Skocz do zawartości
IGNORED

Lampizacja DAC es9018

KrzysiekA

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Jak w tytule wyżej. Chcę zlampizować chińczyka na kości es9018 według układu poniżej.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Es9018 pracuje w trybie napięciowym. Lampy 6H8C już kupiłem. Jest to podwójna trioda a więc używam tylko jednej. (druga na zapas). Problem że do układu potrzebuje transformator 120V i 6,3V i tu pierwsze pytanie. Nigdzie nie znalazłem takiego trafo. Gdzie można tanio kupić? Ewentualni zastanawiałem się czy można dać mocniejsze napięcie. Znalazłem trafo na 170V czyli po wyprostowaniu będzie ponad dwieście. Czy te lampy tyle wytrzymają i czy trzeba zmieniać punkt pracy? Drugie pytanie jest następujące. Chyba już klasyk na Audiostereo. Jakie kondensatory na wejście i wyjście. Mam Philipsy 1,5uF orange drop . Myślałem też o Obligado film oil ale być może macie lepsze propozycje.

Te Philipsy próbowałem już na wejściu TK2050 i w sumie jest przyzwoicie ale wiem z doświadczenia że uważa się że jest przyzwoicie dopóki nie spróbuje się czegoś lepszego.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
https://www.audiostereo.pl/topic/111676-lampizacja-dac-es9018/
Gość piotrektychy

(Konto usunięte)

odpuść te lampy, zero niskich tonów, tez robiłem na nich próby z analogiem do DAC, myślałem że zrobiłem jakiś błąd, źle zmontowałem, ale układ prosty jak budowa cepa, trudno się pomylić. Dałem 6SN7 i zagrało, podobnie miałem z driverami na 6H8C w wzmacniaczy lampowym

Może poszukaj trafa 110V na wtórnym, powinno być tego dużo.

Napięcie na anodzie według projektu to 100V, dobierzesz Ra.

Co do lamp, to 6SN7 są sprawdzone, to bezpieczne rozwiązanie, ale droższe.

Co do kondów, każdemu co innego brzmi dobrze, warto sprawdzić polskie lub radzieckie olejaki.

Trafo już kupiłem 170V i 6,3V zależało mi na tym żeby żarzenie było na tym samym transformatorze co zasilanie bo nie mam za dużo miejsca w obudowie. Teraz pozostało mi jedynie czekać na dostawę.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.