Skocz do zawartości
IGNORED

Jaki sub do kina ?

luku86pl

Rekomendowane odpowiedzi

posiadam Kino domowe 5.0

amplituner SONY STR-DG720 oraz Kolumny Sony SS-F6000p

chciałbym podpiąć do niego suba

tylko nie wiem jaki byłby dobry pod tego ampa ?

kwota do do 1000 mniej wiecej zl

pokój ma około 15 m2

chciałbym aby bas był dość czysty i mocny (do filmow i muzyki )

i prosze powiedziec czy Regulacja częstotliwości odcięcia jest ważna ?

Rozwaze każda propozycje .

pozdrawiam wszystkich

https://www.audiostereo.pl/topic/111683-jaki-sub-do-kina/

W tym przypadku nie- zajmie się tym amplituner. Jeśli nie da się tego wyłączyć, należy (w subwooferze) ustawić na najwyższą.

tylko nie wiem jaki byłby dobry pod tego ampa ?

Najlepszy, jaki się zmieści w budżecie :)

https://www.audiostereo.pl/topic/111683-jaki-sub-do-kina/#findComment-3160861

Poczytaj

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

i m.inn.drugi post i już nie chodzi o polecane modele bo są droższe niż Twój zakładany budżet , nie o to chodzi ,

Ukryta Zawartość

nie obraź się ale chce Ci zwrócić uwagę (jeśli nie wiesz) na to , że suba nie możesz za bardzo "rozkręcać" , najwyżej do 1/3 mocy(wszystko zależy od wydajności wzmaka w subie i efektywności samego głośnika) bo dalej podgłaśniasz amplitunerem i , że to nie kolumna i w filmach gra tylko momentami a i w muzie zdarzają się kawałki , że nie ma na tyle niskich częstotliwości , żeby się wzbudził , ostatnio słucham muzy (trans) i słyszę "łup łup łup" i cisza i tak kilka razy , myślę sobie , zj***ł się czy co , wystraszyłem się , zapodaje inny kawałek, wszycho ok , zdziwienie na gębie , tak nagrana muza i już , w tematach z linków wytłumaczyli co i jak z subami ,

jest ważna i zależy jakim wyjściem/wejściem połączony jest sub z amplitunerem , jeśli przez wejście LFE to odcięcie ustawiasz w amplitunerze a jeśli przez LINE IN to w subie i mam nadzieje , że nie pomyliłem , musisz sobie popróbować jakie będzie najlepsze , jeśli w amplitunerze będziesz ustawiał to gdzieś w granicach 80 Hz ale jak wcześniej wspomniałem trzeba samemu popróbować w czasie słuchania muzy jeśli ma wspomagać kolumny natomiast jeśli ma być tylko do kina ja dałbym na 60 , zerknąłem teraz na spec.kolumn i ładnie schodzą w dół , odcięcie dałbym na 40-50(jeśli takie jest i jeśli tylko do kina) a kolumny na Large i RPW 10 żeby nie był za słaby do kolumn,do tych dużych kolumn potrzeba Ci subwofera do muzy , czyżby tak mało dawały basu?

Poczytaj

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

a tu masz bardzo ładnie wszystko opisane można powiedzieć krok po kroku

Każdy z subów , które podałeś ( Klipsh) ma inną budowę , w sensie w innym miejscu usytuowany głośnik , przedni, tylny bass-reflex , SW350 ma 150 W mocy ciagłej , wzmak cyfrowy i 8" głośnik od spodu i tylny bass-reflex natomiast RPW10 200W mocy ciągłej i 10" "głośniczek" umieszczony z przodu jak już to tego bym wziął , większa moc, większy głośnik , zapas by był i przedni bass-reflex .

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/111683-jaki-sub-do-kina/#findComment-3161088

>Mateusz80

Wzmacniacz 150W RMS, zasilacz na trafie 250W i 4x10.000uF, filtra wejściowego brak- tym zajmuje się amplituner. Głośnik "patrzy" w podłogę, br z tyłu, całość waży ok. 20 kg, bo wewnątrz skrzynki sporo wzmocnień.

https://www.audiostereo.pl/topic/111683-jaki-sub-do-kina/#findComment-3162180

A czyja odpowiedź by cokolwiek wniosła skoro Ty co post pytasz o droższy sub to nie wiadomo o co chodzi i jaki , z jakiego przedziału proponować .

Słuchaj Kolego nie chcę Ciebie obrażać ale czy Ty w ogóle czytasz posty które ludzie piszą, posty , które są nad czyli wyżej, czytałeś moją "kobyłę" ?

A zastanowiłeś się chociaż dlaczego ona się tu znalazła(ironia)?

A co do ironii to specjalnie tak napisałem bo chcesz kupić suba , chciałeś kupic suba do 1000 zł a pytasz o takie (Klipsh SW450 ,Paradigm PDR-W100) , które kosztują 1,5-1,7 tys więc żeby się nie rozwodzić od razu skoczyłem na 3 tys bo za chwile zacząłbyś się o takie pytać.

Paradigm robi suby kinowe więc do przydupienia w czasie seansu będzie dobrze jednak jest to bas o długim wybrzmieniu no i może nadałby się do muzy w której taki bas jest potrzebny (są takie gatunki) ale nie ma w nim na tyle kontroli ,żeby "pykał" w jakimś tam rytmie nie gubiąc go , zaproponowałem,podsunąłem , napisałem co ja bym wziął

natomiast RPW10 200W mocy ciągłej i 10" "głośniczek" umieszczony z przodu jak już to tego bym wziął , większa moc, większy głośnik , zapas by był i przedni bass-reflex .

dziwisz się , że ludzie nie proponują nic , bo jest jak napisałem, co post podnosisz kwotę do wydania na suba pytając o coraz droższe konetrukcje.

chciałbym aby bas był dość czysty i mocny (do filmow i muzyki )

poza tym w tym przedziale cenowym nie ma żadnych wodotrysków i ludzie dobrze wiedzą , że suby nie będą sobie dawały rady w muzie. Poza tym trzeba to odsłuchać na jakimś dobrym filmie akcji lub wojennym (jakaś jedna , dwie scenki) w których sub będzie mógł się wykazać , ludzie mogą rzucać propozycjami ale gdy pójdziesz na odsłuch możesz wybrać całkiem inną i markę i konstrukcję(model) bo nie raz tak bywało.

Inną sprawą jest to , że w salonie lub w markecie itd sub będzie inaczej brzmiał niż u Ciebie w domu (inna akustyka pomieszczenia ) co też musisz wziąć pod uwagę podczas zakupu, najlepiej wziąć go do domu i tam popróbować tzn w miejscu gdzie będzie grał.

Zapytałem też czy te kolumny Sony dają tak mało basu skoro chcesz je wspomagać subem.

Nawet nie raczyłeś odpowiedzieć więc wnioskuję , że nawet nie czytałeś mojego posta

do tych dużych kolumn potrzeba Ci subwofera do muzy , czyżby tak mało dawały basu?

z doświadczenia wiem , że nawet takie małe monitorki od mini wieży (z drewnianą obudową, ale to dawne czasy) miały fajny miękki nieźle kontrolowany bas więc nie wiem po co chcesz te kolumny wspomagać subem . Jest tak źle?

Kolega z jednego z postów , który podsunąłem Ci do poczytania wybrał JBL E150P , nie wiem , czytałeś ten temat (drugi od góry z "kobyły").

Możesz przyjżec się też TSW 200 Taga , 200W, 305mm głośnik i niezła waga co świadczy o mocnej obudowie . Jednak jest to konstrukcja otwarta więc też nie będzie na tyle dobrej kontroli , żeby cieszyć się nadążającym za rytmem basem . Ale to ok 1,3 tys. Od razu proponuję do połączenia jego z amplem kabel typu Y . Podwójna końcówka kabla do suba w wejścia LOW INPUT L i R a pojedyncza do wyjścia w amplitunerze.

https://www.audiostereo.pl/topic/111683-jaki-sub-do-kina/#findComment-3162374

suba nie możesz za bardzo "rozkręcać" , najwyżej do 1/3 mocy(wszystko zależy od wydajności wzmaka w subie i efektywności samego głośnika) bo dalej podgłaśniasz amplitunerem i , że to nie kolumna i w filmach gra tylko momentami a i w muzie zdarzają się kawałki , że nie ma na tyle niskich częstotliwości , żeby się wzbudził

Też miałem taki problem (słucham prawie wyłącznie muzy) i końcu doszedłem, że w amplitunerze w funkcji Bass Management należy wszystko (LFE Trim, Bass Trim) ustawić na max, samą zaś moc na subwooferze dać nawet nie na 1/3 jak sugerujesz, lecz na 1/5, max 1/4. Wtedy subwoofer "wskakuje" od razu po włączeniu amplitunera i jest cały czas włączony podczas słuchania.

Podłączenie pojedynczym cinchem z Sub Out amplitunera na LFE In subwoofera, częstotliwość odcięcia basów na amplituerze 80 Hz, kolumny L/R/SL/SR ustawione jako Large, Bass Augment On.

https://www.audiostereo.pl/topic/111683-jaki-sub-do-kina/#findComment-3163892

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.