Skocz do zawartości
IGNORED

McIntosh różnice w dźwięku amplifikacji

Azorsky

Rekomendowane odpowiedzi

McIntosh ma specyficzną sygnaturę. Jedni lubią, inni nie. Moje pytanie ma 2 części, jest dość precyzyjne i skierowane jest do osób, które słuchały i porównywały.

a) Końcówki 1.2 KW vs 601. Na innym forum wyczytałem że brzmieniowo jest to to samo, tylko głośniej. Czyli mniej wymagające głośniki 601 will do.

b) C1000 lampowy a tranzystorowy? Czy są różnice w dźwięku i na ile pomijalne?

Pytam bo przy tej ilość i wadze klocków nie chce mi się wchodzić w serię odsłuchów. Do grania z jasnymi kolumnami.

Mój znajomy ma 1.2KW i dzielony pre na lampach oraz dzielony CD i kolumny B&W 801. Fajnie to gra choć góra jest nieco przygaszona, przypuszczam, że przez okablowanie Transparenta. Ale zestaw godny uwagi.

Zamiast czytać na forum przyjedź do Warszawy i posłuchaj w HIFI Clubie. Chyba akurat mają te wielkie 1.2...

601 to bardzo dobre końcówki. W relacji ceny do jakości jedne z najlepszych na rynku. Duży postęp w stosunku do 501. Jeśli nie masz ogromnego pokoju i wielkich kolumn to 601 będą ciekawą propozycją. Świetnie grają z Thielami 3.7.

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

Pytam bo przy tej ilość i wadze klocków nie chce mi się wchodzić w serię odsłuchów. Do grania z jasnymi kolumnami.

Nie kupiłeś jednak tego co miałeś zamiar kiedyś kupić?

MC601 są OK. Fajny środek pasma, niezła rozdzielczość, dobra dynamika, dobre końcówki mocy. C1000T daje nieznaczne, ale odczuwalne "zmiękczenie" dźwięku co w przypadku hiper-rozdzielczej reszty systemu wcale nie musi być wadą. Poziom szumów jest zaskakująco niski. Połączenie MC601 i C1000T daje bardzo dobry efekt bez nadmiernego ocieplenia dźwięku, za to jest piękna barwa i wypełnienie. Pojawia się niewielka utrata szczegółowości ale to właściwie przesunięcie akcentów z tylnych planów na przód. Nie zauważyłem pogorszenia tzw. "kontroli basu" :-) ale może już słuch nie ten, co kiedyś...

To oczywiście moje subiektywne opinie, po kilkudniowym odsłuchu pełnego systemu McIntosh w swoim domu (MC601, C1000T, MCD1100).

Choć zabrzmi to jak "oczywista oczywistość", to trzeba dobrze się zastanowić nad możliwością zaakceptowania wyglądu McIntosh'a.

Bardzo przezroczyste z pazurem dynamicznym ale jednodneczesnie bardzo miekkie jak trzeba. Na prawde nie ma sie do czego dowalic nawet klasyka gra wybitnie. Ja sluchalem tylko tego pare minut ale na materiale ktory znam. Bardzo dobrze zagralo bylo tez zaangazowanie emocjonalne muzyka a to dobrze swiadczy o sprzecie.

Kupcie sobie Mola-mola pozamiata wszystko wlacznie z Mcintoshem

Z całym szacunkiem ale czy Ty aby na pewno Stasiu nie dostałeś jakiegoś urazu w trakcie wyjazdu na ten cały "szoł" ??

Czy Ty proponujesz komuś kupno jakiegoś mola-mola na podstawie kilkuminutowego odsłuchu na targach w totalnie nieznanym CI systemie ??

Mało to rozsądne.

Co więcej, Twoje opinie zmieniają się w zależności od tego jak wiatr zawieje, a może inaczej od wystawy do wystawy !

----------------------------------------------------

Z całym szacunkiem ale czy Ty aby na pewno Stasiu nie dostałeś jakiegoś urazu w trakcie wyjazdu na ten cały "szoł" ??

Czy Ty proponujesz komuś kupno jakiegoś mola-mola na podstawie kilkuminutowego odsłuchu na targach w totalnie nieznanym CI systemie ??

Mało to rozsądne.

Co więcej, Twoje opinie zmieniają się w zależności od tego jak wiatr zawieje, a może inaczej od wystawy do wystawy !

Wystawa to jedyne miejsce gdzie Stasio ma kontakt z hi-endowym sprzetem. 5 min. i juz wszystko wie. Zamiast mola-mola napisze hola hola.

Tak uwazam ze warto sprobowac ten wzmak. Dodatkowo znam kolege ktoremu ufam i uzytkowal Mola-Mola dosc dlugo i byl zachwycony.

Tak bardzo czesto jest tak ze wystarczy pare minut aby miec ogolne pojecie o sprzecie.

Dodatkowo kol Marslo tez sluchal i umiescil ten system na swojej lisci NAJ sa juz wiec trzy opinie, prawdopodobienstwo wiec tego ze to dobry wzmak jest coraz wieksze. Logika panowie logika :)

Wystawa to jedyne miejsce gdzie Stasio ma kontakt z hi-endowym sprzetem. 5 min. i juz wszystko wie. Zamiast mola-mola napisze hola hola.

Lepsze 5 minut niz Twoje ZERO minut. Wiesz o co chodzi;)

Mieć kolegę, który ma i mu się podoba czy posłuchać kilka minut na wystawie to jedno.

Spróbować u siebie to jednak co innego.

ale Ty chyba napisałeś po kilku minutach odsłuchu, że "pozamiata wszystko włącznie z Mcintoshem"

Stasiu opanuj się.

----------------------------------------------------

Mieć kolegę, który ma i mu się podoba czy posłuchać kilka minut na wystawie to jedno.

Spróbować u siebie to jednak co innego.

ale Ty chyba napisałeś po kilku minutach odsłuchu, że "pozamiata wszystko włącznie z Mcintoshem"

Stasiu opanuj się.

Moze fakt bylo to troche pochopne, ale zdziwilem sie ze cyfrowka potrafi zagrac naprawde wybitnie, wydaje mi sie ze duzo duzo lepiej to gra niz Mcintoshe w kazdym aspekcie...Moge sie oczywiscie mylic, w kazdym badz razie radzilbym sprobowac bo gralo bardzo bardzo dobrze tym bardziej ze byly Lanshe z glosnikiem plazmowym, bardzo przezroczyste glosniki i z pewnoscia pokazalyby niedostatki amplifikacji ( troche sie na tym znam ).

Lansche + Mola-Mola

Glosnik plazmowy

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-31719-0-95805300-1400749462_thumb.jpg

post-31719-0-59680000-1400749679_thumb.jpg

post-31719-0-64501900-1400749691_thumb.jpg

post-31719-0-21086800-1400749700_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Kolego Stasiu czy słuchałeś w domciu choć jeden model wzmacniaczy, monobloków, końcówek mocy Mcintosha bo mam nieodparte wrażenie, że ponownie Pan insynuuje. U mnie takowe się znajdują od dawna i spostrzeżeń kolegi nie potwierdzam. Mola, mola to można mieć w szafie a na półce lepiej porządną lampeczkę :) Zdjęcie urządzeń umiemy już znaleźć w internecie więc proszę nie przeciążać pojemności serwera nadaremnie i wklejać to co Pan posiada i testuje U SIEBIE! Końcówki Maca na autoformerach to jedne z najlepszych tranzystorów grających barwnie, gładko i wciągająco. Do tego mających wysoką moc i możliwość napędzenia dość trudnych kolumn. Kto pitoli o zamuleniu to znaczy, że nie słuchał nowych konstrukcji.

Dodatkowo znam kolege ktoremu ufam i uzytkowal Mola-Mola dosc dlugo i byl zachwycony.

Uzytkowal ? Czyli, ze juz sie pozbyl tego wzmacniacza, mimo bycia zachwyconym ?

ps.A kolega pewnie mial go pol dnia u siebie w domu, a to faktycznie dosc dlugo w porownaniu z 5 minutowym odsluchem ;'))

Stasiop to ciekawe że je słuchał twój kolega

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Mola-Mola still aren't in formal production

"Dodatkowo znam kolege ktoremu ufam i uzytkowal Mola-Mola dosc dlugo i byl zachwycony" cytat ze stasiopa

no coz, no comments

Welly, welly, welly, welly, welly, welly, well. To what do I owe the extreme pleasure of this surprising visit?

Stasiop to ciekawe że je słuchał twój kolega

Ukryta Zawartość

Oczywiscie ze ciekawe nawet niektorzy Panowie go znacie moze sam napisze zreszta tutaj. :D

Chcecie sluchac ma Mcintoshu to przeciez ja wam nie wrog sluchajce. Podalem tylko z pewnoscia BARDZO ciekawa alternatywe do Mcintoshow. Zreszta to i tak przyszlosc, pewnie koledzy sluchali TAD-a to tez cyfrowka a jak pieknie i gra i jakie jest wypelnienie ze kazda lampa wymiekka. Ale OK sluchajcie sobie na tych swoich lampkach - wasza sprawa przeciez kazdy lubi to co lubi. Tylko nie mowcie ze lampa nie ma ograniczen brzmieniowych - bo ma ich pelno. Mola Mola w mojej ocenie jest bardzije muzykalna niz kazda lampa.

Ukryta Zawartość

W Monachium teraz grano na topowych monoblokach TAD, a one nie są w klasie D. Niższa seria jest w klasie D, ale tym razem nie użyto jej. Co nie znaczy, że Mola Mola gra źle. Opinie w sieci są bardzo dobre. Czynię pewne starania żeby pojawiła się u mnie testowa para ale nie wiem czy się uda.

Szukam czegoś dobrego do Stereo/kina domowego i nauczyłem się już, że w audio może się wszystko zdarzyć i wszystko człowieka zaskoczyć.

Kiedyś powiedziałbym, że klasa D odpada, McIntosh również ale teraz jestem otwarty.

W jakiej twojej ocenie, o czym ty piszesz, przylapuja cie na klamstwie, a ty odwracasz uwage rzekoma wyzszoscia cyfrowki, napisz ktory kolega je sluchal, albo nie pisz wcale

do stasiopa

Welly, welly, welly, welly, welly, welly, well. To what do I owe the extreme pleasure of this surprising visit?

W jakiej twojej ocenie, o czym ty piszesz, przylapuja cie na klamstwie, a ty odwracasz uwage rzekoma wyzszoscia cyfrowki, napisz ktory kolega je sluchal, albo nie pisz wcale

Jesli zachowasz to dla siebie napisze Ci na priv kto. Jesli to tak bardzo wazne. Nie mam zwyczaju pisac nieprawdy i fantazjowac jak wasz 'Guru'

W Monachium teraz grano na topowych monoblokach TAD, a one nie są w klasie D.

A tego to nie wiedzialem ze maja tez w ofercie analogowke. Sly jestes pewny? W kazdym badz razie kiedys sluchalem ich cyfrowki i tez bylo bardzo dobrze.

Topowy monoblok TAD, ten na czarnej, szerokiej podstawie, które jest integralną częścią wzmacniacza, wg mnie nie jest klasą D.

Ale 2 niższe modele, tzn końcówka stereo i druga 4-ro kanałowa już są w klasie D.

Czy waszym zdaniem monoblok McIntosh MC-601 różni się brzmieniowo od końcówki stereo MC-452?

Sly różnica nie jest duża. Lepiej wypełniony jest bas i impuls dynamiczny z MC601 też wypada lepiej. Reszta porównywalna, chociaż jak dla mnie barwa też wypada na korzyść monoloków ale mam tutaj problem, bo pre mam tylko lampowe C2300 i C1000 co troszkę "upiększa" całego dźwięk systemu.

Generalizując warto wpiąć w system MC601 albo MC1200 (jak potrzeba Ci więcej watów ze względu na pomieszczenie) i posłuchać jak grają "naprawdę", bo opinie a^la Stasio są raczej mało wiarygodne :)

„Pomnij, że sąd laika, gdy mówi o dziele

O dziele mówi mało; o laiku – wiele!”

— Henryk Elzenberg

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.