Jump to content
IGNORED

Jaki sub do kina ?

luku86pl

Recommended Posts

posiadam Kino domowe 5.0

amplituner SONY STR-DG720 oraz Kolumny Sony SS-F6000p

chciałbym podpiąć do niego suba

tylko nie wiem jaki byłby dobry pod tego ampa ?

kwota do do 1000 mniej wiecej zl

pokój ma około 15 m2

chciałbym aby bas był dość czysty i mocny (do filmow i muzyki )

i prosze powiedziec czy Regulacja częstotliwości odcięcia jest ważna ?

Rozwaze każda propozycje .

pozdrawiam wszystkich

Hidden Content

Give reaction or reply to this topic to see the hidden content.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

W tym przypadku nie- zajmie się tym amplituner. Jeśli nie da się tego wyłączyć, należy (w subwooferze) ustawić na najwyższą.

tylko nie wiem jaki byłby dobry pod tego ampa ?

Najlepszy, jaki się zmieści w budżecie :)

Hidden Content

Poczytaj

Hidden Content

i m.inn.drugi post i już nie chodzi o polecane modele bo są droższe niż Twój zakładany budżet , nie o to chodzi ,

Hidden Content

nie obraź się ale chce Ci zwrócić uwagę (jeśli nie wiesz) na to , że suba nie możesz za bardzo "rozkręcać" , najwyżej do 1/3 mocy(wszystko zależy od wydajności wzmaka w subie i efektywności samego głośnika) bo dalej podgłaśniasz amplitunerem i , że to nie kolumna i w filmach gra tylko momentami a i w muzie zdarzają się kawałki , że nie ma na tyle niskich częstotliwości , żeby się wzbudził , ostatnio słucham muzy (trans) i słyszę "łup łup łup" i cisza i tak kilka razy , myślę sobie , zj***ł się czy co , wystraszyłem się , zapodaje inny kawałek, wszycho ok , zdziwienie na gębie , tak nagrana muza i już , w tematach z linków wytłumaczyli co i jak z subami ,

jest ważna i zależy jakim wyjściem/wejściem połączony jest sub z amplitunerem , jeśli przez wejście LFE to odcięcie ustawiasz w amplitunerze a jeśli przez LINE IN to w subie i mam nadzieje , że nie pomyliłem , musisz sobie popróbować jakie będzie najlepsze , jeśli w amplitunerze będziesz ustawiał to gdzieś w granicach 80 Hz ale jak wcześniej wspomniałem trzeba samemu popróbować w czasie słuchania muzy jeśli ma wspomagać kolumny natomiast jeśli ma być tylko do kina ja dałbym na 60 , zerknąłem teraz na spec.kolumn i ładnie schodzą w dół , odcięcie dałbym na 40-50(jeśli takie jest i jeśli tylko do kina) a kolumny na Large i RPW 10 żeby nie był za słaby do kolumn,do tych dużych kolumn potrzeba Ci subwofera do muzy , czyżby tak mało dawały basu?

Poczytaj

Hidden Content

Hidden Content

a tu masz bardzo ładnie wszystko opisane można powiedzieć krok po kroku

Każdy z subów , które podałeś ( Klipsh) ma inną budowę , w sensie w innym miejscu usytuowany głośnik , przedni, tylny bass-reflex , SW350 ma 150 W mocy ciagłej , wzmak cyfrowy i 8" głośnik od spodu i tylny bass-reflex natomiast RPW10 200W mocy ciągłej i 10" "głośniczek" umieszczony z przodu jak już to tego bym wziął , większa moc, większy głośnik , zapas by był i przedni bass-reflex .

Hidden Content

Hidden Content

Hidden Content

Hidden Content

Hidden Content

Co do 10" glosniczka to musial bys posluchac u mnie SVS PB1000, bys sie zdziwil.Sam sie przekonalem ze wielkosc glosnika to nie wszystko.

Mam jeszcze JBL ES250 i gral slabiej.

Hidden Content

Mam subwooferek DIY na 10' TB WT644F- na 42m2 potrafi "zrobić demolkę". Jak głośnik porządny i dobrze zaaplikowany, ten rozmiar spokojnie wystarcza :)

Hidden Content

>Mateusz80

Wzmacniacz 150W RMS, zasilacz na trafie 250W i 4x10.000uF, filtra wejściowego brak- tym zajmuje się amplituner. Głośnik "patrzy" w podłogę, br z tyłu, całość waży ok. 20 kg, bo wewnątrz skrzynki sporo wzmocnień.

Hidden Content

A czyja odpowiedź by cokolwiek wniosła skoro Ty co post pytasz o droższy sub to nie wiadomo o co chodzi i jaki , z jakiego przedziału proponować .

Słuchaj Kolego nie chcę Ciebie obrażać ale czy Ty w ogóle czytasz posty które ludzie piszą, posty , które są nad czyli wyżej, czytałeś moją "kobyłę" ?

A zastanowiłeś się chociaż dlaczego ona się tu znalazła(ironia)?

A co do ironii to specjalnie tak napisałem bo chcesz kupić suba , chciałeś kupic suba do 1000 zł a pytasz o takie (Klipsh SW450 ,Paradigm PDR-W100) , które kosztują 1,5-1,7 tys więc żeby się nie rozwodzić od razu skoczyłem na 3 tys bo za chwile zacząłbyś się o takie pytać.

Paradigm robi suby kinowe więc do przydupienia w czasie seansu będzie dobrze jednak jest to bas o długim wybrzmieniu no i może nadałby się do muzy w której taki bas jest potrzebny (są takie gatunki) ale nie ma w nim na tyle kontroli ,żeby "pykał" w jakimś tam rytmie nie gubiąc go , zaproponowałem,podsunąłem , napisałem co ja bym wziął

natomiast RPW10 200W mocy ciągłej i 10" "głośniczek" umieszczony z przodu jak już to tego bym wziął , większa moc, większy głośnik , zapas by był i przedni bass-reflex .

dziwisz się , że ludzie nie proponują nic , bo jest jak napisałem, co post podnosisz kwotę do wydania na suba pytając o coraz droższe konetrukcje.

chciałbym aby bas był dość czysty i mocny (do filmow i muzyki )

poza tym w tym przedziale cenowym nie ma żadnych wodotrysków i ludzie dobrze wiedzą , że suby nie będą sobie dawały rady w muzie. Poza tym trzeba to odsłuchać na jakimś dobrym filmie akcji lub wojennym (jakaś jedna , dwie scenki) w których sub będzie mógł się wykazać , ludzie mogą rzucać propozycjami ale gdy pójdziesz na odsłuch możesz wybrać całkiem inną i markę i konstrukcję(model) bo nie raz tak bywało.

Inną sprawą jest to , że w salonie lub w markecie itd sub będzie inaczej brzmiał niż u Ciebie w domu (inna akustyka pomieszczenia ) co też musisz wziąć pod uwagę podczas zakupu, najlepiej wziąć go do domu i tam popróbować tzn w miejscu gdzie będzie grał.

Zapytałem też czy te kolumny Sony dają tak mało basu skoro chcesz je wspomagać subem.

Nawet nie raczyłeś odpowiedzieć więc wnioskuję , że nawet nie czytałeś mojego posta

do tych dużych kolumn potrzeba Ci subwofera do muzy , czyżby tak mało dawały basu?

z doświadczenia wiem , że nawet takie małe monitorki od mini wieży (z drewnianą obudową, ale to dawne czasy) miały fajny miękki nieźle kontrolowany bas więc nie wiem po co chcesz te kolumny wspomagać subem . Jest tak źle?

Kolega z jednego z postów , który podsunąłem Ci do poczytania wybrał JBL E150P , nie wiem , czytałeś ten temat (drugi od góry z "kobyły").

Możesz przyjżec się też TSW 200 Taga , 200W, 305mm głośnik i niezła waga co świadczy o mocnej obudowie . Jednak jest to konstrukcja otwarta więc też nie będzie na tyle dobrej kontroli , żeby cieszyć się nadążającym za rytmem basem . Ale to ok 1,3 tys. Od razu proponuję do połączenia jego z amplem kabel typu Y . Podwójna końcówka kabla do suba w wejścia LOW INPUT L i R a pojedyncza do wyjścia w amplitunerze.

Hidden Content

Posluchaj moze JBL ES 150,tez ma teraz atrakcyjna cene a wzmacniacz ma mocniejszy.

rozwaze tez tą propozycje .. dzieki :)

a jaka moze byc roznica miedzy nim a jbl 150p ?

Hidden Content

suba nie możesz za bardzo "rozkręcać" , najwyżej do 1/3 mocy(wszystko zależy od wydajności wzmaka w subie i efektywności samego głośnika) bo dalej podgłaśniasz amplitunerem i , że to nie kolumna i w filmach gra tylko momentami a i w muzie zdarzają się kawałki , że nie ma na tyle niskich częstotliwości , żeby się wzbudził

Też miałem taki problem (słucham prawie wyłącznie muzy) i końcu doszedłem, że w amplitunerze w funkcji Bass Management należy wszystko (LFE Trim, Bass Trim) ustawić na max, samą zaś moc na subwooferze dać nawet nie na 1/3 jak sugerujesz, lecz na 1/5, max 1/4. Wtedy subwoofer "wskakuje" od razu po włączeniu amplitunera i jest cały czas włączony podczas słuchania.

Podłączenie pojedynczym cinchem z Sub Out amplitunera na LFE In subwoofera, częstotliwość odcięcia basów na amplituerze 80 Hz, kolumny L/R/SL/SR ustawione jako Large, Bass Augment On.

Hidden Content

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Recently Browsing   0 members

• No registered users viewing this page.
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.

wykrzyknik.png

AdBlock blocking software detected!

Our website lives up to the displayed advertisements.
The ads are thematically related to the site and are not bothersome.

Please disable the AdBlock extension or blocking software while using the site.

Registered users can disable this message.