Jump to content
IGNORED

Jaki wzmacniacz do Tonsil Maestro II nowy czy używany?

Marco_54345

Recommended Posts

Witam mam pytanie do osób z większym doświadczeniem..Mianowicie posiadam zestaw 2.0 Maestro II..i chciałbym zainwestować w wzmacniacz lub też amplituner stereo. W 80% będę słuchać muzyki (od muzyki klasycznej instrumentalnej,jazzu,hip-hopu,disco,drum and bass jak również dubstep )także od a do z....Jednak biorąc pod uwagę tworzenie się nowej technologi fajnie by było,żeby posiadał wejścia optyk i (opcjonalnie USB) ..dużo osób napisze żeby się określić czy wzmacniacz czy amplituner stereo...

mam teraz dylemat gdyż mogę zrezygnować z dodatkowych funkcji na rzecz lepszego dźwięku.

Zastanawiam się nad kupnem nowego:

NAD c356 - jednak brak wejść optyk itd. (jednak dźwięk bardzo mile mnie zaskoczył)

Yamaha r-s700- też fajny sprzęcik

i opcja amplitunera stereo w postaci Yamaha R-s500 (co tu dużo mówić posiada kilka przydatnych mi wejść jednak myślę ze w porównaniu z r-s700 jakościowo dźwięk będzie gorszy :/)...

mam też na uwadze używany :

Onkyo Integra a-8870 i a-8850(myślę,że jako weterani starszych systemów mogą zagwarantować dobre brzmienie )jednak trzyma mnie na wodzy wiek tego sprzętu i obawa przed jakimiś problemami...wiadomo ww elementy są nowe posiadają gwarancji itp. więc nawet jakby był jakiś problem szybko można go usunąć(chociażby oddając na gwarancji)jednak cena jest o więcej niż połowę niższa..

Zaczynam zabawę ze sprzętem audio dlatego nie wiem co robić-wszystko przede mną także w przyszłości człowiek będzie bogatszy o wiedzę i będzie miał jakieś porównanie co się podoba i jakie wrażenie stwarza.

Czytając fora o Maestro są różne opinie jedni piszą ze b.fajne kolumienki w tej cenie ze polska dobra firma itd. Inni że żenada lipa i w ogóle badziew :) to samo mówił pan w sklepie ze sprzętem jednak pytając go czy miał okazje posłuchać( zarumienił się i powiedział że nie ale znajomy mu mówił ) także no comment .Kolumny zostają póki co więc proszę nie krytykować za ich posiadanie. Proszę o pomoc.

Hidden Content

Give reaction or reply to this topic to see the hidden content.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Powiem Ci tak, znam te kolumny od wersji I po II, ale pytanie do Ciebie, o którym kolumnach mówimy? Serii SAT, 130, 180?

Kolumny są zamulone na basie, stereofonia średnia, wysokie jak u Tonsila, średnie. Całość sprawia wrażenie lekko ocieplonego dźwięku z dobrym środkiem pasma.

Szukając wzmacniacza do nich, nie ważne o których tu mówimy konkretnie, cała seria II tak gra, powinieneś szukać wzmaka z porządnym wykopem na dole pasma, ma być dynamiczny, żeby ruszył te kluchy. Wzmak powinien być jaśniej grający (ale bez przesady), bo kolumny masz ciemno grające.

Ja akurat jestem delikatnym przeciwnikiem nowych sprzętów, nigdy nie wiadomo co tam wsadzili, ile to pochodzi, jakie ma wady, a słyszę o coraz większych wadach, słabej jakości w nowych wyrobach. Oczywiście są modele zrobione dobrze, ale coraz rzadziej. Osobiście ufam temu co jest sprawdzone, ma sporo lat i gra bez zająknięcia.

W Twoim przypadku nie ma co szaleć ze wzmacniaczem, bo najsłabszym ogniwem będą kolumny.

Jeżeli masz możliwość przesłuchaj ze swoimi kolumnami jakiegoś Rotela, np. RA-1062, RA-05, RA-10, bo może się okazać że wysokie będą dawały się we znaki ciut za bardzo.

Wart zainteresowania jest też Audiolab 8000 i Roksan Kandny KA-1

Popieram też NAD'a C356.

Onkyo nie znam.

Hidden Content

Witaj,

z nowych urządzeń jeśli stawiasz na możliwie najwyższą jakość dźwięku oraz ewentualnie w przyszłości rozważasz wymianę kolumn, zdecydowanie namawiam na jeden z modeli wzmacniaczy NAD. Bardzo dobrym urządzeniem jest już model C326 BEE, chociaż C356 BEE będzie opcją rozwojową, która ewentualnie w przyszłości będzie mogła współpracować także ze znacznie droższymi, bardziej zaawansowanymi kolumnami.

Tonsil Maestro w połączeniu z integrą NAD zaoferuje Ci dobrą dynamikę ze stosunkowo mocnym basem, wzmacniacz spokojnie okiełznie trochę rozpuszczony bas kolumn. Góra pasma przeniesie dosyć dużo szczegółów, jednak nie będzie to brzmienie ostre, agresywne.

Tańszą alternatywą, która także wykorzysta potencjał kolumn i będzie w pełni funkcjonalna pod względem wejść cyfrowych oraz dodatkowo posiada funkcje sieciowe jest amplituner Onkyo TX-8050. Oczywiście obiektywnie jakość dźwięku takiego zestawu będzie słyszalnie gorsza w stosunku do NAD, jednak rozmawiamy o innych finansach. Jest to jednak połączenie optymalne, które brzmieniowo wyróżnia się.

Moim zdaniem natomiast najlepszą dla Ciebie opcją jest wybór wzmacniacza NAD C326 BEE oraz dokupienie dobrego, zewnętrznego przetwornika. Będziesz miał wtedy świetny dźwięk i pełną funkcjonalność (pozostaje tylko wybór przetwornika, uzależniony m.in. od wykorzystywanego źródła dźwięku).

Jeśli masz taką moźliwość, zapraszam serdecznie do naszego salonu na odsłuchy, prezentacje poszczególnych rozwiązań.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Wystarczy Ci Onkyo 9711 za ok. 750 zł - bez problemu wysteruje te kolumny. Audiolab 8000A też byłby OK.

Lepiej żeby wzmacniacz miał jaśniejszą charakterystykę tonalną.

Hidden Content

Xindak xa6800 (8)

Przy nim ww wymienione to zabawki dla dzieci

Test w majowym Audio i pod slowami Paculy moge sie podpisac obiema rekami

Ten wzmacniacz to nokaut dla konkurencji za 3 tys

20 kg masy ,obudowa aluminiowa i to nie najprostrza,aluminiowy pilot i biale rekawiczki w komplecie

Patrzac na to co ma w srodku spokojnie mozna go zestawic ze wzmacniaczami za 6 tys i niektorymi za 10 tys

Hidden Content

Polecam dość stary, ale bardzo dobrze zbudowany, wspaniale brzmiący Denon AVR1802, amplituner posiada świetnej klasy tuner z RDS'em (wyświetla RDS TEXT), 5 końcówek mocy wykonanych w 100% dyskretnie (tranzystory), bardzo dobry DAC oparty o układ AKM obsługujący sygnał stereo PCM 96kHz. Miałem ten amplituner w stereo, za cenę za jaką można go kupić (ok 400-500zł) jest właściwie bezkonkurencyjny! Nie zrażaj się z tym, że jest to ampli do kina domowego, w trybie stereo robi na prawdę super robotę. Moja rekomendacja :)

Hidden Content

Jednak biorąc pod uwagę tworzenie się nowej technologi fajnie by było,żeby posiadał wejścia optyk i (opcjonalnie USB

Twoje oczekiwania może też spełnić Onkyo A-9050....

Hidden Content

• 3 years later...

Onkyo A-9755 napedzi bez zadyszki.

Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka

Hidden Content

Preamp: Marantz SR7010. Power Amp: Onkyo M-5000R, Onkyo PA-MC5500. Bluray: Oppo UDP-205, PS3 Glosniki: Tannoy Precision 6.4 - front,Tannoy Precision 6C - central, Tannoy Revolution DC6T - sorround, Tannoy Revolution DC6 - front high Tannoy Revolution DC4 -sorround high. Subwoofery: 2x Tannoy Revolution R-SUB15. TV: Sony KD-65XD8599. Projektor: Póki co brak, Dekoder: NC+

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Recently Browsing   0 members

• No registered users viewing this page.
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.

wykrzyknik.png

AdBlock blocking software detected!

Our website lives up to the displayed advertisements.
The ads are thematically related to the site and are not bothersome.

Please disable the AdBlock extension or blocking software while using the site.

Registered users can disable this message.