chcesz je chować w podłodze i ścianach? Przecież nawet jeszcze nie wiadomo jaki zestaw będzie tam grał, więc jak chcesz dobrać okablowanie do nieistniejącego systemu? To jest kompletny absurd.

A do czego ten kabel USB ma być ??? Jak do połączenia transportu z DAC to przecież te sprzęty zawsze stoją obok siebie ...

Oczywiście jak robi się kino to warto schować kable do głośników tylnych czy kabel HDMI czy zasilający do projektora.

A dedykowanym pokoju audio nikt nic nie chowa w ścianach ...

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Standard USB 2.0 przewiduje maksymalna długość kabla 5m, ale nadal nie rozumiem dlaczego tak się uparłeś zalewać ten kabel w podłodze.

A jak już koniecznie musisz, to chociaż poprowadź go w peszlu, żeby w razie czego dał się wyciągnąć bez kucia podłogi.

Dzięki za odpowiedź, 5 m wystarczy.

Problem jest w tym, że mam dwójkę dzieci i psa. Jeżeli ktoś wierzy, że dziecko nie wejdzie do pokoju audio to chyba nie ma dzieci :). A taki 3 latek wywraca się na prostej drodze. Generalnie ma to być pomieszczenie audio ale chcę poprowadzić kable do ewentualnego kina 5.1. Oczywiście kolumny frontowe będą podłączone kablami bezpośrednio, w ścianach pójdą HDMI i USB chociażby do podłączenia laptopa siedząc na kanapie bez potrzeby rozkładania kabla na środku pokoju. Kable do głośników efektowych pójdą w ścianach. Dzisiaj wykonywane jest ogrzewanie podłogowe a jutro wylewka ale zdecydowaliśmy, że kable pójdą w ścianach.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.