Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny do Yamaha AX-700...

maharajah

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Jestem tu po raz pierwszy wiec proszę o wyrozumialosc.

Przejrzalem podobne tematy odnośnie kolumn do mojej Yamahy ale żaden mnie nie usatysfakcjonowal stad moja proba podjęcia tematu.

Do rzeczy... Posiadam Yamahe AX-700 i poszukuje do niej kolumn. Pomieszczenie, w którym będzie gral sprzet ma ok. 50m2. Kwota, w której chce sie zmieścić to 3000PLN za parę. Pod uwagę wstepnie biore: Mission MX-6, Monitor Audio RS8, lub używane KEF Q700 jeśli będą w dobrej cenie. Ale zależy mi bardzo na waszych sugestiach bo jestem w przyslowiowej kropce.

Mile widziany mocny i głęboki bas do ciężkiej elektroniki ale także czysta gora do sopranow w jazzie i folku. Wiem, spore wymagania a budżet slaby. Raczej odpada DIY gdyż cierpie na notoryczny brak czasu i stosownej wiedzy. Jeśli jednak ktoś zaproponuje sprzedaz takich kolumn, podejmę rekawice.

Poki co Yamaha gra z pierdziawkami Tonsil Lotus, które moga w zasadzie stanowic parę dla nowych kolumn. No chyba, ze mnie zrugacie zebym tego nie robil.

Z góry dziekuje za jakiekolwiek odpowiedzi i serdecznie pozdrawiam.

https://www.audiostereo.pl/topic/111739-kolumny-do-yamaha-ax-700/

Mam Yamahe AX-700 i gra u mnie z JBL Studio 580. Jeśli ponegocjujesz ceny może nie wyjdą dużo powyżej 3kpln. Konstrukcja nietypowa a jak gra ? Dokładnie tak jak opisuje recenzja tych kolumn a Audio. Zgadzam się z nią co do joty. Brzmienie dynamiczne z otwartą średnicą i łagodną górą, wręcz lekko ocieplone. Jeżeli nie zniechęci Cię ich wygląd to warto posłuchać. Grałem też z Mission M33i ale troszkę za ciemne i za mało dynamiczne. W małych składach urocze, w mocniejszych brzmieniach słabo. Ale może większe z serii mx będà fajnie grać w 50 m2.

Przyznam, ze wygladaja ciekawie, mimo ze jestem zwolennikiem minimalizmu... Recenzja jest również zachęcająca. Choć tu musialbym dorzucić 1000zl a z tym moze byc ciezko. Ale punkt zaczepienia juz mam. Dzieki!

Kilka dni temu odsłuchałem sobie te JBLe tak z ciekawości. Nie czytałem wczesniej żadnych recenzji bo nawet nie wiedziałem o ich istnieniu. Dla mnie brzmienie dość karykaturalne. W porównaniu z moimi bas nie schodzi tak nisko, wybrzmiewa odrobinę dłużej i ma dziwną barwę (nosową). Wysokie tony wydały mi się zbyt agresywne. Ponadto nie są zbyt skuteczne i te 90dB to dużo na wyrost. Nie wiem czy były wygrzane czy nie a słuchałem na yamaszce sa700. Nie będę ci polecał AE bo nie znam twojej elektroniki i pewnie nie będziesz miał możliwości ich odsłuchania ale w porównaniu z JBL są zdecydowanie lepsze i na pewno nie słabsze od MA rs8.

AE są ciut zbyt drogie a poza tym slabo dostepne. Dostalem ciekawa ofertę na MA BX6 i prawdopodobnie na nie sie zdecyduje.

Dziekuje za podpowiedzi

To musi być naprawdę dobra oferta jeśli chcesz się zdecydować na Bx6. Te kolumny katalogowo wychodzą 3600 i to jest jakiś absurd cenowy. Przykładowo nowe AE 103 katalogowo 2800 i biją na głowę jakością brzmienia te MA. Za swoje Neo 4v2 dałem 2800 (i do dużego pomieszczenia w sam raz (a ty masz 15m2 więcej). To już pod względem brzmienia kilka klas wyżej niż BX6. MA wygrywają jedynie dostępnością i ładną stolarką ale ceny chore. Spróbuj jeśli masz możliwość posłuchać Dali Zensor 7 będziesz miał porównanie z bx6.

Yamaha AX700 to zaskakujaco dobry wzmacniacz. Mialem go kilka lat temu. Gra mocnym basem dosc ostra gora i nieco sucha srednica takie klasyczne U wiec wydaje sie ze dobrze powinien sie zgrac z angielsko brzmiacymi kolumnami zrownowazonymi tonalnie z lekko ocieplona srednica i zlagodzona gora...kierunek chyba obrales dobry celowalbym w uzywane kolumny.. przychodzi mi do glowy PMC Gb1 w tym budzecie do ogarniecia.

Neo 4 v2 wygladaja swietnie i prezentują sie w recenzjach obiecujaco. Jedyny problem jest taki, ze w PL trudno je dostać. Najgorsze jest to, ze gdy juz sie zdecydowalem na ktorys model to pod rzucacie mi rownie dobra jeśli nie lepsza opcje... I wszystko zaczyna sie od początku.

Na razie sporzadzilem sobie wstępna liste:

1. AE Aelite 3

2. AE Neo 4 v2

3. MA BX6

4. MA RS6 lub 8

5. KEF Q700

Na te chwile od ręki mogę brać nowe MA BX6 (recenzje dobre ale polke nizej), reszta jest albo niedostępna albo będę musial polować na dobra aukcje żeby znaleźć cos za 3000-4000. O PMC Gb1 nie wspomne bo to juz dużo większy wydatek. Na szczęście mam jeszcze kilka tygodni na podjecie decyzji choć juz jestem zgrzany.

Mogę w domu nie mieć telewizora, pralki czy kuchenki ale stereo musi byc i koniec.

To dobrze by było gdybyś któryś posłuchał. Neo 4 v2 i MA RS8 możesz brać w ciemno jeśli szukasz dynamicznego, zrównoważonego i pełnopasmowego brzmienia. Te kolumny są dość do siebie podobne. Neo4 będą odrobinę lepiej spisywać się na basie (schodzi niżej i jest bardziej punktowy), są w rzeczywistości skuteczniejsze i łatwiej je napędzić. Odsłuchiwałem wszystkich wersji MA RS8, RX8 a wersję Silver 8 bezpośrednio porównałem u siebie z Neo4v2. Najgorzej wypadły RX a najlepiej silvery. We wszystkich wersjach da się odczuć pewną metaliczność brzmienia (wszystkie przetworniki są metalowe). W Neo 4v2 wysokotonowy to głośnik pierścieniowy Vify. Moim zdaniem fajniej uzupełnia pozostałe metalowe przetworniki i nie da się odczuć, żadnej metaliczności. Za to zauważalnie gorsza jest stolarka w Neo4 v2 (są schludnie wykonane i to wszystko, sztuczna okleina choć dobrze udaje naturalną bo nie jest gładka, ale za to solidnie są bardzo ciężkie 28kg) cała para poszła w głośniki i brzmienie. AE Aelite 3 grają troszeczkę ciemniej ale też brzmienie jest klasa (grają potężnie, najlepszy bas). Też nie są wymagające od wzmacniacza no i wykonanie jest lepsze bo już naturalny fornir. Kef to zupełnie inna para kaloszy. To trzeba posłuchać i po prostu polubić (dla mnie grają zbyt chłodno) i nie kupiłbym ich w ciemno. Pozostałych przy tak dużym pomieszczeniu nie brałbym pod uwagę a już na pewno nie rs6 (tu na pewno byłaby porażka).

Tak mniej więcej Neo wyglądają. fajne jest to, że nie mają otworów na maskownice tylko magnesy. To kawał dużych paczek. Dodam, że w kolorze vermont (orzech) mają już gładki fornir (wygląda bardziej sztucznie).

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-53765-0-00886900-1401017753_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 4 tygodnie później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.